• No results found

4 Utvärdering

4.2.1 Manuella testresultat

Tabell 4.2 Visar en överblick över resultatet från testsviten i iteration 1 där heatmaps testades mot kraven i avsnitt 2.1.

Test ID

Krav Figur Namn Resultat

A1.1 A1 B.1.1 Ett obesökt område skiljer sig ifrån ett besökt

Godkänt

A2.1 A2 B.1.2 En ny koordinat visualiseras i rött Icke Godkänd

A2.2 A2 B.1.3 En gammal koordinat visualiseras i blått Icke

Godkänd

T2.1 T2 B.1.4 En koordinat visas med omkrets Godkänt T2.2 T2 B.1.5 Synhållsradien är konstant Icke

Godkänd

Tabell 4.2: ​Tabellen visar en sammanställning av tester för heatmaps.

Resultatet visar två godkända och tre icke godkända punkter.

A1 Det ska gå att se på om en plats är besökt eller inte

Detta kravet testas genom Test ID ​A1.1​testar om en koordinat som används i systemet skiljer sig från Google Maps ursprungliga karta. Testet jämför samma plats och analyserar skillnaden mellan de två kartorna. Testet visar att det finns en skillnad mellan kartorna. Artefaktsmiljön har färg som omringar den markerade platsen. Detta kravet är därför uppfyllt.

A2 Visualiseringen ska informera om kronologin för de besökta koordinaterna.

Kravet ämnar att uppfylla att artefakten visualiserar en synlig skillnad mellan koordinater beroende på vilken tidpunkt koordinaten är satt. För att testa detta utfördes testerna ​A2.1​ och ​A2.2​.

Testet ​A2.1 testar om den koordinat med nyast tidsstämpel visas i rött.

Testets resultat visar att färgläggningen är röd i mitten men blir blå i den yttersta kanten. Detta är inte godkänt eftersom färgerna skiljer sig, vilket betyder att det inte går att avgöra att hela området är avsökt vid samma tidpunkt. Det ser istället ut som att den yttre kanten är besökt för länge sedan och den inre platsen är sökt nyligen.

Test A2.2 testar hur den koordinat som är äldst visas. Den koordinaten ska

visa en blå färg. Testet visar att det inte finns någon direkt synlig färg alls på den äldsta koordinaten. Det finns eventuellt en svag färg, men den är inte stark nog för att avgöra om platsen är besökt. Det kommer inte gå att säga med bara en karta att platsen är besökt för länge sedan. Testet blev därför inte godkänt.

Det kommer inte gå att avgöra alla platser som är sökta och i vilken ordning de är besökta, eftersom de gamla koordinaterna tunnas ut i färg och de nya alltid visar en ytterkant i en färg som skiljer sig från resten av markeringen.

T2 Visualiseringen av en besökt plats (koordinat) ska kunna visa en markering runt koordinaten som simulerar synhållsradien.

Två tester kördes för att testa om kravet uppfyllts.

Test ​T2.1 testar om den utmärkta koordinaten har en omkrets runt omkring. Testet visar att det finns en omkrets runt omkring som är färgad i rött i mitten och blir blåare längre ut. Detta uppfyller testets kriterier som endast testar om omkrets finns. Det finns därför ett område som kan representera en synhållsradien.

Test ​T2.2testar att området som representerar synhållsradien är konstant.

Detta är av vikt eftersom synhållsradien måste hålla samma skala, relativt till skalan på kartan. Testets resultat visar att storleken på omkretsen på det färgade område inte följer skalenligt till kartan om kartan förstoras eller förminskas. Istället behåller den samma storlek skalenligt till skärmen. Vilket innebär att området relativt till kartan blir större om kartan zoomas ut. Det går därför inte att använda detta till att visa en pålitlig synhållsradien.

Det innebär att kravet inte kan räknas som uppfyllt, eftersom det inte kommer att gå att se vart en människa har sökt av området.

4.3 Iteration 2, Polygons

Nedan följer resultat och utvärdering av implementationen av polygons. Två exempel på visualiseringar finns nedan. Figur 4.2 visar visualisering där koordinater är grupperade efter timme och med mindre än fyra meter avstånd emellan. Figur 4.3 visar polygoner som är grupperade efter timme och med mindre än 10 meter mellan varje koordinat. Testresultatet visas i tabell 4.3.

Figur 4.2: ​Figuren visar en karta med flera polygons där koordinater med tidsstämpel från samma timme och med ett avstånd på 4 meter eller mindre grupperas. Bilden är tagen från den utvecklade miljön.

Figur 4.3: ​Figuren visar en karta med flera polygons där koordinater med tidsstämpel från samma timme och med ett avstånd på 10 meter eller mindre grupperas. Bilden är tagen från den utvecklade miljön.

4.3.1 Manuella testresultat

Från de manuella tester som utfördes i iteration 2, där polygons testades, visas en överblick över testerna i tabell 4.3.

Test ID

Krav Figur Namn Resultat

A1.1 A1 B.2.1 Ett obesökt område skiljer sig ifrån ett besökt

Godkänt

A2.1 A2 B.2.2 En ny koordinat visualiseras i rött Godkänt A2.2 A2 B.2.3 En gammal koordinat visualiseras i blått Godkänt

T2.1 T2 B.2.4 En koordinat visas med omkrets Icke Godkänd

T2.2 T2 B.2.5 Synhållsradien är konstant Godkänt Tabell 4.3: ​Tabellen visar en sammanställning av tester för polygons.

Resultatet visar fyra godkända och en icke godkänd punkt.

A1 Det ska gå att se på kartan om en plats är besökt eller inte

Testet med ID ​A1.1stickprovskontrollerar att det finns en utmärkelse på den precisa platsen där en koordinat ska finnas. Under testet visas ett blått streck som startade vid den utsatta punkten och fortsatte vidare. Detta uppfyller kriterierna för att testet ska bli godkänt.

A2 Visualiseringen ska informera om kronologin för de besökta koordinaterna.

Krav A2 testas via två tester. Test ID ​A3.2 testar färgen på den koordinat med äldst tidsstämpel. Test ID ​A3.1testar färgen på den koordinat med den nyaste tidsstämpeln.

Resultatet från Test ID ​A2.1 visar att färgen på den koordinat med den nyaste tidsstämpeln visas i som ett litet streck i rött. Rött är färgen som testet har som förväntat resultat. Testet blir därför godkänt.

Test ID ​A3.2som testar om den koordinaten med den tidsstämpeln som är längst ifrån nutid i datasetet, visas i blått. Resultatet visar att den äldsta koordinaten visas i den önskade färgen blå. Testet kan därför godkännas.

T2 Visualiseringen av en besökt plats (koordinat) ska kunna visa en markering runt koordinaten som simulerar synhållsradien

Två test utförs för att testa det tekniska kravet T2. Testen ser över hur

synhållsradien (Avsnitt 1.6) fungerar över en koordinat.

I Test ID ​T2.1 kontrolleras att en koordinat har en synhållsradie som markerar runt om den markerade punkten. Resultatet visar att det sträcker sig ett blått streck från koordinatens placering och ut från placeringen, som inte täcker alla riktningar. Det är alltså inte någon markering runt hela koordinaten. Testet blir därför underkänt.

Nästa test för krav T2, som har ID ​T2.2 testar om radien runt om är konstant när skalan för kartan ändras genom att zooma ut. Två punkter väljs ut vid yttre kanten av det färglagda området för koordinaten. Landmärken på kartan kontrolleras vid kanterna. Sedan zoomas kartan ut. Därefter kontrolleras de två punkterna, om de stämmer överens med landmärken på kartan under. Detta bedömer om de färglagda markeringarna följer efter kartans skala och därav blir konstant till den faktiska platsen. Resultatet på testet visar att markeringen är konstant och testet kan därför godkännas.

4.

4

Iteration

3,

Circles

Nedan följer resultat och utvärdering av implementationen av Circles.

Visualiseringen visas i figur 4.4 samt figur 4.5. Testresultatet visas i tabell 4.4.

Figur 4.4: ​Figuren visar en karta med ett lager med Google Maps Circles där synhållsradien är 4 meter. Bilden är tagen från den utvecklade miljön.

Figur 4.5: ​Figuren visar en karta med ett lager med Google Maps Circles där synhållsradien är 6 meter. Bilden är tagen från den utvecklade miljön.

4.4.1 Manuella testresultat

De tester som utfördes i iteration tre, för att testa hur Circles mot kraven i avsnitt 2.1, presenteras i tabell 4.4

Test ID

Krav Figur Namn Resultat

A1.1 A1 B.3.1 Ett obesökt område skiljer sig ifrån ett besökt

Godkänt

A2.1 A2 B.3.2 En ny koordinat visualiseras i rött Godkänt A2.2 A2 B.3.3 En gammal koordinat visualiseras i blått Godkänt T2.1 T2 B.3.4 En koordinat visas med omkrets Godkänt

T2.2 T2 B.3.5 Synhållsradien är konstant Godkänt Tabell 4.4: Tabellen visar en sammanställning av tester för heatmaps.

Resultatet att alla punkter är godkända.

A1 Det ska gå att se på kartan om en plats är besökt eller inte

Krav A1 testas genom Test​A1.1som kontrollerar att koordinater markeras ut på kartan, genom att jämföra platsen där en koordinat är markerad i den utvecklade miljön med samma plats i Google Maps webbapplikation [28].

Testet visar att det finns en blå markering som markerar platsen. Markeringen markerar även området runt platsen. Allt visas i blå färg. Testet kan godkännas eftersom platsen har en markering.

A2 Visualiseringen ska informera om kronologin för de besökta koordinaterna.

I testerna ​A2.1 och ​A2.2 testas kravet A2. Kravet A2 ämnar att testa att det finns färgskillnad på koordinater som har olika tidpunkter i sin tidsstämpel.

Test ​A2.1testar färgen för den koordinat som besitter en tidsstämpel som är närmast nutid utav koordinaterna i datasetet. För att kunna godkänna testet ska platsen ha en röd färg. Resultatet av testet visar att platsen är färgad i rött både på och runt om. Resultatet stämmer överens med det förväntade resultatet. Testet är därför godkänt.

Test ​A2.2 testar hur den koordinat med äldst tidsstämpel visas i färg.

Kravet för ett godkänt resultat är att platsen visas i en blå färg. Resultatet visar att platsen har en blå färg både på och runtom. Testet uppfyller därför kriteriet och kan godkännas.

T2 Visualiseringen av en besökt plats (koordinat) ska kunna visa en markering runt koordinaten som simulerar synhållsradien

Krav T2 testas med två tester. Test ​T2.1testar att det finns en omkrets runt om platsen som visualiserar en synhållsradie (Avsnitt 1.6.1). Test ​T2.2testar att omkretsen runt omkring är konstant genom att ändra skalan och zooma ut.

Test ​T2.1 kräver att det finns en omkrets runt om koordinatens plats.

Resultatet visar att det är färgat på och runt platsen. Resultatet ses därför som godkänt.

Test ​T2.2 utförs genom att identifiera två yttre kanter på det färglagda området, där färgen slutar. Vid de två valda platserna identifieras sedan ett landmärke på kartan för varje plats. När kartan sedan zoomas ut, ska landmärkena behålla samma plats relativt till de två valda platserna på markeringens yttre kanter. Resultatet visar att landmärkena stämmer överens med kanterna och resultatet på testet blir därför godkänt.

Related documents