• No results found

Marknadsplan

In document CASEUS: Din hjälpande hand (Page 34-37)

9. Affärsplan

9.1 Marknadsplan

För att projektgruppen ska kunna tjäna pengar på produkten behövs en plan för att få ut den på marknaden. En marknadsplan görs för att få en bättre marknadsföring och klarare blick över hur stor budget marknadsföringen behöver. Syftet med marknadsplanen är att hitta kunder som i sin tur kan marknadsföra produkten för större spridning av den. Planen är att

projektgruppen själva ska kunna sälja produkten, men även att återförsäljare ska sälja den. Då produkten är gjord för att passa privatpersoner, men även hotell- och restauranger kommer priset vara högre än en vanlig osthyvel. Priset sätts så att det skall passa de båda

kundgrupperna. Förhoppningarna är att privatpersoner kan se det som en längre investering och att projektgruppen därför kan sätta ett högre pris. Produkten ska vara lätt att rengöra och ska tåla maskindisk, även hårdare maskindisk som kan förekomma i storkök. Det skall finnas instruktioner i förpackningen så att produkten är enkel att förstå sig på. Det ska alltså inte ta lång tid från att kunderna öppnar förpackningen tills att CASEUS sitter på osten.

28 9.1.1 Kundsegment

Projektgruppen vill att CASEUS ska finnas i alla svenska hem och på restauranger, företag och hotell där det är många människor i omlopp. Även om produkten ska vara ett engångsköp, finns det en stor marknad för CASEUS. Sveriges befolkning är uppe i över 10 miljoner

människor (SCB, 2017) och det bor i genomsnitt 2.2 personer per hushåll (SCB, 2016), vilket ger en stor marknad om produkten ska finnas i alla svenska hem. Projektgruppen bortser från det faktum att alla människor inte äter ost, då endast fantasin sätter stopp för CASEUS användningsområde. Efter att projektgruppen intervjuat en kökschef (bilaga 11) fick de bekräftat att det finns en marknad för produkten inom hotell- och restaurangbranschen. Då det är ett stort omlopp av människor i dessa branscher hade produkten passat in i miljön som ett hygieniskt och snyggt hjälpmedel. Köper hotell och restauranger CASEUS, ses den även av många människor och försäljningen kan öka.

9.1.2 Konkurrenter

Konkurrenten som i dagsläget finns på marknaden är en osthållare från företaget At Hand of Sweden (bilaga 7). I nyhetsgranskningar hittades även en tredje osthållare (Bilaga 6) som projektgruppen dock inte hittat någon försäljning på. At Hand of Swedens produkt säljs av mindre återförsäljare och deras produkt är även den anpassad för att passa olika former av ostar. En stor fördel CASEUS har är att den är stabilare än den konkurrerande produkten.

Konkurrentens produkt är endast gjord i plast, vilket gör den ostabil. CASEUS har en mer tilltalande design och materialet är mer hygieniskt och tåligt. At Hand of Swedens osthållare sticks även in långt i osten för att fästas, vilket förstör osten. CASEUS däremot, har endast små taggar som fästs längst ner i osten för att göra så liten skada som möjligt men ändå hålla osten fixerad. CASEUS är konstruerad för att vara bättre än konkurrenternas produkt.

9.1.3 Kundrelation

I dagsläget har projektgruppen ingen relation till kunden. Kunden bemöts av återförsäljare som i sin tur har kontakt med projektgruppen. Vid reklamation kommer kunden kontakta återförsäljaren som i sin tur har avtal med projektgruppen. Vid framtida direktförsäljning hänvisas kunden till projektgruppen vid reklamation.

9.1.4. Marknad

CASEUS marknad är inom köksredskap och hjälpmedel. Då marknaden för hjälpmedel ständigt utvecklas ser projektgruppen CASEUS möjlig att utvecklas med den. Sker förfrågningar om ändringar på CASEUS för att mer passa som ett hjälpmedel kommer projektgruppen försöka möta efterfrågan.

9.1.5 Marknadsföring

Marknadsföringen kommer ske genom att använda sociala medier, flyers, affischer samt direktkontakt med kund. På Facebook kommer en sida skapas för produkten, där information om hur man köper den samt pris kommer finnas. Inlägg på sidan går även att marknadsföra för cirka 300 kronor per dag. Vid marknadsföring på Facebook (Facebook Business, 2017) kan projektgruppen själva välja område där det ska marknadsföras, samt för vilken ålder den ska marknadsföras. Vid olika priser på marknadsföringen nås olika många personer (se bilaga 17). Facebook är därför ett enkelt sätt att marknadsföra på. För att nå personer som inte är aktiva på sociala medier kommer projektgruppen bland annat försöka nå kunderna genom

29

telefon. Får projektgruppen kunder som restauranger och hotell, marknadsförs produkten av sig själv genom att den används där. Hittas sponsorer eller bidrag kommer även

projektgruppen kunna ge bort ett visst antal osthållare till hotell eller restauranger för att de ska kunna testas och marknadsföras.

Marknadsföring kommer även göras genom att flyers delas ut och affischer sätts upp vid livsmedelsbutiker. Priset för affischer kommer ligga på runt 1000 kronor för 100 affischer (Egenposter.se, n.d) och flyers kommer kosta runt 250 kr för 100 stycken (Visaprint, 2017b), men vidare sökningar för billigare affischer och flyers kommer göras.

Mail kommer även skickas ut till hotell, restauranger och andra företag där produkt och pris beskrivs tydligt. Mail används då det är ett snabbt sätt att nå ut till många företag.

Direktkontakten kommer först rikta sig mot hotell- och restaurangbranschen, då dem är de största potentiella kunderna. Då CASEUS vill ge ett seriöst intryck, kommer en hemsida göras och länkas med i mail och finnas på affischer och flyers. På hemsidan kommer de finnas enkel beskrivning för hur man beställer produkten samt information om den som pris och användning. Hemsidan kommer kosta mellan cirka 700–2000 kr beroende på vilket företag som gör den och hur omfattande den ska vara (Starta blogg, 2017).

Företag som säljer ostar kommer även kontaktas om samarbete. Säljer företaget ostar, kan de rekommendera eller också sälja CASEUS. Projektgruppen kan i sin tur göra reklam med CASEUS och företagets ostar och på så vis hjälpa och samarbeta med varandra.

Då marknadsföring kostar, har en kostnadskalkyl gjorts för att se hur stor del av ekonomin som marknadsföringen kommer behöva, se figur 9.2. För att se hela produktens ekonomiska kalkyl, se kapitel 9.3.

Figur: 9.2 Kostnad marknadsföring (Författarna, 2017)

30 9.1.6 Vision och mål

Projektgruppens långsiktiga mål och vision är att CASEUS ska vara en självklarhet på bufféer och bjudningar men även i alla svenska hem.

In document CASEUS: Din hjälpande hand (Page 34-37)

Related documents