• No results found

Mark- och vattenanvändning

Estetiskt råd mot fula hus ‖ fåtal synpunkter

Skapa ett estetiskt råd som kan säkerställa kvalitén på arkitekturen och trafikplaneringen i nya stadsbygdsområden för att undvika att göra samma misstag som ni gjorde i Mariastaden. Estetiken i bebyggelsen och trafikplaneringen är katastrofal och ser mest ut som byggbaracker som har sminkats med lite tegel. Ta lärdom och gör inte om detta misstag. Folk flyr från området.

Svar: Översiktsplanen är ett kommunövergripande styrdokument där vi främst läggar fast var olika funktioner ska ligga samt tar fram ställningstaganden kring innehållet i de olika områdena. Ibland innehåller översiktsplanen även riktlinjer som påverkar utformningen. Vi strävar efter att skapa så attraktiva boendemiljöer som möjligt. Parallellt med översiktsplanen arbetar vi bland annat med ett arkitekturverktyg som ska stärka arkitekturfrågorna i efterföljande detaljplanering och

bygglovsprövning och hoppas att vi med detta verktyg kan stärka kvalitén i ny planering och i bygglovsprocesser. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Plats för kulturen ‖ fåtal synpunkter

En stad av Helsingborgs storlek borde ha fler lokaler för fria teatergrupper och musikanter.

Ändamålsenliga lokaler både för repetition och för att spela upp sina alster. Dunkers Kulturhus är ett av få ställen att spela på.

Svar: I översiktsplanen ska vi ta hänsyn till samtliga behov av fysiska ytor för kulturella verksamheter.

Kulturen är en del av det som vi i översiktsplanen kallar för sammanhållen bostadsbebyggelse, mångfunktionell bebyggelse och verksamheter. Det gäller lokaler för mötesplatser, bibliotek och kreativa kulturella näringar. Vi bedömer att lokaler för kulturen kan få plats inom de förutnämnda ytorna. Översiktsplanen pekar däremot inte ut särskilda investeringsbehov för kultur och fritid, utan möjliggör bara ytorna för detta. Vi har skickat synpunkten till kulturförvaltningen som ansvarar för investeringar och andra frågor som är kopplade till kulturen, som en input i deras arbete. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Landsbygd

Rögle och Tånga byarna ‖ fåtal synpunkter Det finns inget om Rögle och Tånga byarna.

Svar: Byar och orter som inte definieras som tätorter i översiktsplanen ingår i avsnittet Mark- och vattenanvändning, Landsbygd. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Fleninge ‖ fåtal synpunkter

Fleninge bör ses som en del av Ödåkra i ÖP 2021. Fleninge har bra bussförbindelser till Väla,

Helsingborg och Ängelholm och koppling till trafikplatserna på motorvägen. Det finns stor efterfrågan på bostäder och norr om kyrkan finns flera mark som pekats ut i ortsanalysen från 2005 som lämpar sig för förtätning av boende. Marken kan inte brukas rationellt som jordbruksmark. I ortsanalys för Fleninge finns platser för bebyggelse och grönområde. Fleninge är tätt knutet till Ödåkra för kollektivtrafik, service, aktiviteter och föreningar och orterna har en naturlig koppling.

Bostadsutveckling i Fleninge kan möjliggöra utveckling av näringslivet och orten som besöksmål.

Svar: I översiktsplanen beskriver vi Fleninge som en mindre ort som kan fortsätta att utvecklas med mindre kompletteringar som bibehåller byns skala och som utformas med hänsyn till lokal

103 byggnadstradition, bebyggelsestruktur och omgivande landskap. Fleninge kan fortsätta att utvecklas med vägledning av de ställningstaganden som finns i översiktsplanen. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Fleninge, vindkraft ‖ fåtal synpunkter

Bevarande av småskaligt jordbrukslandskap och skyddsvärd natur förespråkas istället för vindkraftsverk som kan placeras längst med motorvägen istället.

Svar: I översiktsplanen arbetar vi inte med ny lokalisering för vindkraft eftersom vi redan har ett tillägg till översiktsplanen för vindkraft som antogs av kommunfullmäktige 2010-06-10.

Gång- och cykelväg till Bjuv e.t.c. ‖ fåtal synpunkter

Det behövs en cykel/gångväg till Bjuv. Barnen kan då själva ta sig till ett större utbud av fritidsaktiviteter. Mörarps tunnel behöver uppfräsning och konstmålning.

Svar: Det stämmer överens med översiktsplanen där vi har med utveckling av cykelbana till Bjuv. Den ingår även i Trafikplanen. I översiktsplanen kan vi inte påverka detaljfrågor som utformning av tunnlar. Vi har under 2020 tillfört tre nya belysningspunkter vid tunneln under Bjuvsleden/

Brandmansgatan, och har skickat vidare synpunkten till Stadsbyggnadsförvaltningens

Stadsmiljöavdelning som har sparat synpunkten inför kommande satsningar. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Optimering av busstrafik ‖ fåtal synpunkter

Jag ser ingenstans att det är viktigt att lägga bussarnas rutter och lokalisera hållplatser så att man får många resande. Man borde lokalisera hållplatser i nära anslutning till ställen, som genererar många trafikanter. Nu har man ensidigt optimerat med avseende på att bussarna ska gå snabbt, vara effektiva ur kostnadssynvinkel och glömt att detta måste balanseras med möjlighet för passagerare att åka kollektivt och att göra det bekvämt för de åkande, det vill säga balansera med många

resenärer och skapa intäkter. Det är frågan om att skapa låga kostnader och höga intäkter och bättre balans i optimeringen.

Svar: En väl fungerande kollektivtrafik är viktig för att staden ska utvecklas. Balansen mellan att som resenär ha nära till målpunkter och snabbheten i busslinjerna är viktig att ha med sig. Att förtäta med bostäder och service runt hållplatserna är en del i översiktsplanen som stärker närheten till

målpunkter. Samtidigt innebär utbyggnader i stadens ytterområden ett större behov av att vi har ett snabbt linjenät för att bussresan ska bli konkurrenskraftig. Båda perspektiven är viktiga. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Domsten

Värna jordbruksmark ‖ fåtal synpunkter

Ett längre yttrande som berör samtliga tätorter handlar om såväl jordbruksmarken i kommunen som utbyggnaden i orterna. Invånaren framför att dessa synpunkter även är relevanta för avsnitt 4.1 Domsten och ytorna 2021, 19897, 19913, 19914, 19915, 19916 och 19927 i Domsten.

Svar: Synpunkten besvaras tillsammans med sammanfattningen av synpunkten som finns under gemensamma svar till privatpersoner. Se rubriken Utvecklingsinriktning, underrubrikerna Värna jordbruksmark respektive Förtätning. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Kulturmiljöer i Domsten ‖ fåtal synpunkter

Avsnitt 2.6. Kulturmiljö m.fl. är i högsta grad relevant för Domsten och stadens förslag för Domsten borde ta hänsyn till detta. Bevarandeprogrammet samt värdebeskrivningen för Natura 2000-området Domsten-Viken är viktiga underlag men ger tyvärr ingen styrning för hur ny bebyggelse ska utformas

104 för att bevara byns karaktär. Den här översiktsplanen ger inte heller någon inriktning för detta, förutom några övergripande formuleringar. Denna styrning behöver därför ske i detaljplaner. Tyvärr finns redan flera exempel på nybyggen som genom sin skala och olämpliga materialval förstör både helhetsupplevelsen av orten och för grannarna.

Svar: Det stämmer att det nämnda kapitlet också är viktigt för Domsten. Även de övergripande ställningstagandena ska användas när vi gör framtida prövningar av bygglov samt detaljplaner. De nämnda underlagen är viktiga för det fortsatta arbetet och vi har även använt dem som underlag för att ta fram översiktsplanen. I översiktsplanen har vi däremot ingen möjlighet att ha en mer fördjupad redovisning av hur kommande bebyggelse ska uppföras. Planen är alldeles för omfattande för att vi ska kunna utreda frågorna på den detaljnivå som i så fall skulle krävas. Den bedömningen sker istället i samband med bygglov och detaljplanering. I översiktsplanen har vi inte heller någon möjlighet att påverka redan genomförda utbyggnader. Synpunkten leder inte till någon förändring i

översiktsplanen.

Utbyggnad i nordöstra Domsten ‖ fåtal synpunkter

Den föreslagna nya bebyggelsen i Östra Domsten med tillhörande diken för avvattning och nya parkstråk kommer att påverka övergången mellan skog, betesmark och bebyggelse negativt. Det kommer vara svårt att hantera dagvatten i ny bebyggelse. Även landborgens dominans i Domsten med omgivande landskap påverkas negativt av förslaget. Förändringarna är allvarliga och irreversibla.

Den föreslagna nya bebyggelsen riskerar också att påverka estetik och kulturhistoriskt viktig bebyggelse.

Svar: Stadsbyggnadsnämnden har givit enheten för detaljplanering i uppdrag att upprätta en ny detaljplan i östra Domsten. I översiktsplanen har vi tagit hänsyn naturen och landskapet i och kring Domsten. Vi bedömer att förslaget är i linje med de natur- och kulturvärden som vi lyfter i

översiktsplanen, bevarandeprogram och andra underlag genom att det följer landskapets topografi och knyter an till byns långsmala karaktär. I den pågående detaljplaneprocessen för Notvarpen 1 m.fl.

kommer vi att pröva en lämplig utformning med hänsyn till bland annat dagvattenhantering, omgivande landskap och kulturhistorisk bebyggelse. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Per Albinlinjen och siktlinjer mot landborgen ‖ fåtal synpunkter

Det är bra att staden värnar siktlinjer mot Landborgen och Per-Albinlinjen. Men varför finns inte samma skrivningar om områden M15, i kapitel 5. Värden och hänsyn?

Svar: Det beror på att område M:K15 omfattar endast Maria sjukhusområde och de centrala delarna av Helsingborg. Eftersom översiktsplanen, ÖP 2021, endast behandlar markanvändningen för områden utanför centralorten så finns det ingen risk att riksintressets värden påverkas negativt av översiktsplanen. Därför har vi bedömt att ställningstagandet inte behövs för område M15. Ändringen av översiktsplanen för centralorten, Stadsplan 2017 behandlar markanvändningen för centralorten.

Det riksintresse som berör Domsten är M7 Kulla Gunnarstorp – Allerum. I avsnittet om M7 Kulla Gunnarstorp finns ett ställningstagande som berör siktlinjerna mellan de försvarsvärn som utgör Per Albinlinjen. Anledningen till att landborgen inte är omnämnd är att ställningstagandena beskriver hur värdena i riksintresset ska bevaras. Eftersom landborgen inte lyfts i riksintressets värdebeskrivning lyfter vi inte det i ställningstagandena. Vi håller med om att Landborgen är viktig för Domstens och landskapets karaktär. När vi planerar i Domsten ska skrivningarna i alla kapitel i översiktsplanen användas. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

105 Felmarkerad busshållplats och säkrare cykelparkering ‖ fåtal synpunkter

Busshållplatsen är felmarkerad i kartan och ligger närmare Seglarevägen än Gnetarödsvägen. Ser inte att det finns något behov att utveckla den busshållplatsen med till exempel väderskyddade

cykelparkeringar. Däremot skulle det behövas cykelparkering vid regionbusshållplatsen ute vid 111:an med rejäla låsmöjligheter då det längs den sträckan är ett utsatt område för cykelstölder.

Känns osäkert att lämna sin cykel där.

Svar: I översiktsplanen har vi ställningstaganden för cykelparkering som är i linje med yttrandet. Vi hanterar däremot inte behov för cykelparkering vid specifika busshållplatser i översiktsplanen. Det sker istället i efterföljande planeringsskeden och av berörda aktörer. Trafikverket är väghållare för väg 111 och Skånetrafiken är en viktig aktör för att utveckla cykelparkering i samverkan med staden.

Vi har justerat läget för busshållplatsen i översiktsplanen.

Cykelmöjligheter och parkering längs med Bygatan ‖ fåtal synpunkter

Svårt att utveckla cykelmöjligheter längs med Bygatan på grund av trångt gaturum och höga hastigheter. Det behövs också mer parkering längs med Bygatan.

Svar: I ÖP2021 har vi föreslagit utredning av standardhöjning i denna del av cykelnätet på sikt.

Bygatan har tidigare utretts med syfte att skapa en trygg och attraktiv miljö för oskyddade trafikanter. Gaturummet är begränsat och det är svårt att separera trafikslagen. De avsmalningar som finns vid hållplatser och entréerna in i samhället är ett resultat av utredningen och syftar till att skapa en lugn trafikmiljö där cykling sker i blandtrafik. Trafikenheten följer utvecklingen.

Gångtunnel under väg 111 vid Domstens norra infart ‖ fåtal synpunkter

Positivt med gångtunnel vid busshållplatsen vid Domstens norra infart. Det blir säkrare att passera väg 111 när man kommer med bussen från Helsingborg.

Svar: Trafiksäkerheten och tillgängligheten kan förbättras med en planskild passage vilket gynnar resandet med kollektivtrafik. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Oro för växt- och djurliv ‖ fåtal synpunkter

Det finns en oro för att en utbyggnad i östra delen av samhället skulle hindra vattenflödet från landborgen och därmed påverka vattenförhållandena och det växt- och djurliv som finns i området, till exempel salamandrar och grodor.

Svar: En eventuell påverkan på vattenförhållanden eller på växt- och djurliv kommer att utredas i den fortsatta processen med detaljplanen. Grod- och kräldjur som salamandrar är fridlysta vilket innebär att man måste ta hänsyn till deras livsförutsättningar när man exploaterar ett område. Vi ska ta fram en naturvärdesinventering som är knuten till detaljplaneprocessen. Synpunkten leder inte till någon ändring i översiktsplanen.

Bevara betesmarken ‖ fåtal synpunkter

Betesmarken behöver bevaras i sluttningen öster om samhället upp mot skogen då det är en del av karaktären i Domsten, det bör inte bli ny grönstruktur.

Svar: Den nya grönstrukturen är inte specificerad i ÖP 2021. Ny grönstruktur behöver inte betyda att man planterar skog, det skulle i detta fall lika gärna kunna vara en fortsatt betesdrift samtidigt som man förstärker hagen med fristående buskar och träd, till exempel ek, hassel, sälg och hagtorn. Dessa inslag förbättrar förutsättningarna för djurlivet både i skogen och i betesmarken samtidigt som det kan ge rekreativa värden för människor. Synpunkten leder inte till någon ändring i översiktsplanen.

106 Parkslidebestånd ‖ fåtal synpunkter

Det finns ett parkslidebestånd intill lekplatsen som riskerar att sprida sig om man inte är försiktig. All hantering av jordmassor inom 7 meters avstånd ska betraktas som förorenad med rotfragment.

Svar: Vi känner till detta samt att det är viktigt att hantera jordmassor och rötter från parkslide med stor försiktighet. Vi har även förmedlat synpunkten till Stadsbyggnadsförvaltningens drift och underhållsavdelning. Synpunkten leder inte till någon förändring i översiktsplanen.

Bevara fotboll- och tennisbanorna ‖ fåtal synpunkter

Fotbollsplanen är en viktig samlingsplats för byborna, inte minst för barnen. Här spelas

spontanfotboll, brännboll, tennis men används också för midsommar- och nationaldagsfirande. Den är skyddad från vindarna och ligger bra till mitt i byn. Den bör bevaras. Viktigt att behålla flera tennisbanor, då de befintliga har olika karaktär och underlag - den med grus är mer anpassad för vuxna/större barn, medan den med plastmatta är mer nyttjad av de yngre barnen.

Svar: I översiktsplanen möjliggör vi för ny sammanhållen bostadsbebyggelse i östra Domsten i form av bostäder och en ny närpark. I den pågående detaljplaneprocessen kommer vi att göra avvägningar kring vilka ytor som är lämpliga att bebygga samt vilka ytor som ska bli natur eller park. Synpunkten leder inte till någon ändring i översiktsplanen.