• No results found

Matris över urval av artiklar till resultat

FÖRSLAG FORTSATT FORSKNING

BILAGA 2. Matris över urval av artiklar till resultat

Syfte Metod (Ur-val &data insamling, tionsgrupp-spatienter i en flesta var minst 50 år.

Resultat: Tre teman identi-fierades: känslighet av för-ändring, ”diabetikerliv” och allians med diabetesvård.

Kravet på förändring var meningsfullt, men vissa del-tagare upplevde dissonans mellan denna rationella syn och deras levda verklighet.

Diabetes invaderade livet och avslöjade oförenligheter mellan deltagarnas värde-ringar och att leva med dia-betes. De uppskattade en flexibel och personlig in-ställning till vård.

tesutbild-ningscentra i Stora

Resultat: Bland de olika teman hittades komplexa och sam-manflätade utmaningar. Genom ständig jämförelse framkom fyra inflytande som beskriver patienternas beslutsprocess:

kultur / samhälle, sjukvårdssy-stem, familj / vänner och indi-viduella hinder. Kulturell tro var paraplytema vävda genom alla diskussioner. Patienterna blev missnöjda med det kana-densiska sjukvårdssystemet och betraktade det negativt, främst på grund av bristande utbild-ning, språkbarriärer, höga be-handlingskostnader, brist på Mellanöstern-decerier, brist på kulturell kompetens hos hälso- och sjukvårdspersonal, hänvis-ningar till kommersiella dieter och en känsla av brist på ömse-sidigt förtroende och förtroen-de.

19 personer som lever med DM typ 2 var köns-fördelningen 13 kvinnor och sex män. Delta-garna måste vara mellan 40 och 75 år.

Resultat: Följande teman framkom: personer som le-ver med diabetes mellitus typ 2 upplever ett brett spektrum av känslor vid den första diagnosen; gradvis upplever de ett godkännande och erkännande av sitt till-stånd; personer som lever med diabetes mellitus typ 2 har bestämda åsikter om begreppet självförvaltning;

personer som lever med dia-bets mellitus typ 2 erkänner både positiva och negativa faktorer som påverkar själv-förvaltning, och de uttryckte åsikter om hur professionel-la sjuksköterskor kan hjälpa dem att uppnå självförvalt-ning.

Boon

En kvalitativ tolknings-metod Urval:

Totalt deltog 19 kvinnor med DMT2,

Resultat: Deltagarnas liv genomgick många föränd-ringar mellan deras initiala diagnoser och senare stadier när de blev skickliga att han-tera diabetes. Två teman uppstod, som involverade (1) övergången till hantering av diabetes och (2) påverkan av den sociala miljön.

35 deltagare rekryterades från ett dia- betes-ut-

bild-ningscenter i Toronto,

Resultat: Analyser avslöja-de fem teman: avslöjanavslöja-de och identitet som en person som lever med diabetes;

självkontroll av blodglukos;

kost kämpar i olika sam-manhang; användning av diabetesresurser; och socialt stöd.

Lund

Hade olika tid sen dia-gnosen. använde sig av diabetes läkemedel och 6st del-tagare

De översatta intervjuerna kod-ning enligt Strauss.

Resultat: Fyra teman om självförvaltning bland thai-ländska muslimska kvinnor med typ 2-diabetes uppstod, nämligen vardagslivspraxis (kosthantering, motion, lä-kemedelsanvändning, se läkare för uppföljning, självkontroll av blodsocker och användning av naturlä-kemedel ), påverkan av sjukdomen (känner av en psykisk börda av diabetes och kämpar för att kontrolle-ra sjukdomen), vardagen som tidigare (upprätthåller religiösa metoder och lär sig att leva med sjukdomen) och familjestöd.

Van

kvinnor med en mellitus typ 2 inte längre

Resultat: Vi fann att patien-ter upplever 'aktiv' självhan-tering när de nyligen dia-gnostiserats. När tiden går och inga problem uppstår upplever patienter inte sitt sjukdomsrelaterade beteende som självhantering. Diabetes har 'bara' blivit en del av deras dagliga liv, nu inklu-derar nya rutiner med hän-syn till diabetes.

Wu, omfat-tade totalt 23 deltaga-re.De bestod av 12 män och 11 kvinnor och deras åldrar varierade ses-sion varade 60-90

Resultat: Tre teman genere-rades från analys av de in-samlade uppgifterna: (1)

"lyssna på kroppens röst och observera fysiska föränd-ringar", (2) "återigenkänna diabetes och utmaningar", och (3) "självhanterings-implementeringsdilemma . ” Denna studie gav ny insikt i erfarenheterna från medelål-ders och äldre vuxna i Tai-wan angående deras egen-hantering av diabetes.

mellitus typ 2 i mer än ett år. Samt att de var villighet att intervjuas på urdu

Resultat: Sex teman identi-fierades från kvalitativ ana-lys: familjens och vänners roll, läkarnas och hälso- och sjukvårdens roll, patienter-nas förståelse för diabetes, komplikationer av diabetes och andra komplikationer, bördan av egenvård och livssituationer. En varieran-de upplevelse observeravarieran-des med utbildning och vård.

Rådgivning av vårdgivare, familje support och rädsla för diabetesrelaterade kom-plikationer är de viktigaste faktorerna som uppmuntrar studiedeltagare att följa dia-betesrelaterade egenvårds-praxis. Stora hinder för egenvård är ekonomiska begränsningar, fysiska be-gränsningar, extrema väder-förhållanden, sociala möten, kärleksfull mat, glömska, nålfobi och ett hektiskt jobb.

8 deltagare, 6 kvinnor och 2 män.

Levt med sjukdomen i genomsnitt 11 år. Delta-garna var mellan åld-rarna 33-73 år. kontinu-erlig process med att för-stå, synteti-sera, teoreti-sera och rekontextua-lisera; styrs av kognitiva processer som be-skrivs av Morse.

Resultat: Åtta (sex kvinnli-ga, två manliga) patienter beskrev sin levda erfarenhet.

Individer diskuterade kun-skap om sjukdomen (t.ex.

vård, tro på ursprung, kon-sekvenser, typ, symtom) och förändringar som härrör från diagnos (t.ex. emotionell, kost, fysiologisk, livsstil och egenvård, ekonomisk).

Del-tagarna var 18år och informera-des av Theo-retical Do-mains Framework (TDF).

Resultat: Fjorton personer med diabets mellitus typ 2 deltog i studien. Deltagarna ansåg att diabeteshantering var viktig, var medveten om riskerna med dålig diabetes-kontroll men kämpade för att följa rekommenderade råd, särskilt om deras menta-la hälsa var dålig. Stöd från familjepersonal och vårdper-sonal ansågs vara en viktig faktor för självhantering av diabetes.

Related documents