• No results found

Matavfallskvarnar – funktion och effekter

Blandad information om funktion och effekter av MAK från olika rapporter, kommuner och leverantörer.

Det finns olika modeller och leverantörer med exempelvis olika lösningar för start/stopp och barnsäkerhet. Generellt så används kvarnen genom att användaren först öppnar vattenkranen fullt, skrapar ner matavfall i kvarnen och startar. Kvarnen ska köras tills den är tom och man ska fortsätta spola vatten några sekunder för att dels skölja igenom och rengöra kvarnen för att undvika lukt men också för att skjutsa iväg matavfallet i avloppsröret. Detta kan göras när matavfallet uppstår och det behöver därmed inte lagras i påse under diskbänken och därefter i kärl inför tömning av kärlen. Rinntiden från fastigheten till ARV avgör hur lång tid det tar från det att matavfallet kvarnas till dess att det når behandling.

Kvarnar river sönder avfall, jämfört med mixer som skär sönder matavfall. Materialet som passerat en MAK i hushåll kan jämföras med apelsinjuice med fruktkött med partiklar < 1 mm medan MAK i livsmedelsverksamhet med större kapacitet genererar grövre partiklar.

Det kan vara frestande att snåla på vattnet men vattenanvändningen är avgörande för att undvika stopp i avloppet i fastigheten. Erfarenheterna från Surahammar31, Smedjebacken26 och Stockholm9 är att matavfallskvarnar från hushåll inte orsakar stopp i distributionsnätet. Eventuellt stopp uppstår i fastigheten. Risken för stopp skulle till och med kunna minska i och med att smått matavfall som annars ändå skulle hamnat i avloppet istället kvarnas till ännu mindre partiklar samt att kvarnen genererar en viss pumpeffekt så att avlagringar på rörets insida kan rivas bort med hjälp av vatten och partiklar. MAK används för att rensa rören vid installation i fastighet byggd i slutet av 1800-talet och stambytt på 1930-talet37.

Fett är inte vattenlösligt och tillsats av matavfall malet i matavfallskvarn kan ge en alternativ adsorptionsyta istället för ledningsytan. Citronsyra i matavfall kan också lösa fett och fettet kan binda på fibrer av kvarnat matavfall och transporteras bort i ledningsnätet istället för att fastna på ledningsytan. Temperaturskillnaden är nog den viktigaste parametern då fett i lösning som kyls ned fastnar ytor, och mer desto kallare ytan är.21 Fettvatten från en gryta som hälls i vasken kan samlas i vattenlåset men detta fäster sedan på partiklarna från det kvarnade matavfall och spolas vidare. Fett från kvarnat matavfall är fast och fäster inte på ledningsväggarna.

Skulle lukt uppstå i kvarnen är den troligen inte tom, då kan en bit citron eller isbitar köras23. Några droppar diskmedel kan lösa eventuellt fett som sitter kvar i kvarnen. Kvarnen är placerad innan vattenlåset vilket innebär att den i sig inte innebär någon skillnad för att lukt från avloppet skulle tränga upp i köket.

MAK direktkopplat till ledningsnätet behöver inte installeras i samband med nybyggnation utan kan installeras i efterhand. Ett särskilt verktyg kan behöva användas för att anpassa hålet i befintlig diskho till kvarnen. Kvarnar i hushåll som ingår i system

verksamheter kan det vara lättare att installera kvarnsystem med tank i efterhand än i flerbostadshus.

Matavfallskvarn i verksamhet med fettavskiljare

Syftet med fettavskiljare är att samla fett från matlagning och disk som annars riskerar att orsaka stopp i ledningsnätet. I fettavskiljaren bromsas vattnet och fettet hinner svalna, fettet flyter upp i och med dess lägre densitet än vatten, och vattnet rinner vidare ut på ledningsnätet. Utan fettavskiljare svalnar och stelnar fettet istället i ledningsnätet. Vid dialog med en av de aktuella kvarnleverantörerna22 (leverantör av matavfallskvarn till både hushåll och restauranger samt fettavskiljare) framhölls att i en verksamhet med fettavskiljare, där denne inte kombineras med en tanklösning i samband med installation av matavfallskvarn, borde avloppet från en matavfallskvarn kopplas förbi fettavskiljaren. Fett i matavfall som mals till småbitar, sjunker eventuellt i fettavskiljaren men åker annars med vattnet ut på ledningsnätet men fastnar inte väggarna. Partiklar från ”restaurangkvarnar” är större än partiklar från kvarnar som installeras i hushåll. Mindre partiklar innebär större total yta med större adsorption av fett som följd. De större partiklarna är också tyngre och mycket av det sjunker troligen och bildar då mer slam i fettavskiljaren.

1. Exempel på bestämmelser och

erfarenheter från andra kommuner

Järfälla11,12. Tillåtet för småhus och flerbostadshus i vissa områden att installera MAK till spillvattennätet, andra flerbostadshus respektive verksamheter ska ha matavfallskvarn kopplad till tank. Tillståndsansökan skickas till Tekniska nämnden och ska bedömas av VA-sektionen innan installation. Bedömning från fall till fall, om inga problem med ledningar eller problematisk svacka i närheten så godkänns som regel installation av MAK i småhus i den del av kommunen som leds till Stockholm Vatten och Avfalls ledningsnät och avloppsreningsverk. Däremot restriktioner i kommundel kopplad till Käppala där endast 5% av hushållen får ha MAK. Fastighetsägarens ansvarar själv för inköp och installation. För att erhålla reducering på grundavgift på avfallsabonnemanget gäller att allt matavfall sorteras via kvarnen och inte läggs i ordinarie sopbehållare. I flerbostadshus ska matavfallskvarnar ansluts till separat tank, något sådant fall finns dock inte i dagsläget. Undantaget är Barkabystaden där MAK till ledningsnätet är tillåtet. Även för flerbostadshus kan reducerad fast avfallsavgift erhållas, -40 kr/år hushåll om kvarnarna är kopplade direkt till ledningsnätet och -140 kr/år och hushåll om kvarnarna är kopplade till tank. Vid tank tillkommer kostnad för tanktömning 570 kr/ behållare per hämtning + ca 200 kr/ton.

För livsmedelsverksamheter gäller krav på fettavskiljare för livsmedelsverksamheter samt att eventuell matavfallskvarn kopplas till tanksystem. Fettavskiljare ska tömmas vid behov, dock minst 6 ggr/år.

Smedjebacken26: Dispensansökan om att installera MAK och släppa ut matavfall i de kommunala ledningarnas skickas till WBAB WessmanBarken Vatten & Återvinning AB.

Dispensansökan om att installera MAK till ett enskilt avlopp skickas till Smedjebackens kommun, miljö- och byggnadsnämnden.

Frågor och beställning skickas däremot till Smedjebackens Energi AB som står för all information, kostnader och installation. Det finns möjlighet att välja mellan två olika fabrikat samt med eller utan installation.

I början filmades alltid hushållens köksavlopp (på kundens bekostnad) innan dispens gavs för installation av matavfallskvarn. Detta görs ej längre. Det är sällan problem, eventuella problem beror i så fall på att för lite vatten används så att det blir för tjockt i rören. Kunden tillfrågas alltid om upplevt problem med avloppet, exempelvis om det bubblar, så problemet behöver inte bero på kvarnen men kan kanske snabba på ett stopp. Skolor etc kan också få installera matavfallskvarn direkt till ledningsnätet. Om verksamheten har fettavskiljare går kvarnavloppet via denna, dvs som på Jägarköket under försöket i Kiruna.

Stockholm Vatten och Avfall9: Installation av MAK är fritt för villaägare och flerbostadshussägare. Villaägare kan ansöka om glesare hämtintervall (4 veckors, enbart med MAK eller matavfallsinsamling) och därmed få lägre avfallstaxa mot uppvisande av installationsintyg. För restauranger är kravet separat tank eller kombinerat system med fettavskiljaren. För mer info om det kombinerade systemet läs bilaga 3, Försök med matavfallskvarn i restaurang- och storköksmiljö. Stockholmsmodellen. Sedan försöket genomfördes har systemet utvecklats av flera entreprenörer och 100-tals sådana system installerats i Stockholms stad, men även i andra kommuner.

Tömningsintervall för fettavskiljare är månadsvis vilket resulterat i minskade problem med fettstopp i ledningsnätet. Behovet av fettavskiljare och tätt tömningsintervall har i Stockholm tydliggjorts med senaste tidens problem med entreprenaden för fettavskiljartömning som åter lett till fettstopp med behov av spolning av ledningar i fram för allt city.

Ingen påverkan på ledningsnätet har däremot kunnat härledas till MAK.

Surahammar31: Matavfallskvarn kan antingen köpas in privat eller via Surahammars KommunalTeknik AB (SKT). Vid inköp via SKT ingår kostnaden för kvarn, montering, garanti, hjälp och support vid eventuella problem. Avgiften betalas under 5 år, därefter övergår matavfallskvarnen i egen ägo.

Oavsett eget inköp eller via SKT betalar alla fastighetsägare 20kr/månad i serviceavgift per avfallskvarn kopplad på ledningsnätet. I dagsläget samkörs inte register med Vafab som ansvarar för avfallshanteringen i kommunen och de har ingen kännedom om eget inköp sker. Suratek utför enbart service på kvarnar inköpta via SKT. Även kommunala fastighetsbolaget, privata företag och bostadsrättsföreningar köper kvarn via SKT. Alla förskolor, äldreboende, Folkets hus, Surahammars hus med 500 lägenheter, restaurangskola (6 st), Koppen har matavfallskvarnar. Om verksamheten har fettavskiljare så går avloppet från kvarnen den vägen, dvs som i Jägarköket under försöket i Kiruna. I fettavskiljaren ger matavfallskvarn mer slam än annars mer stelnad fettkaka, så matavfallet som körs ner ska ej vara för varmt och tanken får inte vara för liten, då hinner fettet inte stelna i fettavskiljaren utan följer med ut på ledningsnätet och stelnar där. Bra med stor fettavskiljare och att fylla på med vatten efter tömning för att

balansgång eftersom fettavskiljaren fungerar bäst med enbart spillvatten från kök så rekommendationen är ändå annan systemlösning.

Tidigare undantogs områden med lågtryckssystem men numera fritt i hela kommunen. Surahammars kommunalteknik har beräknat att en matavfallskvarn motsvarar 0,7 pe (personekvivalenter) för att kunna uppskatta max GVB (maximal genomsnittlig veckobelastning) för deras aktuella avloppsreningsverk.

2. Sammanställning av plockanalyser (hushåll)

Tabell 7 Redovisar andel matavfall som finns kvar i restavfallet i områden med matavfallskvarn (flerfamiljshus).

Vikt-% kg/hushåll/v Totalt antal / andel MAK (2019)

Barkabystaden, Järfälla (2017)11 17,9 0,44 2 400 => 3% (tot Järfälla kommun)

Smedjebacken (2017) 6,a 31,7 1,5 1 089 => 21% NDS, Sthlm (2017)29 22,6 0,88 15 000 => 3,2% (tot Sthlm stad) NDS, Sthlm (2015) 29 28 1,3 NDS, Sthlm (2013) 29, b 13,4 - Fullriggaren, Malmö (2013) 4,c 17,6 1,0 Surahammar (2010) 31,d 33,4 - 2 500 => 54% Skogsberg, Göteborg (2006?)18 18,2 0,5

Tabell 8 För jämförelse med hushåll med separat matavfallsinsamling i andra insamlingssystem än kvarn andel/mängd matavfall i ”utsorterat” restavfall3.

vikt-% kg/hushåll/v

Lägenhet 25,2 1,1

Villa 21,5 0,99

Tabell 9 För jämförelse med hushåll utan separat matavfallsinsamling, dvs mängd matavfall i blandat/osorterat restavfall3.

vikt-% kg/hushåll/v

Lägenhet 31,3 1,67

Villa 40,9 2,94

a) Smedjebacken28. Uppföljande plockanalys planeras år 2020, samt separat plockanalys på restavfall från villor med matavfallskvarn även om dessa är utspridda. Förklaringar till den höga andelen matavfall i restavfallet angavs i kontakt med kommunen vara stor andel nyanlända och dålig uppföljande kommunikation efter införande. Vid införande var alternativen brun tunna, hemkompost eller MAK. Billigast var hemkompost eller MAK. b) Norra Djurgårds staden, (NDS), Stockholms stad29. Jämförande uppgift kg/hushåll/vecka

saknas med anledning av att uppgift om exakt antal inflyttade hushåll saknades.

c) Malmö4. Jämförande plockanalys i område med matavfallsinsamling i papperspåse och kärl genomförd: 15,31% (0,9 kg/hushåll/v).

d) Surahammar19. Jämförande uppgift kg/hushåll/vecka saknas med anledning av att två- facksfordonet som samlat in bland annat matavfall den aktuella dagen enbart vägde in en gång. Det finns ingen plan att göra en uppföljande plockanalys.

3. Uppskattad vatten- och elförbrukning

Vattenförbrukningen för 12 hushåll i Surahammar utvärderades under en 15- års period. Endast två hushåll hade större nominell vattenförbrukning efter införandet av MAK medan 9 hushåll snarare hade minskat vattenförbrukningen. En generell minskning av hushållens vattenförbrukning skedde i Sverige under perioden genom vattenbesparande åtgärder, exempelvis nya munstycken och tvättmaskiner. När vattenförbrukningsdata från Surahammar kompenserades för detta konstaterades 7 hushåll ha en minskad vattenförbrukning efter införandet av MAK medan 3 hushåll påvisade en högre vattenförbrukning under perioden.36

Vattenförbrukningen för att spola kvarnen tills den är tom uppskattas till 3 - 6 liter /hushåll och dygn. Det kan jämföras med 2 - 4 liter vatten med en snålspolande toalett. Användaren avgör vattenförbrukningen. Vatten ska spolas när kvarnen körs och några sekunder även efter att kvarnen är tom för att få skjuts på det kvarnade matavfallet. Observera att både kommunerna med lång erfarenhet av matavfallskvarnar och leverantörer påpekar just vikten av att använda vatten för att inte orsaka stopp i kvarnen eller den egna avloppsstammen.34

Uppskattad vattenförbrukning 4,5 l/dygn/matavfallskvarn i hushåll2.

Elförbrukningen för en matavfallskvarn av hushållsmodell med motoreffekten 500 W kan beräknas till 5 - 6 kWh/hushåll och år om kvarnen används ett par minuter per dygn22.

För beräknad vatten- och elförbrukning i försöksverksamheterna i Kiruna se bilaga 1 under rubrik h Beräknade förändrade driftskostnader el- och vattenförbrukning

Related documents