• No results found

Metoder för att främja den psykiska hälsan

7 Resultat

7.2 Metoder för att främja den psykiska hälsan

Data över ungas psykiska hälsa bör ständigt samlas in för att vi ska kunna följa med utvecklingen under en längre tid. För att detta ska lyckas krävs goda mätinstrument, bra infrastruktur för datainsamling och kompetens att mäta och analysera det data som har samlats in. Genom att mäta och värdera olika ungdomars situation, praktiska utmaningar när det gäller vad som kan och bör göras för att skapa förutsättningar för att unga får, behåller

och utvecklar en god psykisk hälsa. En utgångspunkt är att vi behöver kunskap om den psykiska ohälsans utbredning, faktorer som påverkar utvecklingen, konsekvenser för individ och samhälle samt möjlighet påverka utvecklingen med olika insatser. (Eriksson & Trab-Damsgaard, 2020)

Psykisk hälsa bland unga är en viktig samhällsfråga som de senaste åren har fått mer uppmärksamhet i samhällsdebatten. I en rapport granskas flera länders strategier och metoder kring hur vi går till väga vid psykisk ohälsa bland ungdomar. Bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Storbritannien, Australien och Kanada finns med i rapporten. I Finland sätter vi stor vikt på att främja ungdomars psykiska hälsa och 2014 kom en ny lag kring elev- och studerandevård där man delade på den individuella hälsan och den generella hälsan. Med det menas att den individuella hälsan har individen i fokus och den generella hälsan består av olika professioner med flera team som arbetar i grupp på organisationsnivå. I Finland har vi två expertföreningar som jobbar med ungdomsarbete.

EHYT, föreningen för förebyggande rusmedelsarbete samt YEESI, finska föreningen för förebyggande av missbruk och ungdomars psykiska hälsa. Föreningarna har som syfte att öka nationell kompetens inom området för att främja den psykiska hälsan genom att jobba med förebyggande arbete. I Finland har vi också olika projekt, bland annat Mental Health Association som ordnar kurser och stödgrupper för ungdomar som är i behov av stöd. Även nationella preventionsprogram för att förebygga självmord och öka kunskap och bemötande för de som jobbar med personer med psykisk ohälsa används flitigt i Finland. (Hellström &

Bäckman, 2020)

I Finland finns även många olika organisationer som jobbar för att förebygga hälsa och stöda de som behöver hjälp och stöd i olika livssituationer. Dit hör bland annat Röda Korsets skyddshus som står till tjänst för ungdomar mellan 12 och 21 år erbjuder samtalsterapi, stöd för självständighet, stöd för sömnrytmen eller en tillfällig övernattning vid behov. Ungdomar kan också använda sig av samtalshjälpen och ringa för att söka råd vid behov. Onlinesupport finns tillgänglig minst två gånger i veckan. (Rödakorset, 2021)

Folkhälsan är en icke-vinstdrivande social- och hälsovårdsorganisation som hjälper, stödjer, utbildar, forskar, vårdar och finns till som stöd i livets alla skeden. Folkhälsan driver social- och hälsovårdstjänster, utbildning och forskning. De sköter professionellt hälsofrämjande arbete och koordinerar frivilligarbete. Folkhälsans nya strategi för 2025 heter; Mitt i samhället, nära människan. Strategin ger riktlinjer för deras verksamhet inom de olika delarna av Folkhälsan. Målen med strategin är att skapa och upprätthålla god uppväxtmiljö,

tillit och trygga relationer. Se alla människor oavsett åldrar som en resurs, skapa livskvalitet och jobbar förebyggande mot olika sjukdomar. Även stärkande av samarbete mellan andra aktörer främjar Folkhälsans verksamhet. Folkhälsan tar också fram ny kunskap och nya metoder för att främja hälsan och välbefinnandet de fem kommande åren. Bland annat vill de stärka psykisk hälsa och välbefinnande bland barn, ungdomar och familjer samt arbeta hälsofrämjande och för hållbar livsstil och vardag. (Folkhälsan, 2021)

Bland skolelever och studerande är psykisk ohälsa det vanligaste hälsoproblemet. Ensamhet, mobbning, diskriminering, alkohol- och drogkonsumtion och studierelaterad stress är faktorer som hotar den psykiska hälsan. Hela familjens välbefinnande försämras av fattigdom. Den psykiska utvecklingen äventyras av vanvård och våld. I ett tidigt skede skall stöd- och vårdbehov identifieras. När uppväxtmiljön och studiemiljön stöder barnet eller den unga ges de psykiska resurserna möjlighet att utvecklas positivt. Eftersom utgångspunkterna för barns uppväxt och utveckling kan vara olika är det viktigt att man inser barndomens och ungdomens betydelse för livslångt välbefinnande och hälsa för att kunna stödja individen i vardagen. Familjen spelar en stor roll för barnets eller den ungas hälsa och utveckling samt hur de klarar sig senare i livet. En god omsorg, trygghetskänsla och växelverkan, föräldrarnas välbefinnande och möjlighet att kombinera familjelivet med arbete samt ekonomisk trygghet bidrar till barn och ungas välbefinnande. Andra trygga vuxna som mor- och farföräldrar och närstående utgör en viktig resurs för uppväxten och välbefinnandet. När den unga blir självständig framhålls behovet av psykiska resurser. Färdigheter behövs för att hantera osäkerhet i framtiden exempelvis i studierna och arbetsmarknaden. I allt yngre ålder görs viktiga studieval samtidigt som när- och stödundervisning minskar i många studiemiljöer. När man som ung får mera frihet att göra val behöver man också en förmåga att styra sig själv. En gynnsam utveckling av den psykiska hälsan ökar om den unga hittar trygga vänskaper och undviker traumatiska upplevelser när han/hon söker sig mera utanför familjen. Framtidsångest och osäkerhet orsakas av globala fenomen exempelvis av klimatförändringen. (STM, 2020)

Webbaserade interventioner har en kortvarig effekt med att minska depressiva och ångest symptom samt förbättra humöret och känslorna hos unga. Många unga är inte fullt engagerade till att använda denna typ av intervention och hoppar av i förtid (Välimäki et al., 2017) MBI är en aning effektivare att främja mentalt välbefinnande än avslappning och att undervisa som vanligt. (Volanen et al., 2020)

Related documents