• No results found

Miljöbedömning och miljökonsekvensbeskrivning

In document Ladda ner (Page 81-85)

7 Utvalda fokusområden 2018-2022

Bilaga 7. Miljöbedömning och miljökonsekvensbeskrivning

7.1 Sammanfattning

Enligt Miljöbalken ska varje kommun ha en avfallsplan som syftar till att ta fram mål och åtgärder för hur avfallets mängd och farlighet ska minska. Denna avfallsplan omfattar perioden 2018-2022.

Avfallsplanen innehåller mål för att öka sortering av matavfall, förpackningar och tidningar, farligt avfall samt bygg- och rivningsavfall. Vidare finns mål för att minska matsvinnet och nedskräpningen samt att öka återanvändning av kontorsmöbler inom kommunen och återanvändning av textilier. Ett av målen fokuserar på återföring av växtnäring.

Till respektive mål finns åtgärder kopplat som ska genomföras under perioden 2018-2022. Avfallsplanens mål utgår bland annat från de nationella miljökvalitetsmålen, främst God bebyggd miljö, Begränsad miljöpåverkan och Giftfri miljö. Avfallsplanen bidrar till att uppnå miljökvalitetsmålen. Flera av målen i avfallsplanen handlar om att sortera avfallet på ett bättre sätt än idag, vilket ger ökade möjligheter för såväl återanvändning som återvinning. På så sätt kan Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner förflytta sig uppåt i avfallshierarkin och miljöpåverkan från

avfalls-behandlingsledet minskar. Genom materialåtervinning minskar behovet av jungfruliga råvaror och därmed blir miljöpåverkan mindre än i materialutvinningsledet.

Genom återanvändning kan nya produkter ersättas av befintliga och miljöpåverkan från tillverkningsledet minskar. Med utsortering av matavfall och separat behandling genom rötning med biogasutvinning kan matavfallets innehåll av både energi och näring tas tillvara. EnergIn blir till biogas som kan ersätta fossila bränslen och näringen blir biogödsel som kan återföras till produktiv åkermark. Det avfall som kan åter-användas eller materialåtervinnas istället för att förbrännas genererar en positiv miljövinst när slaggmängderna och utsläppen från avfallsförbränningsanläggningar minskar.

Ökade sorteringsmöjligheter kräver välplanerade fysiska utrymmen i hela hanterings-kedjan. Från avfallsutrymmen i nära anslutning till den egna bostaden och på fastigheten, till plats för anläggningar där material och avfall kan hanteras och behandlas. Det fysiska utrymmet i tätbebyggda områden är ofta begränsat och ska

7.2 Inledning

Syftet med avfallsplanen 2018-2022 är att, i enlighet med lagstiftningen, ta fram

"uppgifter om avfall inom kommunen och om kommunens åtgärder för att minska avfallets mängd och farlighet".

7.3 Behov av miljöbedömning

Enligt Miljöbalken 6 kapitlet 11 § ska en miljöbedömning göras när en myndighet eller kommun upprättar planer som kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Inom ramen för en sådan miljöbedömning ska en miljökonsekvensbeskrivning göras och vad den ska innehålla framgår av förordningen (1998:905) om miljökonsekvens-beskrivningar.

Avfallsplanen innehåller mål och åtgärder i syfte att minska avfallsmängderna och göra avfallet mindre farligt. Det förutsätter och innebär förändringar i arbetssätt inom och mellan olika aktörer. Därmed kan avfallsplanen anses medföra en betydande miljöpåverkan och en miljökonsekvensbeskrivning behöver göras.

7.4 Avfallsplanens innehåll

Tio mål med tillhörande åtgärder för att minska avfallets mängd och farlighet i Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner har tagits fram:

Mål 1: Farligt avfall (ink!. el- och elektronikavfall) ska inte förekomma i kärlavfallet.

Mål 2: Andelen hushåll som tycker att de har ganska eller mycket bra tillgänglighet för att lämna farligt avfall (ink!. el- och elektronikavfall) överstiger 75 % under

planperioden.

Mål 3: Minst 50 % av matavfallet ska behandlas biologiskt så att energi och näring tas tillvara.

Mål 4: Matsvinn i kommunal offentlig verksamhet (förskola, skola och äldreomsorg) ska ha minskat med minst 20 % till 2022 jämfört med 2014.

Mål 5: Begagnade kontorsmöbler från kommunens verksamheter ska lämnas in på utvald lagerplats inom kommun i syfte att återanvändas.

Mål 6: Mängden osorterat bygg- och rivningsavfall som lämnas till återvinnings-centralen ska minska.

Mål 9: 40 % av fosforn och 10 % av kvävet i avlopp tas tillvara och återförs som växtnäring till åkermark utan att detta medför exponering för föroreningar som riskerar att vara skadliga för människor eller miljö.

Må110: Nedskräpning ska minska i kommunerna.

7.5 Avgränsningar och alternativ

Avfallsplanen innehåller mål och åtgärder som medför förändringar i arbetssätt inom och mellan olika aktörer.

7.5.1 Nollalternativ

I en miljökonsekvensbeskrivning ska ett nollaiternativ finnas, för att kunna jämföra konsekvenserna av den föreslagna åtgärden med att inte göra någon planerad förändring.

Ett nollaiternativ för en avfallsplan innebär att inte anta en ny avfallsplan med tillhörande mål för 2018-2022. Det skulle betyda att avfallshanteringen i Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner skulle fortsätta att utvecklas, men utan att verksamheten skulle ha en mål bi Id som skulle var långsiktig och förankrad hos andra aktörer som man är beroende av. Det skulle i sin tur medföra risk för kortsiktiga beslut, svårigheter för den kommunala renhållningsverksamheten att samverka i det

strategiska arbetet med andra kommunala förvaltningar och en otydlighet i kommunikationen med invånare och verksamheter. I Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner skulle avfallsmängderna troligen snabbt öka. Sammantaget skulle man riskera att gå miste om den strategiska kraft som avfallsplanering innebär, när det gäller att arbeta långsiktigt för att minska avfallsmängderna och avfallets farlighet.

7.6 Samråd under arbetet med att ta fram avfallsplanen och miljökonsekvensbeskrivning

Arbetet med revidering av avfallsplanen (och föreskrifter) har varit organiserat med en styrgrupp och en projektgrupp. Tjänstemän och politiker från kommunerna, Sörmland Vatten och Avfall AB, Flen Vatten och Avfall AB, Katrineholm Vatten och Avfall AB och Vingåker Vatten och Avfall AB har ingått i styrgrupp och projektgrupp. Projektledare från Sörmland Vatten och Avfall AB har lett processen framåt. En projektplan togs

Avfallsplanen med tillhörande miljöbedömning kommer att ställas ut för allmännheten och gå ut på remiss till berörda parter. Avfallsplanen (och föreskrifter) kommer att antas av kommunfullmäktige.

7.7 Miljöpåverkan

Till grund för miljöbedömningen och miljökonsekvensbeskrivningen ligger framför allt de nationella miljökvalitetsmålen, som dessutom har regionala preciseringar, samt lokala miljömål och övrig omvärldsanalys som arbetet med framtagandet av avfalls-planen har inneburit.

7.7.1 Nulägesbeskrivning Se nulägesbeskrivning i bilaga 6.

7.7.2 Beaktande av nationella miljökvalitetsmål

Utgångspunkten för denna miljökonsekvensbeskrivning har varit att relatera avfallsplanens mål och åtgärder till den inverkan de har på miljökvalitetsmålen.

Avfallsplanens mål utgår bland annat från de nationella miljökvalitetsmålen, främst God bebyggd miljö, Begränsad miljöpåverkan och Giftfri miljö och dess preciseringar.

Avfallsplanen bidrar till att uppnå miljökvalitetsmålen.

• Begränsad klimatpåverkan

Hav i balans samt levande kust

• Frisk luft och skärgård

• Bara naturlig försurning

Myllrande våtmarker

• Giftfri miljö

Levande skogar

• Skyddande ozonskikt

Ett rikt odlingslandskap

• Säker strålmiljö

Storslagen fjällmiljö

• Ingen övergödning

God bebyggd miljö

• Levande sjöar och vattendrag

Ett rikt växt- och djurliv

• Grundvatten av god kvalitet

7.7.3 Miljöpåverkan från avfallsplanen fokusområde Hushållens farliga avfall ink/o e/- och e/ektronikavfall

Dessa mål innehåller åtgärder om att genomföra kommunikationsinsatser som riktar sig till sig till hushållen samt att utvärdera nuvarande insamlingssystem och genomföra eventuella åtgärder för att öka tillgängligheten.

Farligt avfall och el- och elektronikavfall ska sorteras rätt vilket uppnås genom ökad tillgänglighet och kunskap.

Genomförandet av målet bedöms på ett betydande sätt kunna bidra till:

e Samtliga nationella miljökvalitetsmål påverkas positivt genom förebyggande av avfall och minskad farlighet i avfallet.

Avfall som uppstår i hushållen är ett prioriterat område i den nationella avfallsplanen.

En viktig del i avfallshanteringen är att få bort giftiga och farliga ämnen ur kretsloppet.

Dagligen hanteras farligt avfall i hemmet utan att man kanske tänker på det. Det är lätt att glömma bort att leksaken från snabbmatsrestaurangen kan innehålla ett batteri som ska tas omhand på rätt sätt så att det inte orsakar skada. Batterier, färg, elektronik och nagellack är exempel på sådant som är farligt avfall.

7.7.4 Miljöpåverkan från avfallsplanen fokusområde Resurshushållning i livsmedelskedjan

Mål 3: Minst 50 % av matavfallet ska behandlas biologiskt så att energi och näring tas

In document Ladda ner (Page 81-85)