• No results found

Text 1, Fi (2010). Sociala medier välter patriarkatet. Femninistiskt Initiativ hemsida

(feministisktinitativ.se). Publicerad på Newsmill.se 2010-03-29. http://feministisktinitiativ.se/

100925/ Hämtat: 2015-11-24

Text 2, Fi (2014). Så får du en ny regering utan SD som vågmästare. Feministiskt Initiativ Facebook. https://www.facebook.com/feministisktinitiativ/videos/vb.

112513375470294/691327034255589/?type=2&theater Publicerad 2014-09-11. Hämtat:

2016-01-02

Text 3, Fi (2014). Rösta för förändring. Feministiskt Initiativ Instagram. https://

www.instagram.com/p/s1j9JFPESG/?taken-by=feministerna Publicerad: för 68 veckor sedan.

Hämtat: 2016-01-02

Text, 4, Schyman, Gudrun (2015). Feministbrev 124 -ett år har gått -tankar inför framtiden.

Gudrun Schyman hemsida (schyman.se) http://schyman.se/2015/12/29/feministbrev-124-ett-ar-har-gatt-tankar-infor-framtiden/ Publicerad via Facebook: 2015-12- 31.Hämtat: 2016-01-02

Bilaga 1 Intervjumall

Kandidatuppsats i Stastvetenskap 2015 Malin Drakenfors

Jag har valt att skriva om Fi och den utveckling som har skett inom partiet och den ökade uppmärksamheten i offentligheten. Fler och fler kallar sig för feminister och fler går med i partiet som medlemmar. Jag vill undersöka om Fi haft några strategier för att nå ut till folket och hur ni som jobbar med feministisk politik valt att sprida information om partiet och de frågor som ni jobbar för.

Om du vill delta i denna undersökning och godkänner att jag använder dem i min undersökning;

svara gärna på frågorna nedan och maila dem till mig så fort som möjligt.

Tack på förhand!

Nedan finnes mina kontaktuppgifter, ifall du har några frågor:

Mail: md222ir@student.lnu.se Tel: 0768 399133

Fi - undersökning Namn*:

*om du vill vara anonym i undersökningen låt bli att fylla i detta alternativ.

Vilken är din position inom partiet: ex. styrelseposition, partimedlem.

1. Hur länge har du varit aktiv inom Feministiskt Initiativ? När väcktes ditt intresse för partiet?

2. Hur kommer det sig att du gick med i just Fi?

3. Har du något uppdrag i partiet idag?

4. Finns det inom Fi några riktlinjer för att sprida partiets budskap, som du vet om?

5. Genom vilka kanaler kommunicerar Fi främst till sina väljare och samhället?

6. Enligt feministisktinitiativ.se har Fi idag ökat till ca 22.240 medlemmar från 2010 när det fanns ett tusental medlemmar. Vad tror du är anledningen till att partiet vuxit såpass mycket under just de senaste 5 åren?

7. I en undersökning gjord av kommunikations- och medieföretagen Springtime och NotiFied hade Fi, år 2014, vuxit mest av alla partier när det gäller kommunikation via social medier, mer än 16 procents ökning endast under April samma år Bäcklund m.fl, 2014. 
1

Varför tror du att just Fi varit så framträdande på sociala medier?

Bäcklund, Karin; Mobeck, Kalle; Swanson, Karin. Newsdesk.se. S går om SD och PP i sociala

1

medier. (2014)

http://www.mynewsdesk.com/se/springtime/pressreleases/s-gaar-om-sd-och-pp-i-Bilaga 2 Intervjusvar

F! - undersökning Namn*:

*om du vill vara anonym i undersökningen låt bli att fylla i detta alternativ.

Vilken är din position inom partiet: styrelse

1. När väcktes ditt intresse för partiet?

2005 när den första presskonferensen hölls och det blev offentligt att F! Bildats. Det var första gången jag spontant kände att här var ett parti som pratade det jag tänkte. Och ville göra politik av jämställdhetsfrågor.

2. Hur länge har du varit aktiv inom Feministiskt Initiativ?

Först 2005-2006 då jag gick på en del möten och delade ut info och valsedlar inför valet, sedan ytterst lite i valet 2010 där jag delade ut flyers vid ett tillfälle och sedan superaktiv från januari 2014 med att dra igång en kommungrupp samt engagerade mig i regionpolitik och att ha homeparties mm.

3. Hur kommer det sig att du gick med i just F!?

Det enda parti som tar de frågor som är mig närmast hjärtat; jämlikhet (alltså inte enbart

jämställdhet utan anti-rasism och fokus på funkis och HBTQ frågor m.m. också) miljöfrågor och flyktingfrågor på största allvar. F! Är det parti som vågar vara längst fram och stå på

barrikaderna och kräva förändring, på en politisk väg. Det gjorde att jag kände att här kan det hända något och här kan jag engagera mig och tro och arbeta på en förändring tillsammans med andra.

4. Har du något uppdrag i partiet idag?

Jag är invald i partistyrelsen, vilket gör att jag har en del arbetsuppgifter och även

representationsuppgifter. Jag har varit i en del paneldebatter och annat, mest under valåret men även efteråt. jag är också invald i en kommungruppsstyrelse, ordförande, men vi kom inte in i valet 2014. Vi är dock aktiva i min kommun där vi tillsammans driver på i olika frågor m.m.

5. Finns det några riktlinjer inom F! för att sprida partiets budskap, som du vet om?

Kör och gör! Dvs om du har en bra idé så gör den! Så länge det inte handlar om något som går emot politiken och som är utanför vårt politiska uppdrag. Så om jag drar igång något lokalt för att sprida F!s politik så är det bara positivt. Och tanken att lite är bättre än inget! Dvs att göra en ljusmanifestation den 25 november när FNs dag mot våldet mot kvinnor är, även om än bara en träff på torget ett par stycken som träffas och tänder ljus tillsammans.

6. Genom vilka kanaler kommunicerar F! främst till sina väljare och samhället?

Genom sociala medier; facebook, twitter, instagram. Samt HOMEPARTYN! Och hemsida och medlemsbrev och genom att skriva insändare, artiklar och försöka vara på plats när det är debatter m.m. och givetvis genom att fortsätta vara aktiva i det som händer i samhället. Vi är oerhört många i F! Som är medlemmar i olika organisationer och föreningar som arbetar aktivt för att få till ett inkluderande samhälle. Engagerat oss i flyktingar, i anti-rasism, i PRIDe och en massa andra grejer. Det är också ett sätt att nå ut till människor och inte bara prata utan att visa på vad vi står för.

7. Enligt feministisktinitiativ.se har F! idag ökat till ca 22.240 medlemmar från 2010 när det fanns ett tusental medlemmar. Vad tror du är anledningen till att partiet vuxit såpass mycket under just de senaste 5 åren?

Främst ökade vi under 2014. När jag gick med I januari var det 3000 medlemmar, sista December dryga 22000. Jag tror det var en snöbollseffekt av flera orsaker. Främst träget och gediget arbete. Gudruns homepartyn blev succe och hon träffade flera tusen väljare varje vecka, I valkampanjen under hösten var det flera av oss som höll egna homepartyn eftersom Gudrun inte hann med allt. Det gjorde att vi fick två timmar med varje grupp där frågor och svar och funderingar kunde tas upp på ett helt annat sätt än om vi träffar folk på stan eller knacker på hos någon oanmäld. Här fans ju intresserade som kommit för att lyssna och undra. Men även andra grejer spelade roll. Belindas tvprogram om feminismen har gått för långt på SVT gjorde att många tyckte det var dags att göra något. Att nu måste det bli en förändring.

8. I en undersökning gjord av kommunikations- och medieföretagen Springtime och Notified hade F!, år 2014, vuxit mest av alla partier när det gäller kommunikation via social medier, mer än 16 procents ökning endast under april samma år Bäcklund m.fl, 2014. 
2

Varför tror du att just F! varit så framträdande på sociala medier?

F! Har inte och hade inte samma ekonomiska grund för vårt valkampanjande. När andra partier hade från 30-70 miljoner kronor i budget (om jag minns rätt) så hade vi 2 miljoner. Inte en enda av oss fick betalt utan allt skedde ideellt, från Gudrun som betalade sina resor själv till oss lokala som köpte ballonger och annat för egna pengar. Vi hade inga personer som anställda, alltså inte en enda! Då blir sociala medier ett gratisalternativ som når ut väldigt effektivt och snabbt och på ett bra sätt. Vi kunde helt enkelt inte förlita oss på att nå ut till människor på andra sätt, inga annonser, inga anställda, inga pengar att tala om i de här sammanhangen.

Related documents