• No results found

Metoddiskussion

In document Kognitiv beteendeterapi i skolan (Page 39-44)

7. Diskussion

7.2 Metoddiskussion

Intervjuerna har gått bra och vi bestämde oss för att inte förbereda respondenterna med intervjufrågorna innan besöket. Det valde vi för att få svar som vi tror var mer uppriktiga och spontana. Respondenterna var engagerade och samarbetsvilliga under intervjuerna detta har lett till att vi har fått mycket och detaljerad information. Det tror vi har påverkat insamlandet av vårt resultat positivt.

För att få med det som var relevant för vår studie, var vi tvungna att göra ett visst urval av resultatet för sammanställningen. Vid intervjuerna användes inte

bandspelare, vi valde att anteckna båda två. Detta för att enligt Denscombe (2000) kan respondenterna bli påverkade i sina svar. Respondenterna kan känna sig

pressade och blir mindre ärliga i sina svar när de vet att deras svar kommer att finnas på band. Intervjusituationen kan bli konstlad av bandspelarens närvaro.

Misstolkningar av resultatet minskade eftersom vi båda var närvarande och gjorde fältanteckningar under intervjuerna.

Det som vi tror kan vara negativt för vår studie är att alla respondenterna är relativt nya i arbetet med KBT. Vilket kan leda till att respondenternas svar har varit liknande och ännu är de flesta pedagogerna positivt inställda till KBT. Resultatet kan ha

påverkats av att hälften av intervjuerna har gjorts på en skola i kommunen. Vi tycker att vi har fått fram ett brett och tillförlitligt resultat med hjälp av våra intervjuer.

7.3 Slutsatser

Syftet med vår studie var att få en ökad förståelse och insyn i vad KBT är, och att ta reda på om den stökiga skolmiljön som ofta förekommer, kan förbättras med hjälp av KBT och genom våra forskningsfrågor har vi inriktat oss på, Vad är kognitiv

beteendeterapi? Vilka förutsättningar krävs bland personalen för att arbeta med KBT vid en skola? När kan det vara lämpligt att pedagogerna i skolan använder sig av KBT? Hur pedagogerna tillämpar KBT i skolan. Vi tycker att resultatet visar att vi fått svar på våra frågor.

KBT är en behandlingsmetod i form av psykoterapi som har visat bra resultat för barn i behov av särskilt stöd i skolan. Den grundar sig på beteendeanalysen, för att hjälpa eleven genom språket, tankarna och beteendet, reglera och stå ut med sina känslor. Förutsättningarna för att arbeta med KBT i skolan är att pedagogerna fått utbildning i 5-6 dagar, föreläsningar, studiebesök och kontinuerlig handledning en gång i

månaden. Pedagogerna kan också få ytterligare individuell utbildning vid behov. Det kan vara lämpligt att använda KBT i skolan när det finns elever i klassen med olika störande beteenden som stör undervisningen med sitt beteende och påverkar inlärningen, och har svårt att samarbeta med läraren och de andra eleverna i klassen. Skolan tillämpar KBT genom att arbeta med skolgrupper som kommer att bestå av två personer på varje skola och de ska ha pedagogisk kompetens. Skolgruppens uppgift blir att tidigt och i förebyggande syfte, stötta och hjälpa i elevens sociala och känslomässiga utveckling. Skolgruppen ska också stödja den ansvarige läraren, annan pedagogisk personal och kontakten med föräldrar till eleven. Målet med arbetssättet är att varje elev ska fungera i sin ordinarie klass och de ges möjlighet att nå läroplanens mål.

Sammanfattningsvis vill vi poängtera att vår studie är gjord när kommunen precis har startat upp KBT arbetet i skolan. Detta har medfört att vi inte kunnat ta del av någon utvärdering kring arbetet med KBT i kommunen. Resultatet kan ha påverkats av att respondenterna är personer som är väl insatta i användandet av KBT i skolan.

7.4 Nya forskningsfrågor

o Det skulle vara intressant att undersöka om KBT metoden fungerar på alla barn i behov av särskilt stöd i skolan. Nu när kommunen har avvecklat assistenter och hjälpklasser.

o Att göra en utvärdering efter några år beträffande resultatet som kommunen har fått fram i arbetet med KBT i skolan.

o En annan fråga som är intressant är om KBT projektet kommer att bli en ekonomisk vinning i längden.

o Kommer KBT metoden att fungera lika bra i förskolan som i skolan?

o Det skulle vara intressant att undersöka om det finns mera forskning som talar emot KBT som behandlingsmetod i skolan.

8. Referenser

8.1. Litteratur

Andersson, I. (2004). Samverkan- för barn som behöver. Stockholm: HLS Förlag. Asmervik, S. Ogden, T. Rygvold, A-L. (2005). Barn med behov av särskilt stöd. Lund: Studentlitteratur.

Denscombe, M. (2000). Forskningshandboken – för småskaliga projekt inom samhällsvetenskaperna. Lund: Studentlitteratur.

Evenshaug, O. Hallen, D. ( 2001 ). Barn och ungdomspsykologi. Lund: Studentlitteratur.

Furman, B. (2004). Barn är smarta. Jag kan- metoden för kreativ problemlösning. Stockholm: Bokförlaget Natur och Kultur.

Hammerström, H. (2006). Från aggressivitet till harmoni. Stockholm: Gothia AB. Haug, P. (1998). Pedagogiskt dilemma – specialundervisning. Stockholm: Liber. Kadesjö, B. (2001). Barn med koncentrationssvårigheter. Stockholm: Liber AB. Kåver, A. (2006). Kbt i utveckling. Stockholm: Natur och Kultur.

Larsson, B. (2002). Kognitiv beteendeterapi ger goda resultat vid depression hos barn. Läkartidningen klinik och vetenskap. Nr 16, volym 99.

Lundh, L-G. (2006). Förord. I A, Kåver, s (9). Kbt i utveckling. Stockholm: Natur och kultur.

Lundgren, M. Lökholm, K. (2006). Motivationshöjande samtal i skolan - att motivera och arbeta med elevers förändring. Lund: Studentlitteratur. Normell, M. (2004). Pedagogens inre rum. Lund: Studentlitteratur. Normell, M. (2002). Pedagog i en förändrad tid. Lund: Studentlitteratur.

Palmkron-Ragnar, Å. (2006). KBT kognitivbeteendeterapi komma på bättre tankar. Lund: Palmkrons förlag.

Stukát, S. (2005). Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap. Lund: Studentlitteratur.

Utbildningsdepartementet. (2006). Läroplan för förskolan, Lpfö 98. Stockholm: Fritzes.

Utbildningsdepartementet. (2006). 1994 års Läroplan, Lpo 94. Stockholm: Fritzes Wadström, O. (2004). Att förstå och påverka beteendeproblem. Linköping:

Copyright Psykologinsats.

Webster–Stratton, C. (2004). De otroliga åren. Lund: Palmkrons förlag.

Widen, S. (2006). Tillämpad avslappnig och medveten närvaro: KBT i grupp för barn i grundskolan. Stockholms Universitet: Psykologexamensuppsats,

psykologlinjen.

8.2. Elektroniska källor

www.livanda.se/btf/kognitiv_beteendeterapi/om_kbt_barn.asp. 2007 -11-28 Neverland, M. (2005). www.edu.avesta.se Uvärdering av Avestamodellen. Karbenning.

www.vr.se/download/18.6b2f98a910b3e260ae28000360/HS_15.pdf. 2007-10-07 Lpo94 Skolverket, , www.skolverket.se hämtat 2007-10-07

Ghafoori & Tracz (1997)

www.eric.ed.gov/ERICWebPortal/custom/portlets/recordDetails/detailmini.jsp?... 2007-09-18

Bilaga 1

Intervjuguide

Kategori 1 respondenterna A1 - A4

1. Varför har ni valt att starta upp detta projekt i skolorna i

kommunen?

2. Hur är det tänkt att ni ska arbeta på skolan?

3. Vilken utbildning kommer de ansvariga KBT pedagogerna att få?

4. Vilken utbildning kommer pedagogerna på skolan att få?

5. Hur ser lärarna på det nya arbetssättet?

6. Är det en besparing för kommunen?

Kategori 2 respondenterna A5 – A12

1. Vilka fördelar ser ni med att arbeta med KBT i skolan?

2. Vilka nackdelar ser ni med att arbeta med KBT i skolan?

3. Känner ni att ni har fått den utbildning ni behöver?

4. Har ni som lärare/pedagog fått vara delaktiga till beslutet kring

uppstartandet av KBT?

Bilaga 2

Missivbrev

Hej!

Vi är två lärarstudenter som heter Britt Almetun Englund

och Maria Nummelin från Mälardalens Högskola i

Eskilstuna. Vi skriver vårt examensarbete på

lärarprogrammet. Examensarbetet handlar om Kognitiv

beteendeterapi i skolan.

Syftet med studien är att få en ökad förståelse och insyn i

vad KBT är, och att ta reda på om den stökiga skolmiljön

som ofta förekommer kan förbättras med hjälp av metoden

kognitiv beteendeterapi - KBT.

Vi har ett antal frågor kring KBT i skolan som vi vore

tacksamma om ni har möjlighet att svara på. Intervjun är

frivillig och du kan avbryta den när du så önskar.

Informationen du lämnar kommer att behandlas helt

anonymt.

Om du har frågor eller funderingar kring intervjun ber vi

dig kontakta oss snarast.

Vi återkommer per telefon för att boka en tid till intervjun

om du är intresserad.

Tack för visat intresse!

Med vänliga hälsningar

Britt Almetun Englund

Maria Nummelin

Handledare: Ulf Nytell

In document Kognitiv beteendeterapi i skolan (Page 39-44)

Related documents