• No results found

Socialdemokraterna föreslår att:

ärendet återremitteras för att möjliggöra diskussion kring och inarbetande av nedanstående synpunkter på Miljöprogram 2017-2021.

Landstingets miljöarbete har i flera avseenden varit framgångsrikt och uppvisat vinster för verksamheten, miljön och länets invånare. Det finns en tydlig koppling mellan minskad klimat- och miljöpåverkan och ett ökat välbefinnande och god hälsa.

Det är mot denna bakgrund av största vild att det nya miljöprogrammet blir en tydlig fortsättning på nuvarande och att ambitioner förstärks. Mot denna bakgrund har vi Socialdemokrater ett antal synpunkter som även tar fasta på remissinstansernas synpunkter som välkomnat det förslag som remitterats.

V i vill att den positiva kopplingen mellan klimat- och miljöarbete lyfts i den

inledande texten om syfte och bakgrund. Där ska också miljöprogrammets roll för att skapa förutsättningar för regional utveckling och investeringar förtydligas.

Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi är perspektiv som ska genomsyra alla rekommendationer och beslut vilket bör markeras.

Hållbar upphandling

V i välkomnar att en plan för hållbar upphandling ska tas fram. Men vi vill förtydliga att den ska innehålla långsiktiga mål och att utvärdering ska ske minst två gånger under programperioden för att säkerställa utveckling och resultat. Planen bör även inkludera kompletterande ekonomiska styrmedel eller fonder som innebär att lands-tingets investeringar och inköp bidrar till att nå långsiktiga mål i programmet. Planen bör även ange särskilt prioriterade områden såsom textilier, avfall och mat och visa hur övriga mål i programmet kan nås genom planens verktyg.

Klimatmål

V i anser att klimatmålet ska förtydligas och vara i linje med det mål som remitterats.

V i kan inte se att remissinstansernas synpunkter motiverar en försvagning som dessutom innebär att miljöarbetets kontinuitet kan ifrågasättas. Det är viktigt att landstinget har en ambitiöst och tydlig målsättning på området som följs upp kontinuerligt. Inte minst eftersom SLL ska ta fram en klimatfärdplan för regionen.

Klimatfärdplanen ska visa hur regionen ska bli utan klimatutsläpp 2050. V i Social-demokrater hade gärna sett att klimatfärdplanen legat som grund till det interna miljöprogrammet. Särskilt som uppdraget gavs redan i budget 2014. V i vill att

Stockholms läns landsting

SOCIALDEMOKRATERNA FÖRSLAG T I L L B E S L U T

2(3)

miljöprogrammet ska innehålla följande klimatmål: År 2021 har landstingets utsläpp av växthusgaser minskat med 85 procent och år 2030 till 100 procent i jämförelse med år 2011.

Koppling till RUFS

V i anser, i likhet med remissyttrande från Tillväxt- och regionplanenämnden, att programmet ligger väl i linje med RUFS 2010 och samrådsförslaget av RUFS 2050 men att kopplingen till regionens långsiktiga utmaningar bör vara tydligare. Lands-tinget är en central aktör i arbetet att uppfylla de långsiktiga mål som formulerades i RUFS 2010 och i samrådsförslaget av nästa regionala utvecklingsplan. Miljö-programmet bör kompletteras så att kopplingen tydliggörs.

Kollektivtrafik

Ett viktigt område för landstingets miljöarbete är att öka kollektivtrafikens andel av resandet i Stockholmsregionen. Det är nödvändigt såväl av miljö- som framkomlig-hetsskäl. V i Socialdemokrater menar att landstinget måste ha ett siffersatt mål för ökad kollektivtraflkandel. Ett mål som relaterar till det faktum att det enligt

Trafikverket krävs en minskning av bilresandet i länet på 14 procent fram till 2030 för att klara de nationella klimatmålen.

Effektiva vårdkedjor

När det gäller hälso- och sjukvården vill v i föra in de skrivningar och mål om effek-tiva vårdkedjor som leder till säkrare vård för patienten och mindre miljöbelastning som finns i Miljöutmaning 2016.1 det tidigare miljöprogrammet framgår att all landstingsflnansierad verksamhet ska bedriva resurseffektiv vård som skapar säker-het för patienterna och minskar miljöbelastningen. Det skulle bland annat ske genom att minska antalet vårdrelaterade infektioner. V i vet att vårdrelaterade infektioner (VRI) är ett av de största hoten mot patientsäkerheten. Stockholms läns landsting har en högre andel VRI jämfört med genomsnittet i Sverige. Resultaten i länet kan därför inte vara motiv till att ta bort målet från miljöprogrammet.

Energieffektivisering

Energieffektivisering vad gäller verksamhets- och fastighetsenergi är ett viktigt mål.

Här har utvärderingar visat att man under pågående programperiod har misslyckats och inte ens nått 1 procent att jämföra med målet på 10 procent. Efter detta

misslyckande har samma målsättning, 10 procent till 2021, förts in i förslaget till nytt miljöprogram. Här måste landstinget ta krafttag. V i vill att landstingets energi-förbrukning ska halveras till 2030.

Landstingets revisorer har vid flera tillfällen lyft fram att det finns brister när det gäller såväl målformulering, incitament, styrning som uppföljning och redovisning av energieffektiviseringen. V i menar att det är anmärkningsvärt att förslaget till nytt miljöprogram 2017-2021 inte tydliggör eller hanterar de rekommendationer som revisorerna presenterar i projektrapport 6/2015.

Stockholms läns landsting

SOCIALDEMOKRATERNA FÖRSLAG T I L L B E S L U T

3(3)

V i vill att målet kompletteras med att en landstingsövergripande plan för energi-effektivisering utarbetas och att rilctlinjer med särskilt fokus på denna fråga utarbetas som vägledning för investeringar och löpande underhåll. V i menar också att det nya miljöprogrammet bör innehålla målsättningar för egenproducerad energi.

Miljöarbete för bygg- och anläggningsprojekt

Landstinget är inne i en expansiv fas och det är därför bra att förslaget till miljö-program innebär ett ökat fokus på miljöarbetet under byggnation. Men vi menar att mål 12: "Under programperioden har klimatpåverkan från byggprocessen i lands-tingets bygg- och anläggningsprojekt beaktas och begränsas" och mål 13: "År 2021 har landstinget ökat material återvinningen i bygg och anläggningsprojekt beaktats och begränsats " behöver konkretiseras och kompletteras med ett måltal för att bli tydliga och inte tandlösa.

Riktlinjer och styrning

Flera remissinstanser påpekar att styrning, genomförande och uppföljning är otydligt beskrivet i miljöprogrammet. Tidigare utvärderingar har visat liknande brister och inte minst har behovet av kompetens och resurser i verksamheterna uppmärksam-mats.

I remissversionen av miljöprogrammet inkluderade denna del ett viktigt avsnitt om miljöbedömningar vid investeringar. Denna del anser vi inte att det finns skäl att lyfta ur utan den ska återinföras i programmet och ligga till grund för ett mer utarbetat regelverk som landstingsdirektören har till uppgift att ta fram.

Vidare vill vi även att det tydliggörs att miljöprogrammets mål ska vara vägledande och en utgångspunkt för landstingets arbete med forskning och innovation.

V i anser därför att bilagan om riktlinjer ska integreras i programmet. V i anser även att det styrdokument om hur miljömålen ska mätas och redovisas som landstings-direktören förslås utarbeta integreras i dokumentet så att en helhet erhålls som där-med underlättar för verksamheterna.

Stockholms läns landsting

Related documents