• No results found

Moderniserad EU-samordning av social trygghet

In document EU-bestämmelser om social trygghet (Page 12-16)

Europeiska unionens bestämmelser om samordning av social trygghet har funnits i 50 år och reglerna har hela tiden anpassats till utvecklingen i samhället och på rättsområdet. De nya förordningarna (EG) nr 883/2004 och (EG) nr 987/2009 – den

”moderniserade samordningen av social trygghet i EU” – bygger vidare på detta arbete och innebär enklare och bättre EU-lagstiftning och att individens rättigheter stärks.

Med denna moderniserade samordning har fokus flyttats från att underlätta arbets-tagarnas rörlighet till att se till att alla människors rättigheter tas till vara, oavsett om de förvärvsarbetar eller inte. Dessa förändringar ska göra det lättare för med-borgare i EU när de flyttar från ett land till ett annat.

Den moderniserade samordningen är ett viktigt steg framåt när det gäller att skydda människors rättigheter – inte bara för de omkring 10,5 miljoner européer som bor i ett annat EU-land än födelselandet (ca 2,1 % av EU:s befolkning). De nya reglerna kommer att göra livet lättare för de 250 000 människor som tidigare har arbetat i flera medlemsstater och behöver exportera en del av sina pensionsrät-tigheter varje år. De kommer också att innebära ett bättre skydd för drygt 1 miljon gränsarbetare i EU.

2.1 Bättre information och bättre tillgång till rättigheter

Människors behov står i centrum för den moderniserade samordningen, och de nya förordningarna betonar medlemsstaternas skyldigheter gentemot medbor-garna. Därför måste medlemsstaterna ge aktivt stöd och information och uppfylla konkreta mål för effektivitet, snabb handläggning och tillgänglighet. Din skyldig-het som medborgare är att informera berörda institutioner så snart som möjligt om eventuella förändringar i dina personliga förhållanden eller din familjesituation som kan påverka rätten till förmåner.

För att stödja det här målet för god förvaltning införs genom de nya reglerna elek-troniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter mellan institutionerna. Detta ska ske genom det s.k. EESSI-systemet (Electronic Exchange of Social Security Information), varigenom ett nätverk inrättas för de drygt 50 000 nationella institutionerna.

De gamla E-blanketterna kommer att försvinna, men vissa kommer att ersättas av nya s.k. systemoberoende blanketter (se listan i avsnitt 7). Du kommer också att få tillgång till EESSI-systemet genom en katalog över alla nationella och lokala insti-tutioner som arbetar med samordning av social trygghet.

Skyddet för enskilda när de flyttar inom EU förbättras också genom de nya förord-ningarna. För att de ska följa de nationella lagstiftningarnas utveckling har även nya rättigheter som faderskapsförmåner och förmåner vid förtida pensionering, som inte omfattades av de gamla reglerna, inkluderats. Dessutom har reglerna för arbetslöshetsersättning, sjukförsäkring och familjeförmåner förenklats, vilket bör göra det lättare att tolka förordningarna så att inte oenighet uppstår i onödan.

De nya förordningarna ger också medborgarna möjlighet att tillfälligt omfattas av ett socialt trygghetssystem och att beviljas förmåner när medlemsstaterna har skil-da uppfattningar om vilken lagstiftning som ska tillämpas. Det garanterar att ingen lämnas utan socialt skydd i väntan på en medlemsstats beslut.

Samtidigt införs ett nytt förfarande för dialog och förlikning mellan medlemssta-terna. När länderna har olika uppfattning om en handlings giltighet eller vilken lagstiftning som ska tillämpas i ett visst ärende ska detta hjälpa dem att hitta en lösning inom sex månader.

De nya förordningarna träder i kraft den 1 maj 2010. Från och med den dagen ska alla nationella institutioner och organ börja tillämpa de nya reglerna om samord-ning av social trygghet som beskrivs i den här handboken.

VIktIGt

När det gäller Island, Liechtenstein, Norge (EES-länderna) och Schweiz kommer de nya förordningarna inte att gälla förrän avtalen mellan EU och dessa länder har ändrats enligt de nya bestämmelserna.

2.2 Övergång från de gamla reglerna till de nya

Särskilda bestämmelser har antagits för att se till att övergången till de nya bestäm-melserna inte får negativa konsekvenser för medborgarna.

➥ Vilka regler tillämpas på en ansökan som lämnades in innan reglerna ändrades?

När de nya förordningarna trätt i kraft kommer de i princip att tillämpas även på situationer som uppstått innan förordningarna börjar tillämpas. Däremot kommer ansökningar som lämnats in enligt de gamla förordningarna att behandlas enligt de regler som gällde vid tidpunkten för inlämnandet.

Om du har beviljats pension enligt de gamla reglerna kan du begära att en ny beräkning görs enligt de nya reglerna. En sådan omräkning kan aldrig leda till att du får lägre pension.

➥ Vad händer med handlingar som utfärdats av en institution enligt de gamla reglerna?

Handlingar för samordningen av social trygghet (dvs. E-blanketter, det europeiska sjukförsäkringskortet och provisoriska intyg) som utfärdats av behöriga myndighe-ter enligt de gamla reglerna är fortfarande giltiga när de nya förordningarna börjar gälla. De kan dock inte användas efter giltighetstidens utgång eller om de dras in eller byts ut av den behöriga institutionen.

➥ I vilket land kommer jag att vara försäkrad om de regler som gäller i mitt fall ändras?

Om du enligt de nya reglerna omfattas av ett annat lands lagstiftning än enligt de gamla reglerna, kommer den ursprungliga lagstiftningen att fortsätta att gälla i högst tio år om din situation är oförändrad. Du kan dock begära att omfattas av den lagstiftning som de nya bestämmelserna föreskriver.

➥ När det gäller utsända arbetstagare, kommer de nya reglerna att innebära att utsändningsperioden enligt de nya förordningarna ”startar om”?

Även enligt de nya bestämmelserna görs ett tidsbegränsat undantag från den all-männa regeln att du ska vara försäkrad i det land där du arbetar. Utsändningspe-rioden enligt de gamla reglerna kommer därför att beaktas och dras från den sam-manlagda tidsgränsen för utsändning enligt de nya förordningarna.

VIktIGt

Du kanske har andra frågor och problem som rör samverkan mellan de gamla reg-lerna och de nya. Kontakta gärna den behöriga institutionen i ditt land för att ta reda på hur de nya reglerna påverkar din situation. Den moderniserade samord-ningen ska leda till bättre information till medborgarna – du har rätt att få infor-mation om dina rättigheter och skyldigheter enligt de nya samordningsbestäm-melserna.

In document EU-bestämmelser om social trygghet (Page 12-16)