• No results found

MARKNADSTILLGÅNG OCH ANDRA REGULATORISKA FRÅGOR

Bolagets produkter, produktutvecklingsprojekt och tillver-kningsverksamhet är föremål för omfattande regelverk avseende bland annat godkännande, tillverkning, marknads-föring, försäljning och distribution av produkterna. Kraven och godkännandeprocessen varierar från land till land.

Nedan följer en översikt över de regulatoriska kraven i Europa respektive USA, samt en övergripande beskrivning av rele-vanta ersättningssystem.

Europa

Inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (”EES”) säljer Devyser både produkter som är avsedda att användas för forskningsändamål och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. De produkter som Devyser tillhandahåller för forskningsändamål är så kallade RUO-produkter.40 Dessa säljs endast till laboratorium som använder dem för forsk-ningsändamål. I korthet är RUO-produkter sådana produkter som inte har några medicinska syften, och som därför inte omfattas av definitionen av medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. För det fall en RUO-produkt enligt Bolagets mening är framgångsrik utvecklar Devyser normalt sett vidare produkten för en framtida CE-märkning.

Inom EES måste produkter definierade som medicinteknis-ka produkter för in vitro-diagnostik enligt Europaparlament-ets och rådEuropaparlament-ets direktiv 98/79/EG om medicintekniska produk-ter för in vitro-diagnostik (”IVD-direktivet”) vara CE-märkta innan de får släppas ut på marknaden. IVD-direktivet har genomförts i svensk lagstiftning genom ett antal nationella lagar och förordningar. IVDR41 trädde i kraft i maj 2017. IVDR ersätter IVD-direktivet och ersätter i mångt och mycket även den nationella kompletterade regleringen. Efter den 26 maj 2022 får inga produkter enligt IVD-direktivet släppas ut på marknaden. Däremot får produkter som släppts ut enligt kraven i IVD-direktivet före den 26 maj 2022 tillhandahållas fram till 26 maj 2025. Det betyder att under övergångsperi-oden fram till 26 maj 2025 kan medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik tillhandahållas på marknaden enligt antin-gen IVD-direktivet eller IVDR. Samtliga produkter som ska CE-märkas enligt IVDR måste uppfylla de krav som förordnin-gen ställer, oaktat om produkterna tidigare har uppfyllt kraven i IVD-direktivet.

IVDR är direkt tillämplig i alla medlemsländer i EU och till

40 Med RUO avses eng. Research Use Only.

41 Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/746 om medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik.

bedömning av överensstämmelse som grundar sig på kval-itetssäkring av produktionen, eller så sker en bedömning av överensstämmelse som grundar sig på ett kvalitetsled-ningssystem och en bedömning av den tekniska dokumenta-tionen. Därutöver krävs normalt även en särskild bedömning för produkter i klass D. Till exempel måste klass D-produkter i produktion testas av ett av EU:s referenslaboratorier, om ett sådant har utsetts för produkttypen.

Efter det att en medicinteknisk produkt för in vitro-diag-nostik har släppts ut på marknaden måste en tillverkare uppfylla en rad andra krav. Tillverkaren är skyldig att ha ett system för att följa upp hur produkterna fungerar i praktisk användning. Uppföljningen kan delas in i systematisk uppföl-jning och säkerhetsövervakning. Den systematiska uppfölj-ningen innebär att tillverkaren ska följa upp sina produkter under produktmodellernas hela livscykel. Säkerhetsövervak-ningen omfattar inträffade tillbud, förebyggande åtgärder och korrigerande säkerhetsåtgärder. Tillverkaren måste således ha ett system för att fånga upp reklamationer och anmälningar om tillbud. Det ska finnas rutiner för att bland annat rapportera allvarliga tillbud till relevanta myndigheter, vidta nödvändiga åtgärder för att minimera säkerhetsrisker med produkter på marknaden och i användning, vidta nöd-vändiga åtgärder för att förbättra produktens användbarhet, prestanda och säkerhet, informera om oförutsedda risker, samt återkalla eller sluta försälja produkter.

Utöver krav på certifiering för sina produkter ska diagnos-tikföretag såsom Devyser enligt IVDR upprätta, dokument-era, genomföra, underhålla, hålla uppdaterat och kontinuer-ligt förbättra ett kvalitetsledningssystem som på effektivast möjliga sätt och på ett sätt som står i proportion till riskklass och produkttyp ska säkerställa efterlevnad av IVDR. Devyser tillämpar den internationella standarden ISO 13485:2016, vilken fastställer krav för kvalitetsledningssystem för organi-sationer som verkar i en eller flera delar av en medicinteknisk produkts livscykel. Standarden anger krav enligt vilka Devyser måste visa sin förmåga att tillhandahålla medicintekniska pro-dukter och relaterade tjänster vilka genomgående uppfyller dels kundernas krav, dels författningskrav. Standarden utgör ett komplement till tillämpliga tekniska krav, och är tillämplig på alla organisationer som tillhandahåller medicintekniska produkter, oberoende av organisationstyp och storlek.

Efter Storbritanniens utträde ur EU tillämpas även särskilda regler för Storbritannien. IVDR utgör inte del av den inhems-ka rätten i Storbritannien. Den brittisinhems-ka regleringen är i stället baserad på IVD-direktivet, men kompletteras av inhemsk reglering.

viss del mer omfattande i sin reglering, vilket innebär att det kommer att ske ändringar i vissa nu gällande regler för medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. De huvud-sakliga förändringarna i förhållande till IVD-direktivet är att proceduren för överensstämmelsebedömningen enligt IVDR är mer komplex, kraven på spårbarhet ökar och bevisbördan för den kliniska nyttan i förhållande till risk blir mer strikt än enligt IVD-direktivet. Även produktklassificeringen under IVDR skiljer sig från klassificeringen under IVD-direktivet.

Vidare medför IVDR ökade krav såvitt avser Bolagets kvalitet-sledningssystem.

Enligt IVDR får produkter CE-märkas om de uppfyller kraven i förordningen. En central del i CE-märkningsproces-sen är att genomföra en bedömning av överensstämmelse.

För många produkter krävs det att ett anmält organ involveras i processen. Överensstämmelsebedömningen varierar ber-oende på produktklassificeringen. Klassificeringen är base-rad på regler som avser produktens avsedda användning och om den är avsedd av tillverkaren att användas in vitro vid undersökning av prover, inklusive blod och vävnadsprover, från människor.

Samtliga Devysers produkter, förutom Devyser RHD, klas-sificeras enligt IVDR i klass C och i samma generiska produkt-grupp. Bolaget har bedömt att Devyser RHD kan komma att klassificeras i antingen klass C eller klass D. Klassificeringen enligt IVDR sträcker sig från klass A, vilket är den lägsta risk-klassen, till klass D, vilket är den högsta. Produkter i samtliga klasser förutom klass A måste bli föremål för godkännande av anmälda organ. Ju högre riskklass en produkt klassificeras inom, desto större utsträckning är det anmälda organet involverat i bedömningen av produktens överensstämmelse med regelverkets krav. För att kunna CE-märka produkter i klass C kan tillverkare välja mellan två alternativ. Antingen sker en bedömning av överensstämmelse som grundar sig på typkontroll i kombination med en bedömning av överens-stämmelse som grundar sig på kvalitetssäkring av produk-tionen, eller så sker en bedömning som grundar sig på tillver-karens kvalitetsledningssystem i kombination med en bedömning av den tekniska dokumentationen för minst en representativ produkt per generisk produktgrupp. Devyser tillämpar det senare alternativet, vilket sålunda innebär att bedömningen baseras på Bolagets kvalitetsledningssystem tillsammans med en bedömning av den tekniska dokumenta-tionen för en representativ produkt i den generiska produkt-gruppen. Det finns två alternativ även för tillverkare av produkter i klass D. Antingen sker en bedömning av överensstämmelse som grundar sig på typkontroll i kombination med en

USA

Devyser erhöll under 2020 så kallad MDSAP-certifiering avse-ende sitt kvalitetsledningssystem, vilket väsentligt underlät-tar framtida certifiering och godkännanden av produkter i länder som USA, Kanada, Brasilien, Australien och Japan.

Utöver MDSAP-certifieringen, vilken avser Devysers kval-itetsledningssystem, omfattas medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik i USA även av krav på godkännande från FDA. Om det inte finns ett tillämpligt undantag krävs antingen ett 510(k)-godkännande eller ett godkännande på en ansökan om för-marknadsgodkännande (PMA) innan medici ntekniska produkter för in vitro-diagnostik får marknadsföras i USA.

I likhet med RUO-produkter i EES kan Devyser för den amerikanska marknaden alltjämt tillhandahålla reagenser till så kallade laboratorieutvecklade tester (”LDT-tester”) för vilka 510(k)- eller ett PMA-godkännande inte behövs.42 LDT-tester är i korthet en sorts diagnostiska in vitro-tester som designas, tillverkas och används inom ett enda laboratorium. Per dagen för Prospektet omfattas inte LDT-tester av FDA:s regulatoriska behörighet. På den amerikanska marknaden fokuserar Devy-ser per dagen för Prospektet på tillhandahållandet av rea-genser till LDT-tester som kliniker och laboratorier använder.

För det fall Devyser i framtiden ansöker om ett 510(k)- eller PMA-godkännande måste produkterna i fråga genomgå en godkännandeprocess hos FDA. Vilken information som måste lämnas in till FDA för att erhålla godkännande varierar beroende på hur den medicintekniska produkten för in vit-ro-diagnostik klassificeras av FDA. Medicintekniska produk-ter för in vitro-diagnostik delas in i en av tre klasser på grund-val av vilka kontroller FDA anser nödvändiga för att på ett lämpligt sätt säkerställa produkternas säkerhet och effektivi-tet. Produkter i klass I är lågriskprodukter, medan produkter i klass III definieras av hög risk. Klass-I-produkter är föremål för så kallade generella kontroller från FDA, vilket är kontroller som samtliga medicintekniska produkter måste genomgå i avsaknad av tillämpliga undantagsregler. Klass-II-produkter är därutöver föremål för speciella kontroller, vilka ofta är specifika för den medicintekniska produkten i fråga.

Klass-III-produkter måste slutligen erhålla PMA-godkännande innan de kan tillhandahållas på den amerikanska marknaden.

För att erhålla ett 510(k)-godkännande måste sökanden visa att den relevanta produkten i allt väsentligt motsvarar en annan redan lagligen marknadsförd produkt, en så kallad predikatprodukt, eller en produkt som inte kräver PMA. Vid

utvärderingen av en 510(k)-ansökan fastställer FDA om pro-dukten har samma avsedda användningsområde som predikatprodukten och (a) har samma tekniska egenskaper som predikatprodukten eller (b) har olika tekniska egen-skaper och (i) att de data som ger stöd för huvudsaklig mots-varighet innehåller information, såsom lämpliga kliniska eller vetenskapliga data, om detta anses nödvändigt av FDA, som visar att produkten är lika säker och effektiv som predikat-produkten och (ii) att denna inte ger upphov till andra frågor om säkerhet och effektivitet än predikatprodukten. I de flesta fall är det tillräckligt för sökanden att tillhandahålla analytiska studier baserade på kliniska prover vid ansökan om

510(k)-godkännande. I vissa fall är dock länken mellan en pro-dukts analytiska respektive kliniska prestanda inte tillräckligt väldefinierad. I sådana fall kan FDA kräva ytterligare klinisk information. FDA kräver alltjämt sällan framåtblickande klinis-ka studier för medicinteknisklinis-ka produkter för in vitro-diagnos-tik, men efterfrågar normalt kliniska prover som har tillräckli-ga kliniska egenskaper för att möjliggöra en bedömning av den nya produktens kliniska giltighet.

PMA-processen är mer komplex, dyrare och mer tid-skrävande än processen för att erhålla 510(k)-godkännande.

Ett PMA-godkännande baseras på att FDA bedömer att ansö-kan innehåller tillräckliga vetenskapliga bevis för att FDA ska kunna tillförsäkra att produkten är säker och effektiv för sitt avsedda ändamål. En PMA-ansökan består av vetenskaplig regulatorisk dokumentation som lämnas in till FDA. Robust vetenskapligt underlag och god vetenskaplig dokumentation är avgörande delar i en PMA-ansökan. Om en ansökan inte lever upp till tillämpliga krav kommer FDA att avfärda ansö-kan och avsluta godkännandeförfarandet.

Ersättningssystem

Produkter för diagnostik finansieras i flertalet fall av

försäkringsbolag eller offentliga betalare via nationella eller regionala ersättningssystem. Det finns olika typer av ersät-tningssystem som används i de olika länder där Devysers pro-dukter säljs. Ersättningssystemen är generellt mer förmånliga i utvecklade länder, exempelvis i Europa och USA, men även i utvecklingsländer med hög prevalens av vissa sjukdomar finns förmånliga ersättningssystem som gynnar Devysers försäljning (exempelvis såvitt avser thalassemi i Thailand).43 Ersättningsnivåerna kan även skilja sig åt inom de olika geo-grafiska marknaderna på vilka Devyser säljer sina produkter.

42 Med LDT avses eng. Laboratory Developed Tests.

43 Marknadsstudien.

Som exempel finns i Italien, som är en viktig marknad för Devyser, regionala skillnader i ersättningsnivåer för tester som BRCA och HBOC.44 Ersättningsnivåerna för vissa tester kan även påverkas av vilken sjukförsäkring en patient har. Det-ta är fallet i bland annat USA. Sammanfattningsvis är

nuvarande och per dagen för Prospektet förväntade ersät-tningssystem i Devysers marknadssegment förmånliga inom ett flertal geografiska marknader.45

De vanligaste ersättningssystemen inom marknadsseg-mentet ärftliga sjukdomar, såsom thalassemi och cystisk fibros, bygger på att nyfödda och berättigade vuxna person-er (exempelvis gravida ellperson-er pperson-ersonperson-er med ärftliga sjukdomar i familjen) testas och att kostnaden för testen ersätts fullt ut.46 Som exempel ersätts kostnaden för utförda test avseende berättigade kvinnor i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Även inom onkologi finns enligt Bolaget fördelakti-ga ersättningssystem på Devysers nuvarande och framtida geografiska nyckelmarknader.

Inom Devysers marknadssegment post-transplantations-monitorering täcks patienter som följs upp efter

stamcell-stransplantationer och njurtransplantationer till viss del av nationella ersättningsprogram. I Italien, Tyskland och Frank-rike ersätts patienter delvis för testkostnaden inom ramen för nationella ersättningsprogram, medan andelen som ersätts helt ökar. I USA påverkas ersättningsnivån av patientens sjuk-försäkring och i Storbritannien varierar ersättningsnivån från fall till fall.47

Andra jurisdiktioner

I andra jurisdiktioner, där Devyser är eller kan komma att bli verksamt, finns det andra regelverk som i olika utsträckning motsvarar de regler som är tillämpliga i Europa och USA.

Devyser är per dagen för Prospektet till exempel delaktig i en process för godkännande i Kina.