• No results found

Mindre grupp

In document "Vi spelar stråk" (Page 28-37)

3. Resultat

3.2 Mindre grupp

I de observerade mindre undervisningsgrupperna varierade elevantalet mellan två och tre elever. Lektionstiden varierade mellan 30 minuter och 40 minuter.

Figur 3. Skiss över ett klassrum där man hade gruppundervisning i mindre

grupp. Teckenförklaring: E=elev, L=Lärare, iL=inspelning ljud,

iv1=inspelning video 1, iV2=inspelning video 2, iV3=inspelning video 3, D=dator, H=högtalare. Observera att skissen inte är skalenlig. Se även bilaga 4.

Begreppsförklaring:

Pizzicato eller förkortat pizz: när man knäpper på instrumentets sträng istället för att dra stråken.

Låga ettan: sänkt första finger alltså tonen B som sänkts till tonen Bess. Läraren egna benämning.

Vattenfall: lärarens egna begrepp för en rak vänster handled vilket ger en bättre intonation.

Spiccato: en slags stråkart och stråkteknik.

Vibrato: små vibrationer i handen som håller fiolen så att tonerna får en mjukare och vibrerande ton.

Klassrummet är en del av ett större rum, se figur 3. I klassrummet fanns, utöver eleverna, en undervisande lärare och en observatör till denna studie. Det fanns fyra inspelningsenheter i rummet, en för enbart ljudupptagning och tre kameror som filmade. Två av kamerorna var placerade stationärt och

den tredje manövrerades av observatören som till viss del kunde röra sig och anpassa kameran så att den tog upp så mycket som möjligt av deltagarna i undervisningen.

3.2.1 Beskrivning av en lektion

Eleverna står i en halvcirkel på två mattor som ligger utplacerade på golvet. Läraren rör sig runt i rummet under lektionen men står under denna lektion oftast placerad som i figur 3. I rummet står också ett notställ, piano, några kartonger vilket en av dem har enheten för ljudinspelning placerad ovanpå samt en stol, som läraren ibland använder som bord till sin i-pad, och två mindre högtalare placerade intill för ljuduppspelning. Eleverna i gruppen spelar nu sin tredje termin på kulturskolan.

Eleverna kommer lite sent till lektionen och lektionen sätter igång några minuter försenat.

00:0003:27

Eleverna står uppställda på mattorna med sina fioler. Elev C står framför notstället där en stämapparat står uppställd. Eleven tittar på den och skruvar stämskruvarna. Läraren drar elevens stråke och hjälper eleven med instruktioner åt vilket håll den ska skruva. När elev B ska stämma fiolen upptäcker eleverna kameran som står uppställd i rummet och de gör sig lite till inför den vilket gör att när det är dags för elev A att stämma sägs några kommentarer kring den det skojas lite kring den vilket får eleverna att slappna av och strax glömma bort att den står där.

03:2705:13

Läraren frågar eleverna om de gjort hemläxan vilket en del av den är en uppvärmningsövning. De utgår ifrån hemläxan som eleverna läser upp allteftersom vad som ska göras och sedan gör elever och lärare övningarna tillsammans.

05:1306:52

De går vidare i läxgenomgången och uppvärmningen genom att spela F-dur--skala. Läraren ger korta instruktioner såsom låg etta, vattenfall samtidigt som de spelar.

06:5209:39

En övning görs för den låga ettan i F-dur-skala. Den går ut på att glida med fingret ned. Läraren hjälper eleverna att behålla fiolhandens position genom att hålla sin hand över elevens hand och ber sedan eleverna själva ”glida ned” med fingret vilket fungerar bra. När övningen gjorts frågar läraren

eleverna om vad man kan göra om man spelar och hör att tonen låter konstigt. Eleverna svarar att man kan justera med att glida fingret åt något håll.

09:3909:58

De ska nu göra om skalan och läraren säger att det finns två saker som eleverna ska tänka på. Elev B: ”Är det nedstråk?” Lärare: ”Ja, det är det. Bra fråga.” Eleverna visar att de vet vilka två saker de ska tänka på genom att ha lillfingret på stråkstången och placerat stråken vid startposition för skalan. De börjar spela men strax innan låga ettan blir det fel och man avbryter.

09:5811:02

De ska ta om skalan från början igen och precis innan läraren ska visa in uppmärksammar denne att eleverna inte längre håller stråken rätt. Läraren går runt bland eleverna justerar elevers stråkhänder och startposition på strängen och halvt viskar instruktioner. Läraren räknar in och de spelar skalan en gång till. Läraren ger instruktioner som påminner eleverna om låga ettan och om hur de ska placera handleden genom uttrycket vattenfall. Denna gång fungerar låga ettan.

11:0212:00

Lärare: ”Vad står det nu? Hur ska ni träna den hemma nu då?” Elev A: ”öhm, (mumlar ohörbart det hon läser innantill”. Lärare: ”Om vi börjar med legato. Legato” Eleverna mumlar och fnissar och börjar röra sig lite runt omkring på deras platser. Lärare: ”Om jag visar istället” och fortsätter kort med en kommentar kring att det skulle varit i läxa men att de tar det som läxa kommande vecka samt att hon ska skriva in det i läxan. Läraren visar F-dur skala med legato. Lärare frågar samtidigt som hon spelar ”Vad gör jag?” Elev B sträcker upp handen ”Du spelar…asså…du spelar flera toner på ett stråk”. Lärare: ”Exakt! Legato betyder bundet, båge. Exakt. Det har ju ni spelat. Det är inget nytt.”

12:0013:02

De gör snabb genomgång vad de behöver tänka på som startton, vattenfall, lågt finger och stråkhandens lillfinger-placering. Två av eleverna får hjälp av läraren att justera sina lillfingrar på stråken. Tredje eleven justerar själv efter att se på hur de andra elevernas fingrar blivit justerade. Skalan spelas igenom. Läraren ger instruktioner samtidigt som de spelar. På vägen tillbaka i skalan glömmer eleverna låga ettan. Läraren påminner om att det är låg etta även på nedgången och gör en genomgång av det som eleverna ska tänka på vid nästa genomspelning. De spelar skalan en gång till.

13:0216:14

Lärare: ”Vad står det sen då?” pekar på notstället. Elev B: ”Det står spiss…” Lärare: ”Spiccato” (gör en gest med armen och lyser upp i ansiktsuttrycket). Elev B läser: ”spissato.. åtta snabba hopp på varje ton”. Lärare: ”Jag tror inte vi kommer att göra det. Däremot kan vi faktiskt göra en liten övning inför spiccato”. Elev A: ”Vad är det?” Lärare: ”Ja. Nu ska vi se. Kan vi göra så här?” Läraren lyfter stråken från strängen upp i luften ovanför fiolen, eleverna härmar. Lärare: ”Vi ställer oss här ovanför först och sedan ska vi göra såhär att vi tappar ned våra stråkar” Visar hur stråken faller ned på fiolen, eleverna härmar. Lärare fortsätter: ”med jättetung arm. Så den ska inte landa så här.. kolla här.. inte landa såhär med armbågen” visar hur stråken landar men med armbågen kvar i luften ”utan den ska mot magen.” visar hur stråken landar på fiolen och armbågen landar mot kroppen och magen ”Så! långt ned ska den och då studsar den liksom.” Eleverna och lärare gör tillsammans rörelsen att tappa stråken på fiolen. Lärare: ”Och fiolen kommer inte gå sönder, jag lovar er!” De upprepar det några gånger. Efter ett tag blir börjar de göra övningen med kortare avstånd ned till strängen och efter en liten stund igen börjar de dra stråken längs med strängen i kombination så att en tydligare ton hörs.

16:1417:25

De sätter sig ned på golvet och provar ut var balanspunkten på stråken är genom att balansera stråken på ett finger. Läraren visar och eleverna försöker själva göra likadant. Läraren ger små tips på hur de kan justera för att hitta och förklarar sedan att platsen för balanspunkten är där de kommer att göra spiccato senare. Läraren visar snabbt hur det låter på fiolen och ger dem i läxa att öva på att hitta balanspunkten på stråken hemma.

17:2519:14

När de ändå sitter ned så börjar de göra en vibratoövning för fiolhanden mot golvet. Läraren visar och eleverna härmar. De gör sedan en genomgång av en mängd av övningar för vibrato. Läraren visar, eleverna härmar och läraren ger små instruktioner under tiden. Eleverna får i läxa att göra dessa övningar hemma.

19:1420:08

Läraren föreslår att om de vill får de nu prova att göra vibrato på fiolen och vandrar sedan mellan eleverna och hjälper dem med uppmuntran, instruktioner samt genom att styra deras fiolhand.

20:0820:56

De ställer sig upp och talar om vilken låt som de ska spela nu. Valet blir en orkesterlåt som de övade på förra orkesterpasset. Det visar sig att en av eleverna inte varit med då. Läraren sjunger på låten och plockar fram noter samtidigt. Sedan sjunger lärare och elever ”aaaom bom bom, aaoom bom bom, aaoom bom bom” Lärare: ”Vilka är vi?” Elever: ”bom bom” Lärare: ”Vi är bom, bom. Vi är inte aaoom. Vem är det som är aaoom?” Elever: ”Cello!”

20:5621:44

Lärare: ”Okej. Pizz. Vad betyder det? Inte pizza va?” Elev C: ”Det är det här” knäpper på strängarna med stråkhanden. Lärare: ”Exakt!”. De lägger ned stråkarna på golvet och börjar sedan tala om den ”ljusa trean som är ciss på G-strängen” Eleverna provar hur det låter. Läraren justerar elevernas händer så att de kommer närmare greppbrädan. Lärare: ”vi ska knäppa härute på det svarta, då låter det mer”.

21:4422:09

Läraren sjunger igenom låten och pekar samtidigt i noterna. Samma som ”aaoom bom bom..” men nu har hon bytt ut ”bom bom” mot fingersiffror. Hon frågar sedan om vilka tonernas namn är på de siffror hon sjöng samtidigt som hon pekar i noterna. Eleverna hjälps åt att svara.

22:0923:13

Lärare och två elever spelar igenom låten. Den tredje eleven som inte var med på förra orkesterlektionen är den som får vara cellostämman och säger ”aaaoom” tillsammans med läraren mellan de andras ”pizz” (pizzicato). Efter första ”aaoom pizz pizz” stoppar de och läraren justerar de spelande elevers pizzicato-händer så att de kommer över greppbrädan samt instruerar och förklarar varför det är bättre att göra pizzicato där. De gör omtag och spelar igenom hela stämman. Tredje eleven sjunger cellostämman tillsammans med läraren som också spelar.

23:1323:57

Läraren frågar om elev tre känner sig redo att prova och det svarar hon att hon är. Strax innan de sätter igång påminner läraren om pizzicato-fingrets placering genom ord och genom att visa samt harklar sig och pekar på fiolhandens handled vilket gör att eleverna genast justerar sina handleder. De spelar igenom hela låten och denna gång är alla elever med.

23:5724:31

Läraren frågar om de kan vara mer samtidigt i sina pizzicati och visar skillnaden mellan att vara exakt och inte exakt samtidigt genom handrörelser och röst. De sätter upp fiolerna i spelposition och gör sig beredda samtidigt som läraren ger en påminnande instruktion vad de ska tänka på innan de börjar. Eleverna justerar hållning och position efter påminnelserna. De spelar igenom låten en gång till och denna gång är de mera exakta i timingen.

24:3125:40

Läraren pekar i noterna och går igenom vilken ordning de ska läsa notraderna samt om det är omtag (repris). De läser sedan text som illustrerar rytmen i den följande delen av stycket. Läraren säger först, eleverna härmar. Sedan går de igenom vilka fingrar som ska användas och vad några tecken betyder i notpapperet.

25:4027:50

De två elever som var med på senaste orkesterlektionen och lärare plockar upp instrumenten och läraren ger en kort instruktion om vad de ska tänka på innan de börjar vilket gör att eleverna justerar hand- och stråkposition. De spelar sedan igenom sin stämma. Läraren frågar om den tredje eleven kan ta sin stämma direkt och eleven svarar nickande. Läraren och tredje eleven spelar dennes stämma tillsammans med de andra två eleverna. Det fungerar bra och de gör det efter instruktion från läraren med ännu mer ”bestämda” stråk. De spelar igenom en gång till.

27:5029:05

Sedan följer en del då läraren frågar om notvärden i notbilden. Läraren gör en ramsa på rytmen som eleverna sedan härmar. Läraren talar om ett ställe i noterna där det kommer att låta ”konstigt”.4 De plockar upp instrumenten och läraren säger ”nu kommer det att låta som skräckfilm”. Läraren påminner om vattenfall och sedan spelar de. Efter att de spelat så frågar läraren om de hörde att det lät som skräckfilm men att det blev bra på slutet.5 Eleverna svarar att de hörde det. De spelar skräckfilms-stället i noterna och fortsätter sedan vidare i notera och kommer till en passage de tidigare övat under lektionen som de också spelar igenom. Läraren stöttar med att säga rytmramsa samtidigt som de spelar.

4 Det är ett intervall som låter dissonant, stor sekund.

29:0530:39

Läraren pekar i noterna och säger ”Nu tar vi härifrån” och börjar räkna in men avbryter för att uppmärksamma eleverna vad de behöver tänka på innan de sätter igång. Eleverna justerar hållning och placering efter lärarens påminnelser. Elev B frågar om vilket stråk som de ska börja med. ”Uppstråk” svarar läraren och visar igen var de ska börja i noterna. De spelar igenom. Läraren frågar sedan vilket finger de ska sluta på. Eleverna svarar olika toner och de upptäcker att de läst fel. Läraren ”En luring! Vi ska gå till trean där. Men det tar vi inte nu. Ska vi spela upp någonting kul för Johanna (menar observatören)?” Läraren tittar på klockan att de råkat dra över lektionen men elever och lärare bestämmer sig för att fortsätta tills det att nästa grupp av elever kommer.

30:3930:54

De plockar fram noterna och försöker lösa problemet med för få notställ genom att placera noterna på olika ställen i rummet. Det lyckas inte utan att de får dela samma notställ. Läraren fixar med ljuduppspelningsutrustning och frågar eleverna ”Är ni med då?” Elev: ”neeej.” Eleverna sätter upp fiolerna i spelläge. Lärare: ”Ska vi ta ett mellantempo?” En elev verkar väldigt ivrig att komma igång och svarar att läraren bara ska ta något. Musiken sätter igång men det visar sig vara fel låt. Läraren stoppar musiken och de tar om denna gång med rätt musik i högtalarna.

30:5434:59

Eleverna spelar låten tillsammans med den inspelade musiken. Läraren observerar stöttar ibland med påminnande ord, sång och gester. Vid ett tillfälle hjälper läraren en elev att justera sin handled.

34:5936:00

Läraren berömmer eleverna och summerar vad de behöver öva på hemma i orkesterlåten. Lektionen avslutas och eleverna plockar ihop sina instrument. På lärarens rast efter ett större sjok av lektioner sker intervju med läraren. Läraren redogjorde för vilken klass, hur länge de spelat samt hur läraren själv upplevde att lektionen gått och om hur denne upplevde att eleverna reagerat på min närvaro samt att det skedde inspelning under lektionen. Enligt läraren hade lektionen flutit på ungefär som den brukade och de tyckte att eleverna var som de brukade trots att de i starten av lektionen reagerat på kameran. Det verkade som om eleverna glömde bort kameran efter en stund. Observatörens närvaro verkade inte heller ha någon större påverkan mer än när läraren lät använda denne som publik i hänseende att träna uppspel, se 29:05–30:39.

3.2.2 Fragment mindre grupp

Följande fragment är hämtat ur inspelningen ”22:09–23:13”. Fragmentet är cirka 30 sekunder långt och är transkriberat till ett åtta-stämmigt grafiskt partitur. Glissandon (glidande övergång mellan olika tonhöjder) är markerade som streck, jämför ”aaom!” i Figur 4. Med fermat-tecknet följt av tidsangivelse menas tiden tills det att fyra fjärdedelspulsen sätter igång igen.

Stämfördelning:

1: Lärare 1 röst inom kolon. Rörelser och gestik inom parentes. 2: Lärare spel

3: Elev A röst inom kolon. Rörelser och gestik inom parentes. 4: Elev A spel

5: Elev B röst inom kolon. Rörelser och gestik inom parentes. 6: Elev B spel

7. Elev C röst inom kolon. Rörelser och gestik inom parentes. 8: Elev C spel

Figur 4. Grafiskt partitur. Fragment mindre grupp. Se bilaga 2 för förstoring av partitur.

In document "Vi spelar stråk" (Page 28-37)

Related documents