• No results found

Metod och omfattning av anspråk för riksintresse vindbruk

Remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk

1. Metod och omfattning av anspråk för riksintresse vindbruk

Energimyndigheten har i denna revidering gått igenom tänkbara metoder att använda vid framtagande av riksintresseområden för vindbruk. Vid föregående revidering av riksintresseområden för vindbruk tog varje länsstyrelse fram ett förslag utifrån uppställda grundkriterier från Energimyndigheten. Detta medförde att de områden som slutligen pekades ut av myndigheten baserades på olika kriterier beroende på varierande avväganden i varje län. Energimyndigheten har även undersökt möjligheten att använda sig av de tematiska tillägg till

översiktplaner för vindbruk som finns framtagna i många kommuner. Dessa underlag har dock olika utgångspunkter vilket skulle resultera i många olika sätt att utpeka riksintressen, vilket inte är önskvärt. Myndigheten har också sett över om befintliga vindkraftsanläggningar och pågående projekt kan utpekas som riksintressen.

De analyser som myndigheten genomfört har lett fram till att utpekandet av landets riksintresseområden för vindbruk ska baseras på samma grundläggande kriterier. Den stora skillnaden mot föregående revidering är att

Energimyndigheten denna gång tagit fram ett kartunderlag utifrån enhetliga kriterier och undantag.

1.1 Omfattning av anspråk för riksintresse vindbruk

En behovsanalys har utförts för att relatera utpekandet av riksintresseområden med den av riksdagen fattade planeringsramen om 30 TWh (20 TWh på land och 10 TWh till havs). En schablonberäkning har i denna analys genomförts för att bedöma hur stor yta som krävs för att uppnå planeringsramen. Den uppskattade mängden area har sedan tredubblerats. Anledningen till detta är att ytanspråket ska ge rymd för eventuella bortfall och att anspråken inrymmer en framtidsutblick förbi planeringsramen och år 2020.

· På land bedöms cirka 7500 km2 vara ett rimligt anspråk för riksintresse vindbruk.

· Till havs och i insjöar bedöms cirka 3300 km2 vara ett rimligt anspråk för riksintresse vindbruk.

5 (16)

Datum Dnr

2012-11-30 2010-5138

1.2 Metodbeskrivning

På land bedöms behovet av anspråket för riksintresseområden till 7500

kvadratkilometer. Utifrån vindkarteringen från år 2011 har GIS-analyser utförts för att identifiera det utfall som motsvarar detta ytanspråk. Energimyndighetens utgångspunkt har varit att identifiera områden med så god medelvind som möjligt där hänsyn även tas till skyddade områden enligt miljöbalken samt avstånd till bebyggelse och elnät, se avsnitt om kriterier och undantag.

Till havs och i insjöar gör Energimyndigheten bedömningen, utifrån de remissvar som inkom 2011 i samband med revidering av riksintresseområden till havs som då presenterades, att befintliga utpekade områden till god utsträckning motsvarar det ytbehov som är önskvärt till havs. I denna revidering har därmed befintliga områden uppdaterats utifrån vindstyrka, djup och områdenas storlek. Ny djupdata medför att en del områden förändras vad gäller vindområdets utbredning.

Grund för beräkning av omfattning av anspråket Anspråket på land grundar sig på följande antaganden:

· 2 verk/km2

· 2 MW/vindkraftverk

· 2000 fullastimmar

För landområden leder ovanstående antaganden till att det krävs 2500 km2 i anspråk för att landbaserad vindkraft ska kunna producera 20 TWh/år (2500*2*2*2000 MWh). Med tidigare resonemang om faktor tre leder detta till att det totala anspråket blir omkring 7500 km2.

Anspråket till havs och insjöar grundar sig på följande antaganden:

· 1 verk/km2

· 3 MW/verk

· 3000 fullastimmar

För hav och insjöar leder ovanstående antaganden till att det krävs 1100 km2 i anspråk för att landbaserad vindkraft ska kunna producera 10 TWh/år

(1100*1*3*3000 MWh). Med resonemanget om faktor 3 leder detta till att det totala anspråket blir 3300 km2.

Om det i beräkningarna väljs högre värden för antal verk per kvadratkilometer, effekt per verk samt fullastimmar blir anspråket på yta naturligtvis lägre. De värden som har angivits har dock bedömts vara lämpliga att använda i en schablonberäkning som detta avser.

6 (16)

Datum Dnr

2012-11-30 2010-5138

I tillägg till dessa utpekanden har en översyn genomförts av planerade projekt till havs och i insjöar med syfte att fånga upp eventuella projekt som faller inom ramarna för Energimyndighetens kriterier. I Energimyndighetens förslag har dessa områden inte tagits med i utpekanden nya riksintresseområden till havs.

Motiveringen till detta tillvägagångssätt till havs och i insjöar är att det finns svårigheter med att ta fram att generella kriterier gällande havet då

årsmedelvinden och bottenförhållanden är goda längs hela den svenska kusten.

Denna typ av analys har inte bedömts vara relevant för områden på land då det finns en tydlig metodik och lämpliga kriterier för utpekande. Ingen avgränsning har heller gjort när det gäller anslutningar till elnät för riksintressen till havs, då detta får avgöras från fall till fall.

En genomgång har slutligen genomförts av de riksintresseområden som utpekades år 2008 och som faller bort i denna uppdatering. För detta arbete har databasen Vindbrukskollen använts som underlag. Resultatet visar på att cirka 80 områden skulle falla bort där det pågår planerad etablering av vindkraft.

Energimyndigheten har undersökt möjligheten till övergångsbestämmelser för dessa områden, detta fungerar inte lagmässigt. Myndigheten rekommenderar därför att miljöprövningsdelegationerna och kommunerna beaktar att området tidigare varit utpekade som riksintresse 2008 vid uppstart av projektering, vid bedömning av området.

1.3 Behovsbedömning

Energimyndigheten anser inte att myndighetens utpekande av områden som riksintressen för vindkraft är att anse som en sådan plan eller program som i sig kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Det är alltså, enligt

Energimyndighetens bedömning, inte nödvändigt att genomföra en

miljöbedömning i samband med myndighetens bedömning av riksintresset.

Energimyndigheten presenterar ett underlag och en bedömning av riksintresset.

Denna bedömning är emellertid inte bindande och den sätter inte heller upp närmare kriterier eller villkor för den framtida tillståndsprocessen. Bedömningar av miljökonsekvenser, liksom som avvägningar mellan oförenliga riksintressen, är meningsfulla först i samband med planläggning eller beslut. De områden som slutligen kommer att pekas ut som riksintresseområden för vindbruk ska behandlas i den översiktliga planeringen, där det görs en

miljökonsekvensbeskrivning (MKB), och även i tillståndsprocessen där en mer omfattande MKB genomförs inför beslut om tillstånd.

7 (16)

Datum Dnr

2012-11-30 2010-5138

Related documents