• No results found

Marknadsöversikt

In document Securitas AB Årsredovisning 2006 (Page 62-66)

Den världsomspännande marknaden för traditionella vär-dehanteringstjänster beräknas överstiga 170 miljarder SEK, varav Europa beräknades stå för cirka 60 miljarder SEK och Nordamerika för cirka 45 miljarder SEK.

Loomis har en stark närvaro i västra Europa och i USA med totalt över 440 platskontor. Marknadsandelen i västra Europa beräknas uppgå till 21 procent och i USA är marknadsandelen 19 procent. I Europa är de försäljningsmässigt största länderna Storbritannien, Frankrike och Spanien, medan marknadsande-len är högst i Danmark och Sverige. Målsättningen är att Loomis ska vara en av de två största aktörerna på varje geografi sk marknad där företaget är verksamt. Det är endast i Portugal och Schweiz som denna målsättning ännu inte är uppfylld.

Land

Försäljning MSEK

Försäljning MLOC

Marknads-andel, %

USA 3.919 535 19

Sverige 867 867 > 50

Norge 230 200 22

Danmark 127 103 > 50

Finland 166 18 32

Storbritannien/Irland 2.618 193 29

Frankrike 2.117 229 35

Schweiz 97 16 15

Österrike 182 20 40

Spanien 1.056 114 43

Portugal 103 11 18

Eliminering av internförsäljning –8

Summa 11.474 19

Kunder

Loomis kunder utgörs av centralbanker och kommersiella banker, kedjor och butiker inom detaljhandeln, operatörer av uttagsautomater samt verksamheter inom den offentliga sek-torn, som till exempel sjukhus och kommuner. Penetrationen per kundsegment varierar mellan olika marknader, där en låg närvaro inom banksegmentet i några fall kan förklaras av stark intern konkurrens från bankerna, alternativt att tjänsterna ut-förs till subventionerade priser av centralbanken. Samman-fattningsvis kan sägas att Loomis har en stark ställning inom banksegmentet i framförallt Spanien, Sverige, USA och Stor-britannien. De länder där Loomis har högst marknadsandel inom detaljhandeln är Österrike, Norge och Danmark.

Loomis

S E C U R I TA S 2 0 0 6 63 Marknadstrender

Marknaden för värdetransporter har en stabil tillväxt. En ihål-lande och viktig utveckling är att mängden kontanter i cirku-lation fortsätter att öka, samtidigt som kortanvändningen ökar.

Tanken att vi skulle gå mot ett kontantlöst samhälle har inte visat sig ha bäring vare sig historiskt eller i nuvarande fram-tidsutsikter. Statistiken visar att volymen kontanter i cirkula-tion i Europa har ökat med i genomsnitt cirka 7 procent per år, från introduktionen av euron. I USA har mängden sedlar ökat årligen med i genomsnitt cirka 4 procent under den senaste tioårsperioden. Samtidigt har uttagsautomater blivit den vikti-gaste kanalen för konsumenter att få tillgång till kontanter. På i princip samtliga av Loomis marknader svarar uttagsautomater för mer än 50 procent av kontantdistributionen till konsumen-ter. I Europa fi nns cirka 300.000 uttagsautomater och i USA är antalet uttagsautomater uppe i cirka 380.000.

Det fi nns en tydlig trend bland såväl banker som detalj-handel mot ökad outsourcing av värdehantering. Den här ut-vecklingen har dock kommit olika långt i olika länder, där de nordiska länderna ligger långt framme. I relativt outvecklade marknader, som till exempel USA, fi nns en stor tillväxtpoten-tial. Att påskynda trenden mot ökad outsourcing handlar fram-förallt om att Loomis och resten av branschen framgångsrikt måste påvisa nyttan av outsourcad värdehantering för kunder-na. Erfarenheten visar att det tar tid att få de första outsour-cingkontrakten i en hittills outvecklad marknad, men när stora kunder väl har börjat ifrågasätta den verkliga kostnaden för all intern kontanthantering och väljer att prova outsourcing, så kommer utvecklingen igång betydligt snabbare.

Även på marknader där det sedan länge varit etablerat att professionella leverantörer sköter stora delar av värdehan-teringen fi nns betydande expansionsmöjligheter. Genom att erbjuda helhetslösningar för komplett kontantlogistik fi nns möjlighet att ta en större roll i samhällets totala kontantfl öde.

Framförallt inom detaljhandeln fi nns idag stora möjligheter att förbättra säkerheten och effektiviteten i värdehanterings-processen. Loomis ambition är att integrera värdetransport, kontanthantering och uppräkning för att på så sätt optimera samhällets övergripande kontantfl öde och reducera kostnaden för kontanthantering och intern administration för kunderna.

Marknaden för värdetransporter, värdehantering och där-till hörande tekniska tjänster genomgår en mognadsprocess, vilket innebär dels ökad professionalism hos kunderna, dels mer konkurrens. Loomis största konkurrenter utgörs idag av G4S i Europa och Brinks i USA, där den förstnämnda har varit mer aktiv i att etablera nya marknader. Jämfört med dessa båda företag har Loomis en mer attraktiv produktmix med en större andel av försäljningen som kommer från kontanthante-ring. De senaste åren har det på vissa geografi ska marknader etablerats nya aktörer, vilka i regel fokuserar på en geografi sk marknad med ett tämligen nischat erbjudande. Därutöver har branschen under senare år konsoliderats och såväl industriella aktörer som direktinvesterare har genomfört förvärv.

Loomis

Varje år görs stora investeringar i säkerhet. I Sverige har en omställning skett till slutna system där pengar idag alltid transporteras i behållare med färgampuller som förstör sedlarna vid eventuell stöld.

64 S E C U R I TA S 2 0 0 6

Europa

Marknad

Marknaden för outsourcade värdehanteringstjänster i de euro-peiska länder där Loomis är verksamt beräknas uppgå till cirka 23 miljarder SEK. I Europa fi nns Loomis i regionerna Storbri-tannien, Centraleuropa, Norden och Iberia, där Centraleuropa inkluderar Frankrike, Österrike och Schweiz, Norden omfattar Sverige, Norge, Danmark och Finland, och Iberia innefattar Spanien och Portugal.

I stora delar av Europa har bankerna outsourcat uppräk-ningstjänster i betydligt större utsträckning än i USA. Denna utveckling har uppmuntrats av europeiska centralbanker som rationaliserar och gärna ser att den privata sektorn tar ett större ansvar för kontanthanteringen. De länder som nått längst i den här utvecklingen är Sverige, Spanien och Norge. Storbritan-nien och Frankrike befi nner sig i början av en liknande om-ställning, medan Danmark är det land som har sämst utvecklad efterfrågan på uppräkningstjänster, även om bedömningen är att outsourcingtrenden kommer att få genomslag även där.

Konkurrensen har hårdnat med ökad prispress inom fram-förallt värdetransporter. Loomis möter olika konkurrenter i olika europeiska länder, där de största är G4S och Prosegur. I Österrike har konkurrensen dock minskat något efter konkur-renten Heros konkurs under året.

Verksamhet och erbjudande

På samtliga av de europeiska marknader som Loomis agerar bedriver man värdetransporter, kontanthantering och tekniska tjänster. Verksamheten inom tekniska tjänster är mer omfattan-de i Spanien och Storbritannien än i övriga europeiska länomfattan-der.

Loomis ser ett ökat behov av integrerade lösningar för vär-dehantering inom detaljhandeln och utvecklar kontinuerligt produkter och tjänster som riktar sig till detta kundsegment.

En annan utveckling är en ökad efterfrågan på totallösningar för uttagsautomater, vilket Loomis har bredden att kunna bistå med.

Året i korthet

Försäljningen i Europa ökade till 7.555 MSEK (7.228) och till-växten var stabil i samtliga regioner. Verksamheterna i Stor-britannien och Sverige drabbades under året av fl era uppmärk-sammade rån och stölder, men samtidigt börjar initiativen som Loomis tagit för att motverka den negativa trenden av brotts-lighet ge positiva effekter. I Frankrike fi ck Loomis under året en ny stor kund i form av franska Posten.

USA

Marknad

Den amerikanska marknaden för värdehanteringstjänster på entreprenad uppskattas till cirka 18 miljarder SEK. Utöver detta fi nns en betydande potential i att inkludera helhets-lösningar inom kontanthantering till de delar av detaljhan-deln som idag inte köper kontanthanteringstjänster. Loomis har mycket god täckning i USA och är verksamt utifrån fem regioner: Western, South Central, South East, North East och Midwest. Under 2006 fokuserades på nationell samordning för att ge rikstäckande kunder ännu bättre service.

Allt eftersom USA:s bankmarknad konsolideras ökar in-tresset för outsourcing av uppräknings- och lagringstjänster.

Den så kallade Check 21-lagstiftningen, som syftar till att minska hindren för att skära ned på checkhanteringen, har börjat få genomslag, vilket förväntas påskynda utvecklingen där bankerna börjar fokusera på kostnaden av deras interna kontanthantering. Det förväntas i sin tur öppna möjligheter för outsourcing av kontanthantering.

Konkurrensen förändrades något under det senaste året i och med att ett antal mindre, regionala företag slogs samman med större värdetransportföretag. Högre bränslekostnader och prispress utgjorde betydande utmaningar för hela branschen.

Loomis

S E C U R I TA S 2 0 0 6 65

Loomis

Verksamhet och erbjudande

Med värdetransporter som grund har Loomis utvecklat breda värdehanteringslösningar för den amerikanska marknaden.

Kontanthanteringstjänster riktar sig till banker och detaljhan-del och stöds av Loomis USA:s omfattande nätverk av 90 upp-räkningscentraler med kapacitet att lagra, sortera och hantera kontantinsättningar samt utföra transporter till centralbanken, Federal Reserve. Loomis har även tagit över ansvaret för fyra av Federal Reserves depåer för lagerhållning av kontanter.

En av Loomis lösningar inom kontanthantering är det virtu-ella valvet, vilket är en kontanthanterings- och rapporterings-lösning som gör det möjligt för banker att expandera till nya marknader utan att behöva investera i fysiska anläggningar.

Det virtuella valvet gynnar integrationen mellan detaljhandel och banker och gör den fi nansiella distributionskedjan mer ef-fektiv. En annan tjänst som varit mycket framgångsrik i USA är Safepoint, som riktar sig till detaljhandeln och som möjliggör säker lagring av kontanter vid eller nära försäljningstillfället.

Genom SafePoint elimineras risken för stöld och svinn samti-digt som butiksinnehavaren får god insyn i kontantbehovet.

Året i korthet

Försäljningen i USA ökade till 3.919 MSEK (3.820). Det var särskilt SafePoint-konceptet som bidrog till den ökade försälj-ningstillväxten. Framgångarna inom detaljhandeln innebar en ökad kundbas, vilket gör verksamheten mindre sårbar vid kon-junkturskiften. Tillväxten inom banksegmentet var stabil och kunde primärt hänföras till expansionen av tjänsten virtuella valv.

Framtidsutsikter

2007 utgör något av ett övergångsår, där varumärkesbyte, ut-delning från Securitas och börsnotering står på agendan. I en sådan omvälvande tid är det centralt att Loomis inte förlorar fokus på kärnverksamheten, sitt rika arv, värderingar och den affärsfi losofi som utgör grunden för företagskulturen. Paral-lellt med förverkligandet av planerna på en börsintroduktion kommer Loomis att fortsätta att utveckla och marknadsföra värdet av sin expertis inom riskhantering och värdehantering.

I slutet av 2006 skapades en ny ledningsstruktur, vilket gjorde organisationen tydligare och mer marknadsorienterad.

I samband med det inleddes ett arbete med att strukturera pro-duktportföljen och ta fram landsöverskridande försäljnings- och analysverktyg för lönsamhetsuppföljning. Detta arbete kommer att prioriteras även i fortsättningen.

I Europa bedöms den framtida tillväxten ligga i att utveckla nya lösningar och att bredda tjänsteutbudet. Utöver ökad effek-tivitet och lönsamhet i verksamheten kommer Loomis därför att fokusera på konceptutveckling av helhetsåtaganden med siktet inställt på ökad penetration inom handelssegmentet. Vi kommer även att utvärdera de möjligheter till konsolidering som kan skapas av en fortsatt harmonisering av regler inom EU och dess strävan efter att skapa en gemensam europeisk marknad.

I USA kommer fokus att ligga på tillväxt och ökad effekti-vitet, samtidigt som mognaden av kontanthanteringstjänsterna även kommer att ges betydande uppmärksamhet. SafePoint-lösningen väntas spela en fortsatt viktig roll i expansionen inom detaljhandelssegmentet och där prioriteras försäljningen till nya kunder.

Storbritannien är den marknad där Loomis har störst andel tekniska tjänster. Tekniska tjänster omfattar laddning, avstämning, över-vakning av laddnings- och tömningsbehov, kvalitetssortering av sedlar, och teknisk service samt felservice. De tekniska tjänsterna är behovsstyrda och sker på varierade tider, vilket ger fl exibilitet och ökad säkerhet. För bankkunder och andra konsumenter innebär tjänsterna att uttagsautomaterna inte får slut på sedlar och konsumenterna slipper störas av onödiga felåtgärder.

In document Securitas AB Årsredovisning 2006 (Page 62-66)