• No results found

Metodika sborníku snowboardových her

In document SBORNÍK SNOWBOARDOVÝCH HER (Page 33-53)

Přílohou této bakalářské práce je sborník snowboardový her. Tento sborník byl vymyšlen autorem této bakalářské práce. Inspirací k zpracování průpravných snowboardových her byla neefektivnost výuky z vlastní zkušenosti. Tento sborník by měl sloužit jako inspirace pro učitele snowboardingu, instruktory nebo rodiče. Sborník byl zpracován tak, aby se vešel do kapsy a majitel si ho mohl vzít přímo na vyučovací lekci. Sborník obsahuje 18 snowboardových her. Každá hra má krátký popisek a fotografii, která byla pořízena při hře této hry. K rychlému hledání her obsahuje sborník také obsah. Titulní a závěrečná strana je z tvrdého lesklého papíru, aby byla menší možnost rozmočení. Fotky, které jsou ve sborníku znázorněny, byly pořízeny 9.

února v roce 2014 v Hraběticích v Jizerských horách za velmi slunečného počasí.

Fotografování se zúčastnily čtyři děti (tři chlapci a jedna dívka) ve věku 11 - 12 let.

Všechny čtyři děti patřily k začátečníkům, které mají se snowboardem velmi malé zkušenosti. Zkouška všech osmnácti snowboardových her trvala, asi hodinu a třicet minut. Jelikož jsem se všech her účastnil, s fotografováním mi pomohl kamarád. Fotky byly vyfoceny fotoaparátem Nikon D5100 a outdoorovou kamerou GoPro hero 2.

Obrázek 6. Účastníci fotografování sborníku

Zdroj: Vlastní

33

7 Výsledky anketního šetření

První otázka zjišťuje, zda dotazovaná základní škola pořádá zimní výcvikové kurzy. Na tuto otázku odpovědělo 66 respondentů, že kurzy pořádají. Pouze 2 základní školy z dotazovaných nepořádají zimní výcvikové kurzy, a tudíž pro ně další šetření skončilo. Další otázky byly určeny 66 respondentům, kteří zimní výcvikové kurzy pořádají. Celkový výsledek první otázky dopadl nad očekávání a je velmi dobré, že se tímto způsobem snaží základní školy o rozvoj nejen tělesné zdatnosti, ale i sociální rozvoj dětí.

Obrázek 7. Poměr procent škol, které pořádají zimní výcvikové kurzy.

Zdroj: Vlastní

34

V otázce číslo dvě bylo zjišťováno, v jaké lokalitě školy pořádají zimní výcvikové kurzy. Jelikož se anketa zabývala Libereckým krajem, byl výběr z lokalit:

Krkonoše, Jizerské hory a Ještěd. Byla zde také možnost vybrat variantu zahraničí, nebo kolonka jiné, kde mohly školy vyplnit jinou lokalitu. Podle očekávání, Základní školy v Libereckém kraji, nejvíce pořádají zimní výcvikové kurzy v Krkonoších, kam jezdí 37 respondentů. Dalším místem, kde školy nejvíce pořádají zimní kurzy, jsou Jizerské hory.

Tuto možnost zvolilo 27 respondentů. Na Ještědu i přesto, že je nejblíže k největším okresnímu městu v tomto kraji Liberci, nepořádá ani jedna škola zimní výcvikové kurzy.

Stejně jako Ještěd dopadlo i zahraničí. Dva respondenti zvolili možnost jiné. Z toho jedna škola pořádá kurzy na Javorníku, který se nachází na kraji Liberce v Dlouhých mostech a druhá škola jezdí na rozhraní západních Krkonoš a Jizerských hor.

Obrázek 8. Poměr procent lokalit, kde základní školy v Libereckém kraji pořádají zimní výcvikové kurzy.

Zdroj: Vlastní

35

Třetí otázka se týkala časové náročnosti zimních výcvikových kurzů. Nejvíce se pořádají týdenní výcvikové pobyty, tuto možnost zvolilo 42 respondentů. Možnost pořádání kurzu trvajícího méně než týden zvolilo 13 respondentů. U této odpovědi můžeme předpokládat, že se jedná o pět nebo šest dnů, kratší pobyty by ztrácely smysl. Denní dojíždění na hory vybralo 11 respondentů. Žádná základní škola nepořádá zimní výcvikový kurz delší než jeden týden. Tuto odpověď si můžeme vysvětlit vysokou finanční nákladností zimních kurzů, velkou náročností a odpovědností pro pedagogy a v neposlední řadě vysokou fyzickou náročností pro studenty.

Obrázek 9. Poměr procent časové struktury zimních výcvikových kurzů.

Zdroj: Vlastní

36

Otázka číslo čtyři se tázala respondentů, zda mají žáci možnost účastnit se výuky snowboardingu na zimních výcvikových kurzech. Pokud zvolili možnost ano, pokračovali v anketě až do otázky číslo jedenáct. Pokud zvolili možnost ne, pokračovali v anketě od otázky číslo dvanáct. Možnost učit se snowboardingu na zimních kurzech umožňuje studentům 37 základních škol. 29 základních škol nezařazuje výuku snowboardingu do zimních výcvikových kurzů. Z průzkumu vyplývá, že téměř polovina škol nenabízí žákům výuku snowboardingu. Pro žáky, kteří jezdí pouze na snowboardu, může být lyžařský výcvik velký problém.

Obrázek 10. Poměr procent škol, které umožňují žákům výuku snowboardingu na zimních výcvikových kurzech.

Zdroj: Vlastní

37

Pátá otázka se ptala, kolik učitelů má oprávnění k vyučování snowboardingu.

Tato otázka je z hlediska výuky velmi důležitá, protože učitelé, kteří neznají správnou metodiku výuky snowboardingu, mohou žákům ublížit, co se týče technické stránky.

Jelikož, byla předešlá otázka rozcestníkem, odpovídali zde pouze respondenti, co vyučují snowboarding na zimních výcvikových kurzech, tedy 37 respondentů. Pouze jednoho učitele s oprávněním k výuce snowboardingu má celkem 16 škol. U menších škol to můžeme chápat, protože na škole je často pouze jeden učitel tělesné výchovy.

Dva učitele s oprávněním k výuce snowboardingu má 14 škol. Tři a více učitelů s oprávněním má pouze jedna škola. Ani jednoho učitele s oprávněním má 6 škol. U těchto škol můžeme předpokládat, že výuka nebude dostatečná a děti se zde nenaučí správnému stylu jízdy na snowboardu.

Obrázek 11. Poměr procent počtu instruktorů na základních školách.

Zdroj: Vlastní

38

Otázka číslo šest se zabývala využitím průpravných her při výuce snowboardingu. Průpravné hry jsou důležité zejména k zahřátí a protažení svalů, ke zpříjemnění a pobavení dětí při výuce, ale můžou také sloužit k osvojení technik, základních dovedností jako je balanc, upínání snowboardu, správné padání apod. Cílem této otázky bylo zjistit, zda učitelé na základních školách používají snowboardové průpravné hry při výuce. Z 37 základních škol používá snowboardové průpravné hry 27 škol. Deset škol se obejde ve výuce bez snowboardových her a začínají výuku hned nácvikem metodiky.

Obrázek 12. Poměr procent využití průpravných snowboardových her na zimních výcvikových kurzech.

Zdroj: Vlastní

39

Sedmá otázka se ptala respondentů, zda mají pokročilí žáci možnost naučit se něco více, než jízdu na sjezdovce. Snowboarding má velké možnosti a je tedy škoda, pokud je studenti úplně nevyužijí. Určitě není pro učitele jednoduché naučit na týdenním pobytu i něco více, ale odpovědi byly více než překvapující. Na 14 školách se žáci mohou naučit širším možnostem snowboardingu. To je velmi dobrý výsledek a pro děti velký přínos. Devět škol učí děti pouze jízdu na sjezdovce, protože jim nepřijde důležité vyučovat jiné aspekty snowboardingu. 8 škol vyučuje pouze jízdu na sjezdovce, protože nemají lektory, kteří by ovládali skoky nebo freestyle snowboarding. Poslední možnost zvolilo šest respondentů, kteří tvrdili, že nemohou vyučovat jiné aspekty snowboardingu z důvodu lokality (středisko nenabízí podmínky pro danou výuku) nebo počasí na českých horách, které je velmi nestálé.

Obrázek 13. Poměr procent škol, které nabízejí možnosti rozšířené výuky snowboardingu.

Zdroj: Vlastní

40

Otázka číslo osm se zabývá servisem snowboardu. Snowboard potřebuje pravidelný servis, ten zahrnuje voskování skluznice, aby nebyla vysušená, popřípadě zahlazení rýh a děr a také nabroušení hran. Toto všechno nám samozřejmě udělají v odborném servisu, ale cena takového servisu není malá a proto je dobré umět základy údržby snowboardu. Měli bychom si umět upravit a namontovat vázání, vědět co uděláme se snowboardem po zimě apod. K údržbě snowboardu bychom určitě měli znát i teorii. Vědět, jak se nazývají jednotlivé části snowboardu a kde se nachází, podle čeho si vybírat snowboard při nákupu, nebo jaké odvětví snowboardingu existují. Osmá otázka se ptala, zda učitelé učí teorii a údržbu snowboardu na zimních výcvikových kurzech. V průzkumu se ukázalo, že naprostá většina, tedy 60 % vyučuje teorii snowboardingu i servis snowboardu a její částí.

Obrázek 14. Poměr procent škol vyučující teorii a údržbu snowboardu.

Zdroj: Vlastní

41

Devátá otázka této ankety se ptala respondentů, zda jsou žáci rozděleni při výuce snowboardingu na zimních výcvikových kurzech do skupin dle výkonnosti. Pokud jsou lyžaři a snowboardisté odděleni, je možné se jim více věnovat a je dosaženo lepších výsledků. Výsledky ukázaly, že na šesti školách mají lyžaři společnou výuku se snowboardisty. V tomto případě můžeme předpokládat minimální přínos pro obě skupiny. Postup učení na snowboardu je zcela odlišný než na lyžích a není možné skloubit výuku dohromady. Na dvaceti školách jsou snowboardisté odděleni od lyžařů, ale snowboardisté nejsou rozděleni do skupin dle výkonnosti a tvoří jeden celek. Se skupinou, která je oddělena od lyžařů, už se dá pracovat, zvláště pokud není skupina příliš početná. Jedenáct škol má snowboardisty odděleny od lyžařů a zároveň jsou snowboardisté rozděleny do skupin dle výkonnosti. U těchto skupin můžeme předpokládat největší pokroky v učení jízdy na snowboardu a ostatním dovednostem se snowboardingem spojené.

Obrázek 15. Poměr procent rozdělení žáků do skupin na zimních výcvikových kurzech.

Zdroj: Vlastní

42

Otázka číslo deset se ptá na možnost studentů zapůjčení si snowboardového vybavení od své školy. Snowboarding patří mezi sporty, které jsou velmi nákladné. Má velmi vysoké náklady na vybavení, provozování, ale i účast ve snowboardové škole je drahá. Pořízení základního vybavení na snowboarding, čímž je na mysli prkno s vázáním a boty pořídíme nejméně za pět tisíc korun a to v té nejhorší kvalitě. Hodně lidí, kteří na snowboardu začínají, si vybavení půjčují ve ski půjčovnách, které najdeme v každém lyžařském areálu, ale i v centrech města. Odpovědi byly jednoznačné. Žádná škola tuto možnost pro žáky nenabízí a jen jediná škola z dotazovaných tuto možnost plánuje do budoucna.

Obrázek 16. Poměr procent nabídky vypůjčení snowboardu na základních školách v rámci zimních výcvikových kurzů.

Zdroj: Vlastní

43

Jedenáctá otázka se ptala respondentů, kolik procent dětí jezdí na zimních výcvikových kurzech na snowboardu. V posledních letech se stal snowboarding hodně populární. Tento sport dělají hlavně děti a mladiství, ale zajímavost vyzkoušení něčeho nového a odlišného od lyží láká i starší generaci. Na osmnácti školách jezdí na snowboardu 30 – 50 % dětí. Na dalších osmnácti školách jezdí na snowboardu méně jak 30% dětí. Pouze na jedné škole jezdí na snowboardu 50 – 80 % dětí. Na žádné škole nejezdí víc jak 80% dětí na snowboardu.

Obrázek 17. Poměr procent dětí, které jezdí na zimních výcvikových kurzech na snowboardu.

Zdroj: Vlastní

44

Na následující tři otázky odpovídaly pouze školy, na kterých žáci nemají možnost výuky snowboardingu.

Dvanáctá otázka se ptala, z jakého důvodu školy nevyučují snowboarding na zimních výcvikových kurzech. Nejvíce škol nevyučuje snowboarding, protože jejich učitelé nemají licenci. Tuto odpověď zvolilo dvacet pět respondentů z dvaceti devíti dotazovaných. Tři školy nepovažují výuku snowboardingu za nutnou. Velké překvapení v podobě odpovědi bylo od jedné školy, která napsala, že výuku snowboardingu nevyučují na zimních výcvikových kurzech, protože jí vyučují v jednotlivých hodinách tělesné výchovy.

Obrázek 18. Poměr procent důvodů nevyučování výuky snowboardingu na zimních výcvikových kurzech.

Zdroj: Vlastní

45

Otázka číslo třináct se ptala škol, které neumožňují dětem výuku snowboardingu na zimních výcvikových kurzech, zda na jejich školách existuje poptávka po výuce snowboardingu ze strany dětí, popřípadě jak velká tato poptávka je.

Na více než polovině dotazovaných škol by žáci výuku snowboardingu na zimních výcvikových kurzech uvítali. Na čtrnácti školách dětem vyhovuje pouze výuka lyžování a výuku snowboardingu nepovažují za důležitou a nutnou.

Obrázek 19. Poměr procent poptávky dětí po výuce snowboardingu.

Zdroj: Vlastní

46

V souvislosti s předchozí otázkou, se ptala další otázka číslo čtrnáct, zda tyto školy plánují do budoucna výuku snowboardingu zavést. Třináct škol z dvaceti devíti plánuje výuku snowboardingu zařadit do zimních výcvikových kurzů. Vzhledem k finanční náročnosti kurzů a obtížnosti na organizaci, je tento výsledek velmi dobrý a je překvapující, že zájem o výuku snowboardingu mezi školami stále roste.

Obrázek 20. Poměr procent plánování výuky snowboardingu.

Zdroj: Vlastní

47

Poslední otázka číslo patnáct byla pro všechny respondenty společná. Tázala se respondentů, zda by využili sborník snowboardových her do kapsy. Tento sborník by měl pomoci učitelům, instruktorům, ale také rodičům naučit žáky jízdě na snowboardu, a to především zábavnou formou hry, která je dětem velmi blízká a má tedy větší efekt než pouhý výklad, vysvětlování nebo předvedení. Sborník je přílohou této bakalářské práce. Z šedesáti sedmi dotazovaných škol by sborník snowboardových her využilo čtyřicet tři škol.

Obrázek 21. Poměr procent případného využití sborníku snowboardových her do kapsy.

Zdroj: Vlastní

48

8 Zhodnocení

V následující kapitole bude zhodnoceno anketní šetření, které bylo provedeno v rámci bakalářské práce a sborník snowboardových her, který by měl sloužit jako výuku snowboardingu a ty, co tuto výuku neumožňují, tak většinou z důvodu nemající učitele s licencí pro výuku snowboardingu. Pouze 10 % škol nepovažuje výuku snowboardingu za nutnou. Školy se snaží být kreativní a výuku obohacují snowboardovými hrami a do výuky zařazují i snowboardovou teorii a údržbu snowboardu, což je velmi důležité.

Zhodnocení sborníku snowboardových her

Letošní zima byla, co se týče sněhu velmi strohá, a tak vybrat den k vyzkoušení a nafotografování sborníku nebylo jednoduché. Nakonec se ale štěstí obrátilo ke mně a vybral jsem si jeden z nejhezčích dnů. Při hezkém počasí vyšly nejen pěkné snímky, ale nálada mě a dětí byla velmi dobrá. Role učitele a instruktora mě velmi bavila a myslím, že i děti semnou byly spokojeny. Kromě jedné hry, kterou jsem po zvážení vyřadil, měly snowboardové hry u dětí kladné ohlasy. Sborník obsahuje celkem 18 průpravných a zahřívacích snowboardových her a je vytvořen, tak aby se vešel do kapsy. Díky tomu si ho mohou učitelé, instruktoři nebo rodiče vzít přímo na kopec. Myslím si, že by mohl pomoct učitelům s obměnami výuky, tak aby žáky vždy bavila.

49

9 Závěr

Tato bakalářská práce se zabývala především výukou snowboardingu. Hlavním cílem bakalářské práce bylo vytvoření uceleného přehledu sborníku snowboardových her, který bude sloužit jako příručka do kapsy. Dílčími úkoly bylo anketní šetření, týkající se kvality výuky snowboardingu na druhém stupni základní školy a pomocí literatury zpracovat historii snowboardingu, snowboardové vybavení a metodiku výuky snowboardingu. Výsledky anketního šetření jsou znázorněny sloupcovými grafy a doplněny o komentář. Všechny cíle, které byly stanovené, jsou úspěšně splněné a z celé práce mám velkou radost.

50

10 Literatura

BINTER, Lukáš a kol. Snowboarding. čtvrté, upravené vydání. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-398-6.

BINTER, Lukáš aj. Snowboarding : vybavení, technika jízdy, freestyle. 1. vyd. Praha:

Grada, 2006. 131 s. ISBN 80-247-1474-4.

BOČEK, Jaroslav a FREDAKCE. Kurs profesionálních instruktorů snowboardingu na sezónu 2008/2009. [online]. 2008 [cit. 2014-05-13]. Dostupné z:

http://www.freeride.cz/snowboard/clanky/propozice/kurs-profesionalnich-instruktoru-snowboardingu-na-sezonu-20082009--2821/.

FRISCHENSCHLAGER, E. Snowboarding za 3 dny. České Budějovice : Kopp, 1999. ISBN 80-7232-068-8.

GIBBINS, J. Snowboarding – vše, co potřebujete vědět o tomto vyrušujícím sportu.

Chomutov : Milénium publisching, 1996. ISBN 80-902 384-0-8.

GNAD, Tomáš aj. Základy teorie lyžování a snowboardingu. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2008. 239 s. ISBN 978-80-246-1587-5.

I-snowboard: Boty na snowboard. [online]. [cit. 2014-04-16]. Dostupné z:

http://www.i-snowboard.cz/snowboard-boty.php.

Jak vybrat chránič páteře neboli páteřák. [online]. 2013 [cit. 2014-04-16]. Dostupné z:

http://www.mountainski.cz/376/jak-vybrat-chranic-patere-neboli-paterak-boty.php.

Lavinové vybavení: Lavinový vyhledávací přístroj. [online]. 2013 [cit. 2014-04-16].

Dostupné z: http://www.tatry.cz/cs/lavinove-vybaveni.

LOUKA, Oto a VECERKA, Martin. Snowboarding. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. 148 s.

ISBN 978-80-247-1378-6.

TOMEŠ, Michal a Ondřej ŠÍMA. Nové technologie: Snowboardy 1. část. [online]. 2009 [cit. 2014-04-16]. Dostupné z: http://www.freeride.cz/snowboard/clanky/tech/nove-technologie-snowboardy-1cast--8144/.

51

TOMEŠ, Michal. Nové technologie: Snowboardová vázání. [online]. 2011 [cit. 2014-04-16]. Dostupné z: http://www.freeride.cz/snowboard/clanky/tech/nove-technologie-snowboardova-vazani--13289/?comm.pagenumber=0.

První díl snowboardové terminologie. [online]. 2001 [cit. 2014-04-16]. Dostupné z:

http://sport.idnes.cz/prvni-dil-snowboardove-terminologie-dsn-/lyzovani.aspx?c=A011210_162954_as_pojmy_mah.

Snowandfly. [online]. [cit. 2014-05-13]. Dostupné z: http://snow-fly.ru/article/vintazhnaya-zima/.

Snowboard: Jízda na vleku. [online]. 2006 [cit. 2014-04-16]. Dostupné z:

http://www.sportovniweb.cz/view.php?cisloclanku=2006112001.

Snowboard4all: Chrániče. [online]. [cit. 2014-04-22]. Dostupné z:

http://www.snowboard4all.cz/cz/e-shop/639894/c40892-pateraky/chranic-patere-amplifi-salvo-jacket-wms.html.

Sport.ihned: Důležitý „padající list“: 2. díl školy snowboardingu. [online]. 2005 [cit.

2014-04-16]. Dostupné z: http://sport.ihned.cz/c1-15785400-dulezity-padajici-list-2-dil-skoly-snowboardingu.

ŠMÍDA, David a David BLAŽEK. Jak nakupovat snb výbavu: (část 1. - snowboardy).

[online]. 2007 [cit. 2014-04-16]. Dostupné z:

http://www.freeride.cz/snowboard/clanky/tech/jak-nakupovat-snb-vybavu-cast-1-snowboardy--1559/.

Výuka-snowboardingu. [online]. 2013 [cit. 2014-04-16]. Dostupné z: http://vyuka-snowboardingu.xf.cz/Vyuka-snowboardingu_soubory/Hlava.html.

52

11 Přílohy

Přílohou této bakalářské práce je Sborník snowboardových her do kapsy.

In document SBORNÍK SNOWBOARDOVÝCH HER (Page 33-53)

Related documents