• No results found

Mobilprojektet ”Högskoleutbildades etablering på arbetsmarknaden” I undersökningen har används det offentliga registret för registrering av studiepoäng och

examina vid Mälardalens högskola (LADOK) för att skapa en urvalsram. Vid arbetet att upprätta denna ram har högskolans LADOK-ansvarige, Lena Östling, bidragit med sin expertkompetens. Urvalsramen omfattade totalt 233 studenter vid högskolan som avlagt examen under perioden från juni till december år 2004 inom någon av de utbildningar som anges här nedan. Minimikravet i vårt urval är att den examen man tagit ut minst omfattat 120 högskolepoäng. Undantag har gjorts för fyra intervjupersoner som inte tagit ut sin examen under angivna tidsperiod, utan vid annat tillfälle, men som i övrigt uppfyllt urvalskriterierna. Avsteget gjordes för i några enskilda fall underlätta att få tillgång till intervjupersoner efter problem med bortfall.

Bortfallet i samband med de 70 intervjuer som ingått i undersökningen har omfattat 23 personer från ordinarie urvalet. För att kompensera för detta bortfall har varje intervjuare fått två extra reservpersoner som man i första hand kontaktat (totalt har 7 intervjupersoner hämtats från den listan). När inte dessa har räckt till har en gemensam lista på reservpersoner upprättats från vilken namn har kunnat inhämtas vid behov (totalt har 16 intervjupersoner hämtats från den listan).

Vid intervjuarnas redovisning av bortfall framkom följande orsaker:

Ville inte delta: 7 Tidsbrist/flyttat: 5

Ej svar efter ett flertal uppringningar: 5 Ej nåbar adress: 7

Inom projektets ram har 15 C-nivåstudenter arbetat med sina uppsatser. Var och en har genomfört 5 intervjuer som transkriberats. Inför uppsatsarbetet har man haft tillgång till samtliga 70 genomförda intervjuer som urvalsram. Från detta har ett riktade urval gjorts, som har bestämts av uppsatsernas olika problembeskrivningar, vilket givit möjlighet till en god precision vid val av respondenter. Detta förfarande har inneburit att uppsatsförfattare använt även intervjuer som man själv inte genomfört.

Här redovisas det faktiska urvalet fördelat på utbildningar, kön och ålderskategorier. Inom parentes anges urvalet före bortfall och inbyten av reservpersoner. Skillnaderna beror delvis på att det faktiska urvalet beräknas på 70 intervjuer medan det primära urvalet omfattade 75. Skillnaden beror på att en av intervjuarna ännu inte genomfört sina fem intervjuer. Övriga skillnader består i att urvalet inom utbildningsgrupperna Social omsorg, Missbruk och Välfärd samt IMF ökat något. Något färre män ingår också, men motsvarar nu mer fördelningen i urvalsramen. Skillnader i åldersfördelningen är små.

Beteenevet V+E Soc omsorg, Missbruk, Välfärd Datateknik, Energiteknik Byggteknik, Miljöteknik Totalt urval 12 (15) 20 (18) 8 (10) 8 (10) Kvinnor 11 (12) 16 (15) 2 (2) 6 (6) Män 1 (3) 4 (3) 6 (8) 2 (4) född – 1969 3 (5) 12 (8) 2 (2) 0 (0) 1970-1977 4 (4) 4 (6) 4 (4) 4 (6) 1978 - 4 (6) 4 (4) 2 (4) 4 (4) Ekonomprogram V+E IMF Totalt antal Andel av urvalet Andel i urvalsramen N=233 Totalt urval 14 (16) 8 (6) 70 (75) Kvinnor 8 (9) 6 (4) 49 (48) 70% (64 %) 71 % Män 6 (7) 2 (2) 21 (27) 30% (36 %) 29 % född – 1969 5 (5) 1 (0) 23 (20) 33% (27 %) 30% 1970-1977 2 (5) 2 (3) 21 (28) 30% (37%) 33 % 1978 - 7 (6) 4 (3) 26 (27) 37% (36 %) 37 % Utbildningsbeteckningar:

Beteendevetenskapliga programmet 120-160 p Västerås + Eskilstuna Beteendevetenskapliga programmet, Social omsorg 120-160 o Missbrukarvårdsprogrammet 120 p

Välfärdsarbete med inriktning mot rehabilitering 120 p Datavetenskapliga programmet 80-180 p

Energiteknik (utbildningen ingår numera i andra program) Byggnadsingenjör 120-180 p

Miljöteknik (utbildningen ingår numera i andra program) Ekonomiprogrammet 120-160 p Västerås + Eskilstuna

Internationella markandsföringsprogrammet – IMF- 120-160 p

Presentation av intervjupersonerna Bilaga 4 IP- nummer-1

Svensk kvinna, 30 år, lägenhet, bor i en mellanstor stad. Utbildning: Teknisk examen

Familjesituation: Ensamstående med tre barn.

Situation på arbetsmarknaden: Arbetar heltid idag inom sitt yrkesområde.

Kännetecken: Kan absolut inte tänka sig att pendla eller flytta. Har haft en del ströjobb och vikariat inom områden som inte krävde någon utbildning, att arbeta på hemorten är viktig då tiden med barnen överväger.

IP- nummer-2

Utomnordisk kvinna, 20 år, bor i en mellanstor stad, Utbildning: Beteendevetenskaplig examen.

Familjesituation: Ensamstående utan några barn.

Situation på arbetsmarknaden: Arbetar heltid på ett stort företag, utbildningen överensstämmer med arbetet.

Kännetecken: Pendlar i dag 14 mil per dag och anser att arbete inom det specifika yrkesområdet är viktigt. Hon känner en rädsla idag att man måste vara rädd om sitt arbete, pendlingen tar en stor del av hennes fritid. Vidare kan hon tänka sig flytta till en större stad framför allt Stockholm för att få det arbete hon vill ha.

IP- nummer-3

Svensk man 30 år fyra barns far.

Utbildning; Beteendevetenskaplig examen.

Familjesituation; familj fru två barn, huvudansvaret för det oavlönade arbetet i hemmet, hus på landet samt ett tidigare äktenskap med två barn, har bil.

Situation på arbetsmarknaden; arbetssökande, vill inte plugga någonting mer.

Kännetecken; trodde det skulle vara lättare att få jobb, ingen hjälp av arbetsförmedling, kan tänka sig pendla i länet, viktigt få ett jobb för att sen söka sig vidare. Tiden med barnen är viktig så vill därför pendla så kort som möjligt och kan inte tänka sig flytta., kan tänka sig pendla upp till tre timmar om dagen. Flytt är inte aktuell då de små barnen nu rotat sig där de bor och ej heller för närheten till de barn han har sen tidigare, tiden är för honom viktig med barnen. Pendling är möjlig för familjen då barnen har daghemsplats.

IP- nummer-4

Svensk kvinna, 30 år, bor i en mellan stor stad. Utbildning: Ekonomisk examen.

Familjesituation: Sambo med två barn.

Situation på arbetsmarknaden: Hon arbetar heltid och har gjort det sedan hon gick ut skolan och arbetar på hemorten.

Kännetecken: Hon kan inte tänka sig att flytta eller börja pendla. Hon säger själv att hon skulle vilja jobba någon annanstans men eftersom hon har familj blir det inte av.

IP- nummer-5

Svensk kvinna, 30 år, bor i en mellan stor stad. Utbildning: Beteendevetenskaplig examen. Familjesituation: Hon är gift och har barn.

Situation på arbetsmarknaden: Hon har en heltidstjänst men har av familjeskäl valt att bara arbeta deltid.

Kännetecken: Hon pendlar varje dag till sitt arbete men kan inte tänka sig att flytta. IP- nummer-6

Svensk man, 30 år, bor i en mellan stor stad, är ensamstående Utbildning: Teknisk examen.

Familjesituation: Ensamstående utan några barn.

Situation på arbetsmarknaden: Han är för närvarande arbetslös eller som han själv sa jag befinner mig mellan två arbeten.

Kännetecken: Kommer att flytta inom kort till en större stad där han har fått ett fast arbete som stämmer överens med hans utbildning. Han har tidigare pendlat dryga två timmar per dag men ansåg att det var ganska jobbigt.

IP-nummer-7

Svensk man 30 år ensamstående, lägenhet, mellanstor stad. Utbildning: Ekonomisk examen.

Familjesituation: ensamstående med god inkomst.

Situation på arbetsmarknaden: har fast arbete, kan tänka sig flytta och pendla i viss mån samt studera vidare om utifall att ett chefsjobb blir aktuellt.

Kännetecken: tycker jobbet passar som hand i handsken, vill utvecklas inom företaget. Han menar att arbete inte är allt att det finns en gräns för hur långt man kan tänka sig pendla för att få ett jobb. Inledningsvis kan pendling vara ett alternativ men får man det arbete man önskar

är flytt ett alternativ. IP- nummer – 8

Svensk man 30 år, mellanstor stad. Utbildning: Ekonomisk examen.

Familjesituation: Gift, ett barn, har bil och bor i villa.

Situation på arbetsmarknaden: Har vikariat hoppas på fast anställning inom företaget.

Kännetecken: Hemmakär, arbete viktigare än drömjobb som passar med utbildningen. Kan i en framtid tänka sig pendla 2 tim per dag, men i första hand söker han arbete på orten, flytt är inte aktuell.

IP- nummer – 9

Utomnordisk man 30år, bor i lägenhet, mellanstor stad. Utbildning: Teknisk examen.

Familjesituation: Gift, har ett litet barn, pappaledig halvtid och arbetar halvtid. Situation på arbetsmarknaden: fast anställd/heltid-IT konsult/programmering och systemutveckling är förnärvarande föräldraledig på halvtid.

Kännetecken: Pendlar till Stockholm. Trivs bra med arbetet som sådant och det uppfyller hans förväntningar efter valet av hans utbildning. Söker arbete närmre påtalar att det inte fungerar så bra att pendla med tåget, då det ofta är förseningar samt överfulla tåg. Han har sin familj och hans föräldrar där de bor därför kan han inte tänka sig att flytta.

IP- nummer – 10

Utomnordisk kvinna 40 år, bor i mellanstor stad. Utbildning: Ekonomisk examen.

Familjesituation: Gift med två mellanstora barn.

Situation på arbetsmarknaden: Har heltidsanställning relevant för utbildningen.

Kännetecken: Hon har nyligen fått arbete som stämmer med utbildningen, var överkvalificerad på sitt tidigare jobb och missnöjd med det. Kan inte tänka sig flytta, men ett möjligt pendlingsavstånd är inom en fem mils radie på grund av familj.