• No results found

6. Resultat och diskussion av användbarhetskonstruktion

6.1 Användarkompetens

6.5.1. Mental modell

En av testpersonerna, som till största delen använde sig av sökfunktionen för att finna information, svarade att det påminde lite om en söksida på Internet. På så sätt tyckte testpersonen att webbplatsen var enkelt att använda. De övriga var överens om att reseguiden påminde om vanliga Internetsidor som är uppbyggda med navigeringssidor bestående av länkar samt en menyrad i överkanten av varje sida. De hade alla en tydlig uppfattning om att de surfade när de använde webbplatsen.

Även i den andra testomgången tyckte samtliga testpersoner att miljön på webbplatsen kändes bekant. Alla svarade först att den liknade Internet. När vi sedan beskrev likheterna med Windowsmiljöer hade testpersonerna inte ens tänkt på det, trots att alla är vana användare av datorer och Windowsprogram. Detta anser vi vara mycket positivt. Känns systemet bekant och är naturligt att använda, utan att man nödvändigtvis förknippar det med något annat tycker vi att vi har lyckats. En av testpersonerna tyckte dock att det är en självklarhet att man skall kunna klicka sig framåt likaväl som bakåt, som man kan i Microsoft Internet Explorer och Netscape Navigator. En ny länk, Forward, behöver alltså inkluderas i menyraden vilket gjordes i den slutgiltiga prototypen. Länken placerades till höger om länken Back, precis som det ser ut i ovan nämnda browsers.

Borde webbplatsen liknas vid något annat system för att förenkla användningen?

Varken under första eller andra testomgången hade ingen något förslag på vad webbplatsen skulle kunna liknas vid för system annat än Internet och Windows. De tillfrågade tyckte att det var en passande utformning.

6.6. Robusthet

6.6.1 Respons

Browsern i telefonen R380 tillhandahåller längs upp på skärmen en statusbar, som indikerar när en sida eller bild håller på att öppnas. Man kan i varje WML-kort ange vilken titel som skall visas i statusbaren. Vi har försökt välja intuitiva benämningar på dessa titlar för att klargöra för användarna vilken sida de besöker för tillfället. I statusbaren visas även vilka sidor man senast har besökt, det ryms dock inte fler än 30 tecken. Vi har försökt använda korta ord till titlarna för att minimera risken att de inte ryms i statusbaren.

Uppmärksammade du statuskontrollen när en sida eller bild håll på att laddas ned?

De flesta av användarna lade märke till informationen om att en sida eller bild höll på att öppnas. inte uppmärksammade titeln i statusbaren. Däremot lade inte märke till titeln som fanns i statusbaren. Användarna uppfattade dock inte det som ett problem eftersom det dessutom fanns rubriker på alla sidor. Utan dem trodde flera av användarna att de hade varit osäkra på vilken sida de befann sig. Därmed ansåg vi det tydligt att dessa rubriker var nödvändiga.

6.6.2. Felhantering

Vi försökte genom logisk informationsstruktur och intuitiva benämningar av länkar och menyer förebygga att användaren skulle misstolka hur systemet skulle användas. Eftersom det inte förelåg någon inmatning av data som riskerade att gå förlorad om applikationen plötsligt avslutades fann vi ingen anledning till att använda varningsmeddelanden. Vi undersökte därför inte vidare om detta rent tekniskt var möjligt att utföra.

Misstolkade du någon gång hur systemet skulle användas? Saknades fel- eller varningsmeddelande i applikationen?

Enda tillfället där det hade varit lämpligt med ett varningsmeddelande var när en av användarna av misstag klickade på en ikon i browserns menybar vilken stängde WAP-browsern. Det var ingen av testanvändarna som uttryckte att de misstolkat hur systemet skulle användas.

6.7. Attraktivitet

6.7.1. Konsekvent utformning

Vi har försökt att utforma reseguiden så att gränssnittet skulle tilltala användaren. För att gränssnittet inte skulle uppfattas som rörigt placerade vi en menyrad överst på varje sida med länkar som pekade på de sidor som vi uppfattat som viktigast i reseguiden. Vi lade fetstilta rubriker på varje sida för att tydliggöra vilken sida som användaren befinner sig på.

Vi har försökt att gruppera länkar och information som hörde ihop och avskilt olika stycken med mellanrum. Trots det ringa utrymmet på skärmen antog vi att detta skall ge användaren ett behagligare intryck av reseguidens layout om man skapar luft mellan informationsstyckena. Genom att göra nyckelord fetstilta ville vi underlätta för användaren att snabbt lokalisera viktiga delar i informationen.

Ansåg du att applikationen var konsekvent utformad?

De var alla överens om att applikationen var konsekvent utformad. De värdesatte menyraden som var placerad överst på varje sida samt de fetstilta rubrikerna på var sida. Det visade sig även vara av stor betydelse med fetstilta ord i texter där testpersonerna skulle leta efter nyckelord på en sida med flera skärmhöjder av information. Utan de fetstilta nyckelorden trodde flera av användarna att de skulle missa informationen om de inte orkade läsa igenom vartenda ord som stod på sidan.

6.7.2. Representation av information

På grund av de begränsade möjligheterna som utveckling av WAP-baserade webbplatser innebär, har den grafiska representationen av information varit väldigt

begränsad. Under våra iakttagelser har vi inte fått några önskemål eller klagomål vad gäller dessa brister.

Related documents