• No results found

Materiály

In document Bakalá ská práce (Page 23-29)

2. Teoretická část

2.5 P ikrývky

2.5.2 Materiály

P i našem každodenním odpočinku nás v posteli obklopuje spousta vrstev textilu a každý z nich má na nás jistý vliv. Čím více vrstev obsahuje naše pe ina, tím horší je její paropropustnost, ale zase lepší tepelná izolace.

Začn me tedy výplní, která je všitá do vaku. Vak je prošitý skrz na skrz, aby výpl zafixoval a ona se nám tak nemohla p i spaní nebo praní shrnout. Ovšem i toto pouhé prošití m že mít obrovský vliv na termofyziologické vlastnosti deky. Čím více je výpl k sob stlačena, tím mén obsahuje vzduchu, tudíž se snižuje její tepelná izolace a zárove i paropropustnost.

Obrázek 4: Italská postel z roku 1337 [16]

23

Pokud máme výpl z pe í, je zapot ebí použít jako svrchní materiál textilii s nejv tší dostavou a tou je sypkovina. Sypkovina je plátno utkané z bavlny, která má jedinečnou vlastnost zadržovat vodu a bobtnat. V tento moment se sypkovina stává tém nepropustnou pro vodní páry, takže z hlediska komfortu má i sypkovina své nevýhody. Proto, aby se p edešlo tomuto stavu, by bylo vhodné pro tkaní sypkoviny využít bavlnu mercerovanou, kdy vlákno je již nabobtnané. Pro ostatní výpln je možné použít i jiné textilie. V dnešní dob je oblíbený polyester, který má dlouhou životnost, je odolný proti škodlivým organism m, málo nízkou navlhavost, celkov se dají jeho vlastnosti snadno zlepšovat a je levný.

Poslední vrstvou je povlečení a prost radlo. Povlečení má t i funkce. Chrání proti znečišt ní matrace a l žkovin, zvyšuje tepelný komfort a rovn ž má funkci estetickou. Z hygienických d vod je povlečení velmi d ležité. Člov k se v noci potí a t ením uvol uje odum elé kožní šupinky, které mají v oblib roztoči. Povlečení se snadno sundá, vypere, vyžehlí a znovu navleče. Alergie na roztoče m že zp sobit slzení očí, zán t spojivek, dušnost, bolest hlavy, ekzémy, vyrážky ale i astma a zdu ení nosních sliznic. Proto by se žehlení povlečení nem lo opomíjet, protože práv vysoká teplota je dokáže usmrtit. M žeme si vybrat povlečení z nejr zn jších materiál , barev a vzor a p íjemn si jím m žeme zútulnit byt.

Obrázek 5: 1- prošití, 2- povlečení, 3- vak, 4- výpl [11]

24 2.5.2.1 Bavlna

Bavlna je textilním vláknem rostlinného p vodu. Jejím základem je celulóza. Do Evropy se dostala až v pozdním st edov ku. V dob pr myslové revoluce se stala díky svým fyzikálním vlastnostem velmi d ležitou pro textilní pr mysl a koncem 19. století tvo ila p ibližn 80 % objemu všech textilních materiál . V dnešní dob si sice bavlna udržela postavení nejvýznamn jšího p írodního vlákna, ale nyní je její význam narušen vlákny syntetickými.

Je nositelem mnoha vlastností, které činí bavlnu nenahraditelnou. Bavlna je schopna absorbovat vodu, je mén pružná, m kká, splývavá a p íjemná na omak. Dob e snáší vysoké teploty, dá se vyva ovat i žehlit. Snáší dob e alkalické prost edí. Snadno se barví a tiskne.

Její negativní vlastností je mačkavost. Ta se dá zmírnit finální úpravou nebo sm šováním se syntetickými vlákny. Kvalita se posuzuje dle místa sb ru a délky vlákna (pohybuje se od 10 do 60 mm). Vlákno bavlny je ploché, stužkovit kroucené a ploché s vnit ní dutinou.

Bavln ná vlákna jsou obsažena ve více než 50 % vyráb ných textilií. [7]

Vlastnosti:

Výhody

- vysoká pevnost v tahu (245-373 mN/tex) - vysoká pevnost v od ru (za mokra se zvyšuje)

25 2.5.2.2 Polyester

PES je nejuniverzáln jší ze všech chemicky vyráb ných textilních vláken. Polyester je velmi odolný – snáší i vyšší teploty, takže na polyesterových tkaninách výborn drží sklady a plisování. Polyester je tvarov stálý, nemačká se, je odolný proti p sobení sv tla a proti mol m i plísním. Je také m kký a hebký na omak, avšak absorbuje jen velmi málo vlhkosti.

"Polyester m žeme prát v pračce p i 40 °C, p ičemž n které druhy polyesterových tkanin snášejí i teploty kolem 60 stup . P íliš vysoká teplota prací lázn však m že zp sobit zmačkání tkaniny, které se pozd ji již jen velmi obtížn odstra uje." [6]

PES vlákna obsahují esterovou skupinu. Základní surovinou je ropa, z ní (esterifikací kyseliny tereftalové a etylénglykolu) se získá polyethylentereftalát a následným zvlák ováním a dloužením vzniká vlákno. V České Republice se m žeme setkat též s názvem TESIL.

Mísením p írodních vláken s polyesterem se dosáhne v mnohém sm ru zlepšení užitných vlastností p íze. [7]

Vlastnosti:

Výhody

- vysoká odolnost na sv tle - nízká navlhavost (rychlé schnutí) - vysoká odolnost v či ot ru - tvarová stabilita

- snadná údržba

Nevýhody

- špatné sorpční vlastnosti (hydrofobnost) - zadržuje statický náboj

- na omak spíše nep íjemný - žmolkovatost [3]

26 2.5.2.3 Vlna

Nejv tšími a nejd ležit jšími „producenty“ vlny jsou ovce, ale vlna se získává také z chlup a srsti dalších zví at – nap íklad kašmír a mohér ze srsti koz nebo angora z králičích chlup . K dalším zdroj m vlny pat í srst alpak, lam a velbloud .

"Vlna je relativn odolná jak proti špín , tak proti mačkání. Dokáže p ijmout až 40 % vlhkosti. Dále se vyznačuje velkou h ejivostí, jejíž míra se ješt zvyšuje valchováním." [6]

Chemickou podstatou je bílkovina, z čehož vyplývá nesnášenlivost vysokých teplot (praní do 30 °C), odolnost v či kyselinám (praní v saponátech), nesnášenlivost alkalického prost edí (mýdlové roztoky ji poškozují). Výrobky jsou h ejivé, poddajné, prodyšné a p íjemné na omak.

Negativní vlastností vlny je plstnat ní. Je to d sledek styku s alkalickým prost edím a vysokými teplotami p i praní. Plstnat ní lze částečn zabránit speciální úpravou.

Vlastnosti:

- srážlivost za vysoké teploty - vysoká cena

27 2.5.2.4 Pe í

Pe í má díky své schopnosti zadržovat vzduch výborné tepeln -izolační vlastnosti. Je vzdušné, m kké a dokáže odvád t vlhkost od t la. V drtivé v tšin p ípad se používá pe í kachní a husí, ale pe ina se m že vyrobit i z kr tího a velmi drahého kajčího pe í, které je schopné zadržet až trojnásobné množství vzduchu.

Pe iny váží 2-4 kg. Je to dáno pochopiteln množstvím, ale i druhem pe í. Pe í m že být prachové nebo člunkové. Člunkové se musí drát nebo sekat, protože tvrdé brko by se dostávalo skrz textilii. Pe í má i své nevýhody. Podléhá UV zá ení a stárne. Prach který se z n ho dostává do ovzduší m že zp sobit alergii.

Používá se pe í zejména z husy bílé nebo z husy čínské, které je šedé barvy a jeho cena je dokonce nižší. Často používané je rovn ž pe í z kachny, které má ovšem velmi charakteristický pach a obsahuje málo prachového pe í, takže není p íliš pohodlné. Velkým unikátem je kajčí pe í. Jsou to divocí ptáci, kte í za sebou po vylíhnutí mlá at zanechájí hnízda s jemnými chomáčky vytrhaných pe íček z prsou a b íška samice. Kajky jsou chrán né, a proto sb r provád jí zkušení sb rači, kte í jsou ročn omezeni množstvím sb ru dle počtu hnízd. Je velmi jemné, lehké a h ejivé, a proto jej mimo jiné používané horolezci.

Tento náročný proces sb ru a vysoká kvalita pe í se odráží v jejich astronomické cen . [5]

Vlastnosti:

28

In document Bakalá ská práce (Page 23-29)

Related documents