• No results found

Marknadsanalysen redogör för den befintliga marknaden för CELSIUS projektet. Den omfattar en scanning av liknande verksamhet (2.3.1), målgrupp (2.3.2) samt den egna organisationen (2.3.3).

2.3.1 Liknande verksamhet

EU projekt med fjärrvärme i fokus

CELSIUS projektet är verksamt i EU och finansieras av EU Kommissionens sjunde ramprogram (FP7). Inom ramen för EU Kommissionens verksamhet finansieras löpande olika sorters projekt. Antalet utlysningar inom H2020, med fokus på fjärrvärme, är stigande vilket över tid kommer att resultera i skapandet av ny kunskap inom fjärrvärme.

CELSIUS projektet har i dagsläget en fördel i att ha samlat den kunskap som finns om fjärrvärme. För att denna fördel skall bestå är det kritiskt att ny kunskap från EU projekt på fjärrvärme kanaliseras till de verktyg som byggts upp i CELSIUS (digital verktygslåda och Webinars). Så sker inom ramen för EUs smart cities satsningar idag.

Nätverk för städer

HUVUDINTRESSENTERNA

Kan använda samtliga delar av CELISUS projektets erbjudande men vissa värden är viktigare än andra. CELSIUS beroende av huvudintressenterna varierar.

CELSIUS projektet har följande relationer med huvudintressenterna:

 Strategisk relation (Euroheat & Power, EU kommissionen, de svenska initiativen)

 Leverantörsrelation (Andra EU projekt, Fjärrvärmeföretag, IEA)

 Kundrelation (Städerna, CELSIUS parterna)

 Potentiell, framtida kundrelation (Teknikföretag)

CELSIUS projektet behöver bygga strategiska relationer med akademi, investerare och fjärrvärmekund för att vara konkurrenskraftigt framöver.

Nätverk där städer ingår är inte en ny företeelse. Som några få exempel kan nämnas Creative Cities Network (UNESCO), Healty Cities (WHO), Union of Baltic Cities, Energy Cities, Lighting Urban Community International. Energy Cities är inriktat mot städer som genomgår energiomställning vilket är mycket närliggande till ämnesområdet för CELSIUS, de har cirka 200 lokala myndigheter som medlemmar. Lighting Urban Community International fokuserar på att föra samman städer och professionella inom ljussektorn med målet att bidra till en hållbar stadsutveckling genom hållbar belysning.

Nischen fjärrvärme förefaller vara unik utifrån ett stadsnätverksperspektiv något som även VD på den Europeiska Branschorganisationen för fjärrvärmeföretag Euroheat &

Power bekräftar. Nischen är dock närliggande andra områden och det är osäkert hur stark nischen är i jämförelse t.ex. med ett fokus på städers energiomvandling (Energy Cities).

Euroheat & Power

Euroheat & Power är en nätverksorganisation där fjärrvärmeföretag, politiska beslutsfattare och akademi möts med ambitionen att nå hållbar värme- och kyla- försörjning. Det är en lobbyorganisation som arbetar för att synliggöra fjärrvärmen i EU, för att påverka beslutsfattandet i Bryssel, för att sprida kunskap om fjärrvärme och generera ny kunskap genom medverkan i EU projekt-, för att skapa kontaktytor mellan parter som är intresserade av fjärrvärme och för att utbyta erfarenheter om fjärrvärme.

För Euroheat & Power är ökad implementering av fjärrvärme en kärnfråga.

Organisationens vision är: “No energy transition without sustainable cities- no sustainable citieis without sustainable heating and cooling- no sustainable heating and cooling without district energy”. Euroheat & Power samarbetar även utanför Europa som exempel kan nämnas ett samarbetsavtal med Kina, Mongoliet och Korea från 2015 vilket kan främja export av know-how och produkter något som skapar förutsättningar för jobb inom ingenjörs och tillverkningsnäringar i EU (Setis Magazine, 2016-06-20). De arbetar i dagsläget inte med segmentet städer. Det är dock ett viktigt område som organisationen kommer att arbeta med framöver (enligt uppgift från intervju). CELSIUS projektets upparbetade nätverk är av intresse att antingen stötta eller assimilera för en aktör som Euroheat & Power.

De svenska initiativen

4 svenska aktörer vilka arbetar för att främja implementering av fjärrvärme går att identifiera. Sweheat & Cooling är en nätverksorganisation med 15 medlemmar vilka är verksamma inom olika fjärrvärme och fjärrkyla segment. Organisationens syfte är att tillgängliggöra produkter, tjänster och erfarenheter kring fjärrvärme och fjärrkyla nationellt och internationellt för planerare, beslutsfattare, konsulter och byggherrar.

Organisationen erbjuder tjänster från start till implementering av fjärrvärme (systemdesign, val av bränslekällor, utrustning och optimerad drift). Erbjudandets olika delar bygger på know-how och peer-to peer kunskapsöverföring. Därtill erbjuds

”matchmaking” events, seminarier och utbildning kring fjärrvärme. Organisationen är en del av SymbioCity (drivs sedan 2010 av SKL International) med fokus på att stödja hållbar stadsutveckling globalt. Organisationen arbetar även med det svenska exportrådet (www.sweheat.com).

Heat Networks- Sustainability by Sweden har byggts för att möta exportsatsningen på

”hållbar värme och kyla”. Detta är ett av tre fokusområden som Samordnings- och Energi- minister Ibrahim Baylan identifierat för exportsatsningar. 2016 initierade energimyndigheten initiativet för att främja fjärrvärmesektorns exportmöjligheter. Heat Networks är ett samarbete mellan stat och näringsliv och 40 svenska aktörer ingår.

Energimyndigheten finansierar arbetet. Målet är att accelerera expansionen av fjärrvärme genom att visa upp nya idéer och tekniker samt genom att utveckla ett närmare samarbete mellan näringsliv och politiska intressenter i UK och i Sverige (www.heatnetwork.se). UK identifierades som en intressant marknad där lika mycket fjärrvärme skall byggas på 15 år som det har byggts i Sverige de senaste 60 åren. I ett informellt samtal (inte formell intervju) med Energimyndigheten kring satsningen framgår att det är lika viktigt att berika den svenska fjärrvärmekunskapen med erfarenheter från övriga Europa som att exportera kunskap.

The Sustainable Business Hub är ett medlemsnätverk där energi- och miljö- företag ingår liksom akademi och kommuner. Organisationen underlättar kommunikation mellan de tre delarna. Affären och kommuners strävan att bli mer hållbara är i fokus.

Organisationen har mer än 100 medlemmar. Avseende fjärrvärme så arbetar man med att modernisera och uppgradera befintliga anläggningar samt med nybyggnation av mindre anläggningar. Projekt är pågående i både UK och Polen. Erbjudandet är likartat det som övriga Svenska aktörer har: att kunna facilitera export av en systemlösning genom att flera aktörer samarbetar (http://www.sbhub.se).

Nordic Heat är en liten, icke vinstdrivande organisation, vilken bygger på ett brett nätverk bland fjärrvärmepraktiker (peer- to peer) i Europa. Organisationen är mindre än de andra svenska initiativen men har genom offensiv marknadsföring synliggjort sin verksamhet.

Syftet är att stödja kollegor på nya värmemarknader att accelerera pågående projekt samtidigt som kostnaderna för ägande reduceras, risker minimeras och de finansiella, miljömässiga och sociala fördelarna med fjärrvärme investeringar optimeras. Därtill drivs intern affärsutveckling och innovation genom att befintlig personal och befintliga affärsmodeller utmanas med ny teknik och praktik. Syftet uppnås genom att exportera erfarenhet och know-how samtidigt som innovation och inspiration importeras för att utveckla värdet som erbjuds på hemmamarknaden. Nordic Heat är kopplade till företaget The Climate Bridge i UK vilket har fokus på utsläppsreducerande investeringar globalt.

IEA arbetar brett med energifrågor. Syftet är att säkra tillförlitlig, kostnadseffektiv och ren energi för de 29 medlemsländerna. Arbetet är fokuserat kring säker energi, ekonomisk utveckling, miljömedvetenhet och globalt engagemang. IEA ingår i olika internationella samarbeten för att forcera spetsteknologi inom olika delar av energisektorn, ett sådant är IEA DHC. Det initierades 1983 och har medlemmar från nio länder (Danmark, Finland, Kanada, Norge, Sverige, Sydkorea, Tyskland, UK och USA). Fokus ligger på design, prestanda och drift av fjärrvärmesystem (www.iea.org).

2.3.2 Målgrupp

CELSIUS städerna

I CELSIUS projektets nätverk ingår 65 städer. Dessa har lämnat in en undertecknad avsiktsförklaring där avsikten är att arbeta med fjärrvärme och/eller fjärkyla i framtiden.

Avsiktsförklaringen skall vara undertecknad av stadens borgmästare eller motsvarande position. Denna handling indikerar ett genuint intresse för fjärrvärmefrågor. Städernas intresseområden är varierande beroende på hur utvecklad fjärrvärmeverksamheten är. I vissa städer finns ett fungerande fjärrvärmesystem redan på plats vilket gör att fokus inte ligger på implementering av fjärrvärme i staden utan snarare på identifikation av ny kunskap. I städer som ännu inte har fjärrvärme är det ett antal frågor som är intressanta, allt från politiskt ställningstagande för eller emot fjärrvärme till vilken teknik som skall implementeras. Inom CELSIUS har studiebesök, workshops och diskussioner arrangerats kring demonstationsanläggningarna. Det finns dock inte någon information kring implementationsgraden av lösningar bland CELSIUS städerna. Det är svårt att avgöra vilka behov medlemmarna har (implementering, kunskap, beslutsstöd etc.) och hur stort engagemang de har för fjärrvärme.

Det finns inte någon liknande informationskälla som den digitala verktygslådan utanför CELSIUS projektet vilket gör den till en unik produkt. Den webinarverksamhet och mötesverksamhet som arrangeras inom ramen för CELSIUS projektet är dock likartad verksamhet t.ex. Euroheat & Power bedriver. I dagsläget får medlemmar i CELSIUS projektet tillgång till det digitala verktyget kostnadsfritt. Vid djupare analys av information i digitala verktygslådan framkommer att endast 4 av de 65 medlemmarna (de fem kärnstäderna undantaget) aktivt lagt in information om sin egen stad och sitt eget arbete med fjärrvärme. Detta låga antal föranleder frågor kring städernas faktiska engagemang i nätverket. Reflekterar antalet 65 städer nätverkets fulla styrka eller är det vissa städer som driver på arbetet emedan andra är passiva medlemmar?

Vid uppföljning av intresse kring webinars framkommer att de i snitt besöks av 10-15 deltagare vid webinar. Deltagarna är inte de samma utan varierar utefter olika teman.

Denna siffra indikerar att den verksamhet som bedrivs i webinarform kan utvecklas då 15-23 % av CELSIUS nätverkets medlemmar deltar vid seminarier löpande. Det event som arrangerades i Lyon i februari 2017, DHC days, var ett mycket framgångsrikt event där parter från akademi, näringsliv och städer träffades för att diskutera fjärrvärme. Eventet var välbesökt med 161 deltagare från olika länder vilket indikerar intresse för stadens perspektiv i fjärrvärmefrågor. Eventets utformning var likt sättet som Euroheat & Power organiserar sina sammankomster på.

Förstudiens omfattning medger inte någon fördjupad marknadsanalys på stadsnivå.

Sådan bör dock genomföras för att identifiera segment inom målgruppen innan beslut fattas kring CELSIUS Beyond.

CELSIUS supporters

Utöver att CELSIUS nätverket omfattar städer så omfattar de även ”supporters”. Dessa är andra EU projekt, organisationer, universitet och den privata sektorn. Projektet har 40

supporters. Liksom bland städerna varierar de huvudsakliga intressefrågorna för projektets supporters. I vilken omfattning dessa parter nyttjar de värden som CELSIUS skapar är okänt.

2.3.3 Organisation

CELSIUS projektet har 20 ingående parter (en blandning av näringsliv, städer och akademi). 5 städer utgör navet i projektet, dessa är Göteborg, Genua, Köln, Rotterdam och London. Göteborg Stad är projektets koordinator.

Projektet har tillgångar i form av ett nätverk med medlemmar, digital verktygslåda, webinars, workshops och andra nätverkssammankomster.

Organisationen bedrivs som ett projekt. Beroende på projektets framtida inriktning kan denna form vara mer eller mindre tillämplig.

2.3.4 Sammanfattning