• No results found

3 Metod

4.6 K ONCEPTUTVECKLING

4.6.1 Moodboard

Moodboarden byggdes med Instagram-bilderna som bas. I den stora mängd fotografier som fanns att arbeta med, 240 stycken, var det nödvändigt att börja sortera, sålla, välja ut och välja bort. För att kunna hitta en gemensam nämnare och kunna välja ut bilder systematiskt, användes de kategorier som plockats ut ur intervjun med Joakim Öberg.

Kategorisering av Instagram-fotografier

I den vänstra delen av tabellen nedan (se tabell 1) visas de kategorier som repre- senterar delar av Jönköpings historia.

Det historiska Jönköping Dagens Jönköping Industristaden Jönköping

Tvillingstaden Entreprenörskapet Gamla hus

Knutpunkten Jönköping Närheten till vattnet Sandsten

Klarhet

Gammalt och nytt

Vattenliv Utsikten Storslagenhet Idrott

Närheten till naturen Offentlig utsmyckning Munksjöbron Kultur Playan Inspiration Kontraster

För att skapa en motvikt till det historiska var det önskvärt att också plocka upp en del av de saker som representerar dagens Jönköping. Kategorierna i den högra delen av tabellen är alltså sådant som författarna anser är viktigt, men flera av dem finns också representerade i den skyline som skapades under workshopen.

När dessa kategorier var klara påbörjades arbetet med att sortera upp Instagram- bilderna, vilka beroende på motiv lades i olika högar. Bilder som ansågs vara alltför personliga, exempelvis föreställandes familjemedlemmar eller privata till- ställningar, sorterades bort. Bilder som inte kunde knytas till någon av katego- rierna lades vid sidan av för att antingen fungera som inspirationsbilder eller helt sorteras bort. Resultatet av detta moment blev ett antal högar med bilder som på ett eller annat sätt representerade Jönköping (se bild 3 och 4).

Moodboarden – den visuella delen av briefen som presenterar den känsla som produkten ska förmedla. Utmaningen är att skapa en produkt som möter behoven från de målgrupper som finns formulerade i designbriefen, att skapa en produkt som förmedlar varumärket Jönköping, både inåt och utåt. Arbetet med att ta fram en moodboard genomfördes enligt de moment som visas i modellen nedan (se figur 3).

Figur 3 – Modell för moodboard

För att skapa en moodboard som också visar de material och färger som plockats upp från fotografierna genomfördes en sökning bland magasin och foldrar. Detta är vad som i modellen benämns Extern inspiration. De bilder som valdes ut att komplettera fotografierna skulle hela tiden kunna kopplas till det material som

Bild 4 – Kategorisering av bilder Bild 3 – Kategorisering av bilder

Färg- och materialval

Tidigt sågs tendenser till vilka färger som fick representera staden i Instagram- bilderna. Dels var det de blå naturnära färgerna som allt vatten runt staden bidrar till och dels var det gula och orange toner. Dessa sågs i byggnader runt om i staden men också i vackra solnedgångar som också de kan ses på många håll tack vare närheten till vattnet. Färgerna kompletterade varandra väl och utgjorde en kombination som kändes tilltalande. För att skapa mer förståelse för färgvalen så undersöktes de olika färgernas betydelse som kan definiera staden ytterligare.

Turkos – Turkos är färgen som associeras både med positivt och negativt. Ord

som friskhet, svalka, hygien, lyx, renhet, måttlighet, hög kvalitet, skydd, läkedom, försiktighet och värdighet dyker upp (Pley, 2012).

Blått – Blått är en färg som signalerar auktoritet och används ofta inom statliga

myndigheter, medicin- och storföretag. Färgen inger lugn, förtroende, värdighet, lojalitet, makt, framgång, säkerhet, fridfullhet och pålitlighet och den främjar produktiviteten. Färgen har stora kulturella skillnader vilket påverkar hur vi tar emot den, ett exempel är att färgen anses kall och ond i Ostasien, varm i Nederländerna och kylig i Sverige (Wright, 2013).

Gult – Gult är färgen som fångar uppmärksamhet. Den är optimistisk och

ungdomlig och signalerar lycka och glädje. Färgen skapar lekfullhet, positivitet, nyfikenhet, värme och försiktighet (Wright, 2013).

Orange – Den orange färgen är en kreativ och entusiastisk färg, den signalerar att

något är kul, eldigt och ungdomligt. Färgen är lättsam och används för att uppmana till handling. Då färgen utrycker prisvärdhet kan den användas för att få en dyr produkt att verka billigare (Wright, 2013).

Valet av färger på produkter påverkar konsumentens val och är därför ett viktigt verktyg vid marknadsföring (Wright, 2013). Det är dock av stor vikt att tänka på att vid färgsättning av en produkt att vårt förhållande till olika färger är personligt och grundat på erfarenheter och värderingar och därav kan det tolkas på olika sätt (Grönholm, 2013).

Naturen som finns nära Jönköping fungerade som en rik inspirationskälla. Att arbeta med material som är naturliga representerar staden väl. Ett material som använts både i äldre och nyare byggnader i Jönköping är sandsten. Ett annat material är träslaget asp, som genom tillverkningen av tändstickor sedan mitten av 1800-talet har en anknytning till Jönköping.

Värdeorden från workshopen sammanställdes (se tabell 2) och skapade ytterligare en del av moodboarden.

Den färdiga moodboarden

Bild 5 – Moodboard

Moodboarden resulterade i två delar där färger och material representerade den ena delen och kategorierna i form av fotografier representerade den andra (se bild 5).

En kategori som fick fokus på moodboarden var knutpunkten Jönköping, här i form av en klase ballonger som fick representera att Jönköping genom tiderna varit en knutpunkt för så väl marknader som infrastrukturen. Kategorin storstad/ småstad representerades i form av en skyline och en tät skog.

Mönster var en inspirationskälla som gjorde sitt avtryck på moodboarden. Mönster talar för sig självt och med Instagrambilderna som inspiration hämtades en uppsjö av mönster som finns i Jönköping in.

Vad ska produkten förmedla? Avkopplat – inte så stelt Mysfaktor Glädje Småstad Storstad Pubglädje Förnyelse Utveckling Gött med mat Råslätt – ökat engagemang Mångfald

Inspirerande lokal händelse Kreativitet

Nyföretagande Nystart

Äntligen Naturligt

Materialet trä representerades av ett antal små figurer och leksaker i runda, mjuka former, bland andra de ryska dockorna som plockas ihop efter storlek. I dessa leksaker rymdes också den lekfullhet som ansågs spännande att arbeta med. Små boxar och askar av olika slag fungerade som representanter för att produk- terna gärna skulle hålla någon form av funktion med ett tydligt användnings- område. Klockorna i olika färger kopplades till kreativitet och mångfald.

Moodboarden har legat till grund för arbetet med att formge ett antal koncept som alla kommunicerar den känsla som eftersträvats. Den har också skapat de ramar inom vilka arbetet utförts.

Related documents