• No results found

6. Diskussion

6.1 Metoddiskussion

Studiens resultat grundar sig på fem intervjuer med verksamma lärare som arbetar i årskurs 1-3. Kvalitativa intervjuer har använts som vetenskaplig metod och har främjat en djupare förståelse för lärarnas tolkningar av en inkluderande läs- och skrivundervisning. Intervju- erna har bidragit till att i analysen, med en fenomenografisk ansats, se både likheter och skillnader i lärarnas sätt att resonera. Kvale och Brinkmann (2009) framhåller att intervjuer ska organiseras för att möjliggöra en variationsrikedom som innebär att synliggöra skill- nader i det som undersöks. Trots de skillnader och likheter som framfördes i intervjuerna hade ytterligare lärare kunnat intervjuas för att finna flera aspekter av en inkluderande läs- och skrivundervisning. Metoden är däremot tidskrävande på grund av de transkriberingar som har skrivits fram och därför hade det varit svårt att intervjua fler lärare inom studiens tidsram.

Intervjuguiden som konstruerades utifrån studiens syfte och frågeställningar har bidragit till ett undersökningsfokus i intervjuerna som har gjort det möjligt att besvara studiens syfte och frågeställningar. Studiens frågeställningar som speglas i intervjuguiden har bland annat påverkat möjligheten till att diskutera läs- och skrivsvårigheter i förhållande till in- kludering vilket yttrar sig i både resultat och resultatdiskussion. Forskningsfrågorna har även bidragit till att studien har skrivits fram med en röd tråd för att inte komma in på faktorer som inte har med studiens syfte att göra. Öppna intervjufrågor möjliggör att inter- vjuprocessen blir flexibel och att intervjuaren har möjlighet att följa upp intresseväckande tankar som intervjupersonen kommer in på med hjälp av följdfrågor (Bryman, 2011). Det har medfört att vissa delar i resultatet som till exempel att upptäcka läs- och skrivsvårig- heter har inkluderats i studien för att ytterligare belysa syftet och frågeställningarna. En nackdel med studien är att i förhållande till den flexibla intervjuprocessen ställdes vissa följdfrågor i relation till deltagarnas tolkningar. Följdfrågorna har varit mindre öppna än

frågorna i intervjuguiden, vilket kan ha påverkat deltagarnas svar. De följdfrågor som ställ- des har däremot bidragit till att flera intressanta aspekter angående en inkluderande läs- och skrivundervisning har framkommit men som inte ryms inom studiens ram. Därför finns några av dessa aspekter framskrivna som förslag till vidare forskning.

Urvalet av studiens deltagare kan ha påverkat resultatet eftersom de arbetar på skolor som varierar angående elevers olika socioekonomiska bakgrunder. I resultatet visar det sig att deltagarna kommer in på lite olika aspekter angående en inkluderande läs- och skrivunder- visning som till exempel har med ekonomi att göra. De deltagare som arbetar på skolor där elevernas socioekonomiska bakgrunder skiljer sig mer har inte nämnt ekonomin medan den deltagare som arbetar på en skola med elever med mindre socioekonomiska skillnader tar upp denna aspekt. Deltagaren förklarar att ekonomin är en del av förutsättningarna för att ge det stöd som eleverna är i behov av men att det inte är en avgörande aspekt. Delta- garnas olika arbetsplatser innebär även att de har olika sociala miljöer att utgå från vilket har bidragit till att flera olika tolkningar har framkommit utifrån de förutsättningar som deltagarna har att arbeta med i sina miljöer. De olika tolkningar som framkommit i inter- vjuerna kan ses som en styrka i form av att tolkningsvariationen bidrar till en bredare möj- lighet för att inspirera studiens läsare av till exempel metoder i en inkluderande läs- och skrivundervisning.

Bryman (2011) jämför både för- och nackdelar med kvalitativa intervjuer i förhållande till deltagande observation som vetenskaplig metod. Han menar att deltagande observation har större förutsättningar att upptäcka oväntade teman och frågeställningar. Forskaren har också större möjlighet att uppfatta saker på samma sätt som de personer som observeras genom att forskaren vistas i samma miljö som personerna under en längre period. Det gör att forskaren har större möjlighet att beskriva den sociala verkligheten. Kvalitativa inter- vjuer möjliggör däremot att svara på frågeställningar som inte passar för observationer där ett exempel kan vara varför en person har valt en viss livsstil eller liknade (Bryman, 2011). För att knyta an till studiens syfte skulle tidigare exempel kunna jämföras med varför lärare anser att en viss metod främjar inkludering. På grund av de fördelar som finns inom både deltagande observation och kvalitativa intervjuer hade båda metoderna kunnat kombineras om det funnit mer tid för att genomföra studien. Kombinationen av metoderna hade kunnat nyttjas för att beskriva den sociala verkligheten genom att både fråga om den och vistas i den.

För att framställa studiens resultat användes en fenomenografisk ansats vid analysen av transkriberingarna. Analysens fokus har varit att finna likheter och skillnader i lärarnas sätt att tolka en inkluderande läs- och skrivundervisning. Det har framställts i studiens resultat för att sedan kunna diskutera hur olika arbetsförhållanden påverkar lärarnas tolkningar av en inkluderande läs- och skrivundervisning i förhållande till elever i läs- och skrivsvårig- heter i årskurs 1-3. Bryman (2011) förklarar att kvalitativa metoder har mött kritik i form av att resultatet anses vara påverkat av forskarens uppfattningar om vad som är viktigt. Därför kan viss kritik riktas mot att jag inte har arbetat tillsammans med en eller flera personer vid dataanalysen. Dahlgren och Johansson (2009) menar precis som Åkerlind (2012) att dataanalysen kan genomföras av fler personer för att öka tillförlitligheten och validiteten av det som framkommer i resultatet. Det innebär att jag hade kunnat ta hjälp av till exempel en kurskamrat som hade kunnat läsa igenom transkriberingarna för att se om de kategorier som framkommit ur analysen tolkas liknande av kurskamraten. Dahlgren och Johansson (2009) poängterar att det dock inte är något krav för att studien ska kunna be- nämnas som fenomenografisk.

Related documents