• No results found

Miljöpåverkan

In document 09DGC One AB (Page 33-36)

Vårt miljöarbete utgår från vår miljöpolicy. DGCs miljöled-ningssystem är certifierat enligt ISO 14001 sedan 2002.

I vår årsredovisning för verksamhetsåret 2008 presen-terades för första gången en utsläppsredovisning av växthusgaser. Inom ramen för vårt miljöledningssystem hanteras ett brett spektrum av miljöaspekter, varav de mest centrala behandlas i detta avsnitt.

Energiförbrukning

Drift- och nätverksamhet är till sin natur energikrävande, både för drift och kylning av utrustningen. När vi ansluter fler kunder till vårt rikstäckande datakommunikationsnät och våra tjänsteplattformar för IT-drift och telefoni ökar också DGCs energianvändning. Samtidigt ges kunderna möjligheten att minska sin energianvändning både direkt och indirekt. Direkt genom att vi tar över driftansvaret för sådana funktioner som kunden annars driftar på annat sätt.

Vi har byggt vårt nät och våra tjänsteplattformar för god skalbarhet med målet att vi skall kunna drifta system ener-gieffektivare än våra kunder. Indirekt kan kunderna minska sin energianvändning genom användande av tjänster som exempelvis videokonferens. Sammantaget skall våra tjäns-ter bidra till en hållbar utveckling.

Oaktat dessa effekter så ökade vår resultatpåverkande energiförbrukning mellan 2008 och 2009 med 19 procent till 2,3 GWh. Samtidigt ökade vår tjänstefakturering med cirka 13 procent. Av både ekonomiska och miljömässiga skäl blir energianvändning därför en allt mer prioriterad fråga för oss. Vi kommer under 2010 framförallt se över energianvändningen i vårt eget datacenter och de data-center som vi hyr in oss i, samt fortsätta arbeta för att optimera användningen av vår infrastruktur.

Utsläpp av växthusgaser

DGCs främsta källor till växthusgasutsläpp är

energian-Avfall och återvinning

Vattenanvändning

Ansvarsfull marknadsföring

LågHögMedel

Relevans för DGCs intressenter

DGCs prioriteringsgrad

Hög rapporteringsgrad. För DGCs mest centrala aspekter finns uppsatta policies och mål som styr arbetet. DGC redogör regelbundet för framsteg inom dessa områden på exempelvis hemsida och i årsredovisning.

Medelhög rapporteringsgrad. Aspekter som DGC arbetar med som inte är lika kritiska för verksamheten. Dessa aspekter behandlas i årsredovisningen, men i mindre omfattning.

Låg rapporteringsgrad. Dessa aspekter har låg prioritet för DGC och våra intressenter. DGC redovisar dessa aspekter i mycket begränsad omfattning.

Identifierade hållbarhetsaspekters väsentlighet vid rapportering, sammanvägd av genomsnittlig relevans för DGCs intressenter och nuvarande prioritering för DGC

reLeVAns för DGCs Intressenter

VÄXtHUsGAsUtsLÄpp, tOn CO2ekv 2009 2008

El, värme och kyla, kontor 17 26

Energi till infrastruktur 52 35

Tjänsteresor 44 17

Pendling 47 40

Företagets fordon 4 6

Totalt 164 124

1. DGCs beräkningar av växthusgasutsläpp genomförs enligt the Greenhouse Gas Protocol. På grund av uppdateringar i statistik och emissionsfaktorer från energianvändning har 2008 års utsläpp reviderats till 124 ton CO2ekv.

2. Emissionsfaktorerna för elanvändning inom specifika grönelsavtal baseras på statistik för ”Bra Miljöval” respektive Vattenfalls analyser av ”100% Vattenkraft”. Med emissions-faktorer baserade på nordisk elmix oavsett elavtal blir resultatet 246 ton CO2ekv 2008 respektive 305 ton CO2ekv 2009.

enerGIAnVÄnDnInG, GWh 2009 2008

El

Förnyelsebara källor 1,9 1,7

Icke förnyelsebara källor 0,2 0,1

Totalt 2,1 1,8

Fjärrvärme

Förnyelsebara källor 0,7 0,8

Icke förnyelsebara källor 0,2 0,3

Totalt 0,9 1,1

vändning för våra tjänster, tjänsteresor och medarbetarnas pendling till och från arbetet. Mellan 2008 och 2009 ökade DGCs växthusgasutsläpp med 31 procent till 164 ton CO2ekv1, 2. Att DGCs utsläpp ökat beror på högre energianvändning, främst på grund av ökat antal kunder i tjänsteverksamheten.

Utsläppen från våra tjänsteresor har ökat med drygt 100 procent. Utsläppen från resor med bil har minskat på grund av en successiv övergång till miljöklassade bilar, men däre-mot har resor med flyg ökat. Flyg har tyvärr visat sig vara det mest attraktiva transportmedlet både ekonomiskt och tidsmässigt i många situationer. Vi hoppas kunna använda tåg i större utsträckning under 2010.

Utsläppen av växthusgaser från användningen av el, värme och kyla till vårt kontor har minskat med en tredjedel tack vare byte till miljömärkt el.

Avfall och återvinning

Största delen av vårt avfall genereras då den utrustning vi säljer och driftar inte längre kan motsvara förväntningarna på prestanda eller kvalitet. Vi strävar efter att återanvända

utrustning i den mån det är möjligt, men när utrustningens livslängd passerats lämnas den till certifierade entrepre-nörer för återvinning. Vi har 2010 tecknat avtal med en entreprenör som möjliggör att vi fortsättningsvis kommer att tydligare kunna rapportera den faktiska mängden avfall som genereras genom vår verksamhet.

Våra tjänster

Ett av våra strategiska mål är att ha marknadens mest nöjda och lojala kunder. En förutsättning för detta är att våra tjäns-ter fungerar tillfredsställande. Vår tillgänglighetsgaranti för samtliga DGCs tjänster är 99,9 procent. Utöver tillgänglig-het vill vi att våra levererade tjänster skapar mervärden för våra kunder. Ett av dessa mervärden är att vårt tjänsteutbud ger ökade möjligheter till snabb, prisvärd och energieffektiv kommunikation.

Nya kommunikationsmöjligheter

Moderna datakommunikationslösningar skapar nya möjligheter till högkvalitativ realtidskommunikation. Ett område som utvecklas snabbt är olika typer av video- och webbkonferenser. Den nya tekniken medför att tidskrä-vande, kostsamma och miljöpåverkande resor till stor del

100 200

100 200

2009 2008

tOtALA VÄXtHUsGAsUtsLÄpp, tOn CO2ekv

El, värme och kyla, kontor 10%

Energi till infrastruktur 32%

Pendling 29%

Företagets fordon 2%

Tjänsteresor 27%

VÄXtHUsGAsUtsLÄpp per AktIVItet, prOCent

UtBILDnInGstImmAr per AnstÄLLD

OCH år 2009 2008

Teknik och försäljning 24 24

LöneskILLnAD 2009 2008

Samtliga medarbetare 66% 75%

Säljare 98% 122%

Supporttekniker 99% 81%

Kvinnornas lön av männens i procent för samtliga medarbetare samt i två yrkeskategorier där kvinnor och män har jämförbara befattningar.

persOnALOmsÄttnInG,

AntAL AVGånGAr 2009 2008

Kvinnor 0 1

Män 10 11

Totalt DGC 10 12

3. SMART 2020: Enabling the low carbon economy in the information age. En rapport av The Climate Group & McKinsey & Company.

kan ersättas med sådan kommunikation. Våra tjänster kan därmed i högre grad förbättra våra kunders kommunikation och dessutom minska både kostnader och miljöpåverkan relaterat till tjänsteresor.

Ökad användning av videokonferens och en utveckling av

”arbeta där du är” kan leda till en besparing av de globala växthusgasutsläppen med 500 Mton CO2 år 2020. Det motsvarar hela Storbritanniens årliga utsläpp!3

Delade miljöer ger lägre resursförbrukning

Genom att flera företag använder sig av DGCs delade tjäns-teplattformar för IT-drift och telefoni minskar förbrukningen av både material och energi. I takt med att virtualisering och användning av så kallade molntjänster ökar skapas ytterligare möjligheter för slutanvändare att minska både kostnader och energianvändning. Vi ser en stor utvecklings-potential inom detta område och arbetar för att utveckla mer miljö- och kostnadseffektiva lösningar.

Användningen av våra tjänster

Alla potentiella kunder är inte bra kunder för DGC. Vi har exempelvis tackat nej till att på förfrågan leverera

nättjäns-ter till den Iranska ambassaden i Stockholm. Vi vill inte göra affärer med en regim som regelbundet kränker mänskliga rättigheter. Vi låter heller inte våra tjänster användas för distribution av hatpropaganda eller andra aktiviteter som strider mot våra affärsprinciper.

Medarbetare

Ett strategiskt mål för DGC är att vara marknadens mest attraktiva arbetsplats. De senaste fem åren har vi deltagit i medarbetarundersökningen och tävlingen Great Place to Work. Under de år som vi har deltagit har vi placerat oss bland de tio främsta medelstora företagen. I genomsnitt har 89 procent av våra medarbetare instämt i påståendet att

”Allt sammantaget, skulle jag säga att det här är en mycket bra arbetsplats”. En majoritet av våra medarbetare skulle inte byta arbetsgivare även om de blev erbjudna 15 procent högre lön för samma arbete hos någon av våra konkurrenter.

Jämställdhet

Andelen kvinnor som arbetar inom teknikdelen av IT- och telekombranschen är generellt låg. Det gäller även på DGC, där andelen kvinnor är 15 procent. Vi eftersträvar en jämnare könsfördelning eftersom vi tror att det skapar ett bättre arbetsklimat och ett mer framgångsrikt DGC. Vi har därför ett pågående jämställdhetsarbete där vi har tagit fram mätbara mål för en successiv ökning av andelen kvin-nor i samtliga delar av verksamheten.

Att ett kön är underrepresenterat leder sannolikt till lägre trivsel i den minoritetsgruppen. I våra årliga medarbetarun-dersökningar ger kvinnorna lägre snittbetyg än männen.

Kvinnornas lön är 66 procent av männens sett till samtliga medarbetare inklusive ledning. Vid den lönekartläggning som vi årligen gör har vi dock inte bedömt att det föreligger några skillnader i lön mellan kvinnor och män för jämförbara befattningar, exempelvis inom försäljning och support där kvinnornas lön är 98 resepektive 99 procent av männens.

Utbildning och utveckling

Vår långsiktiga framgång bygger på att vi har kompetenta medarbetare som ger en hög servicenivå till våra kunder.

Därför är det strategiskt viktigt att varje medarbetare

stän-Män 85%

Kvinnor 15%

könsförDeLnInG

digt utvecklar sin kompetens. Även kontinuerlig utvärdering är en nyckelfaktor i detta, och medarbetare har därför vid sidan av lönesamtal minst två dokumenterade utvecklings-samtal per år.

In document 09DGC One AB (Page 33-36)

Related documents