• No results found

Motion till kommunfullmäktige i Upplands-Bro

In document Tekniska nämndens sammanträde (Page 68-71)

Anlägg en kombinerad cykel- och gångväg mellan Bro och Bålsta mot Enköping.

Vänsterpartiet i Håbo lägger samtidigt som partiföreningen i Upplands Bro lägger motsvaran-de motion i sina fullmäktige motsvaran-denna motion. Syftet är att kommunerna gemensamt ska snabbut-reda och anlägga en kombinerad cykel- och gångväg mellan våra tätorter. För en stor del av denna sträckning skulle den tidigare banvallen mellan våra kommuner kunna användas.

Vi kan glädjande nog se att arbetspendlingen med cykel är på uppgång. För att inte denna ut-veckling skall gå i stå på grund av att tryggheten på vårt vägnät inte är säkrad är en gång och cykelbaneutveckling en god framtida utveckling för våra kommuner. För att inte tala om att barn och ungdomar ska kunna både gå och cykla under trygga förhållanden till skola och fri-tidsaktiviteter inom kommunen och till intilliggande orter. Att skilja dessa oskyddade trafi-kanter från den allt mer ökande trafik som vi kan se på vårt vägnät måste prioriteras.

I Upplands-Bro kommuns Landsbygdsprogram finns stöd för utveckling av gång och cykelvä-gar. Landsbygdsprogrammet är ett övergripande strategiskt styrdokument som visar hur kom-munen ska utvecklas inom de närmsta åren.

Även Agenda 2030 ger stöd för att genomföra en skyndsam gång och cykelvägs utbyggnad. I och med det har väldens länder åtagit sig att från och med den 1 januari 2016 fram till år 2030 leda utvecklingen mot en hållbar och rättvis framtid. De 17 globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den so-ciala och den miljömässiga. Kommunernas roll i detta viktiga arbete är avgörande. Att anläg-ga fler gång och cykelväanläg-gar är en del av allt som behövs göras. Vi hoppas på ett positivt gen-svar på motionen.

Vänsterpartiet Upplands-Bro yrkar

att en kombinerad cykel- och gångväg med belysning anläggs mellan Bro och Bålsta tätorter med vidare sträckning mot Enköping.

att Upplands-Bro kommun tar kontakt med berörda kommuner för att gemensamt utreda pla-nera och genomföra motionens intentioner.

För vänsterpartiet Upplands-Bro

Erik Karlsson

YTTRANDE 1 (2)

Datum Vår beteckning Er beteckning

Therese Eriksson Tekniska avdelningen

Linda.Edgren@upplands-bro.se

2019-12-11 TN 19/0447 Tekniska nämnden

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

Yttrande - Motion om att anlägga en gång- och cykelbana mellan Bro och Bålsta

En motion har inkommit från Vänsterpartiet till Kommunfullmäktige i Upplands-Bro kommun om att anlägga en kombinerad gång- och cykelväg mellan Bro och Bålsta mot Enköping. Idag finns det ingen trafiksäker koppling för oskyddade trafikanter mellan Bro och Bålsta. Enköpingsvägen är hårt trafikerad mellan Bro och Bålsta samt att hastigheterna är höga. Skyltad hastighet är 70 km/h, vilket inte räknas som

trafiksäkert att cykla i blandtrafik.

I kommunens cykelstrategi 2020–2025 enligt beslut KS 19/0630–2 finns det med som ett fokusområde att skapa en trafiksäker gång- och cykelväg för att flera människor ska cykla.

I kommunens gång- och cykelplan ”Åtgärdsförslag för gång- och cykeltrafik, Uppdatering av Kap. 3 Åtgärdsförslag i Gång- och cykelplanen enligt beslut Ks § 42 2012-04-18” finns det med som en åtgärd att skapa en trafiksäker gång- och cykelväg mellan Bro och Bålsta. Gång- och cykelvägen finns även med i den regionala

cykelplanen för Region Stockholms samt i kommunens Översiktsplan 2010.

Upplands-Bro kommun är varken markägare eller väghållare för denna del av Enköpingsvägen. Det är Trafikverket som i dagsläget är väghållare och som ansvarar för trafiksäkerheten längs med sträckan. Upplands-Bro kommun har täta dialoger med Trafikverket om en gång- och cykelbana längs med vägen. Trafikverket är medvetna om problemet och kommunens önskan om gång- och cykelväg, men tyvärr är detta inte, i dagsläget, ett prioriterat projekt för Trafikverket, men det finns med på deras åtgärdslista. Tekniska avdelningen ska fortsätta föra dialogen kring detta och försöka påverka så mycket det går för att få till en trygg och säker gång- och cykelväg mellan Bro och Bålsta.

Tekniska avdelningen har även påbörjat ett samarbete med Håbo kommun för att kunna driva frågan tillsammans. En gång- och cykelväg mellan Bro och Bålsta innebär även att det kommer behövas byggas på båda sidor om länsgränsen (Stockholms län och Uppsala län).

I kommunens trafik- och tillgänglighetsprogram finns ett projekt att bygga regionala gång och cykelväg genom Bro i tre etapper. Projektet har redan påbörjats och kommunen har blivit beviljad statlig medfinansiering för en gång- och cykelväg med regionala standard genom Bro som är tänkt att ansluta till nämnda gång- och

Datum Vår beteckning 2 (2)

2019-12-11 TN 19/0447

cykelvägen till Bålsta enligt den regionala cykelplanen, men kommunen behöver också skjuta till medel.

Tekniska avdelningen kommer att fortsätta dialog med berörda parter för att få fram önskemål om gång- och cykelväg mellan Bro och Bålsta.

Marcus Sköld (M)

Ordförande Tekniska nämnden

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2)

Datum Vår beteckning Er beteckning

Lina Bergkvist

Enheten Gata/Park/Trafik

Lina.Bergkvist@upplands-bro.se

2020-01-20 TN 18/0137 Tekniska nämnden

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

Svar på motion om att skapa vackra

In document Tekniska nämndens sammanträde (Page 68-71)