• No results found

Modersmålsundervisning

In document Regeringens skrivelse 2011/12:56 (Page 39-42)

– pilotverksamhet under fyra år

5.2.4 Modersmålsundervisning

I artikel 29i barnkonventionenanges att utbildningen bl.a. ska utveckla barnets egna kulturella identitet och eget språk. Romani chib är ett

Skr. 2011/12:56 Skr. 2011/12:56

40 nationellt minoritetsspråk och elever med grundläggande kunskaper i ett

nationellt minoritetsspråk har utökade rättigheter till modersmåls-undervisning. Det innebär att romani chib inte behöver vara det dagliga umgängesspråket i hemmet och att det inte heller måste finnas minst fem elever som önskar läsa språket hos huvudmannen för att elevens rätt till modersmålsundervisning ska kunna tas i anspråk. Ansvar för moders-målsundervisningen ligger hos huvudmännen som även är skyldiga att informera elever och föräldrar om rätten till modersmålsundervisning.

Nationella minoriteter och därmed även romska elever utnyttjar rätten till modersmålsundervisning i lägre grad än andra grupper.

Modersmålsundervisningen är betydelsefull ur flera aspekter.

Rapporter från t.ex. Skolverket anger att modersmålsundervisningen har positiva effekter för den enskildes identitetsutveckling och lärande.

Undervisning i modersmålet är ett stöd för individen att stärka sitt modersmål och stimulans att gå vidare med både fördjupning och bredd-ning av olika språk till nya kompetenser. Modersmålsundervisbredd-ning har också en främjande effekt för ett minoritetsspråks överlevnad.

Att främja utveckling och produktion av lärverktyg

Regeringens bedömning: Skolverket bör få ett uppdrag att främja utveckling och produktion av böcker och andra lärverktyg på samtliga varieteter av romani chib för barn, unga och vuxna. I uppdraget bör myndigheten samråda med romer.

Delegationens förslag: Ett särskilt statsbidrag för produktion av läro-medel i romani chib för alla nivåer inom skolväsendet ska inrättas.

Språkrådet och Romska språkkommittén ska i samverkan med Skol-verket planera och ansvara för att läromedel anpassade till alla under-visningsnivåer och i tillräcklig omfattning i samtliga varieteter produceras för olika användningsområden.

Remissinstanserna: Remissinstanserna anser att det råder brist på läromedel på modersmålet romani chib.

Skälen för regeringens bedömning: Ett av problemen när det gäller undervisningen i modersmål för de romska eleverna är bristen på böcker och andra lärverktyg, vilket påtalas av modersmålslärare, lärarassistenter, romska språkaktivister och andra personer som är aktiva kring moders-målsundervisningen. De lärverktyg som finns i dag räcker inte och de som finns är oftast anpassade för de lägre årskullarna. Elever på gymnasienivå saknar därför läromedel liksom elever som valt att läsa romani chib som språkval eller elevens val inom grundskolan. Inte heller på förskolenivå finns tillräckligt med pedagogiskt material.

Skolverket fick 2008 i uppdrag att dels undersöka behovet av medel, dels stödja utveckling och produktion av böcker och andra läro-medel för de nationella minoriteterna. Sammanlagt anvisades 10 miljoner kronor för uppdraget. Uppdraget resulterade bl.a. i läroböcker för under-visning i romani chib för olika språkfärdighetsnivåer utifrån den Europeiska ramkursplan som utarbetats på tre varieteter, metodmaterial för undervisning i romskt språk och romsk kultur på engelska, svenska och tre romska varieteter. Det har också resulterat i grammatik för

Skr. 2011/12:56

41 undervisning i romani chib i grund- och gymnasieskolan, översättningar

för Lexin bild- och ljudordlista på fem varieteter samt en barnbok på kalé med ordlistor.

Behoven av lärverktyg är dock stora och Skolverket bedömde att det fanns behov av en fortsatt satsning på läromedel på minoritetsspråken.

Regeringen gav därför i juli 2010 verket ytterligare ett uppdrag om att stödja utvecklingen och produktionen av böcker eller andra lärverktyg på samiska och romani chib. Enligt regeringens bedömning finns det dock behov av att fortsätta arbetet med att ta fram lärverktyg på romani chib.

Ett uppdrag bör därför lämnas till Skolverket att främja utveckling och produktion av böcker och andra lärverktyg på samtliga varieteter av romani chib för barn, unga och vuxna. I uppdraget bör myndigheten samråda med romer, bl.a. lärare i romani chib.

Att öka och underlätta modersmålsundervisning i romani chib och övriga nationella minoritetsspråk

Delegationen för romska frågor framhåller att en av de mest angelägna frågorna för det romska språkets bevarande och utveckling är högre utbildning och forskning. Behovet av utbildning av modersmålslärare är stort, liksom behovet av högskoleutbildning generellt i romani chib.

Sverige har genom ratificeringen av Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om lands-dels- eller minoritetsspråk bl.a. åtagit sig att främja bevarandet av de nationella minoritetsspråken i Sverige. Detta innebär bl.a. att Sverige förbundit sig att tillhandahålla utbildning och fortbildning av de lärare som behövs för att kunna erbjuda modersmålsundervisning och två-språkig undervisning i de nationella minoritetsspråken.

De satsningar på utbildning i nationella minoritetsspråk som regeringen gjort hittills har inte bedömts som tillräckliga av Europarådets expertkommitté på området. Europarådet anser att det krävs särskilda åtgärder i Sverige för att göra undervisningen mer tillgänglig i och på minoritetsspråken och för att råda bot på bristen på lärare och läromedel.

Europarådets ministerråd har därför rekommenderat Sverige att om-gående vidta åtgärder för att aktivt stärka tillgången på modersmåls-undervisning, utveckla tvåspråkig undervisning och skapa en fungerande lärarutbildning när det gäller nationella minoritetsspråk.

I regleringsbrevet för 2011 fick Skolinspektionen i uppdrag att granska hur huvudmännen informerar om rätten till och fullgör sin skyldighet att erbjuda modersmålsundervisning i minoritetsspråken i enlighet med de bestämmelser som finns i grundskoleförordningen (1994:1194), gym-nasieförordningen (1992:394), den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk och Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter. I uppdraget ingår även att granska tvåspråkig undervisning på minoritetsspråk som bedrivs i enlighet med 2 kap. 7 § grundskoleförordningen. Redovisningen ska lämnas till Regerings-kansliet (Utbildningsdepartementet) senast den 1 mars 2012.

Sedan 2007 har regeringen genomfört flera satsningar på uppbyggnad av utbildning i nationella minoritetsspråk. Regeringen har t.ex. gett Linköpings universitet ansvar för utbildning i romani chib. För att

ytter-Skr. 2011/12:56 Skr. 2011/12:56

42 ligare stärka arbetet fick Högskoleverket 2010 i uppdrag att föreslå

åt-gärder för hur Sverige på ett bättre sätt kan uppfylla åtagandena i Europarådets minoritetskonventioner när det gäller tillgång på lärare som kan undervisa i och på de nationella minoritetsspråken. Uppdraget redo-visades till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) den 31 oktober 2011. Regeringen avser att återkomma i frågan.

In document Regeringens skrivelse 2011/12:56 (Page 39-42)