• No results found

Detta examensarbete har en kvalitativ ansats. Den kvalitativa ansatsen används för att nå en bättre förståelse av subjektiva mänskliga fenomen såsom upplevelser, erfarenheter och förväntningar (Friberg, 2017). Metoden som valdes för detta examensarbete är en

litteraturstudie enligt Evans (2002) beskrivande syntes, vilket innebär en sammanfattning av befintlig litteratur med minimal tolkning (Evans, 2002). Metoden valdes för att få en

fördjupad förståelse om äldre personers upplevelser av fenomenet att flytta till ett särskilt boende.

4.1 Urval och datainsamling

Datainsamlingen är det första av fyra steg i en litteraturstudie, enligt Evans (2002). Enligt Polit och Beck (202o) bör databaser som publicerar omvårdnadsinriktade artiklar användas för att finna relevanta artiklar till analys. Databaserna CINAHL Plus och PubMed har använts då de ansågs vara lämpliga för att söka vårdvetenskapliga kvalitativa artiklar som svarade mot examensarbetets syfte. För att översättningen av ämnesord från svenska till engelska skulle bli korrekt, användes Svensk MeSH som är en ämnesordlista med medicinska ämnesord. Enligt Karolinska institutet (u.å) kan Svensk MeSH vara till stöd vid

översättningen av specifika medicinska ämnesord. Exempelvis, översattes ämnesordet

”upplevelse” till experience som senare användes som sökord. Sökorden som användes var:

moving to a nursing home, experience, moving to a care home, elderly, perspective, transition, older, older people. Kombinationen av olika sökord med hjälp av booleska operatorer såsom AND, OR och NOT kan användas för att få fram ett optimalt litteraturval (Östlundh, 2017). Artiklarna söktes med hjälp av sökord i följande kombinationer med booleska operatorer: relocation AND experience AND nursing home; perspective AND transition AND elderly; Older adults AND residential care AND transition AND Qualitative;

Older experiences AND relocation AND nursing home; Old* adults AND relocation AND Care home OR nursing home AND interview; Elderly resident AND nursing home AND moving AND experience; Older person OR older people OR elderly AND Transition OR relocation residential care AND experience OR perspective AND of life; Experience AND elderly AND moving AND “nursing home”. Den booleska operatören NOT användes inte för att inte begränsa datasökningen. För att öka antalet relevanta träffar kan man med fördel använda trunkering, vilket innebär ett tillägg av en asterix ”*” för att ordens alla böjningsformer ska eftersökas (Östlundh,2017). För att kunna inkludera alla böjningsformer av ordet ”old”

trunkerades sökorden med en *. Begränsningar som gjordes var att de valda artiklarna skulle finnas som fulltext med referens, skrivna på engelska, mellan 2011–2021. För att säkerställa artiklarnas kvalitet gjordes en ytterligare begränsning till Peer-Review i CINAHL plus. Pub Med har ingen funktion där information om Peer-Review framgår (Östlundh, 2017). Därför användes Ulrichsweb för att säkerställa att artiklarna hade granskats av ämnesexperter innan publicering. Ulrichsweb är en sökmotor med detaljerad information om mer än 300 000 tidskrifter av alla slag där vetenskapliga tidskrifter och titlar med Peer-Review är inkluderat (Ulrichsweb, 2022).

De inklusionskriterier som valdes för examensarbetet var att artiklarna skulle vara av

kvalitativ ansats, svara på syftet samt handla om de äldres perspektiv. Exklusionskriterierna var artiklar som nämnde demenssjukdom samt artiklar med ett medicinskt perspektiv.

Förutom detta exkluderades alla litteraturöversikter. Ovan beskrivna sökningar ledde till att det identifierades 284 artiklar. Samtliga artikelrubriker lästes för att identifiera de rubriker som var mest relevanta. Artiklar med rubriker som inte ansågs vara aktuella för

examensarbetets syfte valdes bort. 30 abstracts lästes då artiklarnas rubrik indikerade att de eventuellt var relevanta för examensarbetets syfte. Vidare valdes 19 artiklar som lästes i full text. Elva artiklar valdes ut som relevanta för att svara på examensarbetets syfte medan åtta artiklar exkluderades då alla inklusionskriterier inte ansågs som uppfyllda. Mer detaljerad information om artikelsökningarna redovisas i Bilaga A. Slutligen kvalitetsgranskades de 11 valda artiklarna enligt Fribergs (2017) förslag på frågor vid granskning av kvalitativa studier.

Kvalitetsgranskningen omfattade 14 frågor som kunde besvaras med Ja eller Nej. Varje fråga som besvarades med Ja tilldelades en poäng. Varje fråga som besvarades med Nej tilldelades noll poäng. För att definiera artiklarnas kvalitet utformades en poängskala där poäng mellan 14–10 betraktades som hög kvalitet, poäng mellan 7–9 betraktades som medelkvalitet och poäng mellan 1–6 betraktades som låg kvalitet. Enligt kvalitetsgranskningen var alla 11 artiklarna av hög kvalité. Kvalitetsgranskningsfrågor samt artikelgranskningen redovisas i Bilaga B. De 11 artiklar som valdes för vidare analys finns redovisade i Bilaga C.

4.2 Genomförande och analys

Efter genomförd datainsamling initierades det andra steget i analysprocessen, vilket enligt Evans innebär att nyckelfynd som svarar mot studiens valda syfte identifieras. Nyckelfynd är en mening eller ett stycke från valda artikelresultat som svarar på examensarbetets syfte.

Vidare sammanställs funna nyckelfynd från valda artiklar för att skapa en överblick över beskrivna fenomen (Evans, 2002). De valda artiklarna lästes upprepade gånger i syfte att uppnå en djupare förståelse och helhetsperspektiv. Därefter markerades de identifierade nyckelfynden som var relevanta för det valda syftet. Sammanlagt identifierades 168 nyckelfynd från 11 artiklar. Ett dokument skapades där alla identifierade nyckelfynd kopplades med artikelnummer som sammanställdes i en tabell. Vidare diskuterades alla nyckelfynd ännu en gång. De nyckelfynd som ansågs irrelevanta för examensarbetets syfte togs bort. Kvar blev 157 nyckelfynd. Det tredje steget enligt Evans (2002) innebär att samtliga nyckelfynd ska jämföras med varandra för att kunna delas in i tema och subtema. Subtema identifieras efter tema för att förfina förståelsen av det beskrivna fenomenet. Slutligen granskas valda subteman och teman för att säkerställa att dessa stämmer överens med nyckelfynden (Evans, 2002). Tabellen med nyckelfynden granskades. Alla nyckelfynd markerades med olika färger och grupperades sedan utifrån likheter och skillnader i deras strukturer. Successivt sammanställdes nyckelfynden till övergripande teman. För att förfina förståelsen av det undersökta fenomenet analyserades nyckelfynden utifrån deras betydelse i varje tema och färgkodades igen med olika färger. Slutligen utformades sex subteman. I tabell 1 visas exempel från dataanalysen. Det fjärde steget i analysen enligt Evans (2002) innebär beskrivning av fenomenet genom en sammanställning av examensarbetets resultat som genererats utifrån teman och subteman. I det sista steget av analysarbetet skapades en sammanfattande beskrivning av fenomenet, vilken sammanställdes i resultatet. I

examensarbetets resultat användes citat från valda artiklarnas resultatdel för att ge en djupare förståelse för de äldres upplevelser av flytt.

Tabell 1: Exempel på nyckelfynd, tema och subteman

Nyckelfynd Tema Subteman

[...]residents were preoccupied with the consequences of their decisions, wondering what their new life would be like and worrying about their ability to adapt to a new living environment (Sussman & Dupuis, 2014, s.447).

Hinder i det nya livet

Att uppleva oro

[...] It was too large for the care home, and its loss signified the loss of important identities and memories [...] (Paddock et al., 2018, s.659).

Att uppleva förlust av

identitet

4.3 Etiska övervägande

Regler och riktlinjer för forskning existerar för att förhindra oredlighet i forskningsarbeten.

Detta innebär att vetenskapliga data inte får fabriceras, förfalskas, plagieras eller stjälas.

Forskare har ett etiskt ansvar att följa moraliska värderingar och säkerställa forskningens kvalitet enligt de tre grundprinciperna (CODEX, 2020). I detta examensarbete har

forskningsetiska riktlinjer enligt CODEX (2020) beaktats och arbetet utfördes utifrån dessa riktlinjer. Med tanke på den valda metoden har hänsyn tagits till att andra informationskällor återges på ett så korrekt sätt som möjligt utan att väga in egna tolkningar och värderingar.

Alla artiklar som inkluderas i examensarbetet har genomgått Peer review innan publicering, vilket görs för att säkerställa god vetenskaplig kvalitet (Polit & Beck, 202o). Pub Med har ingen funktion där information om Peer-Review framgår, i stället kontrollerades artiklarna i Ulrichsweb. I detta examensarbete har referenshantering utgått från referensstilen APA, American Psychological Association, (Göteborgs Universitet, 2021) för att lyfta pålitligheten i arbetet och underlätta för läsaren att hitta originalkällorna för vidare läsning.

Related documents