• No results found

4. Genomförande

4.1 Genomförande av modell

4.1.2 Modelleringsprocessen

Författarna fick tillgång till arkitektritningar för husen som 2D-ritning i PDF-format för att uppföra en korrekt modell. Modelleringen genomfördes genom att 2D-ritningen importerades in i programmet plan för plan. Innan ritningarna importeras in måste skalorna på de olika planen i PDF-filerna kontrolleras. De olika skalorna måste stämma överens med varandra för att sedan kunna användas filerna som underlag vid modelleringen. Exempelvis om programmet har skalan 1:100 och PDF-filen har skalan 1:50 kommer bland annat väggtjockleken på PDF-filerna att vara 200 millimeter på och i programmet kommer tjockleken att visas som 400 millimeter. Därför är det viktigt att kontrollera skalorna.

14

Under paletten ”Navigator – Project Map” högerklickar användaren på ”Worksheets” under fältet ”New Independent Worksheet” då dyker en ruta fram. Se figur 3.

Figur3. Figuren visar hur en ” New Independent Worksheet” skapas. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

I rutan skall användarna namnge sin ”Worksheet”. Författarna valde att använda ritningsnumret som namn. Efter namngivningen av ”Worksheet” väljs skalan utifrån planens skala. I projektet var

planritningarnas skala 1:50. För att importera 2D-ritningarna skall användaren under fliken ”File” klicka på ”External Content” och därefter ”Place External Drawing”. När ritningen har importerats in ska den placeras på krysset enligt figur 4.

Figur 4. Bilden ovan visar hur en 2D-ritning skall placeras i ArchiCAD. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

15

Ritningar i format fungerar inte på samma sätt som en DWG-fil. För att kunna använda PDF-ritningarna på samma sätt som en DWG-fil måste PDF-ritningarna exploderas. Detta utförs genom att markera den utplacerade ritningen och sedan under fliken” Edit” gå till ”Reshape” därefter ” Explode Into Current View” som visas i figur 5.

Figur 5. Bilden visar rutan som dyker upp innan bilden har sprängts. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Ovanstående upprepas för de resterande planerna. När detta har slutförts kan antal våningar och våningshöjder väljas utifrån begäran. Det är upp till individen när steget kan ske. Dock blir

modelleringen enklare om steget genomförs tidigare. Genom att högerklicka på ”Stories” och sedan ”Story settings” dyker inställningarna för våningshöjder upp. Under denna flik kan användaren även lägga till flera våningar än det som ingår i projektets standard. För att lägga till våningar klicka på ”Insert above”. Under rutan ”Height to Next” bestäms våningshöjden. Första planen som har elevation noll används vanligtvis som markplan och situationsplan se figur 6. När våningshöjderna samt antal våningar är bestämda blir det enklare för användaren att arbeta med modelleringen. Nästa steg är att modellera.

16

Figur 6. Bilden visar inställningar för tillägg av fler våningar och även för våningshöjder. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Innan modelleringen av de olika delarna påbörjas måste en kontroll av ”Worksheets” ske, för att se hur användbara de är som underlag. Detta kontrolleras genom att exempelvis klicka på plan 1 sedan högerklicka på ”Worksheets” (som tillhör plan 1) och därefter ”show as Trace Reference”. Om det är svårt att uppfatta ritningen på grund av tillexempel färgen kan användaren klicka på pilen bredvid funktionsknappen ”Trace” och därefter ”Trace and Reference”. I ”Trace and Reference” kan

användaren ändra färg, placering av ”Sheets”, byta underlag till en annan ”Sheet” med mera. Figur 6 visar hur funktionen används.

Figur 7. Bilden visar vart användaren skall klicka på för att få fram inställningar för ”Sheet”. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Funktionerna som användes i detta projekt visas i figur 8.

Wall (Väggverktyg) Slab (Bjälklagsverktyg) Roof (Vid modellering av tak).

Object Tool. Denna funktion är till för att importera olika objekt tillexempel diskmaskin Window (Fönsterverktyg)

Stair (Verktyg för trappa) Zone (Zonverktyg) Wall (Dörrverktyg)

17

Figur 8. Exempel på funktioner som användes i programmet ArchiCAD. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Wall

Innan väggarna utplaceras måste väggtypen väljas. Författarna valde att börja med att rita ut ytterväggarna där väggarna har samma tjocklek och placering i alla plan. Användaren kan ta reda på väggtjockleken genom att exempelvis läsa av ritningen som används som underlag eller genom programmets egen mätfunktion. Genom att klicka på bokstaven ”m” på tangentbordet kommer mätningsfunktionen fram. Användaren kan ändra inställningarna för en vägg genom att dubbelklicka på väggverktyget. De olika inställningar som kan ställas in för en vägg visas i figur 9.

Figur 8. Figuren visar rutan som dyker upp i vid dubbelklickning på väggverktyget. Vid siffran1 kan användaren välja väggtyper. Vid ruta två kan användaren välja hur högt väggen skall gå. Tredje rutan kan vägens tjocklek väljas och i fjärde rutan väljs väggens startpunkt.

Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Slab

Bjälklagsverktyget är inte enbart till bjälklag utan kan även användas till skapandet av exempelvis bordsskivor. Vid ritning av bjälklag på plan skall användaren dubbelklicka på bjälklagsverktyget. I rutan som dyker upp kan användaren ändra inställningarna för bjälklaget som bland annat tjockleken. När de olika inställningarna är valda kan bjälklaget ritas utifrån ritningens utseende.

Window

Placering av fönster kan utföras när väggarna har verkställts. Inställningarna för fönsterverktyget fås fram på samma sätt som de andra verktygen. I fönsterverktyget kan användaren ändra karmhöjden, karmdjupet, antal poster med mera. Och det är också i detta verktyg som fönsterdörrar finns. Balkongdörrar uträttades som fönsterdörrar.

18

Door

Vid placering av dörrar används dörrverktyget. Vid dubbelklickning på verktyget kan olika inställningar och typer ställas in.

Copy & Paste

Om modellen har vissa eller alla byggnadsdelar som är placerade på samma plats på andra planer också, kan användaren av programmet nyttja ” Copy & Paste” funktionen. Denna funktion kan genomföras på olika sätt.

• Markera delarna på ett plan som är likadana för alla plan genom att klicka, sedan klicka på Ctrl+ Alt och C (på tangentbordet) för att kopiera och därefter gå till varje plan som är likadan klicka på Ctrl+Alt+V(på tangentbordet) för att klistra in.

• Detta sätt genomförs på samma sätt som ovanstående, men instället för att använda tangentbordet kan användaren klicka på Edit. Under Edit finner användaren verktygen Copy(kopiera) och Paste(klistra in).

• Under fliken Edit finner användaren andra funktioner. ”Find & Select” verktyget och

nyttjades mycket i detta projekt. Detta verktyg kan användas till om exempelvis alla väggar ska kopieras. Istället för att markera vägg för vägg kan användaren klicka på ”Find & Select” och under fliken ”Value” välja väggar, därefter klicka på ”plustecknet” för att markera alla väggar. Genom att klicka ”Add” kan användaren bestämma vad som ska markeras utifrån förutsättningar. Om tjocklek väljs som förutsättning kan användaren bestämma exempelvis att alla väggar med tjockleken 200 millimeter skall markeras. Se figur 10.

Figur 10. Bilden visar Find & Select rutan där vägg utifrån tjocklek söks. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Roof

Modellering av ett tak är svårare än de tidigare verktygen. Som de tidigare verktygen, det vill säga genom att dubbelklicka på takverktyget fås rutan för inställningarna. I denna ruta kan Lutning, tjocklek och med mera ställas in. När de olika inställningarna för taket är utförda kan taket ritas ut. Första linjen som ritas ut är till för bestämningen av vilket håll taket lutar upp. Det vill säga att användaren ska klicka på motsatta hållet av lutningen. Pilen som figur 11 visar är lutningens håll. Detta innebär att högsta punkten av taket är åt motsatt håll och då skall användaren också klicka åt det motsatta hålet efter ritningen av första linjen.

19

Figur 11. Bild på exemplet som nämns i ovanståendetext. Detta är ett exempel på information som fås vid modellering av tak. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Projektet hade flera tak med olika höjder, därför krävdes det håltagning i taket. Taket måste vara utritat för att hålet ska kunna genomföras. Genomförandet av hål utförs genom att användaren klickar på takverktyget och därefter rita in hålets position. Att göra hål i bjälklag fungerar på samma sätt men istället används bjälklagsverktyget.

Litterering

Litterering är viktigt vid utförandet av mängdavtagningar i programmet Vico Office. I verktyget namnger användaren de olika objekten och byggnadsdelarna för att underlätta för kalkylingenjören vid mängdavtagning i program. Om litteringen inte genomförs kommer användaren inte kunna urskilja olika objekt i exempelvis Vico Office. Detta innebär att kalkylingenjören kommer att ha svårt för att enbart räkna på ett objekt. Vid dubbelklickning av ett verktyg fås rutan där inställningar kan redigeras. I samma ruta kan även litteringen ske. Genom att klicka på ” Manage IFC Properties” längst ner i rutan dyker en ny ruta upp där rutorna ”Description” och ”ObjectType” ska bockas i. I dessa rutor namnger användaren objekten utifrån önskemål. Författarna döpte objekten och

byggnadsdelarna till olika namn beroende på exempelvis egenskap, tjocklek med mera. En innervägg med tjockleken 200 millimeter döptes till IV200. Figur 12 visar hur Description och ObjectType bockas för.

20

Figur 12. Bilden visar rutorna som skall bockas för och namnges vid litterering. Källa: Zahra Siwani och Bahar Tunc

Object

Detta verktyg tillämpades i studien vid placering av olika objekt såsom vitvaror, WC-grupp, räcke och med mera. I sökfältet som fås vid dubbelklickning på ”Object” sökte författarna efter de olika

objekten.

Zone

Verktyget ”Zone” tillämpades för att markera de olika ytorna i projektet utifrån funktionerna. Inställningarna för verktyget fås på samma sätt som tidigare verktygen.

Stair

De olika trapporna ritades med hjälp av verktyget. Genom att klicka på ”Favorites” i inställningarna fås de olika trapptyperna. I denna modell skapades egna trappor. Dessa skapas genom att klicka på ”Create stair”. Där kan olika egenskaper såsom antal trappsteg, längd på trappa och med mera väljas.

21

Related documents