• No results found

Revisorns kompetenser

4. Metod och metodologiska överväganden

4.3 Tillvägagångssätt

5.1.1 Molnbaserade tjänster

Respondenterna framhåller inte bara hur arbetet har förändrats utan också platsen de arbetar på har genomgått förändringar i och med digitaliseringen. Flera revisorer väljer att lyfta fram att fördelen med det digitala arbetssättet är att de inte längre är bundna till en viss plats på samma sätt. För att citera Revisor 1: “Digitaliseringen frigör mycket tid så att man inte är bunden till platsen. Vi har mycket digitala verktyg som gör att man kan jobba lite vart man än är.” . Revisor 5 harmoniserar med detta och lyfter fram fördelen att slippa alla pärmar, i synnerhet då arbetet involverar mycket resor. Revisor 7 framhåller att möjligheten till att arbeta var som helst beror på att allt idag görs online med hjälp av molnbaserade tjänster.

“Istället för att vi sitter och bläddrar i olika pärmar ber vi ofta kunderna ladda upp på ett moln… så att det enda vi behöver göra är att ta ned stickproven från molnet och sedan stämma av dem.”

Vidare beskriver flera revisorer att detta har medfört både för- och nackdelar. Fördelarna är likt tidigare uttryckt möjligheten att arbeta var man vill och när man vill. Nackdelarna, å andra sidan, är att detta medför att det alltid går att arbeta. Detta stöds även av Revisor 7 som framhåller att om kunden missade att posta något förr, exempelvis på torsdagen, så fick inte revisorerna materialet förrän på måndagen. Idag kan istället kunden skicka ett mail fredag eftermiddag vilket innebär att revisorn kan påbörja sitt arbete redan lördag morgon. Revisor 2 utvecklar detta:

“Man blir ju mindre beroende, dels av att träffa kund och dels av att vara på sin arbetsplats. Du kan ju vara precis var som helst, som kanske är både en fördel och en nackdel. Kanske mest fördel i vårt arbete då vi under vissa perioder jobbar väldigt mycket. Jag som då har familj hemma kan göra mina timmar på kontoret, sen kan jag åka hem och fortsätta. Jag behöver inte åka tillbaka. Det kan jag tycka är en klar fördel istället för att behöva hålla på med massa papper och bära pärmar.

Detta får även medhåll av Revisor 3 som understryker att allt är samlat på ett ställe digitalt och att det därmed alltid finns tillgängligt. Om en kund ringer när revisorn sitter på annan ort har den ändå tillgång till materialet vilket gör att revisorn på kort tid kan ge relativt bra svar på kundens frågor, tack vare att materialet finns tillgängligt.

I kontrast till ovanstående resonemang framhåller Revisor 4 att den känner sig väldigt bunden till kontoret då den idag arbetar på en mindre ort jämfört med tidigare i sin karriär då revisorn i fråga arbetade i en storstad. Detta betonas bero på att mindre städer ligger efter i

utvecklingen av digitaliseringsarbetet och att mycket fortfarande görs manuellt i pärm. I storstaden var det endast datorn som behövdes. Revisor 4 fortsätter och beskriver att vissa revisorer inte var på kontoret i över huvud taget, förutsatt att de inte hade något specifikt möte. Det fanns helt enkelt ingen anledning. I relation till detta framhåller Revisor 7 att även om möjligheten finns att arbeta vart som helst föredras det att sitta ute hos kunden. Detta eftersom att det blir smidigare att ställa frågor direkt och lättare att reda ut sakerna som behöver gås igenom på plats.

Ytterligare en aspekt som belyses av Revisor 5 är att molnbaserade tjänster har underlättat arbetet i team då även tillgången till varandras material även har ökat. En åsikt som också delas av Revisor 3, i synnerhet när de samarbetar med andra kontor och behöver komma åt eller erhålla behörighet till andras filer. Revisor 3 framhåller också att det finns många globala och internationella bolag som revideras. Då arbetar revisorerna i team med andra revisorer från olika länder, fast på samma byrå. Något som till stor del har underlättats genom molnbaserade tjänster.

5.2 Automatisering

“Automatisering för mig är när arbetet som en gång utfördes av människor nu utförs av maskiner”, framhäver Revisor 4. Detta stöds tillika av Revisor 6 som understryker att

automatiseringen egentligen är de momenten som människan gjorde tidigare fast numera har ersatts av program som utför dem. Allt mer arbetsuppgifter standardiseras och görs istället av programvaror. Revisor 7 tillägger även att automatisering innebär att något går per automatik och därmed av sig självt. För att citera Revisor 1:

“Automatisering är att göra vissa saker standardiserade. Det är det stora byråer gör, standardiserar processer för att de ska bli så enkla som möjligt. Vi behöver bara ta del av resultatet. Jag är positivt inställd till automatisering.”

Flera revisorer beskriver att fördelarna med automatisering är att det har skapat tid för andra arbetsuppgifter. Bland annat Revisor 1 understryker att det har bidragit till att tid har frigjorts så att revisorerna kan ägna sig åt mer kvalificerade delar i revisionen.

“Jag slipper de standardiserade arbetsuppgifterna som innebär att pricka och stämma av grejer. Om de kan göras per automatik kan jag lägga mycket mer tid på att konsultera och vara inne i verksamheter och det tycker jag är spännande.”

Detta får även medhåll av Revisor 6 som förklarar att de tråkiga momenten försvinner och att revisorerna istället kan ägna sig åt andra saker. Revisor 7 är också positivt inställd till

automatiseringen och välkomnar tanken om att i framtiden kunna gå ned på normala arbetstimmar då yrket i hög grad präglas av övertid.

Revisor 3 förklarar att en annan fördel med automatisering är att datorn kan integrera större datamängder som omfattar hela populationer. Istället för att en människa ska jämföra och analysera på papper. Därmed bidrar automatisering till att arbetsmoment kan göras mer effektivt. I linje med detta framhåller Revisor 7 att mycket av revisionen består av

dokumentation, vilket uppfattas som ett av de tråkigare arbetsmomenten inom professionen. Med hjälp av automatisering kan mycket av det rent administrativa arbetet tas bort så att mer tid frigörs till att sätta sig in i de svåra frågorna som exempelvis strategier kring kundens verksamhet.

Revisor 5 väljer att framhålla att en nackdel med automatiseringen är att hantverket kan försvinna. Revisorn tillägger vidare att grundarbetet kanske inte är det roligaste att göra, men samtidigt lär sig revisorerna vad revision handlar om och ur det perspektivet beskrivs

automatisering som en nackdel. Tanken bakom riskerar därmed att försvinna. Detta får även medhåll av Revisor 1 som betonar att automatiseringen kan skapa ett gap i förståelsen. Om alla grundläggande arbetsuppgifter automatiseras försvinner samtidigt alla grundläggande bultarna som behövs för att förstå yrket. Automatiseringen kan på så sätt göra att klyftan mellan förståelse och arbetsmomenten blir mycket större. Även Revisor 7 delar denna åsikt. Nedanstående citat av Revisor 1 tydliggör automatiseringens konsekvenser ytterligare:

“Problemet med automatiseringen är att den kan förstöra kunskapsbasen, jag tänker ur ett makroperspektiv. Vad kommer hända om 10 år om vi automatiserar allt för mycket? Jag tror att klyftan mellan kunskap och att komma till den kunskapen kommer bli större. Det blir svårare att förstå om man inte för börja med samma grundläggande uppgifter som idag, eftersom de uppgifterna redan då har

automatiserats. Medan de som är i det beslutande rummet kommer tycka att det är en bra lösning att automatisera för att de blir en kort, effektivt och kostnadsminskande lösning. Viss grad av automatisering är bra om de inte förstör för förståelsen - jag behöver inte mocka skit för att veta att det är tråkigt. Så sådana uppgifter som man inte behöver för att förstå principen bakom kan man ta bort - men vart sätter man stopp för automatiseringen?”

Related documents