• No results found

Uhly pˇrechod˚ ´ u dle obr. 1.2

In document TECHNICK ´A UNIVERZITA V LIBERCI (Page 23-41)

T1 134,1 -85,6 48,50

T2 48,5 99,22 147,72

T3 147,72 -13,62 134,1

2.2.2 Citlivostn´ı anal´yza

Jedn´ım ze sledovan´ych parametr˚u je pˇresnost mechanismu pˇri dosaˇzen´ı v´ydrˇze na konci zdvih˚u T1 (viz obr. 1.2). V tˇechto m´ıstech doch´az´ı k vlastn´ımu pˇred´an´ı jehly mezi jeheln´ımi tyˇcemi, tud´ıˇz je nutno dos´ahnout poˇzadovan´e polohy s definovanou toleranc´ı ∆x. Jej´ı

hodnota byla na z´akladˇe zkuˇsenost´ı z dosavadn´ıho provozu stanovena na ∆x = 0,2 mm.

Jelikoˇz odmˇeˇrov´an´ı polohy bude realizov´ano pouze sn´ımaˇcem natoˇcen´ı ´uhlu kliky ϕ (hˇr´ıdele motoru) a nikoli pˇr´ımo line´arn´ıho zdvihu x JT, je nutn´e stanovit dovolenou hod-notu ´uhlov´ych pˇrekmit˚u ∆ϕ, pˇri kter´e jeˇstˇe bude splnˇena tolerance ∆x. K tomu je tˇreba zn´at pˇrevod mechanismu µ, kter´y je z´avisl´y na absolutn´ım ´uhlu natoˇcen´ı ϕ. Pˇrevod µ klikov´eho mechanismu1 z´ısk´ame derivac´ı rovnice 2.1 podle ϕ:

µ = dx

Pro dan´e rozmˇery mechanismu lze pˇrevod interpretovat s´ıt´ı charakteristik na obr´azku 2.4, kde je zachycen pr˚ubˇeh funkce 2.4 pro hodnoty ∆ϕ od 0,1 do 1 s krokem 0,1. Z grafu lze odeˇc´ıst, ˇze pro splnˇen´ı poˇzadovan´e pˇresnosti zdvihu 0,2 mm pˇri v´ydrˇzi v ´uhlu ϕ = 48,5 ˇcin´ı dovolen´y pˇrekmit ´uhlu ∆ϕ ≈ 0,7. Tato hodnota bude jedn´ım z hodnot´ıc´ıch krit´eri´ı dosaˇzen´e kvality ˇr´ızen´ı.

Obr´azek 2.4: Citlivostn´ı anal´yza

1Pro zjednoduˇsen´ı je uvaˇzov´an ide´aln´ı mechanismus, tj. bez vyˇsetˇrov´an´ı geometrick´e pˇresnosti

2.3 Dynamick´ a anal´ yza

2.3.1 Urˇcen´ı z´atˇeˇzn´eho momentu

Pro spr´avn´y v´ybˇer krokov´eho motoru je nutn´e nejprve urˇcit momentovou charakteris-tiku z´atˇeˇze, coˇz je v tomto pˇr´ıpadˇe jeheln´ı tyˇc ovl´adan´a klikov´ym mechanismem. Analy-tick´y v´ypoˇcet dynamick´eho z´atˇeˇzn´eho momentu motoru je vlivem nekonstantn´ıho pˇrevodu pomˇernˇe sloˇzit´y. Jelikoˇz byl ale cel´y klikov´y mechanismus na pracoviˇsti KTS FS TUL na-vrhov´an a modelov´an v prostˇred´ı Pro/ENGINEER, bylo moˇzn´e prov´est tento v´ypoˇcet numericky. V´ypoˇcet byl proveden pro rozsah ´uhlu ϕ odpov´ıdaj´ıc´ı zdvihu T1, viz tabulka 2.1, pˇriˇcemˇz byl pouˇzit budic´ı pr˚ubˇeh ´uhlov´eho zrychlen´ı, kter´y byl navrˇzen pro variantu s pohony servomotory. Zaˇc´atek a konec sinusov´eho pr˚ubˇehu je doplnˇen o takt´eˇz sinusov´e n´abˇehy s c´ılem minimalizovat r´azy, kter´e by byly generov´any skokem ve zrychlen´ı v pˇr´ıpadˇe ˇcistˇe sinusov´eho pr˚ubˇehu.

Jelikoˇz zrychlen´ı nab´yv´a nejvyˇsˇs´ı hodnoty pˇri zdvihu T1, bude momentov´a charak-teristika sestavena pro tento zdvih. Konkr´etn´ı pr˚ubˇehy ´uhlov´eho zrychlen´ı, rychlosti a

´

uhlu natoˇcen´ı kliky jsou uvedeny na obr´azku 2.6. Jednotka ´uhlov´e rychlosti je pro vˇetˇs´ı pˇrehlednost pˇrepoˇc´ıt´ana na [ot/min]. Popsan´emu buzen´ı odpov´ıd´a dle simulace v pro-gramu Pro/ENGINEER pr˚ubˇeh z´atˇeˇzn´eho momentu na obr´azku 2.5. Ve spoleˇcn´em grafu je uveden i pr˚ubˇeh momentu n´ahradn´ıho setrvaˇcn´ıku, o nˇemˇz bude pojedn´ano d´ale.

0 0.005 0.01 0.015 0.02 0.025

−1.5

Obr´azek 2.5: Pr˚ubˇehy dynamick´eho momentu

0 0.005 0.01 0.015 0.02 0.025

0 0.005 0.01 0.015 0.02 0.025

0

0 0.005 0.01 0.015 0.02 0.025

40

Obr´azek 2.6: Pr˚ubˇehy ´uhlov´eho zrychlen´ı, ot´aˇcek a ´uhlu natoˇcen´ı kliky

2.3.2 N´avrh setrvaˇcn´ıku

V prvn´ı f´azi zkouˇsek pohon˚u se synchronn´ım servomotorem na KTS FS TUL bylo dy-namick´e zat´ıˇzen´ı pro jednoduchost simulov´ano setrvaˇcn´ıkem, kter´y byl navrˇzen tak, aby jeho moment setrvaˇcnosti Js=1,1·10−4kg·m2 odpov´ıdal redukovan´emu momentu klikov´eho mechanismu na konci zdvihu, nikoli jeho maxim´aln´ı hodnotˇe dosaˇzen´e pˇribliˇznˇe uprostˇred zdvihu. Takto volen´a hodnota d´av´a vypov´ıdaj´ıc´ı v´ysledky o chov´an´ı na zaˇc´atku a konci zdvihu, i kdyˇz dynamick´e zat´ıˇzen´ı ve stˇredn´ı ˇc´asti bude v˚uˇci re´aln´emu provozu pˇribliˇznˇe

poloviˇcn´ı.

Stejn´y setrvaˇcn´ık bude pouˇzit i pro zkouˇsky se zvolen´ym krokov´ym motorem. Zde by mˇela b´yt situace o nˇeco pˇr´ıznivˇejˇs´ı v tom smyslu, ˇze krokov´e motory maj´ı ve srovn´an´ı se synchronn´ımi servomotory niˇzˇs´ı pomˇer hnac´ıho momentu v˚uˇci vlastn´ımu momentu se-trvaˇcnosti, tud´ıˇz relativn´ı zmˇena celkov´eho momentu setrvaˇcnosti z´atˇeˇze a motoru bude niˇzˇs´ı.

2.3.3 Momentov´e charakteristiky

Uveden´e pr˚ubˇehy moment˚u vykreslen´e v z´avislosti na ot´aˇck´ach vytvoˇr´ı momentov´e cha-rakteristiky z´atˇeˇze, kter´e jsou uveden´e na obr´azku 2.7, opˇet jak pro klikov´y mechanismus tak i pro navrˇzen´y n´ahradn´ı setrvaˇcn´ık.

0 200 400 600 800 1000

−1.5

−1

−0.5 0 0.5 1 1.5

n [ot/min]

M [Nm]

Mklik. mech.

Msetrvacnik

Obr´azek 2.7: Momentov´e charakteristiky z´atˇeˇze

2.4 V´ ybˇ er krokov´ eho motoru

Krokov´e motory jsou v pr˚umyslu nasazov´any zejm´ena v dynamicky m´enˇe n´aroˇcn´ych aplikac´ıch, jako jsou pohony p´asov´ych dopravn´ık˚u automatizovan´ych v´yrobn´ıch linek, line´arn´ıch aktu´ator˚u2 apod. V´yznamnou pˇrednost´ı krokov´ych motor˚u je jejich schopnost pracovat bez polohov´e zpˇetn´e vazby, coˇz ˇsetˇr´ı n´aklady na odmˇeˇrov´an´ı polohy i vyhodno-covac´ı ˇr´ıdic´ı syst´em. Prakticky se pouˇz´ıvaj´ı pouze koncov´e sp´ınaˇce pro urˇcen´ı referenˇcn´ı a koncov´e polohy poh´anˇen´eho mechanismu.

Pˇredpokladem pro spolehliv´y provoz je dodrˇzen´ı maxim´aln´ıho z´atˇeˇzn´eho momentu motoru, nebot’ pˇri jeho pˇrekroˇcen´ı doch´az´ı ke ztr´atˇe kroku (nebo v´ıce krok˚u), kterou bez zpˇetn´e vazby nelze jednoduˇse detekovat. Z tohoto d˚uvodu ˇrada v´yrobc˚u nab´ız´ı varianty motor˚u s vestavˇen´ym enkod´erem polohy, kter´ym je typicky optoelektronick´y IRC sn´ımaˇc s rozliˇsen´ım ˇr´adovˇe stovek pulz˚u na ot´aˇcku, jehoˇz v´ystupn´ı sign´al se zpravidla zpracov´av´a v ˇr´ıdic´ım PLC. Pomoc´ı t´eto zpˇetn´e vazby lze detekovat ztr´atu kroku bˇehem chodu motoru, pˇr´ıpadnˇe kontrolovat koncovou polohu. Zp˚usob oˇsetˇren´ı pˇr´ıpadn´ych odchylek je ponech´an na uˇzivateli, resp. program´atorovi PLC.

Posledn´ım v´yvojov´ym stupnˇem je zaveden´ı polohov´e zpˇetn´e vazby pˇr´ımo do budiˇce krokov´eho motoru, kter´y tak m˚uˇze ztr´atu kroku automaticky eliminovat. Takov´e proveden´ı sice zvyˇsuje cenu budiˇce, umoˇzˇnuje vˇsak pouˇz´ıt krokov´y motor i pro dynamicky n´aroˇcnˇejˇs´ı aplikace. Pro ´uˇcely t´eto pr´ace byl na pracoviˇsti KTS FS TUL vybr´an pohon s krokov´ym motorem pr´avˇe v tomto uspoˇr´ad´an´ı.

Kl´ıˇcov´ymi parametry krokov´eho motoru jsou jeho momentov´a charakteristika a mo-ment setrvaˇcnosti rotoru, kter´y se spolu s momentem setrvaˇcnosti z´atˇeˇze (klikov´eho mechanismu) bude pod´ılet na celkov´em dynamick´em z´atˇeˇzn´em momentu. Pˇri hled´an´ı vhodn´eho typu motoru je nutn´e pro katalogovou hodnotu momentu setrvaˇcnosti a zvo-len´y pr˚ubˇeh zrychlen´ı vypoˇc´ıtat pˇr´ısluˇsn´y pr˚ubˇeh dynamick´eho momentu a tento pr˚ubˇeh pˇriˇc´ıst k pr˚ubˇehu dynamick´eho momentu samotn´e z´atˇeˇze. Z v´ysledku se z´ısk´a celkov´a mo-mentov´a charakteristika, podle n´ıˇz lze porovn´avat pouˇzitelnost vybran´eho typu motoru.

Praktick´ym probl´emem pˇri v´ybˇeru motoru je fakt, ˇze pomˇer dosahovan´eho hnac´ıho mo-mentu a momo-mentu setrvaˇcnosti rotoru pro rostouc´ı rozmˇery (a tedy i v´ykon) motoru sp´ıˇse kles´a, tud´ıˇz nelze motor jednoduˇse zvolit jako v´yraznˇe pˇredimenzovan´y. V tom pˇr´ıpadˇe by byl pomˇer momentu setrvaˇcnosti motoru v´yraznˇe vyˇsˇs´ı, neˇz moment setrvaˇcnosti z´atˇeˇze, coˇz by vedlo na vyˇsˇs´ı spotˇrebu energie a tedy i na vyˇsˇs´ı provozn´ı n´aklady, nehledˇe na vˇetˇs´ı rozmˇery a vyˇsˇs´ı poˇrizovac´ı cenu v´ykonnˇejˇs´ıho motoru a budiˇce.

2S pˇrevodem rotaˇcn´ıho pohybu na posuvn´y pomoc´ı ˇsroubu a matice

2.5 Popis pouˇ zit´ eho pohonu

Zvolen´a sestava krokov´eho motoru ASM69ACE a jemu pˇr´ısluˇsn´eho budiˇce ASD16D-C z ˇrady αstep je v´yrobkem fy. Oriental Motor U.S.A. ´Upln´y popis je dostupn´y v dokumen-taci v´yrobce [3] a manu´alu [4]. Podstatnou vlastnost´ı ˇrady pohon˚u αstep je implementace polohov´e zpˇetn´e vazby, jak byla pops´ana v´yˇse.

2.5.1 Budiˇc ASD16D-C

Z´akladn´ı vlastnosti:

• polohov´a zpˇetn´a vazba

• mikrokrokov´an´ı (lze nastavit 500, 1000, 5000, 10 000 mikrokrok˚u na ot´aˇcku)

• ˇr´ızen´ı pulzn´ım sign´alem

• rychlostn´ı filtr

• nastaviteln´y proud vinut´ım

• nap´ajen´ı 230V/50Hz

Budiˇc sdruˇzuje funkce v´ykonov´eho ˇclenu, proudov´e ochrany proti pˇret´ıˇzen´ı motoru a pˇredevˇs´ım ˇr´ızen´ı pomoc´ı vnˇejˇs´ıch sign´al˚u z nadˇrazen´e ˇr´ıdic´ı jednotky. Pro kaˇzd´y ˇr´ıdic´ı puls, resp. poˇzadovan´y krok, je generov´ana budic´ı sekvence vinut´ı motoru. Kromˇe ˇr´ıd´ıc´ıch vstup˚u je budiˇc vybaven ˇradou pomocn´ych vstup˚u a v´ystup˚u, kter´e poskytuj´ı informace napˇr. o ukonˇcen´ı pohybu, pˇret´ıˇzen´ı apod. Vˇsechny vstupy a v´ystupy jsou galvanicky oddˇeleny pomoc´ı optoˇclen˚u, v´ystupy jsou v proveden´ı diferenci´aln´ıho budiˇce linky nebo tranzistorov´eho sp´ınaˇce s otevˇren´ym kolektorem. Nap´ajen´ı galvanicky oddˇelen´e ˇc´asti je extern´ı, lze volit mezi 5 a 24 V.

Cinnost polohov´e zpˇetn´e vazby se principi´alnˇe v´ˇ yraznˇe liˇs´ı od funkce klasick´e kask´adn´ı regulace zn´am´e u servopohon˚u. Zpˇetn´a vazba je aktivov´ana aˇz tehdy, pokud polohov´a odchylka dos´ahne velikosti jednoho mechanick´eho kroku (1,8), nez´avisle na nastaven´ı rozliˇsen´ı mikrokrokov´an´ı. Potom je moment motoru udrˇzov´an ˇr´ıdic´ı elektronikou budiˇce na maxim´aln´ı hodnotˇe tak, aby se po odeznˇen´ı z´atˇeˇze, kter´a polohovou odchylku zp˚usobila, rotor ust´alil v poˇzadovan´e poloze, ˇc´ımˇz je zabr´anˇeno ztr´atˇe kroku. Maxim´aln´ı velikost polo-hov´e odchylky pˇritom nen´ı nijak omezena. Je ovˇsem omezena doba trv´an´ı chodu v uzavˇren´e smyˇcce a to na 5 s. Pokud bˇehem t´eto doby nedojde k vyrovn´an´ı polohov´e odchylky pod 1,8, budiˇc motor zastav´ı a prostˇrednictv´ım sign´alu ALARM ozn´am´ı chybu. Z uveden´eho vypl´yv´a, ˇze tato zpˇetn´a vazba m´a sp´ıˇse kontroln´ı charakter, i kdyˇz dok´aˇze zabr´anit ztr´atˇe kroku pˇri kr´atkodob´em pˇret´ıˇzen´ı.

V ˇc´asti 2.2.2 bylo uk´az´ano, ˇze v aplikaci pohonu jeheln´ı tyˇce je tˇreba ˇr´ıdit polohu s maxim´aln´ı odchylkou 0,7, tud´ıˇz v oblasti, kde se popsan´a zpˇetn´a vazba neuplatn´ı.

K syst´emu je tak nutno pˇristupovat, jako by pracoval v otevˇren´e smyˇcce. Z toho vych´az´ı navrˇzen´a metoda ˇr´ızen´ı popsan´a v ˇc´asti 4.2.

Dalˇs´ı podstatnou vlastnost´ı pouˇzit´eho budiˇce je schopnost mikrokrokov´an´ı s rozliˇsen´ım aˇz 10 000 krok˚u/ot, tzn. kaˇzd´y z 200 mechanick´ych krok˚u motoru je interpolov´an aˇz na 50 mikrokrok˚u. Pˇrechodov´a odezva krokov´eho motoru pˇri vykon´an´ı kroku vykazuje v´yrazn´e rezonanˇcn´ı pˇrekmity, coˇz je obecn´a vlastnost vˇsech krokov´ych motor˚u, kter´a je d´ana jejich konstrukc´ı a zp˚usobem buzen´ı. Rezonance se projevuje zejm´ena pˇri n´ızk´ych ot´aˇck´ach, kdy mezi sousedn´ımi kroky probˇehne nˇekolik period kmit˚u. U krokov´ych motor˚u se definuj´ı tzv. rezonanˇcn´ı ot´aˇcky3, nad kter´ymi tento jev jiˇz nenast´av´a. V uvaˇzovan´e aplikaci je vˇsak vyˇzadov´an spojit´y pr˚ubˇeh rychlosti jiˇz od nuly, tud´ıˇz se pˇri rozbˇehu a brzdˇen´ı rezonanˇcn´ım ot´aˇck´am vyhnout nelze.

Pˇri experimentech s navrˇzen´ym setrvaˇcn´ıkem bylo zjiˇstˇeno, ˇze amplituda pˇrekmit˚u ˇr´adovˇe dosahuje velikosti kroku. U pouˇzit´eho motoru s rozliˇsen´ım 200 krok˚u/ot (1,8/krok) by tak bez mikrokrokov´an´ı samotn´e pˇrekmity zp˚usoben´e jeho chodem pˇresahovaly dovo-lenou toleranci 0,7. To by vadilo pr´avˇe na konci zdvihu, kde je vyˇzadov´ana aperiodick´a odezva. Proto bylo vyuˇzito mikrokrokov´an´ı s nejvyˇsˇs´ım rozliˇsen´ım 10 000 krok˚u/ot, kdy velikost kroku ˇcin´ı pouze 0,036. To umoˇzn´ı nahl´ıˇzet na motor jako na spojit´y v poloze, i kdyˇz t´ım vzrostou n´aroky na navrhovanou ˇr´ıdic´ı jednotku, zejm´ena na maxim´aln´ı frek-venci ˇr´ıd´ıc´ıch pulz˚u. Sn´ıˇzen´ım velikosti kroku se d´ale v´yraznˇe sniˇzuj´ı hluk a vibrace, coˇz je i d˚uvod, proˇc renomovan´ı v´yrobci nab´ızej´ı ˇspiˇckov´e pohony s pˇetif´azov´ymi krokov´ymi motory a budiˇci s rozliˇsen´ım aˇz 50 000 krok˚u na ot´aˇcku.

Informace z indukˇcnostn´ıho polohov´eho sn´ımaˇce integrovan´eho v motoru je pˇr´ıstupn´a prostˇrednictv´ım kvadraturn´ıho sign´alu (emulace v´ystupu IRC sn´ımaˇce), jehoˇz rozliˇsen´ı je shodn´e s nastaven´ym rozliˇsen´ım budiˇce. V´yrobce uv´ad´ı, ˇze tento sign´al m˚uˇze b´yt zpoˇzdˇen aˇz o 1 ms v˚uˇci aktu´aln´ı poloze, coˇz bylo ovˇeˇreno mˇeˇren´ım. Nav´ıc bylo zjiˇstˇeno, ˇze pˇri k´odov´an´ı smˇeru pohybu doch´az´ı k neoˇcek´avan´ym chyb´am, kter´e zˇrejmˇe generuje inter-pol´ator v budiˇci. Pravdˇepodobnˇe jsou zp˚usobeny poˇzadovan´ym pr˚ubˇehem polohy, kter´y nut´ı motor pracovat v reˇzimu, na kter´y nen´ı navrˇzen, protoˇze reverzace smˇeru ot´aˇcen´ı motoru mus´ı mezi zdvihy T2 a T3 probˇehnout v podstatˇe za chodu4. Z tohoto d˚uvodu bylo mˇeˇren´ı polohy realizov´ano extern´ım IRC sn´ımaˇcem, popsan´ym v ˇc´asti 3.1.3.

Budiˇc d´ale disponuje funkc´ı rychlostn´ıho filtru (VFIL), kter´y je doporuˇcov´an pro

” za-oblen´ı“ hran pr˚ubˇeh˚u rychlosti, jeˇz jsou zpravidla zad´av´any jako rampov´e ´useky. Para-metrem filtru je ˇcasov´a konstanta, kterou lze nastavit v 16-ti kroc´ıch (0–82 ms). V dan´e aplikaci mˇela ˇcinnost tohoto filtru sp´ıˇse negativn´ı vliv a nejlepˇs´ıch v´ysledk˚u bylo dosaˇzeno po jeho ´upln´em vypnut´ı.

3Pouze pro samotn´y motor bez z´atˇeˇze, jelikoˇz provozn´ı rezonanˇcn´ı frekvence z´avis´ı tak´e na momentu setrvaˇcnosti z´atˇeˇze.

4V manu´alu [4] nen´ı ˇcas potˇrebn´y pro zmˇenu smˇeru ot´aˇcen´ı pˇresnˇe specifikov´an, v´yrobce se omezil pouze na formulaci:

Ne kratˇs´ı, neˇz je nezbytnˇe nutn´e“

Posledn´ım nastaviteln´ym parametrem budiˇce je proudov´e omezen´ı (CURRENT), kter´e lze pouˇz´ıt pro sn´ıˇzen´ı tepeln´eho zat´ıˇzen´ı motoru. V dan´e aplikaci byla nastavena maxim´aln´ı hodnota proudu pro dosaˇzen´ı co nejvyˇsˇs´ıho momentu.

2.5.2 Krokov´y motor ASM69ACE

Z´akladn´ı vlastnosti:

• konstrukce: hybridn´ı, dvouf´azov´y

• statick´y vazebn´ı moment: 2 Nm

• moment setrvaˇcnosti rotoru: Jm=0,802·10−4 kg·m2

• rozliˇsen´ı: 200 krok˚u na ot´aˇcku (krok = 1,8)

• vestavˇen´y indukˇcnostn´ı sn´ımaˇc natoˇcen´ı

• bipol´arn´ı vinut´ı (buzen´ı dvojic´ı H m˚ustk˚u)

Podrobn´e elektrick´e parametry motoru (odpor a indukˇcnost f´aze, doporuˇcen´y proud) v´yrobce neuv´ad´ı, jelikoˇz je motor s budiˇcem dod´av´an jako celek. Nejpodstatnˇejˇs´ı parame-try motoru pro n´avrh pohonu jsou vlastn´ı moment setrvaˇcnosti Jm a provozn´ı momentov´a charakteristika uveden´a na obr´azku 2.8. Pro srovn´an´ı je uvedena spolu s momentov´ymi charakteristikami klikov´eho mechanismu a n´ahradn´ıho setrvaˇcn´ıku z obr´azku 2.5, kter´e jsou zde jiˇz uvaˇzov´any vˇcetnˇe dynamick´eho momentu rotoru. Momentov´a charakteristika motoru z´avis´ı na zp˚usobu jeho buzen´ı, v´yrobce ji uv´ad´ı pˇri pouˇzit´ı dodan´eho budiˇce a rozliˇsen´ı 1000 krok˚u na ot´aˇcku, pˇriˇcemˇz ale neuv´ad´ı vliv jin´eho rozliˇsen´ı na jej´ı tvar. D´ale neuv´ad´ı ani charakteristiku rozbˇehovou, coˇz vzhledem k poˇzadovan´emu pr˚ubˇehu rychlosti nevad´ı, protoˇze motor je z nulov´e rychlosti rozb´ıh´an spojitˇe.

Jelikoˇz je pr˚ubˇeh momentu klikov´eho mechanismu nesymetrick´y v˚uˇci ose ot´aˇcek, je momentov´a charakteristika motoru zobrazena v 1. i 4. kvadrantu. Je vidˇet, ˇze je vyuˇz´ıv´an rozsah ot´aˇcek, kde moment motoru jeˇstˇe v´yraznˇe nekles´a, pˇresto je pro zvolen´y pr˚ubˇeh zrychlen´ı (viz. obr. 2.6) maxim´aln´ı moment pˇrekroˇcen. Z tohoto d˚uvodu zˇrejmˇe nebude moˇzn´e dos´ahnout poˇzadovan´e rychlosti stroje 250 cykl˚u za minutu.

0 500 1000 1500 2000 2500 3000 3500 4000

−2.5

−2

−1.5

−1

−0.5 0 0.5 1 1.5 2 2.5

n [ot/min]

M [Nm]

Mmotor

Mklik. mech. + M

rotor

Msetrvacnik + M

rotor

Obr´azek 2.8: Momentov´a charakteristika motoru

Kapitola 3

R´ıdic´ı jednotka pohonu ˇ

3.1 N´ avrh HW

Jak jiˇz bylo zm´ınˇeno v ´uvodu pr´ace, je n´avrh vlastn´ı ˇr´ıdic´ı jednotky vynucen t´ım, ˇze stan-dardn´ı ˇr´ıdic´ı jednotky, urˇcen´e pro ovl´ad´an´ı krokov´ych motor˚u v ´uloh´ach pr˚umyslov´e auto-matizace, umoˇzˇnuj´ı generov´an´ı pouze pr˚ubˇeh˚u s konstantn´ım zrychlen´ım. To je pro reali-zaci poˇzadovan´e zdvihov´e funkce nedostaˇcuj´ıc´ı. Navrhovan´a ˇr´ıdic´ı jednotka mus´ı zajiˇst’ovat n´asleduj´ıc´ı funkce:

• Generov´an´ı ˇr´ıdic´ıch pulz˚u pro pr˚ubˇehy s obecn´ym zrychlen´ım

• Synchronizace dvou identick´ych pohon˚u

• Zmˇena rychlosti v nˇekolika kroc´ıch

• Odmˇeˇrov´an´ı referenˇcn´ı polohy pohon˚u

3.1.1 Volba HW prostˇredk˚u

N´avrh HW ˇr´ıdic´ı jednotky vych´az´ı z toho, ˇze tato bude slouˇzit pouze pro experiment´aln´ı ovˇeˇren´ı pouˇzitelnosti krokov´ych motor˚u v dan´e aplikaci. Neklade si za c´ıl konstrukci ˇr´ıdic´ı elektroniky ve formˇe pouˇziteln´e pro pˇr´ıpadnou s´eriovou v´yrobu, naopak je orientov´an sp´ıˇse na vyuˇzit´ı dostupn´ych v´yvojov´ych prostˇredk˚u.

Pro realizaci HW pˇripad´a v ´uvahu jednoˇcipov´y mikrokontrol´er (MCU) nebo hradlov´e pole (FPGA), pˇriˇcemˇz kaˇzd´a z tˇechto variant m´a jist´e v´yhody a nev´yhody. V´yhodou MCU jsou jednoduˇsˇs´ı v´yvojov´e prostˇredky, nedosahuje vˇsak v´ykonu FPGA, kter´e m´a schopnost nez´avisl´eho paraleln´ıho chodu v´ıce ˇc´ast´ı obvodu. To umoˇzˇnuje v jedin´em ˇcipu implemento-vat funkce, kter´e jedin´y MCU nen´ı schopen zvl´adnout. FPGA je tedy vhodn´e pro s´eriovou v´yrobu, je vˇsak n´aroˇcnˇejˇs´ı na zvl´adnut´ı n´avrhov´ych syst´em˚u. HW ˇr´ıdic´ı jednotky bude pr´avˇe kv˚uli jednoduchosti n´avrhu postaven na b´azi MCU, pˇriˇcemˇz pro hromadnou v´yrobu by bylo vhodnˇejˇs´ı navrˇzen´e algoritmy implementovat v hradlov´em poli.

Prim´arn´ı funkc´ıˇr´ıdic´ı jednotky je periodick´e generov´an´ı sekvence pulz˚u, kter´a odpov´ıd´a poˇzadovan´e zdvihov´e funkci. Frekvence pulz˚u f [Hz] pˇritom odpov´ıd´a rychlosti ot´aˇcen´ı motoru n [ot/min] podle vztahu:

f = N · n

60 , (3.1)

kde N [pls/ot] je nastaven´e rozliˇsen´ı krokov´eho motoru, resp. jeho budiˇce. Z graf˚u na obr´azku 2.6 je patrn´e, ˇze pro poˇzadovan´y pr˚ubˇeh zdvihov´e funkce dosahuje rychlost ot´aˇcen´ı nejv´yˇse 1000 ot/min. Mikrokrokov´an´ı je nastaveno na nejvyˇsˇs´ı rozliˇsen´ı pouˇzit´eho budiˇce, tj. N = 10 000 pls/ot. Dosazen´ım do vztahu 3.1 dojdeme k maxim´aln´ı frekvenci pulz˚u, kterou mus´ı b´yt ˇr´ıdic´ı jednotka schopna generovat: fmax = 167 kHz, tj. nejkratˇs´ı perioda ˇcin´ı Tmin = 6 µs. Bˇehem t´eto doby mus´ı m´ıt procesor dostatek ˇcasu na vykon´an´ı rutiny pro generov´an´ı jednoho pulzu.

Zvolen´ym typem procesoru je PIC18F4685 fy. Microchip. Jeho maxim´aln´ı taktovac´ı frekvence je 40 MHz, pˇriˇcemˇz vykon´an´ı jedn´e instrukce trv´a 4 periody hodinov´eho sign´alu.

Doba vykon´an´ı jedn´e instrukce tak ˇcin´ı 100 ns, tud´ıˇz lze mezi nejbliˇzˇs´ımi dvˇema pulzy vykonat cca 60 instrukc´ı. To se pˇri psan´ı obsluˇzn´eho programu uk´azalo b´yt jako dostateˇcn´e i s nezbytnou rezervou.

3.1.2 Blokov´e sch´ema

Obr´azek 3.1: Blokov´e sch´ema ˇr´ıdic´ı jednotky

Blokov´e sch´ema ˇr´ıdic´ı jednotky je na obr´azku 3.1. Kaˇzd´y z dvojice motor˚u (MOTOR A, MOTOR B) je nap´ajen vlastn´ım budiˇcem (Budiˇc A, Budiˇc B), kter´y je ˇr´ızen pˇr´ısluˇsn´ym MCU (SLAVE MCU A, SLAVE MCU B). ´Ukolem tˇechto MCU je generov´an´ı sekvenc´ı ˇr´ıdic´ıch pulz˚u pro vykon´an´ı poˇzadovan´ych zdvihov´ych funkc´ı obou pohon˚u. V pamˇeti MCU je uloˇzen program pro generov´an´ı pulz˚u i potˇrebn´a data. Program je u obou MCU stejn´y, data se liˇs´ı podle naprogramovan´ych pr˚ubˇeh˚u.

Cinnost SLAVE MCU je synchronizov´ana nadˇrazen´ˇ ym MASTER MCU, kter´y zajiˇst’uje ovl´ad´an´ı ˇr´ıdic´ı jednotky jako celku. ˇR´ıdic´ı jednotka se tedy skl´ad´a celkem ze tˇr´ı MCU a dalˇs´ıch podp˚urn´ych obvod˚u, z nichˇz nejv´yznamnˇejˇs´ı jsou dekod´ery polohy (DECODER A, DECODER B), kter´e zpracov´avaj´ı sign´aly z dvojice sn´ımaˇc˚u (IRC A, IRC B) a poskytuj´ı informaci o ´uhlu natoˇcen´ı motoru.

3.1.3 Odmˇeˇrov´an´ı polohy

Pˇrestoˇze navrˇzen´e ˇr´ızen´ı pohon˚u pracuje v otevˇren´e smyˇcce, je pro zaruˇcen´ı spolehliv´e funkce stroje nutn´e ovˇeˇrit skuteˇcnou polohu JT ve stanoven´em m´ıstˇe kaˇzd´e periody pra-covn´ıho cyklu. Pokud by byla poloha JT mimo vymezen´e p´asmo, znamen´a to chybu (napˇr.

zaseknut´ı) a nesm´ı b´yt spuˇstˇen dalˇs´ı pracovn´ı cyklus.

Jelikoˇz se z d˚uvodu nedostatku ˇcasu nepodaˇrilo uspokojivˇe vyˇreˇsit odmˇeˇrov´an´ı s vyuˇzit´ım informace o poloze ze sn´ımaˇce integrovan´eho v krokov´em motoru, je poloha kaˇzd´e JT mˇeˇrena pomoc´ı nez´avisl´eho sn´ımaˇce. Pro ´uˇcely v´yzkumu to nen´ı na z´avadu, pro nasazen´ı v s´eriov´e v´yrobˇe by se ovˇsem tento probl´em musel odstranit. Pˇredevˇs´ım kv˚uli cenˇe

Jelikoˇz se z d˚uvodu nedostatku ˇcasu nepodaˇrilo uspokojivˇe vyˇreˇsit odmˇeˇrov´an´ı s vyuˇzit´ım informace o poloze ze sn´ımaˇce integrovan´eho v krokov´em motoru, je poloha kaˇzd´e JT mˇeˇrena pomoc´ı nez´avisl´eho sn´ımaˇce. Pro ´uˇcely v´yzkumu to nen´ı na z´avadu, pro nasazen´ı v s´eriov´e v´yrobˇe by se ovˇsem tento probl´em musel odstranit. Pˇredevˇs´ım kv˚uli cenˇe

In document TECHNICK ´A UNIVERZITA V LIBERCI (Page 23-41)