• No results found

med MOS-tetroder-aktuellt bygge

In document "King of the band" (Page 64-67)

* Med hjälp av denna konverter kan man lyssna på två meters amatör-band, samt med vissa smärre modifieringar även på polis- och sattelit-frekvenser .

* Tvåmetersbandet har fått aktualitet genom att den s k tekniska licen-sen tillkommit samt de aktiviteter som fOr närvarande pågår: kanal-trafik, relästationer, månstuds och meteorscatter - de sista två kräver dock extremt lågbrusiga mottagare (::; 2 dB) och antenner med hög för-stärkning (> 20 dB).

* Den här beskrivna konvertern är relativt lågbrusig (c:a 3 dB) och är mycket lättbyggd genom att HF -steget inte behöver neutraliseras. Detta har kunnat förverkligas genom att en MOS-tetrod har använts.

* Blandaren är också uppbyggd aven MOS-tetrod, vilket ger mycket goda egenskaper från korsmodulationssynpunkt .

• • Genom den tekniska licensens tillkomst har intresset för aktivitet på två meters ama-törbandet ökat avsevärt. Som bekant tillåter denna certifikatklass endast sändning på frekvenser större eller lika med 144 MHz. För att kunna lyssna på dessa frekvenser kan man naturligtvis använda sig aven speciell mot-tagare för just detta frekvensområde.

Nack-Stycklista

Samtliga 1/4-1/2 W massarnotstånd

CI, C6, C22, C23 4-20 pF Elfa Q2108 oscil-lator på denna frekvens är svår att få frekvens-stabil.

Frekvensdriften kan väsentligt nedbringas med en konverter, vars oscillator är kristall-styrd. I stället för att variera frekvensen hos denna oscillator låter man den efter blandning erhållna signalen ha variabel frekvens, t ex 28 komponentpla-ceringsritningen. Glöm ej isolerings brickan mel-lan järnpulverkärna och bottenplatta!

SI Strömbrytare, Elfa

I st kontakt för 9 V transistorbatteri (till batteri-häUare)

Div skruv, muttrar, brickor, mässingsplåt och led-ningar

2 st BNC kontakter för enhåls chassiernontage Kretskort tillverkas av:

Sean Electron, Box 4007. 17504 lä/falla 4. - Pris 16:50 inkl moms.

BYGG SJÄLV

-30 MHz (10 m amatörband), som sedan kan tas emot aven kortvågsmottagare.

Blockschemat för konvertern framgår av .fig 1. Den mottagna signalen förstärks i ett HF-steg innan den blandas med frekvensen 116 MHz. Skillnadsfrekvensen 144-116=28 MHz till 146-116=30 MHz påförs sedan kortvågsmottagaren. Kristaller för 116 M Hz är dyra (och svåra att anskaffa). Av denna orsak används kristallfrekvensen 38,6667 M Hz.

Oscillatorn svänger på denna frekvens, och trippling sker sedan i ett mångfaldarsteg.

HF-steget behöver inte neutraliseras

HF-steg och blandare är uppbyggda kring MOS-tetroder med inbyggda skyddsdioder.

Detta gör att transistorbenen ej behöver vara kortslutna vid inlödningen. Skyddsdioderna tål dock inte hur mycket som helst. Vissa typer av mätinstrument har dålig isolation mot nä-tet, och man bör därför ha en kondensator mellan prob och kretsar samt jorda instrumen-tet. Vid inlödning av transistorerna bör löd-kolven vara jordad.

En stor fördel med MOS-tetroder är att återverkningskapacitansen mellan drain och gate är" mycket liten, vilket gör att steget nor-malt inte behöver neutraliserasl). Detta gör den beskrivna konvertern mycket lätt att trimma. En annan fördel är den kvadratiska karakteristiken, vilken ger låg korsmodula-tion.

I) Se RADIO & TELEVISION nr 12 1970, sid 78: "Fälte/lekttransistorn och MOS-tetro-den i HF-och blandarsteg".

Fwtktion hos konvertern Funktionsschemat finns ijig 2.

Ingångskretsen Ll, el är avstämd till 144 MHz. Över denna ligger två dioder. vars upp-gift är att skydda Tl. Transistorn TI har vis-serligen inbyggda skyddsdioder, men dessa räcker inte vid starka HF-signaler på in-gången. Om man vet, att antennreläet kort-sluter ingången innan sändaren startas, kan dioderna tas bort. Detta är också att rekom-mendera från korsmodulationssynpunkt, där-för att signalen kan likriktas och blandas med andra signaler. Likriktningen kan även ge upphov till TVI.

Över "source"-motståndet ligger två av-kopplingskondensatorer med olika värden för att få god stabilitet. En kondensator har tyvärr ej enbart en kapacitans utan även en reakt~ns,

vilket gör att kondensatorn kan ses som en resonanskrets för hög frekvens. Genom att lägga två kondensatorer parallellt kan man reducera resonanstoppen.

HF-steget har en förstärkning av ungefår 20 dB. Större förstärkning före blandaren än detta bör man undvika, då risken för kors-modulation ökar. Förstärkningen bör dock vara så stor, att blandarens brus blir litet i förhållande till det som HF-steget lämnar.

Typisk brusfaktor hos 40673 ligger under 3

dB. Det finns lågbrusigare transistorer att till-gå, men fördelen med en MOS-tetrod är att den inte kräver neutralisering.

Blandaren är också uppbyggd kring tran-sistorn 40673, där mottagen signal ·och oscil-latorsi~nal går till resp gate. Denna typ av blandare är mycket god från korsmodula-tionssynpunkt.

Utgångssteget består av två avstämda kret-sar för något olika frekvens för jämn frekvens-kurva inom området 28-30 MHz.

Oscillatorn svänger på 38,6667 MHz.

Kristallen är kopplad mellan kollektor och bas. Denna typ av oscillator startar lätt.

Tripplaren är uppbyggd aven basjordad tran-sistor. Mellan tripplare och blandare ligger ett bandfilter för att förhindra att oönskade över-toner från oscillatorn når blandaren.

144-146 MHz

Fig l. Konverterns blockschema.

+

R4 CS

r - - - - t - - - i H

C6 C2

J1 D1 D2 R7

Mekanisk uppbyggnad

Konvertern är uppbyggd på en kretsplatta, se

.fig 3. För att hindra oscillatorsignal att stråla

till HF-steg och blandare, har en skärm pla-cerats mellan dessa, vilket framgår av jig 5 och .tig 6. Konverter och batterihållare har monterats i en gjuten låda för att få god skärmning från omgivande fålt. I lådans bot-ten har hål borrats så, att konvertern kan trimmas utan att lådan behöver öppnas.

Borritning av lådan framgår av jig 7. l annat fall finns det risk för att trimningen ändras när lådan tillsluts. Konverterns fastsättning i lådan framgår av jig 8. I batterihållaren måste man borra hål på vardera sidan om det mellersta batteriet. Batterihållaren fåsts sedan vid ena långsidan på lådan ovanför konver-tern. Se jig 9.

28-30MHt Till mottagare

+

+---fo J2

---1-+0

I

C8

I

Fig 2. Principschema.

RADIO & TELEVISION-NR 9-1971 65

Fig 3. Mönsterkortet sett från foliesidan i skala 1:1.

Till botteri-hållare

Till J2

Fig 4. Komponenternas placering på kretskortet.

Fig 5. Kretskortet sett från komponentsidan.

66 RADIO & TELEVISION-NR 9-1971

1 mm förtennt koppartråd

----

/-Lödning

Intrimning av konvertern

Igångsättningen av konvertern sker lättast innan kretskortet har placerats i lådan, samt om skärmburkarna över L3, L4 och L5 ännu inte monterats.

Börja med att med hjälp aven grid-dip-meter justera de avstämda kretsarna till resp frekvenser.

Tillslut matningsspänningen och mät spän-ningen över motståndet R13. L5 justeras, och när spänningen är maximal över motståndet, svänger oscillatorn.

Ställ in grid-dipmetern på 116 MHz och koppla denna till spolen L6. När kretsen L6, e22 är i resonans, och tripplaren således börjar fungera, gör grid-dipmetern ett starkt utslag som trimmas till topp. - På samma sätt justeras kretsen L 7, e23.

Nu bör starka signaler på 144 MHz höras i mottagaren. Ställ in denna någonstans inom området 28-30 MHz. Lägg grid-dipmetern i närheten av L1 och svep frekvensen runt 145 MHz. Om HF-steg och blandare fungerar, skall detta höras som en "knäpp" i högtalaren varje gång signalen sveper förbi. Försök att lägga grid-dipmetern på ungefär 145 MHz och stäm av mottagaren för max utsignal. Med hjälp av S-metern trimmas L3, L4, e7, el, LS, e22 och e23 för max utslag.

Skulle HF-steget visa tendenser till själv-svängning, kan detta avhjälpas genom att e7· ökas till 12 eller 15 pF.

Konvertern är nu grovtrimmad och kan monteras i lådan. el, e6, L3, L4 ställs så, att man får jämnaste möjliga förstärkning över hela bandet.

Brusfaktorn kan, om man så vill, trimmas med hjälp av brusfaktormeter eller en brus-generator. Den automatiska volymkontrollen i mottagaren bör givetvis vara bortkopplad.

Hur man bygger brusgeneratorer och använ-der dessa finns beskrivet i bl a The Radio Amateurs Handbook. Det går dock att trimma

'konvertern för låg brusfaktor genom att

av-lyssna en svag signal på 2 m. Motståndet RI kan ökas till 33 k för att ge lägsta brus, men med detta följer att konvertern blir känsligare för korsmodulation. Tappningens läge på L1 påverkar också brusfaktorn. Dock är detta betydligt mindre kritiskt än för bipolära

transistorer. •

Skärmplåt av

100,,20"0,5 mm mässin9

/ ~~I :""-""""'----11

~ ~ningl i

Kretskort

~/

Fig 6. Skärmen fästes kretskortet med en koppartråd enl fig.

Flera frekvenser

In document "King of the band" (Page 64-67)