• No results found

Moderbolaget har upprättat sin årsredovisning enligt års redo-visningslagen (ÅRL) och Rådet för finansiell rapporterings rekommendation RFR 2 Redovisning för juridisk person. Även av Rådet för finansiell rapporterings utgivna uttalanden gällande

för noterade företag tillämpas. RFR 2 innebär att moderbolaget i årsredovisningen för den juridiska personen ska tillämpa samt-liga av EU antagna IFRS och uttalanden så långt detta är möj-ligt inom ramen för årsredovisnings lagen, tryggandelagen och med hänsyn till sambandet mellan redovisning och beskattning.

Rekommendationen anger vilka undantag från och tillägg till IFRS som ska göras. Skillnaderna mellan moderbolagets och koncernens redovisningsprinciper framgår nedan.

ÄNDRADE REDOVISNINGSPRINCIPER

Om inte annat anges nedan har moderbolagets redovis-ningsprinciper förändrats i enlighet med vad som anges för koncernen.

KLASSIFICERING OCH UPPSTÄLLNINGSFORMER

För moderbolaget redovisas en resultaträkning och en rapport över totalresultat, där för koncernen dessa två rapporter till-sammans utgör en rapport över resultat och övrigt totalresultat.

Vidare används för moderbolaget benämningarna balansräk-ning respektive kassaflödesanalys för de rapporter som i kon-cernen har titlarna rapport över finansiell ställning respektive rapport över kassaflöden.

Moderbolagets resultaträkning och balansräkning är upp-ställda enligt årsredovisningslagens scheman, medan rappor-ten över totalresultat, rapporrappor-ten över förändringar i eget kapi-tal och kassaflödesanalysen baseras på IAS 1 Utformning av finansiella rapporter respektive IAS 7 Rapport över kassaflöden.

De skillnader mot koncernens rapporter som gör sig gällande i moderbolagets resultat– och balansräkningar utgörs främst av redovisning av eget kapital samt förekomsten av avsättningar som en egen rubrik i balansräkningen.

DOTTERFÖRETAG

Andelar i dotterföretag redovisas i moderbolaget enligt anskaff-ningsvärdemetoden och inkluderar transaktionskostnader som är direkt hänförbara till förvärvet. Villkorade köpeskillingar redovisas när ett sannolikt och tillförlitligt belopp kan beräknas och eventu-ella ombedömningar av värdet justeras mot anskaffningsvärdet. I koncernredovisningen redovisas villkorade tilläggsköpeskillingar till verkligt värde med värdeförändringar över resultatet.

FINANSIELLA INSTRUMENT

Med anledning av sambandet mellan redovisning och beskatt-ning, tillämpas inte reglerna i IFRS 9 i moderbolaget som juri-disk person. Finansiella anläggningstillgångar värderas till anskaffningsvärde minus eventuell nedskrivning och finansiella omsättningstillgångar enligt lägsta värdets princip.

FINANSIELLA GARANTIER

Moderbolagets finansiella garantiavtal består främst av bor-gensförbindelser till förmån för dotterföretag. Finansiella garantier innebär att bolaget har ett åtagande att ersätta inne-havaren av ett skuldinstrument för förluster som denne ådrar sig på grund av att en angiven gäldenär inte fullgör betalning vid förfall enligt avtalsvillkoren. För redovisning av finansiella garantiavtal tillämpar moderbolaget en av Rådet för finansiell rapportering tillåten lättnadsregel jämfört med reglerna i IFRS 9. Lättnadsregeln avser finansiella garantiavtal utställda till

för-57

noter SINCH ÅRSREDOVISNING 2019

mån för dotterföretag. I dessa fall tillämpas istället reglerna i IAS 37 punkt 14 och 36, vilka innebär att finansiella garantiav-tal redovisas som avsättning i balansräkningen när moderbo-laget har ett legalt eller informellt åtagande som en följd av en inträffad händelse och när det är troligt att ett utflöde av resur-ser krävs för att reglera åtagandet. Dessutom ska en tillförlitlig uppskattning av beloppet kunna göras.

EGETKAPITALREGLERADE PROGRAM UTSTÄLLDA TILL ANSTÄLLDA I DOTTERFÖRETAG

I moderbolaget redovisas det beräknade och redovisade vär-det av egetkapitalreglerade program utställda till anställda i andra bolag i koncernen som ett kapitaltillskott till dotter -företag. Värdet på andelar i dotterföretag ökar samtidigt som moderbolaget redovisar en ökning av eget kapital. Kostnaden för anställda i de berörda bolagen vidarefaktureras löpande till respektive dotterföretag och regleras kontant varigenom ökningen av andelar i dotterföretag neutraliseras.

ANTECIPERADE UTDELNINGAR

Anteciperad utdelning från dotterföretag redovisas i de fall moderbolaget ensamt har rätt att besluta om utdelningens storlek och moderbolaget har fattat beslut om utdelning-ens storlek innan moderbolaget publicerat sina finansiella rapporter.

INTÄKTER

I moderbolagets resultat redovisas tjänsteuppdrag när tjänsten är färdigställd. Intäkterna i moderbolaget avser koncerninterna tjänster, vilka levereras över tid.

OPERATIONELLA LEASINGAVTAL

Kostnader avseende operationella leasingavtal redovisas i årets resultat linjärt över leasingperioden. Förmåner erhållna i sam-band med tecknandet av ett avtal redovisas i årets resultat som en minskning av leasingavgifterna linjärt över leasingav-talets löptid. Variabla avgifter kostnadsförs i de perioder de uppkommer.

FINANSIELLA LEASINGAVTAL

Vid redovisning av finansiell leasing redovisas tillgången som en anläggningstillgång i balansräkningen och värderas initialt till det lägsta av leasingobjektets verkliga värde och nuvärdet av minimileaseavgifterna vid ingången av avtalet. Motsvaran-de förpliktelse av framtida leasingavgifter redovisas som kort- respektive långfristig skuld. De leasade tillgångarna skrivs av över respektive tillgångs nyttjandeperiod medan leasingbetal-ningarna redovisas som ränta och amortering av skulderna.

Minimileaseavgifterna fördelas mellan räntekostnad och amortering på den utestående skulden. Räntekostnaden förde-las över leasingperioden så att varje redovisningsperiod beförde-las- belas-tas med ett belopp som motsvarar en fast räntesats för den under respektive period redovisade skulden. Variabla avgifter kostnadsförs i de perioder de uppkommer.

SKATTER

I moderbolaget redovisas obeskattade reserver utan upp-delning på eget kapital och uppskjuten skatteskuld. I resul-taträkningen görs i moderbolaget på motsvarande sätt ingen fördelning av del av bokslutsdispositioner till uppskjuten skattekostnad.

KONCERNBIDRAG OCH AKTIEÄGARTILLSKOTT

Moderbolaget redovisar erhållna och lämnade koncernbidrag enligt alternativregeln som bokslutsdisposition. Aktieägartill-skott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktive-ras i aktier och andelar hos givaren, i den mån nedskrivning ej erfordras.

FUSIONER

Fusioner redovisas i enlighet med BFNAR 1999:1 Fusion av helägt dotterbolag. Koncernvärdesmetoden tillämpas vilket innebär att fusionerade dotterföretags tillgångar och skulder redovisas i respektive bolags moderbolag till de värden dessa hade i koncernredovisningen. Under året har ingen fusion skett med moderbolaget.

58

noter SINCH ÅRSREDOVISNING 2019

NOT 2.

rörelsesegment

2019, MSEK Meddelande–

tjänster Röst

och Video Operatörer Koncerngemensamt

och eliminering Koncernen

Intäkter från externa kunder 4 619,8 248,5 167,3 5 035,6

Intäkter från andra segment 72,7 0,4 6,0 –79,1

Bruttoresultat 1 124,4 109,5 160,2 0,0 1 394,1

EBITDA 557,3 26,6 15,7 –44,1 555,5

Av– och nedskrivningar –183,9

EBIT 371,6

Finansiella poster –16,6

Resultat före skatt 355,0

Anläggningstillgångar1) 2 897,6

1) Varav Sverige 298,5 MSEK, Brasilien 439,4 MSEK, Danmark 204,4 MSEK, Frankrike 247,2 MSEK, Storbritanninen 375,9 MSEK, Tyskland 149,9 MSEK, USA 1 178,7 MSEK och övriga länder 3,6 MSEK. I koncerngemensamt ingår EBITDA för moderbolaget med –19,4 MSEK.

2018, MSEK Meddelande–

tjänster Röst

och Video Operatörer Koncerngemensamt

och eliminering Koncernen

Intäkter från externa kunder 3 744,1 91,0 151,5 3 986,6

Intäkter från andra segment 8,2 0,4 5,3 –13,9

Bruttoresultat 817,3 50,5 140,6 0,0 1 008,4

EBITDA 376,7 –10,5 23,8 –16,7 373,3

Av– och nedskrivningar –155,5

EBIT 217,8

Finansiella poster –16,5

Resultat före skatt 201,3

Anläggningstillgångar1) 2 164,4

1) Varav Sverige 260,3 MSEK, Danmark 212,9 MSEK, Storbritanninen 355,1 MSEK, Tyskland 158,8 MSEK, USA 1 175,9 MSEK och övriga länder 1,4 MSEK.

I koncerngemensamt ingår EBITDA för moderbolaget med –24,2 MSEK.”

Koncernens verksamhet delas upp i rörelsesegment baserat på vilka delar av verksamheten som företagets koncernledning följer upp. Sinch koncernledning följer upp det rörelseresultat före av– och nedskrivningar, EBITDA, som segmenten genere-rar. Varje rörelsesegment har en chef som är ansvarig för den dagliga verksamheten och som regelbundet rapporterar utfal-let av rörelsesegmentets prestationer till koncernledningen.

I segmentens EBITDA har inkluderats direkt hänförbara pos-ter. Förvärvskostnader, omstruktureringskostnader, integra-tionskostnader och andra ej regelbundet återkommande pos-ter fördelas inte på koncernens rörelsesegment. Tillgångar och skulder följs inte upp av koncernledningen uppdelat på de olika segementen. I anläggningstillgångar inkluderas immateriella, materiella och nyttjanderättstillgångar.

Från 1 januari 2019 utgörs koncernens rörelsesegment av Meddelandetjänster, Röst och Video samt Operatörer. Vehicle var tidigare ett eget segment, men ingår från 1 januari 2019 i segmentet Meddelandetjänster, jämförelsesiffrorna är om -räknade.

• Intäkter inom Meddelandetjänster består av avgifter för han-tering av meddelanden samt utförande och hanhan-tering av per-sonliga och dynamiska video– och MMS–meddelanden åt företag. Kostnaderna består huvudsakligen av avgifter till tele-operatörer, annonseringskostnader samt löner till personal.

• Röst och Videos intäkter består huvudsakligen av avgifter för hantering av röst– och videokommunikation. Kostna-derna består huvudsakligen av avgifter till teleoperatörer samt löner till personal.

• Intäkter inom Operatörer består av licenser för programvara inklusive uppgraderingar samt supportavgifter. Kostnaderna består huvudsakligen av löner till personal.

• Koncerngemensamt utgörs av moderbolaget och ej för-delade poster.

Försäljning inom och mellan koncernens rörelsesegment sker på marknadsmässiga villkor.

Koncernen har en kund (2018 ingen) som enskilt bidrog till 10 procent eller mer av koncernens intäkter, kunden redovisas i  segmentet Meddelandetjänster.

59

noter SINCH ÅRSREDOVISNING 2019

NOT 3.

Related documents