• No results found

Medias idealbilders påverkan på eleverna

Två av informanterna, Åsa och Eva, anser att det verkar som om idealet att vara smal inte längre är förhärskande bland eleverna. Båda dessa lärare talar om modet just nu med toppar som visar magen och byxor som är lågt skurna. De båda tycker att de kan se en positiv utveckling här om man jämför med hur det varit tidigare. Åsa jämför med sin egen skoltid:

[…] när en annan gick då så, var man kraftig så skulle man aldrig kunna visa naveln eller liksom om man satt ner och det var bilringar så skulle man ju inte visa det men nu kan ju alltså en jättekraftig tjej… vara väldigt utmanande klädd eller ha väldig lite tyg på sig utan att nån liksom säger nånting. […] Men det är precis som att är det nånting som är mode då är det mer acceptabelt att alla har det så på sätt och vis tycker jag att det är ju skönt att dom också kan ha dom kläderna.

Eva säger att eleverna inte verkar bry sig om att de är lite tjocka utan att ”dom visar magen hur den än ser ut” och att det därmed finns en säkerhet i detta.

Åsa tycker inte att det är reklamen som påverkar eleverna mest, snarare är det dokusåporna, till exempel ”Baren” som ger eleverna influenser. Eleverna diskuterar personerna som är med, oftast då deras utseende, om de är snygga eller inte. Eva tycker att kroppsfixeringen i reklamen är positiv då den oftast handlar om hygien. Däremot tycker hon inte om den sexfixering som syns i rockvideor och likna nde. Hon säger att reklam och media självklart påverkar eleverna, den påverkar ju oss alla, säger hon. Eva tycker att det är ett problem att ungdomar nu för tiden ofta inte har någon tidning hemma, eller ser på några nyheter på TV. Istället ser eleverna på såpor och liknande och ”klickar sig omkring bland skilda världar” vilket hon tycker är en skrämmande utveckling. Eleverna ser upp till de personer de möter i de program de ser på.

Så media betyder väldigt mycket. Verkligheten finns på TV på nåt sätt. Det tycker jag är lite otäckt. Man är nånting mer, för att man är på TV.

Precis som Eva anser både Per och Jan att reklam och media påverkar eleverna. Jan säger att det vore märkligt om de inte skulle bli påverkade, då det är reklamens mening att påverka människor, självklart påverkar den också eleverna.

Och det hör man ju på kommentarer… å, å, men man kan ju anknyta till reklam och gör man det, ja då vet dom precis vad det är. Ja visst, det är klart att dom blir påverkade av det.

Jan säger vidare att det ju faktiskt inte är speciellt många som ser ut som de modeller som syns i reklamen. Därför kan det bli så att ”när man växer på alla håll och kanter” jämför man sin egen kropp med bilder av andras kroppar och undrar ”ser jag riktig ut, ska man se ut så här?”. Han pratar om flickor och att det är naturligt i den ålder där han undervisar att de växer mycket och därmed blir smalare. Även han nämner därför att det är viktigt med uppmärksamhet i matsalen och på hur eleverna talar om sig själva. Han säger att detta är ett känsligt ämne för honom som mannlig lärare att tala med eleverna om, men om han tycker att det skulle behövas diskuterar han saken med en kvinnlig kollega som sedan talar med eleven. Per tycker att det tydligt märks att eleverna påverkas av reklam och media. Möjligen inte de yngsta av hans elever, fyrorna, men ju äldre eleverna blir desto mer märks det tycker han.

Jag menar, det finns ju inte en sjätteklassare av dom här tjejerna som inte har bh på sig idag. Till exempel.

Per tycker att detta är en utveckling som tilltagit på senare år och han anser att massmedia är en del av anledningen till denna utveckling. Han kallar utvecklingen för ”äcklig” och tycker att det är synd att barnen inte får vara barn lite längre än vad de är. I den undervisning han haft om media har han inte talat om idealbilder i reklam men däremot om att allt går att sälja med rätt sorts reklam.

Det är inte riktigt läge för det heller, va, för att… man ska inte väcka den björn som sover, va. För börjar man och prata om det här då börjar dom här tjejerna i sin tur att prata om det här och så vidare. Det är bättre att när det kommer, då kan man ta upp det så att säga.

Maria anser att den grupp hon nu undervisar i inte verkar särskilt påverkad av reklam och media. Hon tror att det kan bero på att det är så många av eleverna som har invandrarbakgrund. I jämförelse med den andra femman på skolan verkar denna grupp mindre modemedveten överhuvudtaget, tycker hon. Däremot nämner hon att hon tycker att det är viktigt att ta media med eleverna, vilket hon exempelvis gjort i sex- och samlevnadsämnet i år sex. Då diskuterade de tidningar som eleverna själva fick ta med till skolan, exempelvis Vecko-Revyn och dess reportage. Resultatet av diskussionerna blev att eleverna ansåg sig för unga för den sortens läsning som Vecko-Revyn tillhandahåller. Erik tycker inte heller han att han märkt att eleverna påverkas av bilder i reklam och media men säger att det verkar finnas en form av inställning bland flickor att ”man ska säga att man är för tjock”. Men han tycker att det är svårt att avgöra om eleverna verkligen har något problem med sin kroppsuppfattning. Han tycker att det är intressant att samma flickor som hävdar att de är för tjocka är de samma som undviker att vara med på gymnastiken. Detta har han försökt att resonera med eleverna om, att kroppen behöver få röra på sig för att må bra.

Hur arbetar lärare för att ge elever självförtroende inför det egna

Related documents