• No results found

Marknadsföringsstrategi för sociala medier

In document Marknadsföring i sociala medier (Page 11-14)

Eftersom sociala medier är ett relativt nytt begrepp är själva marknadsföringsprocessen ganska lång och utdragen. Antalet misstag ett företag kan begå är många. För det första är det viktigt för marknadsföraren att komma ihåg grundprinciperna i marknadsföring: att definiera målgruppen och målen. Det gäller också för företaget att ha tillräckligt med resurser för att hålla igång marknadsföringen, dvs. kunnig personal. Att företaget har orealistiska förväntningar är ett problem som ofta uppstår. Företaget måste ha förståelse för att denna typ av marknadsföring varken är snabb eller enkel. Det krävs tid och engagemang för att resultat ska uppnås. Företag ska inte heller fästa alltför stor

uppmärksamhet på vissa sociala medier bara för att andra är där utan noggrant tänka igenom frågan ”Varför?” innan de kan ställa sig frågan ”Hur?”. Det är även viktigt att tänka på att marknadsföring i sociala medier inte ersätter all marknadsföring. Företaget bör koppla ihop den gamla marknadsföringen med den nya. (Juslén 2011, s. 230-231).

För att komma igång med marknadsföringen ska företaget eller organisationen göra en strategi för sin marknadsföring. Det bör ta reda på vilka målgrupper det vill nå, vad målet är, hur det kan uppnå målet i praktiken och vilka verktyg dvs. sociala medier det tänker använda sig av. (Juslén 2011, s. 232).

3.3.1 Målgrupp

För det första måste organisationen göra klart för sig vilken dess målgrupp är. Om organisationen redan funnits en tid har den troligen ganska stor kännedom om sina kunder, men nu bör den ta reda på i vilken mån målgruppen använder sig av sociala medier. Det är en avgörande fråga eftersom det är lättare att nå målgruppen i ett medium där de redan är medlemmar. Organisationen bör alltså undersöka vilka tjänster dess målgrupp använder sig av i sociala medier och till vad det använder dem. Dessutom bör den fråga dem deras åsikter om vad de anser om användandet av sociala medier som marknadsföringskanal för produkter och tjänster. (Juslén 2011, s. 232-233).

När detta är undersökt bör organisationen fortsätta med att ta reda på i vilken mån målgruppen deltar i sociala medier. Det finns olika sorters användare av sociala medier och troligen är även målgruppen en blandning av olika användare. De olika användarna kan delas in i fyra grupper:

1. de som publicerar innehållet

2. de som delar och kommenterar innehållet 3. de som använder sig av innehållet

4. de som är passiva användare (Juslén 2011, s. 233).

Till den första gruppen hör de som aktivt använder sociala medier. Förutom att publicera innehåll delar de även innehåll och uppdaterar aktivt sina profiler i flera olika medier. De har också en stor mängd s.k. följare och vänner. Deras roll är att fungera som ledare och

sakkunnig person. Den andra gruppens användare är aktivt närvarande i sociala medier och utgör den största gruppen användare. För dem är det viktiga inte att själva publicera innehåll, men ändå vara aktiva och skapa diskussion. I den tredje gruppen finns de som använder sig av innehållet utan att nödvändigtvis publicera eget eller kommentera. Den fjärde och sista gruppen består av de passiva användarna. Teoretiskt sett är dessa medlemmar men det är inte viktigt för dem att uppdatera sina profiler eller ens läsa inlägg och kommentarer. (Juslén 2011, s. 233-234).

Genom att få en uppfattning om hurdana användare organisationens målgrupp är kan den avgöra hur aktiv den själv måste vara i sociala medier. Om det visar sig att de inte är aktiva användare kanske det inte är en bra idé att utföra denna sortens marknadsföring. (Juslén 2011, s. 234).

I mitt arbete är målgruppen för internationella enheten vid Novia utländska studerande som funderar på att åka på utbyte till Finland. I min undersökning ska jag ta reda på hurudan typ av användare de är av sociala medier.

3.3.2 Mål och handlingsplaner

När det finns en utvald målgrupp bör organisationen tänka ut syftet med marknadsföringen. Det behövs ett konkret mål varför den vill marknadsföra sig via kommunikation i sociala medier. (Juslén 2011, s. 235). Några vanliga mål kan t.ex. vara ett starkare varumärke, fler kunder, nya kundgrupper, nöjdare kunder eller förbättrade produkter med hjälp av kritiken från kunderna (Carlsson 2010, s. 126). Målet för internationella enheten är att locka nya utbytesstuderande med hjälp av marknadsföring i sociala medier.

När organisationen har klarlagt sitt mål kan den påbörja planeringen av de praktiska handlingarna. Till en början bör den fundera ut hur själva processen ska startas upp. Hit hör bland annat skapandet av en profil, idéer till innehåll och koppling till övrig marknadsföringsaktivitet. (Juslén 2011, s. 236). Vad gäller innehållet bör företaget/organisationen ta reda på vilken sorts information som kan vara till nytta för användarna, vilken sorts innehåll som skulle intressera dem, hur den ska handla för att skapa förtroende hos användarna och hur den ska göra för att skapa en god ”word-of-mouth” kommunikation (Carlsson 2010, s. 127).

Nästa steg i processen är att fundera ut vilka resurser som finns. Det vill säga vilka marknadsföringsverktyg och hur stor arbetskraft som finns tillgänglig. Ju mer material som redan finns tillgängligt desto lättare är det för organisationen att sätta igång med sin marknadsföring. Arbetskraften är särskilt viktig eftersom denna typ av marknadsföring kräver aktivt uppdaterande. Organisationen bör fundera ut vem som ansvarar för uppehållandet och vilka handlingar som sköts av företaget. Till vissa handlingar kommer företaget att behöva hjälp och det bör preciseras vilka dessa är. För att organisera alla dessa handlingar bör organisationen göra upp en tidtabell och klargöra vad som görs när. (Juslén 2011, s. 236).

Beroende på mål, användare och kommunikationsmöjligheter kan företaget välja ut vilka medier det skall vara aktiv i. Det gäller att prova sig fram och se vilka som fungerar och vilka som inte gör det. (Carlsson 2010, s. 128). I följande kapitel presenterar jag vilka sociala medier som kan användas i marknadsföringen och hur de kan användas.

In document Marknadsföring i sociala medier (Page 11-14)

Related documents