• No results found

Modell för beräkning av offentliga finanser

Konjunkturinstitutet har under hösten 2011 utvecklat en modell för att beräkna det finansiella sparandet i offentlig sektor.36 Mo-dellen är fortfarande i utvecklingsstadiet och är ännu inte doku-menterad.

Modellen använder data från nationalräkenskaperna och be-räknar till denna förstudie sparbalanser i sektorerna stat, ålders-pensionssystem, primärkommuner och landsting. I framtiden är det tänkt att modellen även ska beräkna sparbalanser i de övriga sektorerna i ekonomin, det vill säga hushåll, företag och utland.

Modellen är statisk och tar inte hänsyn till beteendeföränd-ringar. Framskrivningarna baseras på det makroekonomiska scenariot och den demografiska utvecklingen. Genomsnittliga ersättningsgrader och implicita skattesatser, det vill säga respek-tive skatteinkomsts andel av dess bas, antas vara konstanta. Vi-dare antas att de strukturer i ekonomin som råder när beräk-ningarna startar är bestående. Exempelvis har antalet personer som uppbär sjuk- och aktivitetsersättning sjunkit de senaste åren till följd av regelförändringar. I framskrivningarna antas att den strukturella nivåförändring som skett blir bestående.

FÖRUTSÄTTNINGAR FRÅN ANDRA MODELLER OCH ANTAGANDEN

FÖRUTSÄTTNINGAR FRÅN ANDRA MODELLER

Den makroekonomiska utvecklingen beräknas i Konjunkturin-stitutets modell EXCELMOD.37 Fördelningen av offentlig kon-sumtion på delsektorer (stat, ålderspensionssystem, primärkom-muner och landsting) beräknas i DEMOG (se appendix 3). Den demografiska utvecklingen tas från SCB:s senaste befolknings-prognos.

AVKASTNING PÅ FINANSIELLA SKULDER OCH TILLGÅNGAR I OFFENTLIG SEKTOR

Den nominella avkastningen (räntan) antas vara 5 procent på samtliga finansiella skulder och tillgångar i alla delsektorer i eko-nomin. Med en inflation på 2 procent blir realräntan 3 procent.

Den offentliga sektorn har, förutom räntebärande tillgångar, även icke-räntebärande tillgångar. Den totala avkastningen på

36 Modellen har stora likheter med FIMO. FIMO är en kalkyl- och simuleringsmodell som på årsbasis belyser finansiella flöden uppdelat i ekonomins institutionella sektorer som dessa beskrivs i nationalräkenskaperna.

37 EXCELMOD innehåller inga beteendeekvationer utan garanterar bara att framskrivningarna av ekonomins olika delar är inbördes konsistenta.

dessa tillgångar antas också uppgå till 5 procent. Dessa fördelas på 3 procent utdelningar och 2 procent värdeökning.38

Antagandena har gjorts för att förtydliga beräkningarna och för att undvika att fokus i analysen flyttas från mer centrala frå-gor till fråfrå-gor kring skulddynamiken.

BALANSKRAVET I KOMMUNSEKTORN

Kommunsektorns finansiella sparande beräknas så att det är i balans från det år beräkningarna startar. Eventuella över- eller underskott i sektorn justeras under beräkningsperioden med hjälp av statsbidragen. Antagandet påverkar inte sparandet i den offentliga sektorn som helhet.

BERÄKNING AV OFFENTLIGA SEKTORNS INKOMSTER

Merparten av den offentliga sektorns inkomster utgörs av skatter och avgifter. De implicita skatte–/avgiftssatserna hålls konstan-ta, det vill säga skatte- och avgiftsinkomsterna följer utveckling-en av respektive bas (se Tabell 1 för olika skatte- och avgiftsba-ser).

Tabell 1 Skatte- och avgiftsbaser

Skatter och avgifter Skatte- och avgiftsbas

Direkt skatt från hushåll Lönesumma, beskattningsbara pensioner och transfereringar

Direkt skatt från företag BNP, lönesumma

Sociala avgifter Lönesumma, beskattningsbara transfereringar

Produktskatter Privat och offentlig konsumtion Produktionsskatter BNP, lönesumma, KPI

Beräkningarna av den offentliga sektorns skatteinkomster sker i modellens nuvarande utformning på en alltför aggregerad nivå.

Bland annat är det önskvärt att det för direkta skatter från hus-hållen går att särskilja mellan skatt på arbete och skatt på kapital eftersom dessa följer olika skattebaser. Så sker inte i nuläget.

Konjunkturinstitutet har som ambition att vidareutveckla model-len på detta område.

BERÄKNING AV OFFENTLIGA SEKTORNS UTGIFTER

Utgifterna i offentlig sektor utgörs i huvudsak av offentlig kon-sumtion, transfereringar och offentliga investeringar.

OFFENTLIG KONSUMTION

Den offentliga konsumtionen baseras på den reala utvecklingen beräknad i DEMOG (se appendix 3)och deflatorn för offentlig konsumtion (se avsnitt 3). Fördelningen av konsumtion på del-sektorer (stat, ålderspensionssystem, primärkommuner och

38 Samma antagande görs i regeringens beräkningar av S2-indikatorn.

landsting) beräknas i DEMOG. Samma utvecklingstakt av defla-torn antas gälla i samtliga delsektorer.

OFFENTLIGA INVESTERINGAR

De offentliga investeringarna i löpande pris följer utvecklingen av lönesumman i den offentliga sektorn. En sådan utveckling är konsistent med att kapitalkostnadens andel av förädlingsvärdet är konstant över tiden.39 Samma procentuella utveckling av inve-steringarna antas gälla i alla delsektorer (stat, ålderspensionssy-stem, primärkommuner och landsting). Metoden innebär att även de investeringar som avser allmän infrastruktur skrivs fram med lönesumman i offentlig sektor. Denna grova metod kom-mer att vidareutvecklas framöver.

TRANSFERERINGAR

Den offentliga sektorns transfereringar skrivs fram med gångspunkt från den makroekonomiska och demografiska ut-vecklingen. Merparten av transfereringarna utgörs av ersättning-ar via socialförsäkringssystemen.

Enligt regelverket följer vissa av dessa ersättningar den all-männa inkomstutvecklingen i ekonomin. Två exempel är sjuk-penning och föräldraförsäkring. Andra ersättningar, som till exempel studiebidrag, skrivs upp med den allmänna prisutveck-lingen. Andra ersättningar är nominellt oförändrade i avsaknad av politiska beslut. Detta gäller bland annat barnbidragen.

I modellen hålls ersättningsgraderna i transfereringssystemen konstanta genom att alla ersättningsnivåer skrivs fram med ut-vecklingen av timlönen i ekonomin. Därmed undviks en succes-siv urholkning av systemen, vilket skulle bli följden om beräk-ningen grundade sig på oförändrade regler.

UTGIFTERNA FÖR ÅLDERSPENSIONERNA

Utgifterna för ålderspensionerna beror dels på den demografiska utvecklingen (antalet personer som är 65 år eller äldre), dels på regelverket (utbetalningarna följer följsamhetsindex som bland annat bestäms av den allmänna pris- och inkomstutvecklingen och den så kallade balanseringen).

I modellen kan inte utgifterna för ålderpensionerna beräknas på ett helt tillfredsställande sätt. Modellen fångar en del av den demografiska utvecklingen och även stora delar av regelverket.

Svårigheten ligger i att beakta att de nytillkomna pensionärerna har en högre pensionsgrundande inkomst än de som redan är pensionärer eller årligen lämnar pensionssystemet. Dessutom är

39 För att så ska vara fallet krävs även att den initiala investeringsnivån är sådan att kapitalstocken i löpande pris utvecklas i takt med lönesumman. I de här presenterade beräkningar görs dock ingen beräkning av hur kapitalstocken utvecklas. Implicit antas det därför att den initiala investeringsnivån är förenlig med detta villkor.

det komplicerat att modellera balanseringen (som inträffar när skulderna överstiger tillgångarna i ålderspensionssystemet).

Som utgångspunkt för att ta fram utgifterna för ålderspensio-nerna används Finansdepartementets beräkningar som baseras på modellen SESIM.40 Den genomsnittliga ålderspensionsin-komsten per person över 65 år, uttryckt som andel av genom-snittlig lön per sysselsatt, antas vara densamma som i Finansde-partementets beräkningar av S2-indikatorn.41 Konjunkturinstitu-tet har som ambition att vidareutveckla modellen på detta områ-de.

40 Se www.sesim.org för en detaljerad beskrivning av SESIM.

41 Se Regeringen, ”Ansvar för jobben”, ekonomisk vårproposition, 2011.

Nr Författare Titel År

1 Konjunkturinstitutet Penningpolitiken 2002

2 Konjunkturinstitutet Egnahemsposten i konsumentprisindex – En granskning av KPI-utredningens förslag

2002 3 Elofsson, Katarina och

Ing-Marie Gren

Kostnadseffektivitet i svensk miljöpolitik för Ös-tersjön – en utvärdering

2003 4 Gren, Ing-Marie and Lisa

Svensson

Ecosystems, Sustainability and Growth for Sweden during 1991-2001

2004 5 Bergvall, Anders Utvärdering av Konjunkturinstitutets prognoser 2005 6 Konjunkturinstitutet Produktivitet och löner till 2015 2005 7 Öberg, Ann Samhällsekonomiska effekter av skattelättnader för

hushållsnära tjänster

2005 8 Söderholm, Patrik och

Henrik Hammar

Kostnadseffektiva styrmedel i den svenska klimat- och energipolitiken

2005 9 Öberg, Ann och Joakim

Hussénius

Marginell utbytesgrad – ett mått på drivkrafterna för arbete

2006 10 Hammar, Henrik Konsekvenser för skogsindustrin vid ett eventuellt

införande av en svensk kilometerskatt

2006 11 Lundborg, Per, Juhana

Vartiainen och Göran Zettergren

Den svenska jämviktsarbetslösheten: En översikt av kunskapsläget

2007

12 Samakovlis, Eva and Maria Vredin Johansson

En utvärdering av kostnadseffektiviteten i klimat-investeringsprogrammen

2007 13 Forslund, Johanna,

Per-Olov Marklund and Eva Samakovlis

Samhällsekonomiska värderingar av luft- och bul-lerrelaterade hälsoproblem

2007

14 Sjöström, Magnus Monetär värdering av biologisk mångfald. En sam-manställning av metoder och erfarenheter

2007 15 Hammar, Henrik och

Lars Drake

Kan ekonomiska styrmedel bidra till en giftfri mil-jö?

2007 16 Konjunkturinstitutet Konjunkturinstitutets finanspolitiska tankeram 2008 17 Konjunkturinstitutet Hours, Capital and Technology – What Matters

Most? Analyzing Productivity Growth by the Means of Growth Accounting

2008

18 Broberg, Thomas, Sama-kovlis, Eva, Sjöström, Magnus och Göran Öst-blom

En samhällsekonomisk granskning av Klimatbe-redningens handlingsplan för svensk klimatpolitik

2008

19 Konjunkturinstitutet Utvärdering av prognoser för offentliga finanser 2009 20 Vredin Johansson, Maria

och Johanna Forslund

Klimatanpassning i Sverige Samhällsekonomiska värderingar av hälsoeffekter

2009 21 Andrén Thomas, Jenny

von Greiff och Juhana Vartiainen

Ekonomiska drivkrafter för att arbeta 2009

22 Broberg, Thomas, Jo-hanna Forslund och Eva Samakovlis

En utvärdering av kostnadseffektiviteten i stödet till energiinvesteringar i lokaler för offentlig verk-samhet

2009

lys med en strukturell diskret arbetsutbudsmodell 25 Samakovlis, Eva Klimatpolitikens utmaningar under

mandatperio-den

2011 26 Forsfält, Tomas Samhällsekonomiska effekter av två styrmedel för

minskade avfallsmängder

2011 27 Andrén, Thomas Frånvaroeffekter på lönen för kvinnor och män 2011 28 Broberg, Thomas Rekyleffekten Är energieffektivisering effektiv

mil-jöpolitik eller långdistans i ett ekorrhjul?

2011

Related documents