• No results found

Metoder, program och strukturerade arbetssätt som skolhälsovården

rap-porterar för insatser i samband med psykisk ohälsa hos elever

ART (Aggression Replacement Training): Ett multimodalt program som vänder sig till ungdomar och unga vuxna och syftar till att förebygga och bromsa ungdomens utveckling av våldsamt och aggressivt beteende. Meto-den innehåller social färdighetsträning, ilskekontroll och moralträning.

AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test), ett screeninginstrument som används för att upptäcka alkoholproblem.

Becks ungdomsskalor: Självskattningsskalor för bedömning av emotionell och social problematik hos barn och ungdomar 7-18 år. De olika delskalorna mäter: ångest, depression, ilska, normbrytande beteende, självbild.

Brown ADD Scales: Omfattar två formulär för screening/bedömning av ADHD-problematik hos ungdomar (12-18 år) och vuxna.

COPE (Community Parent Education): COPE vänder sig till föräldrar till barn och ungdomar med utagerande beteende och finns i två versioner 3–12 år och 13–18 år. Syftet med kurserna är att ge föräldrar verktyg för att förstå och hantera sitt barns beteende och stärka dem i sitt föräldraskap.

De Otroliga Åren (The Incredible Years): En föräldraträningsmetod för för-äldrar med barn i åldrarna 2 – 8 år där barnen har beteendeproblem. Mål är att minska barnens trotsiga och negativa beteende och öka föräldrars positi-va uppfostringsstrategier och barnens sociala kompetens, öka barnens socia-la kontakter med jämnåriga samt öka samarbetet melsocia-lan föräldrar och skosocia-la.

DISA (Depression in Swedish Adolescents): En metod för att förebygga psykisk ohälsa hos tonårsflickor. Metoden bygger på kognitiva principer, sker i grupp och innehåller bland annat kommunikationsträning, träning av problemlösningsstrategier, stärkande av social förmåga och socialt nätverk och förändring av negativt tankemönster.

EQ – Emotionell Intelligens (även kallad Livskunskap): Utgår från den så kallade EQ-trappan – en modell med fem steg. Stegen karaktäriseras av en fem nyckelord: självkännedom, empati, ansvar, kommunikation och kon-flikthantering. Trappan är ett konkret verktyg som hjälper till att utveckla

Bilaga 1

emotionell intelligens på skolan. Elever tränas schemalagt en gång i veckan genom att göra övningar kopplat till respektive steg i trappan.

Farstaprogrammet: Metoden handlar om att skolan i första hand ska lösa problemen med mobbning när de uppstår. Ansvaret för samtliga åtgärder, som ska vidtas i särskild ordning, vilar på ett behandlingsteam på skolan.

Friends Kamratstöd: I kompisstödsmodellen utses ett antimobbningsteam på skolan bestående av minst fyra vuxna. Två personer i varje klass tillfrå-gas, efter att ha valts av eleverna i en sluten omröstning, om de vill fungera som klassens kompisstödjare. Kompisstödjarna ska föregå med gott exem-pel och får inte själva mobba, trakassera eller retas. De ska verka för bättre stämning och de ska ge stöd till lärarna i form av idéer.

Föräldrakraft: Föräldrakraft vänder sig till alla familjer med barn i åldrarna 3-6 år och 11-14 år med syfte att stärka skyddande faktorer på familjenivå.

Programmet för föräldrar med äldre barn syftar mer specifikt till att före-bygga missbruk.

ICDP – Vägledande Samtal: Ett hälsofrämjande basprogram för barn i olika åldrar inom förskola, skola, barnhälsovård och socialtjänst. Metoden som baseras på utvecklingspsykologi och teorier om lärande och samspel syftar till att skapa en utvecklingsfrämjande uppväxtmiljö för barn.

Kognitiv beteendeterapi (KBT): En psykoterapeutisk behandlingsmetod som har sitt ursprung i såväl kognitiv terapi som beteendeterapi. I KBT arbetar man med att förändra de tankar, känslor och handlingsmönster som leder fram till att patienten mår dåligt. KBT ges ofta som korttidsterapi med max 20 sessioner.

Komet för föräldrar respektive professionella: Ett utbildningsprogram som riktar sig både till föräldrar och till pedagoger i skolan och förskolan. Pro-grammet ger hjälp då man har barn som ofta bråkar eller hamnar i konflikt.

Målet med programmet är att lära ut verktyg som leder till mindre bråk och konflikter hemma och i skolan/förskolan. Programmet bygger på att lära ut bättre sätta att kommunicera med barnet.

Känsla av sammanhang (KASAM): Ett begrepp och ett frågeformulär som speglar hälsobringande (salutogena) faktorer. Känsla av sammanhang är snarast ett förhållningssätt, som uttrycker i vilken utsträckning man har en varaktig och genomträngande känsla av tillit till sin egen förmåga att möta livets olika skiften.

Lions Quest: Ett projekt där skolpersonal och andra utbildas i etik och vär-deringsgrunder. Lions Quests ”Tillsammans” är ett läromedel och en metod som vänder sig till barn och ungdom från förskoleklass till och med år 9.

Mentalt förebyggande hälsovård – livskompetens: En metod som med hjälp av föreläsningar, praktiska övningar och rollspel syftar till att ge elever

kun-skaper om mobbning, psykosociala problem, depressioner samt självmords-tankar, självmordsförsök och självmord bland ungdomar. Metoden används i hela skolklasser.

Mindfulness: En meditationsteknik som syftar till att minska flera olika kli-niska och icke-klikli-niska problem, inklusive stress.

Motiverande samtal (MI): En samtalsmetod som används för att nå optimalt samarbete mellan behandlare och klient genom att arbeta med motivationen till förändring. Metoden bygger på principer från inlärningspsykologi och socialpsykologi och används främst på livvstilsområdet.

Nordiskt formulär rörande barns utveckling och beteende i åldrarna 5-15 år (NF 5-15): Ett frågeformulär för föräldrar avseende deras barns utveckling med syfte att screena för ADHD och andra utvecklingsavvikelser.

Olweusprogrammet: Olweus mobbningsförebyggande program genomförs av rektor och hela skolpersonalen tillsammans med föräldrar och elever.

Programmet syftar till att utveckla en skolmiljö där samtliga vuxna tar det fulla ansvaret för att eleverna ska känna sig trygga och inte bli kränkta. Ut-bildning, samtalsgrupper och färdighetsträning för skolpersonalen går som en röd tråd genom programmet.

Projekt Charlie:Ett program mot droger som kompletterats med ett material mot våld och som går ut på att arbeta med samarbetsfrågor. Det omfattar främst förskoleklass och grundskola upp till skolår 7 (13-årsåldern).

Skola 24: En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även om de går på olika skolor. Föräldrar kan bl.a. ta del av frånvaro och göra frånvaroanmälningar. Föräldern kan pre-numerera på SMS med barnens dagliga frånvaro om skolans administratör har aktiverat denna möjlighet.

Snorkel: Förebyggande verksamhet i samarbete mellan kommun och lands-ting (barn- och ungdomspsykiatrin) som rör barn/ungdomar med nedstämd-het/oro/ångest och riktar sig främst till personer inom skolans elevvård och socialtjänsten.

Social och Emotionell Träning (SET): SET är ett manualbaserat program för att systematiskt lära elever att hantera känslor, ge dem självkännedom och utveckla deras empatiska och sociala förmågor. Syftar också till att minska risken för depression, aggressivt beteende och alkohol- och drogmissbruk.

Programmet kallas ibland även Livsviktigt och Livskunskap efter namnet på ett par läromedel som används.

Steg för steg (även Nya steg): Programmet vänder sig till alla föräldrar och ungdomar i åldrarna 11-14 år. Syftet är att förebygga användning av tobak, alkohol och droger bland tonåringar genom att stärka familjekompetensen och familjebanden. Nya STEG är en ny, förkortad version av Steg för steg.

Programmet är komprimerat till åtta träffar (steg) i stället för tolv och vän-der sig både till föräldrar och till ungdomar.

Örebro Preventionsprogram (ÖPP): Ett program för föräldrar till barn i skolår 7–9 som syftar till att påverka föräldrars förhållningssätt till ungdo-mars drickande och hur man som förälder kan förhindra tidig alkoholdebut och berusningsdrickande. Programmet genomförs via korta föräldraträffar i anslutning till ordinarie föräldramöten.

Österholmsmodellen: Ett handlingsprogram som syftar till att på ett tidigt stadium förebygga, upptäcka och stoppa mobbning och starta ett samarbete med elever och föräldrar.

Related documents