• No results found

Matris över vetenskapliga artiklar som resultatet grundar sig på.

Författare År och Land

Syfte Metod Deltagare Resultat Kommentar Kvalitet

Dickerson et al (2004) USA

Att under en ett års tid undersöka hur kvinnor med nydiagnostiserad BC upplever spirituell balans som lösning samt att jämföra de olika upplevelserna som kvinnorna hade bland de 5 st. som deltog i en 8 veckors stängd support grupp i ”själv

förvandlande” jämfört med de som ej deltog.

Bandade intervjuer. Kvalitativ studie där ansatsen var en ”longitudinell design” med en fenomenologisk metod. Intervjuerna var öppna och samma frågor ställdes vid tre olika tillfällen. Första tillfället var 1-5 mån efter diagnos tillfället, andra omgången 4-7 mån efter diagnos och sista omgången 14-18 mån efter diagnos. Trovärdighet fastställdes genom att 6 av deltagarna granskade materialet och bekräftade att det stämde.

Tio

nydiagnostiserade kvinnor i åldern 40-71 år

De båda grupperna skilde sig inte åt. De som inte deltog i en support grupp fann stöd från någon annan. Det var samma känslor i båda grupperna och vid diagnostillfället kände de flesta chock samt rädsla för att dö. De försökte bibehålla sin identitet och sökte hjälp från andra.. Vid tillfälle två fanns rädsla för återfall. Support från anhöriga var viktigt och de började hitta tillbaka till sitt ”gamla jag”. Tredje tillfället karakteriserades av att kvinnorna försökte hitta vägar att förhindra ett återfall samt hade deras prioriteringar och relationer förändrats.

Bakgrund väl beskriven. Urvalet väl presenterat såsom civilstånd, yrke, personlig historik, etnicitet, utbildning behandling r/t BC samt tid sen diagnos tillfälle. Resultat är väl presenterat och lättläst med en bra överblick i tabell. Kvinnorna i studien hämtades från en pågående pilot quasi-experiment studie, detta var lite otydligt och det är svårt att förstå hur de gick tillväga när de valde informanter. Författarna själva beskrev det som ett mödosamt arbete som tog mycket tid. Detta beroende på att det var en longitudinell studie så det visade sig vara svårt att jämföra de båda grupperna över så lång tid. Etiskt resonemang saknas.

Hög (I)

Bilaga 1:5 Matris över vetenskapliga artiklar som resultatet grundar sig på.

Författare År och Land

Syfte Metod Deltagare Resultat Kommentar Kvalitet

Dickerson et al (2005) USA Att beskriva kvinnors upplevelser av olika faser som de i början av sin BC diagnos genomgår och hur de

bemästrat dessa.

Bandade intervjuer. Kvalitativ intervjustudie där ansatsen var en ”fenomenologisk design”. Intervjuerna skedde i tre omgångar under en åtta månaders period.

Informanter indelades i grupper om två varav åtta i varje grupp. Grupp ett var den grupp som fick deltaga i en support grupp och som även fick stöd av en psykoterapeut samt en

onkologisjuksköterska. Grupp två fick delta i en samhälle support grupp. För att stärka trovärdighet korrekturläste huvud-forskningsmannen intervjuerna. Ytterligare trovärdighet uppmättes genom att åtta av deltagarna fick läsa samt konfirmera fynden.

Fjorton

nydiagnostiserade kvinnor i åldern 40-71 år.

Fynden var tre övergripande tema i hur man lyckades bemästra BC. Tema ett (1-5 mån efter diagnos): chock och rädsla för att dö. Tema två (4- 9 mån efter diagnos): fann trygghet genom att bli hjälpt av andra samt genom att få information. Större acceptans successivt och kvinnorna fann en mening med vad som skett. Tema tre (9-14 mån efter diagnos): kvinnorna

accepterade sig själv som en individ med cancer.

Tacksamhet till livet. Inga skillnader fanns mellan grupp ett och två i hur bemästrande skedde samt hur upplevelserna gav sig uttryck

Bakgrunden är väl beskriven. Metod samt analys väl beskrivna. Urvalsförfarande samt urval väl beskrivna såsom civilstånd, utbildning, etnicitet, tid sedan diagnos, stadieindelning och behandling av BC. Urvalet valdes av olika sjuksköterskor från olika kliniker som behandlade kvinnor med nydiagnostiserad BC. Lättläst resultat med tabell över teman. Negativt att författarna inte diskuterade den etiska aspekten eller sina egna brister med studien.

Hög (I)

Bilaga 1:6 Matris över vetenskapliga artiklar som resultatet grundar sig på.

Författare År och Land

Syfte Metod Deltagare Resultat Kommentar Kvalitet

Landmark et al (2001) Norge

Att beskriva hur det är att leva med

diagnostiserad BC.

Bandade intervjuer. Kvalitativ intervjustudie där ansatsen var ”Grounded theory”. Öppna frågor med temaguide som stöd. Eftersom studien ansågs medföra känslosamma aspekter fick kvinnorna möjlighet att träffa en läkare eller sköterska efter intervjun. Trovärdighet uppmättes genom att två senior forskare fanns med under kodnings processen. Kvinnorna som deltog fick granska materialet och bekräfta att det stämde.

Tio ny

diagnostiserade kvinnor i åldern 39-69 år.

Sex övergripande tema gav sig uttryck. ”Viljan att leva”, ”Olika nivåer av förväntan på

livet”, ”Att slåss mot döden”, ”Liv relaterat till framtiden”, ”Religiös tro och icke tro”, ”ökad medvetenhet över olika värderingar i livet”.

Väl beskriven bakgrund. Urval väl beskrivet såsom civilstånd, antal barn, yrke, typ av behandling och månader som gått efter diagnos. Urvalsförfarande väl beskrivet. Informanter valdes från en onkologisk klinik under en fyra månaders period. Bred demografisk variation samt kliniska karakteristika. Metod samt analys väl beskrivna varav analys mättnad framgick tydligt. Lättläst resultat men tema presentation i form av en tabell med meningsbärande uttryck för att tydliggöra mer. Hänsyn har tagits åt informanterna och de erbjöds läkare eller sköterske- kontakt efter intervjun. Ett väl beskrivet etiskt resonemang. Dock saknas

författarnas egna resonemang kring brister med studien.

Hög (I)

Bilaga 1:7 Matris över vetenskapliga artiklar som resultatet grundar sig på.

Författare År och Land

Syfte Metod Deltagare Resultat Kommentar Kvalitet

Boehmke et al (2006) USA Att undersöka vilka de mest förekommande upplevelserna som kvinnor får efter en BC diagnos är.

Studien var en andra analys av en tidigare studie där ansatsen var en ”fenomenologisk studie” med hermeneutik. Analysen

genomfördes direkt efter att tidigare studie avslutats. Intervjuerna var bandade och frågorna var öppna. Trovärdighet stärktes genom citat, att fem deltagare fick granska materialet och bekräfta det samt att ett team genomförde analysen tillsammans.

Trettio

nydiagnostiserade kvinnor i åldern 33-68 år.

Fyra Tema uppenbarades. Tema ett: livet tog en plötslig vändning. Allt förändras över en natt. Tema två: Kirurgi hade inte bara förändrat deras kroppar utan även deras syn på sig själva. Deras tidigare ”jag” hade suddats ut. Tema tre: Kvinnornas egna syn på BC diagnos var avgörande för hur de hanterade den. Kvinnor som upplevde att de var kämpare och hade en positiv syn på att klara av sin sjukdom verkade klara sig bättre än de kvinnor med negativ inställning och som bara såg till misstro. Tema 4: Kvinnorna letade efter en mening med vad som skett vissa ansåg att deras kropp hade svikit dem.

Bakgrunden är väl presenterad. Ändamålsenligt urval med ett väl presenterat urval samt

förfaringssätt. Civilstånd, etnicitet, stadier indelning, typ av operation samt var tumören var belägen presenteras. Metod och analys presenterade men lite oklart redovisat. Framgår inte om mättnad uppnås överhuvudtaget. Resultat logiskt och lättläst. Författarna diskuterar brister såsom att urvalet var demografiskt likt, alla vara vita, tillhörde medelklass samt var de flesta gifta. Inget etiskt resonemang finns trots de känsliga

frågeställningarna.

Hög (I)

Bilaga 1:8 Matris över vetenskapliga artiklar som resultatet grundar sig på.

Författare År och Land

Syfte Metod Deltagare Resultat Kommentar Kvalitet

Gonzalez et al (2007) USA

Att undersöka hur kvinnorna reagerar på en BC diagnos och på behandling, samt de olika sätten som de hanterar detta på.

Kvalitativ studie där ansatsen var ”etnografisk metodologisk”. Dagböcker användes där deltagarna varje vecka skulle fylla i känslor och tankar relaterat till diagnos och behandling. Semistrukturerade frågor användes som ett komplement för att underlätta jämförelser mellan

deltagarna. Saturation uppmättes efter den 6: e dagboken, alla dagböcker lästes dock och togs med i analysen. Trovärdighet uppnåddes genom ett långvarigt engagemang till deltagarna och genom minnes anteckningar. Deltagarna fick granska sitt material och reducera de ord som inte stämde överens med de känslor som de hade.

Åtta kvinnor som deltog i studien under diagnos. 44- 71 år gamla.

Kvinnorna var i sin akuta fas då de deltog i studien. Tre huvudtema uppstod. Ett: hur kvinnorna hanterade sin diagnos. Första reaktion var chock och rädsla för det okända. I dessa känslor uppkom olika sätt att hantera sjukdomen. Acceptans, avvikande och aktiv coping. Två: Deltagarna uttryckte behov för support från familj och vänner som ibland kunde vara tillfredställande och ibland mindre tillfredställande. Tre: Behov av något mer. Som meningsfulla relationer, vad har denna sjukdom burit med sig för erfarenheter och vad gör jag med mitt liv nu?

Bakgrunden är väl beskriven. Urvalet presenterat såsom civilstånd, etnicitet, utbildning, yrkesverksamhet, stadier indelning och behandling.

Urvalsförfarande är inte presenterat. Metod och analys mycket väl

beskrivna. Bra tabeller över dataanalys och de olika teman av resultatet. Lättläst och tydligt. Mättnad presenteras tydligt. Författarna diskuterar bristerna med sin studie såsom att det var ett litet antal kvinnor vilket gör det svårt att applicera på en bredare population. De etiska

aspekterna finns inte med i författarnas tänk trots de känsliga frågorna. Förvisso skrev kvinnorna mest i sina dagböcker men det kan ändå var känsligt när de varje vecka ska behöva sätta ord på sina känslor.

Författarna till denna studie reagerar på att alla i studien var vita kvinnor, detta ger inte en bred demografisk variation.

Hög (I)

Bilaga 1:9 Matris över vetenskapliga artiklar som resultatet grundar sig på.

Författare År och Land

Syfte Metod Deltagare Resultat Kommentar Kvalitet

Landmark et al (2002 a)

Norge

Att beskriva hur det är att leva med

nydiagnostiserad BC samt hur de upplever social support och relationen mellan dem.

Bandade intervjuer. Kvalitativ intervju studie där ansatsen var ”Grounded theory”.

Djup intervjuer som var baserade på en tema guide Två senior forskare fanns med under hela kodnings processen för att stärka validitet. Reliabilitet stärktes genom att författaren lät kvinnorna i studien få utvärdera hennes fynd.

Tio

nydiagnostiserade Kvinnor med BC i åldern 39-69 år.

Stöd i form av social support delades in i två grupper varav stödet kom från nära relationer i endera gruppen och från sjukhus personal i den andra. Båda var viktiga men främst var stödet från nära anhöriga viktigast. Såsom att finnas där när kvinnan behövde det eller att bara komma och hjälpa till med praktiska saker.

Bakgrunden är väl beskriven. Urval väl beskrivet såsom civilstånd, antal barn, BC-behandling och yrke. Bred variation demografiskt. Resultat är begripligt och redovisas klart och tydligt. Data insamling samt analys redovisas tydligt. Citat redovisas också. Etiskt resonemang saknas dock. Samt är det svårt att utläsa om datamättnad eller analysmättnad uppnåtts. Författarna till studien diskuterar inte bristerna med sin studie mer än att de i denna studie endast tagit upp upplevelserna av support och inte relationen mellan support och olika hälsotillstånd.

Hög (I)

Bilaga 1:10 Matris över vetenskapliga artiklar som resultatet grundar sig på.

Författare År och Land

Syfte Metod Deltagare Resultat Kommentar Kvalitet

Lackey et al (2001) USA Att beskriva Afrikansk- Amerikanska kvinnors upplevelser av att leva med BC under upptäckt och behandling

Bandade intervjuer.

Kvalitativ intervju studie där ansatsen var ”fenomenologisk studie”.

Ostrukturerade intervjuer. Tema och sub tema granskades av tre deltagare för att bekräfta att det var riktigt. Konsulenten och forskaren rådgjorde ständigt med varandra för att säkra

trovärdighet. Tretton ny diagnostiserade African American kvinnor i åldern 30-66 år. Många av informanterna vände sig till Gud för att söka tröst och stöd. Kvinnorna som i studien var gifta fick till viss del mer stöd av sina män än de kvinnor som endast hade ett mindre stabilt förhållande.

Bakgrunden är väl beskriven. Ändamålsenligt urval. Urvalet väl beskrivet såsom civilstånd,

utbildningsnivå, inkomst per år samt om de bodde i stan eller utanför. Informanter från två olika cancer kliniker. Tema och subtema tydligt redovisade. Resultatet lättläst och förståeligt. Data och analys tydligt beskrivet samt mättnad av dem båda. Negativt var att sjuksköterskan som deltog i omvårdnaden av kvinnorna också var en av forskarna. Detta kan göra att kvinnorna känner sig tvingade att deltaga. Även etiskt resonemang saknas. Författarnas egna synpunkter på eventuella brister saknas dessutom.

Hög (I)

Related documents