• No results found

Lgy 70 samt kursplaner i samhällskunskap

4. METOD

Avsikten med min studie är att nå en djupare kunskap om lärarstuderandes uppfattningar av demokrati. För att uppnå detta används den fenomenografiska kvalitativa forskningsansatsen, vilken innebär att man ingående och på djupet undersöker ett begränsat antal individers uppfattningar. Urvalet av individer sker så, att det förmodas uppvisa en så stor variation av uppfattningar som möjligt.

I detta kapitel redogör jag först för urvalet av deltagare, det bortfall som förekom, innehållet i de kurser deltagarna läste under tiden mellan intervjutillfällena samt den information som gavs dem om deltagandet i studien. Därefter följer en redogörelse för hur intervjuerna planerades, genomfördes och transkriberades. Därpå redogör jag för de fenomenografiska och tematiska analysmetoder jag använt och avslutar med ett resonemang om studiens tillförlitlighet.

Datainsamling

Urval av grupper

Urvalet baserar sig på samtliga pol.mag- och lärarstuderande som påbörjade sina statsvetenskapliga studier vid Karlstads universitet höstterminen 1999. Mitt huvudsakliga intresse riktas dock mot de lärarstuderande. Fördelar med att också ta med pol.mag-studerande i studien var dels att därigenom kunna uppnå en större variation av uppfattningar, dels att kunna göra en jämförelse och lyfta fram och medvetandegöra eventuella skillnader som skulle kunna relateras till de olika gruppernas kommande profession. Eftersom jag utifrån mina resultat hade för avsikt att diskutera didaktiska konsekvenser för statsvetenskaplig undervisning fanns anledning att också låta undersökningen omfatta hela den statsvetenskapliga studiegruppen och inte enbart de lärarstuderande.

Pol.mag-studerande, som kommer att arbeta inom förvaltningar, partier, universitet, forskningsinstitutioner och liknande, skall efter avslutad utbildning ha:

[…] en bred och generell kompetens för jobb i många olika yrkesområden inom offentlig sektor, organisationer eller näringsliv… Arbetsuppgifterna kan vara kvalificerade utrednings-, utvärderings- och analysuppgifter inom nämnda områden. (Utbildningskatalog, 1999, s. 12)

De lärarstuderande skall kunna:

På grundval av de kunskaper och färdigheter samt den kritiska skolning, som de studerande förvärvar under utbildningen, skall de efter avslutad utbildning kunna arbeta för att förverkliga skolans mål enligt gällande läroplaner. (Utbildningsplan, 1999-05-31, s. 3)

Det innebär att de lärarstuderande som blivande tjänstemän (lärare) skall känna till och arbeta efter gällande läroplanen med dess värdegrund, och kunna förverkliga målen i kommande läroplaner.

Urval av individer

Jag gjorde bedömningen att antalet deltagare i den empiriska studien skulle omfatta maximalt 10 stycken från vardera pol.mag- och lärarstuderande-grupperna. Urvalet av deltagarna skedde med hjälp av ”Study Process Questionnaire” (SPQ),27 vilket mäter yt- och djupinriktning i studierna, men också prestationsinriktning (se bilaga 1 för den svenska version av testet som användes). Deltagarna svarade på alla frågorna, men jag valde att bara använda de frågor som rör de yt- respektive djupinriktade studiemönstren. Det anses vara befogat att begränsa arbetet till dessa två dimensioner när man arbetar med högskolestuderande (Lander, 1996). Med hjälp av SPQ-testet, valdes i varje grupp, fem individer som visade sig vara de mest ytinriktade och fem individer som var de mest djupinriktade

27 Se även avsnittet om ”yt- och djupinlärning respektive yt- och djupinriktade studiemönster” i teorikapitlet.

(se vidare nedan). Någon undersökning av skillnaderna i uppfattningar beroende på variabler som exempelvis kön, ålder och tidigare studier ämnade jag inte göra. Deltagarnas ålder varierar och även deras tidigare studietid. För somliga var statsvetenskap det första ämnet, medan andra hade läst ett eller flera ämnen tidigare vid universitetet.

Avsikten med att välja ut ytterlighetsgrupperna i den del av SPQ-testet som mätte yt- respektive djupinriktade studiemönster var att åstadkomma en heterogen grupp beträffande studiemönster och att därigenom öka möjligheterna att finna variationer i uppfattningar av demokrati. Naturligtvis är inte gruppen heterogent sammansatt om man ser till hela Sveriges befolkning. Ett visst urval har redan skett genom att personerna sökt sig till universitetsstudier i ämnet statsvetenskap. Som gemensam bakgrund finns förmodligen ett intresse för ämnet.

Vid kursstarten i slutet av augusti 1999 fick samtliga 37 studerande i pol.mag-gruppen och de 29 studerande i lärargruppen genomföra SPQ-testet. Testresultatet registrerades av mig i SPSS och överlämnades till en kollega för bearbetning. Genom att göra en sammanvägning av det djupinriktade och det ytinriktade studiemönstret konstruerades ett ”djup-yt-index” (DI). Detta bestod av kvoten mellan värdena för djupinriktning och ytinriktning, en operation som kan motiveras av att de två variablerna i princip är oberoende av varandra. DI varierar därigenom mellan 0.2 och 5.0. Ju mer värdet på DI överstiger 1, desto mer dominerar djupinriktningen över ytinriktningen. Med utgångspunkt från detta ”djup-yt-index” togs tio studerande ut från varje grupp: de fem som var mest djupinriktade och de fem som var mest ytinriktade i sina studiemönster. Variationen i pol.mag- och lärargrupperna var för de fem djupinriktade 1.34–1.16 och för de fem ytinriktade 0.94–0.78. För att inte påverkas vid intervjuerna och analysen hade jag inte vetskap om vilka som uppvisade yt- respektive djupinriktade studiemönster förrän efter det att den fenomenografiska och den tematiska analysen genomförts.

I slutet av vårterminen 2000 beslöt jag att utöka antalet personer i undersökningen med åtta gymnasielärarstuderande, som då avslutade sin teoretiska utbildning i samhällskunskap. De benämns i undersökningen som ”den äldre lärargruppen”, då de studerat samhällskunskap i fyra terminer. Syftet med utökningen av antalet studerande var att se om de tillförde ytterligare variationer av uppfattningar. Dessutom ville jag undersöka om det fanns någon skillnad i uppfattningar mellan de som nu var färdiga med sina teoretiska studier och de som påbörjade sina studier. De åtta äldre lärarstuderande valdes ut på samma sätt som de övriga. Gruppen äldre lärarstuderande som genomförde SPQ-testet omfattade samtliga (20 stycken) lärarstuderande som då läste D-kursen i samhällskunskap. Variationen av DI för de med djupinriktade studiemönster var i denna grupp 1.57–1.22 och för de med ytinriktade studiemönster 0.87–0.79.

På grund av bortfall, som jag redogör för i nästa avsnitt, kom deltagarna i den empiriska undersökningen att omfatta tre grupper med totalt 24 studeranden/intervjupersoner. Beteckningarna på de studerande är: yngre lärarstuderande YL 1–8, pol.mag-studerande P 9–16 och äldre lärarstuderande ÄL 17–24. De tre grupperna omfattar:

• åtta yngre lärarstuderande, som genomförde två intervjuomgångar

• åtta pol.mag-studerande, som genomförde två intervjuomgångar

• åtta äldre lärarstuderande, som genomförde en intervjuomgång

I var och en av dessa grupper fanns fyra studerande med djupinriktade studiemönster och fyra stycken med ytinriktade studiemönster. När undersökningen utvidgades med de äldre lärarstuderande visade sig könsfördelningen i hela undersökningsgruppen bli förhållandevis jämn: 13 män och 11 kvinnor (pol.mag-gruppen 5 män + 3 kvinnor, yngre lärargruppen 7 män + 1 kvinna och äldre lärargruppen 1 man + 7 kvinnor).

Bortfall

Under tiden mellan första och andra intervjun avbröt fyra deltagare (två i vardera pol.mag- och den yngre lärarstuderandegruppen) sina utbildningar och ”försvann” därmed ur undersökningen. De två lärarstuderanden avbröt sina studier relativt tidigt på höstterminen 1999 och vid tidpunkten för den andra intervjun visade det sig att även två pol.mag-studerande avbrutit sina studier. En tredje pol.mag-studerande, som läst hela A-kursen i statsvetenskap, men därefter bytt studieinriktning, var dock villig att fortfarande delta i undersökningen. Senare visade det sig att bortfallet av de fyra personerna fördelades jämnt mellan de studerande med yt- respektive djupinriktade studiemönster.

Inspelningen av en intervju (i den äldre lärargruppen) missades på grund av ett tekniskt fel. Då jag direkt efter intervjun upptäckte felet, försökte jag med stöd av de små anteckningar jag fört under intervjun att rekapitulera och skriva ned vad personen sagt. Denne fick dagen därpå läsa igenom min ”rekonstruktion” och komma med förslag till justeringar. Innehållet i den nedskrivna texten ansågs av den studerande väl motsvara vad som sagts i intervjun, varför jag beslöt att behålla denna person i undersökningen. Internt bortfall i den bemärkelsen att de intervjuade inte ville besvara någon fråga fanns inte.

Det kan nämnas att undersökningen var tänkt att även omfatta de äldre lärarstuderandes undervisning om demokrati. Då sex av dessa åtta studerande under senare delen av höstterminen 2000 skulle genomföra sin praktik, hade jag föreslagit att de om möjligt skulle välja att undervisa om demokrati. Min avsikt var att därefter åter intervjua dem om vad och hur de undervisat sina elever samt ta del av deras skriftliga lektionsplaneringar. De var villiga att göra det, varvid jag kontaktade deras handledare både per telefon och via brev för att informera om mitt forskningsprojekt. Trots löften om att de lärarstuderande själva skulle få planera och genomföra ”demokratiundervisningen”, visade det sig vid intervjuerna efter praktiken att de i de flesta fall varit tvungna att ”ta med det och det” och att i stort följa läroboken. Avsikten att jämföra vad de studerandes sagt i första

intervjun och vad de sedan i praktiken undervisade om, var då inte möjlig att göra utan momentet och andra intervjun med dem ströks ur undersökningen.

Innehållet i de statsvetenskapliga kurserna

Vid tiden för undersökningen läste de pol.mag- och lärarstuderande i stort sett samma kurser i statsvetenskap (A och B-kurser) där demokratibegreppet behandlades. I A-kursen fanns en skillnad på fyra poäng då de pol.mag-studerande, som övning inför kommande PM-skrivande, arbetade med delar av demokratiutredningen28 och de lärarstuderande under motsvarande tid skaffade sig kunskaper om massmedia. De lärarstuderande hade dessutom viss (icke poängsatt) didaktikundervisning, då läroplan och kursplanen i samhällskunskap för gymnasieskolan behandlades. Syftet med A-kursen är att studerande bland annat skall tillägna sig:

Grundläggande kunskaper om politik i Sverige, i andra länder och i det

internationella systemet, samt om nutida politiska idéer och ideologier…

Elementär förmåga till förståelse och analys av politiska fenomen, det vill säga

av politiska händelser, processer, institutioner och idéer. (Karlstads universitet, 1999a)

Vad gäller B-kursen är innehållet identiskt för pol.mag- och lärargruppen. De studerande hade vid andra intervjutillfället läst delkurserna ”Politikvetenskaplig teori och analys” – då de bland annat studerade Dahls demokratiteori – och ”Svensk och jämförande politik”. Dessutom hade de påbörjat en valfri kurs som ger fördjupade kunskaper inom något politikvetenskapligt område (Karlstads universitet, 1999b).

Det skall påpekas att de lärarstuderande hade möjlighet att i stället för den statsvetenskapliga B-kursen läsa nationalekonomi eller sociologi. Det visade sig att tre av de yngre lärarstuderande som ingick i undersökningen

28 Demokratiutredningens (SOU 2000:1, ) betänkande kom i februari år 2000, men under tiden juli 1999 till januari 2000 har utredningen presenterat tretton forskarvolymer, som belyst demokratirelevant forskning.

(YL2, YL7 och YL8) valde att studera sociologi. Samtliga i den äldre lärargruppen hade valt statsvetenskap B.

Information till deltagarna

Vid kursstarten hösten 1999 träffade jag samtliga pol.mag- och lärarstuderande och informerade dem muntligen om mitt forskningsprojekt. Jag berättade att jag ville undersöka deras uppfattningar av demokrati och därför önskade intervjua tio personer i vardera gruppen vid två tillfällen. Jag sa att min avsikt var att välja ut dessa personer genom att använda ett test som bland annat visar ”hur man ser på sina studier”. Testresultat liksom kommande intervjuer skulle kodas och redovisas så att deltagarna förblev anonyma. Dock kunde man se från vilken grupp de kom. Jag poängterade att deltagandet var frivilligt. Samtliga studerande i de båda grupperna var efter informationen villiga att delta i testet och sade sig även vara beredda att ställa upp på intervjuer om de blev uttagna.

När deltagarna valts ut och tid bestämdes för första intervjun, informerade jag var och en om hur denna intervju skulle gå till, och att jag önskade spela in den på band för att därefter kunna skriva ut den. Intervjun skulle ske i form av ett samtal och handla om deras uppfattning av demokrati. Jag poängterade att det inte skulle vara någon kunskapsredovisning utan att det var deras egen uppfattning av demokrati som jag var intresserad av. Intervjun skulle genomföras på mitt arbetsrum eller ett konferensrum på universitetet och tidsåtgången beräknades till en dryg halvtimma. Jag informerade också om att jag önskade återkomma till dem för en andra intervju när de läst sina kurser om demokrati.

Samma information och test gavs i början av juni 2000 till den äldre lärarstuderandegruppen som undersökningen då utökades med. Skillnaden var att deltagandet endast omfattade en intervju. Den genomfördes i augusti 2000.29

29 Den andra intervjun med de äldre lärarstuderande, som genomfördes i december 2000, ströks ur undersökningen av orsaker som jag redogjort för i tidigare avsnitt.

Val av metod för datainsamling

Min intention var att med hjälp av insamlade data tränga bakom de formella kunskaper som deltagarna i undersökningen hade om fenomenet demokrati och nå fram till deras egen-konstituerade uppfattning av detta. För att nå detta mål valde jag att göra kvalitativa intervjuer med var och en av de deltagare som ingick i undersökningen. Andra alternativ till datainsamling, som att exempelvis be deltagarna skriva ned sina tankar om demokrati, uteslöt jag då risken fanns att det skulle leda till uppräkning av fakta och en form av kunskapsredovisning i stället för deltagarnas direkta och verkliga uppfattningar av demokrati. Vid ett sådant förfarande skulle även min möjlighet att genom direkta följdfrågor få fram förtydliganden av uppfattningar gå förlorad.

Ett tillvägagångssätt, som exempelvis Theman använde i sin avhandling (1983), var att uppmärksamma deltagarna på en viss politisk händelse och utifrån den göra intervjuer med enskilda medborgare. Theman ville få deltagarna att utifrån denna händelse resonera i termer av politisk makt. Fördelen med ett sådant tillvägagångssätt är att deltagarnas tankar och resonemang utgår från en gemensam och för dem känd händelse. I min undersökning ville jag emellertid först få deltagarnas spontana associationer kring begreppet demokrati, för att därefter kunna ställa följdfrågor.

Ytterligare ett angreppssätt kunde vara att låta deltagarna i små grupper diskutera olika frågeställningar som rör demokrati och göra en ljudupptagning av deras diskussioner. Svårigheten vid ett sådant förfarande är dock att tydligt fånga de enskilda deltagarnas uppfattningar. De kan tala i munnen på varandra och bli avbrutna. Dessutom kan de under samtalets gång påverkas av varandra, något som kan leda till reflektion och utveckling, men också instämmanden på grund av socialt tryck. Min slutsats blev att enskilda, kvalitativa intervjuer med de 24 deltagarna bäst skulle leda fram till undersökningens mål.

Antalet intervjuer som nu ligger till grund för undersökningen är totalt 40 stycken och varje intervju omfattar i tid ca 30-50 minuter. Sammanlagd inspelad intervjutid är drygt 25 timmar. Därtill skall läggas den intervju som på grund av tekniskt missöde finns rekonstruerad i skrift.

Intervjufrågor

Utifrån mitt intresse att få kunskap om blivande lärares demokratiuppfattningar gjordes en förstudie under slutet av vårterminen 1999. Jag intervjuade vid det tillfället sju studerande från olika lärarprogram vid Karlstads universitet om deras uppfattningar av demokrati. Den intervjufråga som då ställdes var helt öppen: ”Vad menar du med demokrati?/Vad betyder demokrati för dig”? Varje intervju tog ca 30 minuter och spelades in på band. Därefter skrevs intervjuerna ordagrant ut och analyserades. Jag fann att de studerande resonerade om demokratibegreppet på olika sätt och att de ofta utgick från demokrati i sin närhet för att därefter komma till resonemang om demokrati på nationell nivå.

Utifrån resultatet av denna förstudie färdigställdes intervjufrågorna till min egentliga undersökning. Frågorna gjordes relativt vida, semistrukturerade, och beroende på de intervjuades svar skulle följdfrågor kunna ställas. I den fenomenografiska intervjun spelar följdfrågor en väsentlig roll. Det är av vikt att försöka klarlägga de intervjuades egen uppfattning av begreppet och inte få dem att ”rabbla” vad de tidigare lärt sig om demokrati. Frågorna tog sin början i de studerandes närmiljö, för att därefter övergå till områden som låg ”längre ifrån dem”.

I intervjuerna ställdes aldrig frågan om skillnaden mellan demokrati som idé och demokrati som verklighet. Anledningen till det var att jag ville se om de intervjuade själva var medvetna om den. Förutom själva demokratibegreppet ville jag undersöka demokratins villkor, det vill säga om demokrati kräver vissa egenskaper hos individen och samhället. Intervjun skulle behandla nedanstående frågor, men ordningsföljden kunde variera, beroende på hur samtalet utvecklade sig:

1. Hur uppfattar du demokrati när det gäller:

a) din närmiljö (hemmet, studierna på universitetet…) b) på kommunal nivå

c) i Sverige, på landsnivå

2. Förutsätter demokratin vissa saker i samhället?

3. Förutsätter demokratin vissa saker/egenskaper hos medborgarna? 4. Är demokratin i Sverige i fara? (Varför? Varför inte?)

5. När fungerar demokrati som bäst?

6. Jag vill be dig göra en sammanfattning av din syn på eller definition av demokrati.

I andra omgångens intervjuer tillfogades följande fråga:

7. Tycker du själv att din uppfattning av demokrati har förändrats på något sätt under senaste halvåret (respektive året)?

Till de yngre lärarstuderande i andra intervjuomgången samt de äldre lärarstuderande ställdes också frågan:

8. Vad skulle du vilja fokusera på när du så småningom skall undervisa om demokrati på gymnasieskolan?

Genomförande av intervjuerna

I min studie genomfördes den första intervjuomgången när de studerande började läsa A-kursen i statsvetenskap. Den andra omgången genomfördes någon månad efter det att deltagarna hade läst alla kurser, som behandlar demokratibegreppet, i statsvetenskap B. De äldre lärarstuderande var när de intervjuades helt färdiga med sina teoretiska studier i samhällskunskap (80 poäng). Nedanstående tabell visar när de olika intervjuerna genomfördes. Tidpunkten för den yngre lärargruppens andra intervju förklaras av att de läser den statsvetenskapliga B-kursen under sin tredje termin. Under den andra terminen läser de andra ämnen (nationalekonomi, sociologi och rättskunskap).

Tabell 1. Tider då intervjuerna genomfördes.

Deltagargrupper 1:a intervjun 2:a intervjun

Pol.mag-studerande September 1999 Mars 2000 Yngre lärarstuderande September 1999 November 2000 Äldre lärarstuderande Augusti 2000

I genomförandet av intervjuer är det viktigt att försöka förstå och sätta sig in i den intervjuades sätt att tänka. Trost uttrycker det med orden:

Oavsett om intervjuaren känner sympati eller antipati för den intervjuade och dennes åsikter så måste intervjuaren kunna känna empati, dvs. sätta sig in i den intervjuades föreställningsvärld. (Trost, 1997, s. 35)

Dahlin menar att den fenomenografiska intervjun måste präglas av öppenhet och att intervjuaren ”måste akta sig för att för tidigt ’förstå’ vad respondenten menar. Utgångspunkten bör istället vara att ingenting den intervjuade säger är självklart” (Dahlin, 1989, s. 50-51).

Kvale menar att det vid intervjuer är viktigt att skapa en atmosfär som gör att personerna bjuder på sig själva. Samtidigt måste det finnas en balans så att intervjun inte förvandlas till en terapisituation som intervjuaren inte klarar att hantera (Kvale, 1997, s. 118). Marton och Booth menar emellertid att den fenomenografiska intervjun ibland är att likna vid ett terapeutiskt samtal, ”eftersom intervjuaren försöker frigöra den intervjuades hitintills otänkta tankar” (Marton & Booth, 2000, s. 169). Här kan svårigheter uppstå genom att den intervjuade gör motstånd exempelvis genom att glida undan frågan eller tystna. Intervjuaren får då försöka närma sig det som står i fokus för intervjun genom olika typer av frågor och han/hon kan även föreslå olika tolkningar av det som den intervjuade tidigare sagt i intervjun. Sådana saker menar Theman (1983) måste hanteras försiktigt, eftersom det kan vara smärtsamt för den intervjuade att bli medveten om sina egna tankar. Han uttrycker det som:

Och det är alltid förenat med smärta att medvetandegöra, och/eller passera dessa försvar. Men om detta görs på rätt sätt, om tolkningen har en god förankring i

redovisade eller antydda utsagor då accepteras denna smärta, ehuru ofta först efter ett tag. (Theman, 1983, s. 104)

Relationen mellan parterna i intervjun menar Theman förutsätter både närhet och distans och en möjlighet till självreflektion:

Man skall kunna rikta in sitt eget sökande delvis efter egna fel och missgrepp, och naturligtvis kunna avgöra när interaktionen fungerar optimalt. Detta är svårt att genomföra, men bara om man lyckas stundtals kan det vara tillräckligt. I den följande protokollsanalysen hittar man ofta de bästa utsagorna i dessa faser av

Related documents