• No results found

Medarbetare som är sjuk eller som exponerats via hushållskontakt

Medarbetare som insjuknar med luftvägssymtom ska inte vara på arbetsplatsen, detta gäller även studenter mfl. Med luftvägssymtom menas t.ex. sjukdomskänsla, hosta, feber, värk i kroppen eller snuva. Symtomen kan vara av lindrig grad och kan innehålla bara snuva och halsont. Medarbetare ska (om inte test negativt för covid-19 via personalprovtagning genomförts) stanna hemma 7 dygn efter symtomdebut och 48 timmar efter symtomfrihet. Om medarbetare känner sig återställd men har kvar lindriga symtom (som t.ex. rethosta och lätt snuva) får medarbetare återgå i arbete efter att varit hemma 7 dagar.

Medarbetare som insjuknar under aktuellt arbetspass med luftvägssymtom eller feber skall inte ska vara kvar på arbetet utan gå hem.

Medarbetare som varit PCR positiv för 19 senaste 6 månaderna eller som har påvisbara covid-19 antikroppar senaste 6 månaderna behöver inte genomgå ny PCR provtagning vid symtom. Om dessa medarbetare har lindriga luftvägssymtom och mår bra i övrigt kan de arbeta om inte

arbetsplatsen har särskilda regler för personal med luftvägssymtom. Medarbetare med mer uttalade symtom och som känner sig sjuka skall vara hemma till 48 timmar efter feberfrihet och allmän förbättring.

Medarbetaren ska sjukanmäla sig och får sjuklön de första 14 dagarna. Från och med dag 15 i sjukperioden kan Försäkringskassan utbetala sjukpenning. De två extra dagarna som man är hemma efter symtomfrihet inräknas i sjukledigheten och sjuklön utgår på vanligt sätt, efter

sjuklöneperioden övergår bedömningen om ersättning till Försäkringskassan. Kravet på läkarintyg till arbetsgivaren efter 7 dagars sjukfrånvaro är tillfälligt borttaget, detta gäller enligt beslut fram till 30/4-2021. Från och med 15/12-2020 ska läkarintyg lämnas till Försäkringskassan och till arbetsgivaren från och med dag 22 i en sjukskrivning.

Ersättning för karensdag infördes tillfälligt i mars och gäller enligt beslut från regeringen till och med 28/2-2021. Arbetsgivaren ska göra karensavdrag som vanligt och medarbetaren får själv ansöka om ersättning för denna hos Försäkringskassan, via en e-tjänst på Mina sidor.

Medarbetare som tillhör en riskgrupp för att bli allvarligt sjuk i Covid-19 kan få ersättning om hen måste avstå från arbete på grund av detta. För medarbetare som tillhör en riskgrupp gäller att

läkarintyg som bekräftar detta måste uppvisas från dag 1. Arbetsgivaren ska då utreda möjligheten till anpassade arbetsuppgifter inom ramen för anställningen, på arbetsplatsen alternativt om det är

möjligt att medarbetaren kan arbeta hemifrån. När dessa möjligheter är uttömda kan det bli fråga om rätt till ersättning från Försäkringskassan på hel- eller deltid.

Mer information om regler för ersättning finns hos Försäkringskassan:

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler

Beslutande

Magnus Johansson, Divisionschef Medicin Marie Bennermo, Chefsläkare Region Sörmland

Datum

2021-03-17

Dokumentnummer

Version 2021-03-17 kl. 17

Region Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping

Tel: 0155-24 50 00 E-post: post@regionsormland.se Org.nr: 232100 - 0032

SID 48(74)

Avstängning av medicinska skäl

Om du som chef anser att medarbetare borde sjukskrivit sig enl. Folkhälsomyndighetens

rekommendationer ska du i första be medarbetaren sjukskriva sig. Om medarbetaren inte gör detta kan avstängning vara aktuellt med hänvisning till medicinska skäl. Om en medarbetare stängs av med hänvisning att undvika smittspridning ska arbetsgivaren underrätta berörd fackförening. Innan

avstängning sker ska du kontakta HR-specialist. Skicka omgående nedanstående uppgifter till din HR-specialist för vidarebefordran till berört fack: namn, personnummer, arbetsplats och beräknad längd på avstängning

Observera att detta förenklade förfaringssätt enbart rör avstängningar med anledning av covid -19. Vi vill också i sammanhanget påpeka att beslut om avstängning inte kan fattas av alla chefer (inom Hälso- och sjukvård fattas beslutat av verksamhetschef).

Förhållningsregler till medarbetare som delar hushåll med person som har covid-19

Den 2 oktober 2020 beslutade Folkhälsomyndigheten om s.k. hushållskarantän för de som delar hushåll med person som diagnosticerats med covid-19.

När en person i hushållet är sjuk och har fått ett provsvar som visar att hen har covid-19 kommer läkare att ge förhållningsregler till alla i hushållet. Beskedet med förhållningsregler ges av de särskilt utsedda läkare som har den uppgiften för alla som provtagits via 1177.se och diagnosticerats med covid-19. För de som provtagits på vårdcentral eller sjukhus är det ansvarig läkare som ger besked och förhållningsregler. Läkaren kontaktar såväl den som testats positivt och berörda

hushållskontakter. Läkaren skriver också intyg om smittbärarpenning till hushållskontakterna.

Vad innebär förhållningsreglerna:

Den behandlande läkaren ska enligt 4 kap. 2 § smittskyddslagen besluta om individuellt utformade förhållningsregler i syfte att hindra smittspridning. Det gäller bekräftade fall liksom den som misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom. Skyddsplikten enligt smittskyddslagen gäller även misstänkta fall vilket i denna kontext är hushållskontakter.

Indexfallet har en skyldighet att identifiera och uppge sina hushållskontakter. Vilka de är ska dokumenteras, liksom förhållningsregler behandlande läkare beslutat om och eventuellt intyg som utfärdats för att söka smittbärarpenning. Mer information finns hos Försäkringskassan.

Att hushållskontakter misstänks vara smittade med covid-19 innebär att dessa ska få

förhållningsregler på liknande sätt som konstaterade indexfall av covid-19 (se smittskyddsblad hushållskontakter). Förhållningsreglerna ges i anslutning med indexfallets positiva provsvar och upphör dag 7 efter indexfallets provtagningsdatum förutsatt att hushållskontakten inte får symtom.

Därefter rekommenderas hushållskontakten att iaktta ytterligare 7 dagars observans på milda symtom och minimera sina nära kontakter, dvs. samma rekommendationer som för alla nära kontakter se avsnitt Instruktioner till personer som exponerats men inte har symtom. På dag 5 från indexfallets provtagningsdatum rekommenderas testning av den asymtomatiska hushållskontakten. Om testning

Beslutande

Magnus Johansson, Divisionschef Medicin Marie Bennermo, Chefsläkare Region Sörmland

Datum

2021-03-17

Dokumentnummer

Version 2021-03-17 kl. 17

Region Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping

Tel: 0155-24 50 00 E-post: post@regionsormland.se Org.nr: 232100 - 0032

SID 49(74)

sker rekommenderas att förhållningsreglerna upphör vid negativt provsvar. Om hushållskontakten får symtom under eller efter perioden då förhållningsreglerna gäller ska hen testas skyndsamt. Generellt rekommenderas inte testning av asymtomatiska barn under gymnasieåldern men det kan finnas tillfällen då detta är aktuellt vid smittspårning. Det sker då en individuell bedömning och, om det bedöms vara aktuellt, ska provtagning av barnet ske skyndsamt. Rekommendationer kring testning av barn finns här: Vägledning för påvisning av pågående covid-19 hos barn och unga.

Det kan behöva göras en individuell bedömning om förhållningsregler ska ges om det gått lång tid mellan provtagning och symtomdebut för indexfallet, t.ex. kan tiden då förhållningsreglerna gäller ändras. Under tiden då förhållningsreglerna gäller ska hushållskontakten och indexfallet, i möjligaste utsträckning, fysiskt distansera sig från varandra och vara mycket noga med hygienrutiner och uppmärksamma på symtom på covid-19. Om olika personer i hushållet vid olika tillfällen blir positiva för covid-19 sker en individuell bedömning om samma hushållskontakt behöver delges förhållningsregler flera gånger.

Vilka undantas från förhållningsreglerna?

Om man som hushållskontakt inte har några symtom på covid-19 kan man i vissa fall undantas från att få förhållningsregler. Dessa situationer beskrivs nedan.

 Personer som delar vissa ytor i boendet - såsom studentkorridorer - undantas generellt under förutsättning att fysisk distansering har skett.

 När det gäller arbetsplatser där personalen bor tillsammans måste en individuell bedömning göras om vilka som är misstänkta fall och om förhållningsregler ska ges.

 Personer som tidigare haft covid-19 undantas generellt från förhållningsregler

Förhållningsregler enligt smittskyddslagen får endast avse vissa särskilt angivna områden såsom inskränkningar i arbete, skolgång eller deltagande i annan verksamhet (t.ex. fritidsaktiviteter).

Förhållningsreglerna kan alltså inte inkludera en generell skyldighet att stanna hemma.

Vad medarbetare och chef ska göra:

Arbetsgivaren kan inte ta andra beslut i denna fråga än de förhållningsregler läkaren gett. Det är enbart smittskyddsläkaren som kan överpröva förhållningsreglerna.

Medarbetare som är boende i samma hushåll som individ med konstaterad covid-19, och som fått förhållningsregler av läkare, kontaktar omedelbart sin chef och meddelar att intyg finns från läkare som innebär att medarbetaren inte får gå till sin arbetsplats. Om det är möjligt kan chef anvisa arbetsuppgifter som kan fullgöras hemifrån på ordinarie arbetstid och i ordinarie omfattning. I de fall arbete hemifrån inte är möjligt meddelar chefen detta till medarbetaren. Medarbetaren ansöker då om smittbärarpenning hos Försäkringskassan. Medarbetaren har rätt till ledighet utan lön från

arbetsgivaren under period med smittbärarpenning. Chef begär kopia på det intyg medarbetaren fått från läkaren samt ombesörjer att ledighet utan lön registreras i Heroma under aktuell period. Om medarbetaren skulle insjukna gäller ordinarie regler för sjukanmälan.

Beslutande

Magnus Johansson, Divisionschef Medicin Marie Bennermo, Chefsläkare Region Sörmland

Datum

2021-03-17

Dokumentnummer

Version 2021-03-17 kl. 17

Region Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping

Tel: 0155-24 50 00 E-post: post@regionsormland.se Org.nr: 232100 - 0032

SID 50(74)