• No results found

60 Medborgarförslag om att matavfall från skolor och kommunägda restauranger ska komposteras

Dnr 2011-153-035

Ärendebeskrivning

Björn Grundström, Delsbo, har i medborgarförslag, inlämnat den 28 juni 2011, före-slagit att matavfall från skolor och kommunägda restauranger ska komposteras. Vidare föreslås att kommunen erbjuder en tjänst där innevånarnas kompost och matavfall tas om hand och att sopor sorteras för att minska klimatpåverkan.

Lärande- och kulturnämndens yttrande

Lärande- och kulturnämnden är positiv till att matavfall från skolor komposteras främst med tanke på att stärka barnens och elevernas miljömedvetande. Detta under förutsättning att kompostering kan organiseras rent praktiskt.

Lärande- och kulturnämnden överlåter till omsorgsförvaltningen som organiserar kommunens måltidsverksamhet samt tekniska förvaltningen och Norrhälsinge miljö-kontor att yttra sig över hur kompostering praktiskt ska kunna lösas.

Kostenhetens yttrande

Kostenheten i Hudiksvalls kommun har inget emot kompostering av matavfall om rätt förutsättningar finns. Det vill säga avsedda behållare för matavfallet och plats för för-varing av matavfallet till dess det hämtas.

Lärande- och kulturnämnden har föreslagit att medborgarförslaget anses besvarat Allmänna utskottet har tillstyrkt lärande- och kulturnämndens förslag.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

att medborgarförslaget anses besvarat.

______

Vid kommunfullmäktiges sammanträde yrkar Sven-Åke Thoresen (S) bifall till kommunstyrelsens förslag.

Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

______

§ 61 Redovisning av obesvarade motioner

Dnr 2012-131-004

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsen ska, två gånger per år, lämna en redovisning till kommunfullmäktige över motioner som inte är färdigberedda. Vid redovisningarna har fullmäktige möjlig-het att avskriva gamla och/eller inaktuella motioner från vidare handläggning.

Kommunledningsförvaltningen har förtecknat motionerna samt redovisat den be-redning av varje motion som hittills skett. Förteckningen upptar 19 motioner.

Allmänna utskottet har föreslagit att redovisningen godkänns.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

att godkänna redovisningen av obesvarade motioner.

______

Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

______

§ 62 Motion om att initiera ett projekt om årlig teater-biennal i Hudiksvall för teatergrupper inom omsorgs-verksamheten.

Dnr 2011-470-008

Ärendebeskrivning

Sven-Åke Thoresen (S), har i en motion föreslagit ”att kommunstyrelsen initierar ett projekt som ska leda till att en årlig teaterbiennal skapas i Hudiksvall för teatergrupper inom omsorgsverksamheten i Sverige”.

Omsorgsnämndens yttrande

Runt om i Sverige finns många olika teatergrupper och även grupper inom sång och dans för personer med funktionsnedsättning. Många tycker om, och är bra på, att uttrycka sig på scen. Vi känner inte till att det finns något liknande forum och mötesplats för personer med funktionsnedsättning som den Teaterbiennal som anordnas i Gävle (där även utländska grupper deltar).

Man ser mycket positivt på att kommunstyrelsen initierar ett projekt att anordna en Teaterbiennal för teatergrupper för personer med funktionsnedsättning med utgångs-punkt från Glada Hudik teaterns arbete.

Lärande- och kulturnämndens yttrande

Förslaget om att en årlig teaterbiennal skapas i Hudiksvall för teatergrupper inom om-sorgsverksamheten i Sverige är bra. Två anledningar finns till att stödja förslaget. För det första bör Hudiksvalls kommun ta ytterligare initiativ när det gäller hur man för-valtar och utvecklar den goodwill Glada Hudikteatern har åstadkommit. En teater-biennal kan vara en av flera verksamheter som förstärker kommunens profil att be-främja innanförskap och lyfta fram människor med svag ställning i samhället.

För det andra ser man i dag hur kulturella evenemang skapar intresse för anordnande kommuner och de positiva effekter detta har för handel, hotell och restauranger. En teaterbiennal skulle kunna bidra till detta för Hudiksvall. Förslaget bör tas upp i en samlad diskussion om vilka olika events och initiativ kommunen bör satsa på för att fylla visionen Glada Hudikandan med ett konkret innehåll. Förslaget ligger även i linje med den kommande kommunala kulturplanen. Kulturavdelningen kommer att börja med att undersöka möjligheten att bidra till detta projekt genom redan inplanerade revydagar, barnmusikdagar samt musikdagar för personer med funktionsnedsättning.

Kulturavdelningen har inga särskilda medel i budget för risktagande eller kostnader för en årlig teaterbiennal i Hudiksvall.

Omsorgsnämnden har föreslagit att motionen bifalls. Nämnden ser positivt på idén men påtalar att de ekonomiska konsekvenserna måste beaktas.

Lärande- och kulturnämnden har föreslagit att motionen bifalls.

Allmänna utskottet föreslår att motionen ska anses vara besvarad.

Vid kommunstyrelsens sammanträde föreslår Mikael Löthstam (S) att motionen bifalls.

Ordförande framställer proposition om bifall, antingen till allmänna utskottets förslag, att anse motionen besvarad eller till Mikael Löthstams förslag om bifall till motionen och finner att kommunstyrelsen bifaller allmänna utskottets förslag.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

att anse motionen besvarad.

Emot beslutet och till förmån för Mikael Löthstams förslag reserverar sig Mikael Löthstam (S), Ingvar Persson (S), Majvor Westberg-Jönsson (S), Uno Jonsson (S), Siw Karlsson (S), Olle Borgström (S) och Daniel Pettersson (V).

______

Vid kommunfullmäktiges sammanträde yrkar Sven-Åke Thoresen (S) bifall till motionen.

Stefan Bäckström (C) yrkar att motionen återremitteras till kommunstyrelsen för att utreda kostnader.

Ordföranden framställer proposition om bifall eller ej till Stefan Bäckströms åter-remissyrkande, och finner att kommunfullmäktige bifaller detta.

Kommunfullmäktige beslutar

att återremittera motionen till kommunstyrelsen för ytterligare beredning..

______

§ 63 Revidering av regementen för kommunstyrelsen, om-sorgsnämnden samt social- och fritidsnämnden

Dnr 2011-572-003

Ärendebeskrivning

Kommunchefen har sett över kommunledningsförvaltningen vad avser uppdrag, ut-vecklingsområden och organisation. En av förändringarna handlar om att förbättra samordningen av s.k. horisontella frågor, det vill säga, frågor som berör flera för-valtningar och/eller är kommunövergripande.

Som ett led i detta flyttas några specialister med ansvar för horisontella frågor över från programnämndernas förvaltningar till kommunledningskontoret vars politiska nämnd är kommunstyrelsen.

I några av de berörda fallen finns ansvarsområdena reglerade i nämndernas

reglementen. Kommunledningsförvaltningen har föreslagit att detta ansvar förs över från omsorgsnämnden respektive social- och fritidsnämnden till kommunstyrelsen.

Berörda reglementen redovisas nedan

Förändring av omsorgsnämndens reglemente Nuvarande lydelse:

§ 9 Nämnden svarar för att bistå intresseorganisationer och kommunala förvaltningar med råd och stöd i deras arbete för personer med funktionsnedsättning.

Förändring

Paragrafen utgår från omsorgsnämndens reglemente. Ansvaret flyttas från omsorgs-nämnden till kommunstyrelsen.

Förändring av social- och fritidsnämndens reglemente Nuvarande lydelse:

§ 2 Nämnden svarar för familjerådgivning samt fullgör kommunens uppgifter vad gäller flykting-frågor. Nämnden ansvarar också för familjerätt.

Nämnden svarar för samordning och administration av Rådet för folkhälsa och brottsförebyggande arbete.

Föreslagen lydelse

§ 2 Nämnden svarar för familjerådgivning samt fullgör kommunens uppgifter vad gäller flykting-frågor. Nämnden ansvarar också för familjerätt.

Förändring av kommunstyrelsens reglemente Nuvarande lydelse:

§ 7 Övrig verksamhet Kommunstyrelsen har hand om

- övergripande sysselsättnings- och näringslivsfrågor inkl kommunens insatser för besöks-näringen samt åtgärder för att allmänt främja sysselsättningen och näringslivet i kommunen, - kommunens centrala informationsverksamhet,

- kommunens IT-verksamhet,

- reformering av kommunstyrelsens regelbestånd och utformningen av fullmäktiges handlingar, - kommunens centrala upphandlingsverksamhet,

- de förvaltnings- och verkställighetsuppgifter i övrigt som inte uppdragits åt annan nämnd, - konsumentrådgivning,

- energirådgivning,

- administration av kommunens handikappråd och centralt pensionärsråd.

Föreslagen lydelse:

§ 7 Övrig verksamhet Kommunstyrelsen har hand om

- övergripande sysselsättnings- och näringslivsfrågor inkl kommunens insatser för besöks-näringen samt åtgärder för att allmänt främja sysselsättningen och näringslivet i kommunen, - kommunens centrala informationsverksamhet,

- kommunens IT-verksamhet,

- reformering av kommunstyrelsens regelbestånd och utformningen av fullmäktiges handlingar, - kommunens centrala upphandlingsverksamhet,

- de förvaltnings- och verkställighetsuppgifter i övrigt som inte uppdragits åt annan nämnd

- råd och stöd till intresseorganisationer och kommunala förvaltningar i deras arbete för personer med funktionsnedsättning,

- konsumentrådgivning, - energirådgivning,

- samordning och administration av Rådet för folkhälsa och brottsförebyggande arbete, kommunens handikappråd samt centralt pensionärsråd.

Allmänna utskottet har föreslagit att de reviderade reglementena fastställs.

Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkar Mikael Löthstam (S) i första hand att ärendet återremitteras till allmänna utskottet för ytterligare beredning, yrkar i andra hand avslag på allmänna utskottets förslag.

Göte Bohman (MP), Kent Sjöberg (KD) och Tommy Ljung (M) yrkar bifall till all-männa utskottets förslag.

Uno Jonsson (S) och Majvor Westberg-Jönsson (S) yrkar bifall till Mikael Löthstams förslag.

Sammanträdet ajourneras i fem minuter. Efter fem minuters ajournering återupptas förhandlingarna.

Ordföranden framställer först proposition om bifall eller ej till Mikael Löthstams åter-remissyrkande, och finner att kommunstyrelsen avslår detta. Ärendet ska således av-göras vid dagens sammanträde.

Ordföranden framställer därefter proposition om bifall eller ej till allmänna utskottets förslag, och finner att kommunstyrelsen bifaller detta, varvid votering begäres.

Voteringsproposition framställs och godkänns. Den som röster bifall till allmänna ut-skottets förslag röstar JA. Den som röstar avslag till allmänna utut-skottets förslag röstar NEJ. Vinner nej har kommunstyrelsen avslagit allmänna utskottets förslag.

Öppen omröstning genom namnupprop genomförs.

Caroline Schmidt (C), Stefan Bäckström (C), Jonas Holm (M), Tommy Ljung (M), Birgitta Medin (M), Ann Berg (FP), Kent Sjöberg (KD) och Göte Bohman (MP) röstar JA.

Mikael Löthstam (S), Susanne Östh (S), Uno Jonsson (S), Majvor Westberg-Jönsson (S), Olle Borgström (S), Siw Karlsson (S) och Daniel Pettersson (V) röstar NEJ.

Kommunstyrelsen har således med 8 ja-röster mot 7 nej-röster, bifallit allmänna ut-skottets förslag.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

att fastställa reviderade reglementen för kommunstyrelsen, omsorgsnämnden samt social- och fritidsnämnden.

Emot beslutet och till förmån för Mikael Löthstams förslag reserverar sig Mikael Löthstam (S), Susanne Östh (S), Uno Jonsson (S), Majvor Westberg-Jönsson (S), Olle Borgström (S), Siw Karlsson (S) och Daniel Pettersson (V).

_____

Vid kommunfullmäktiges sammanträde yrkar Mikael Löthstam (S) att ärendet åter-remitteras till kommunstyrelsen, som en minoritetsåterremiss, för att läggas in i den översyn av den politiska organisationen som ska gälla för kommande mandatperiod, vilket ska göras enligt uppdrag från fullmäktige, från augusti 2010.

Bilaga § 63 Caroline Schmidt (C) och Kent Sjöberg (KD) yrkar bifall till kommunstyrelsens för-slag.

Ordföranden framställer proposition om bifall eller ej till Mikael Löthstams åter-remissyrkande, och finner att kommunfullmäktige, med hänvisning till kommunal-lagens bestämmelser om minoritetsåterremiss, bifaller detta.

Kommunfullmäktige beslutar

att återremittera ärendet till kommunstyrelsens för ytterligare beredning.

Emot beslutet att återremittera ärendet reserverar sig nedanstående personer. För att inte de berörda verksamheterna ska tappa styrfart skulle revideringen av reglementena ha fastställts under dagens kommunfullmäktige. Kent Sjöberg (KD), Monika Stigås (KD), Göte Bohman (MP), Siv Gustavsson (MP), Göran Wiklund (MP), Elisabeth Gafvelin (MP), Bibbi Segerbrand (M), Arif Khalifa (M), Agneta Palmqvist (M), Stefan Segerbrand (M), Tommy Ljung (M), Birgitta Medin (M), Jonas Holm (M), Caroline Schmidt (C), Stefan Bäckström (C), Annica Norman (C), Anne-Marie Eriksson (C), Jan-Erik Jonsson (C), Ann Berg (FP) och Gunnel Nordin (FP).

______

§ 64 Reglemente för Rådet för folkhälsa och brottsföre-byggande arbete

Dnr 2011-664-003

Ärendebeskrivning

Folkhälsosamordnaren har tillsammans med en arbetsgrupp bestående av ordföranden samt representanter från Rådet för folkhälsa och brottsförebyggande arbete, av rådet, fått i uppdrag att se över rådets organisation, arbetsformer samt prioriterade målom-råden.

Som en del av översynen har arbetsgruppen tagit fram ett förslag till reglemente för rådet.

Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkar Majvor Westberg-Jönsson (S) avslag på förslaget till reglemente.

Kent Sjöberg (KD) yrkar bifall till förslaget till reglemente.

Mikael Löthstam (S) yrkar bifall till Majvor Westberg-Jönssons yrkande.

Ordföranden framställer proposition om bifall eller ej till förslaget till reglemente, och finner att kommunstyrelsen bifaller detta.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

att fastställa förslag till reglemente för Rådet för folkhälsa och brottsförebyggande arbete.

Emot beslutet reserverar sig Mikael Löthstam (S), Susanne Östh (S), Uno Jonsson (S), Majvor Westberg-Jönsson (S), Olle Borgström (S), Siw Karlsson (S) och Daniel Pettersson (V).

_____

Vid kommunfullmäktiges sammanträde yrkar Mikael Löthstam (S) att ärendet åter-remitteras till kommunstyrelsen, som en minoritetsåterremiss, på grund av nya förut-sättningar i och med beslutet i förgående ärende (§ 63).

Ordföranden framställer proposition om bifall eller ej till Mikael Löthstams åter-remissyrkande, och finner att kommunfullmäktige, med hänvisning till kommunal-lagens bestämmelser om minoritetsåterremiss, bifaller detta.

Kommunfullmäktige beslutar

att återremittera ärendet till kommunstyrelsens för ytterligare beredning.

______

§ 65 Social- och fritidsnämndens och lärande- och kultur-nämndens generella åtagande 2012

Dnr 2011-550-012

Ärendebeskrivning

Mellan kommunstyrelsen, kommunens nämnder och kommunfullmäktige ska generella åtaganden tecknas för varje år.

Allmänna utskottet och kommunstyrelsen har tidigare föreslagit att Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnds, tekniska nämndens, omsorgsnämndens förslag till generella åtaganden för år 2012 godkänns.

Föreligger vid dagens sammanträde förslag till generella åtaganden för social- och fri-tidsnämnden och lärande- och kulturnämnden.

Allmänna utskottet har överlämnat social- och fritidsnämndens förslag till generella åtaganden till kommunstyrelsen utan eget förslag samt föreslagit att lärande- och kul-turnämndens förslag till generella åtaganden för år 2012 godkänns.

Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkar Mikael Löthstam (S) ändring i social- och fritidsnämndens åtagande p 4.2.2 kvantitativt åtagande för individ- och familjeomsorg, ändringen omfattar 16 placeringar i externa HVB istället för 11 och 1400 hushåll med försörjningsstöd istället för 1500.

Ordföranden framställer först proposition om bifall eller ej till allmänna utskottets förslag gällande lärande- och kulturnämndens åtagande, och finner att kommun-styrelsen bifaller detta.

Ordföranden framställer därefter proposition om bifall antingen till social- och fritids-nämndens förslag till åtaganden eller till Mikael Löthstams förslag, och finner att kommunstyrelsen bifaller social- och fritidsnämndens förslag.

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

att godkänna social- och fritidsnämndens och lärande- och kulturnämndens förslag till generella åtaganden för år 2012.

Emot beslutet och till förmån för Mikael Löthstams förslag reserverar sig Mikael Löthstam (S), Susanne Östh (S), Uno Jonsson (S), Majvor Westberg-Jönsson (S), Olle Borgström (S), Siw Karlsson (S) och Daniel Pettersson (V).

_____

Vid kommunfullmäktiges sammanträde yrkar Mikael Löthstam (S) ändring i social- och fritidsnämndens åtagande p 4.2.2 kvantitativt åtagande för individ- och familje-omsorg, ändringen omfattar 16 placeringar i externa HVB istället för 11 och 1400 hus-håll med försörjningsstöd istället för 1500.

Ordföranden framställer proposition om bifall antingen till kommunstyrelsens förslag till åtaganden eller till Mikael Löthstams förslag, och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

Emot beslutet och till förmån för Mikael Löthstams förslag reserverar sig Kjell Persson (S), Sven-Åke Thoresen (S), Mona Celander (S), Siw Karlsson (S), Uno Jonsson (S), Göran Thapper (S), Ingvar Persson (S), Annika Huber (S), Mikael Löthstam (S), Bente Sandström (S), Olle Borgström (S), Kerstin Rask (S), Susanne Östh (S), Rolf Sundell (S), Lilian Holmgren (S), Kent Kanon (S), Börje Sundin (S), Maria Johansson (S), Daniel Pettersson (V), Delshad Saleh (V), Elisabeth Swedman (V), Alf Norberg (V) och Ronney Olsson (V).

____

§ 66 Val av huvudmän i Hudiksvalls Sparbank (4 år)

Dnr 2012-45-102

Ärendebeskrivning

Hudiksvalls Sparbank har begärt att kommunen utser 12 huvudmän för en tid av 4 år (år 2012-2016).

Valberedningens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar

att utse följande personer till huvudmän i Hudiksvalls Sparbank t o m årsstämman 2016 :

S Olle Borgström, 480805-7717, Svartuddevägen 27, 824 91 Hudiksvall C Ann-Chatrin Bryngelsdotter, 620702-7548, Vitterarv 4387, 820 60 Delsbo S Lena Hallqvist, 530918-8224, Safirgränd 10, 825 31 Iggesund

M Jonas Holm, 620415-1036, Vijvägen 12, 824 93 Hudiksvall

KD Pärlennart Larsson, 550501-7573, Jaktstigen 10, 824 52 Hudiksvall S Bo Nilsson, 541102-8276, Bolagsvägen 4, 824 42 Hudiksvall

V Alf Norberg, 590218-7573, Starvägen 29, 824 33 Hudiksvall C Mats Olsson, 621008-7513, Port 8755, Norrbo, 820 64 Näsviken S Leif Rogell, 540302-7575, Näsvägen 11, 820 64 Näsviken

M Håkan Rönström, 520421-7854, Tomtegatan 1, 824 42 Hudiksvall FP Christer Sammens, 551129-7912, Gia 31, 824 92 Hudiksvall

S Sven-Åke Thoresen, 520104-7551, Bodarnevägen 12 D, 825 32 Iggesund ______

Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

§ 67 Val av ny ersättare i valnämnden efter Carina

Related documents