• No results found

4. RESULTAT

4.1. Individens upplevelse av arbetsmarknaden utifrån individens yrkesroll

4.1.1. Motivation att stanna inom verksamheten

Fördelen enligt flera av respondenterna är att de tycker att arbetet är omväxlande, arbetet är självständigt men de arbetar alltid tillsammans med någon annan kollega. Respondenterna beskriver att det är ett varierande arbete inom ambulansverksamheten. En av respondenterna uttrycker att det känns bra att kunna lösa det akuta och medicinska i kombination med att utföra ett bra omhändertagande utifrån en helhet. En annan av respondenterna beskriver att det är viktigt som team och som kollegor att se helheten inom sjukvården och tillsammans som besättning. Respondenten menar att ribban kan sättas ganska högt och uttrycker att om vi gör det tillsammans så fungerar det. Arbetsdagarna är olika och varierande och det beskriver respondenten är en otrolig fördel med arbetet.

En av respondenterna beskriver att det finns en rutin i vissa saker i arbetet. Respondenten uttrycker att respondenten trivs med att innehållet under arbetsdagarna är varierande. Detta beskriver en av respondenterna som bra genom att det är flexibelt, med en frihet under ansvar. Respondenten uttrycker:

Jag har varit fastanställd tidigare men jag trivs bäst med att ”frilansa” det passar mig bättre och jag har varit fastanställd så

många år (rörlig arbetskraft).

En annan av respondenterna som är fast arbetskraft uttrycker:

Jag tycker att det är ett bra jobb! och är ändå jätte roligt! Och tycker att det är roligt när de är sjuka och få göra en insats, men inte lika roligt som exempelvis; om någon har haft yrsel sedan några veckor tillbaka. Jag vill känna att man gör ett bra jobb, en insats (fast arbetskraft).

När man kommer hem och känner att man har räddat liv, det kanske man gör en gång per år, och man märker att man gör skillnad (fast arbetskraft).

En av respondenterna som nu är timanställd arbetar 40-60 timmar i månaden, respondenten väljer själv hur mycket respondenten vill arbeta. En annan av respondenterna beskriver fördelarna i sin anställning där respondenten uppskattar flexibiliteten, och beskriver även att respondenten själv kan välja när respondenten kan och vill arbeta. Respondenten uttrycker en tillfredställelse i att själv kunna bestämma sina arbetstider utifrån sina egna behov och förutsättningar i livet och utifrån respondentens privatliv. Respondenten uttrycker att som timanställd kan respondenten säga nej till nattjänst som respondenten anser sig inte vill hålla på med. Nackdelen kan vara att inte känna tillhörighet till stationer och även en nackdel gällande att få till sig information om nya rön eller ändrade rutiner.

46

En annan av respondenterna beskriver att respondenten trivs bra att ha hela Sverige som arbetsplats och ser detta som ett lyft. Respondenten uttrycker att respondenten har träffat fantastiska människor, alla är alltid trevliga oavsett om respondenten är i Skåne, Blekinge, Stockholm eller i Kiruna. Respondenten beskriver att i hela Sverige berör samtalen det samma kring patientklientelet och bilarna, här ser respondenten ingen skillnad inom verksamhet oavsett var de befinner sig. Respondenten uttrycker sig inte ha ångrat en minut att respondenten valt att börja ”frilansa”. Respondenten uttrycker:

Jag känner mig trygg i min yrkesroll och i mig som person för mig är det inget hinder (rörlig arbetskraft).

En annan respondent beskriver hur respondentens yrkesroll som rörlig arbetskraft fungerar:

Jag var mer låst, svårt att få ledigt och utveckla mig i min yrkesroll, när jag frilansar kan jag själv utveckla mig själv och gå det utbildningar som jag behöver jag har verkligen lyft mig att arbetat på olika ställen (rörlig arbetskraft)

En respondent uttrycker att det som motiverar är att ha en bra arbetsgivare och intressanta arbetsuppgifter:

Åå, det som motiverar mig är att jag trivs bra med den arbetsgivaren som jag har att göra med och det är bra arbetskamrater och intressanta arbetsuppgifter (rörlig arbetskraft)

En annan av respondenterna beskriver att det som motiverar är att vända negativt till positivt:

Det är också en utmaning att vända någonting negativ till något bra. Så jag tycker att det är så fantastiskt roligt (rörlig arbetskraft).

Friheten och att få vara mobilt rörlig och den ena dagen är inte den andra lik, du vet aldrig vad som ska hända när du kommer till jobbet varje morgon, det är ett spännande jobb (Rörlig arbetskraft).

En av de respondenter som är fast arbetskraft menar att yrket är roligt och detta motiverar att respondenten vill arbeta kvar. Respondenten uttrycker:

Ja vad ska jag säga det finns inte så många alternativ, men den stora saken är att jag tycker det här är roligt, varför ska man byta arbete som man tycker är roligt? (Fast arbetskraft).

47

En annan respondent har nu gått vidare till ett annat yrke på grund av att inte fått tillräcklig stimulans i arbetet, respondenten uttrycker:

Jag trodde att jag hade hittat mitt drömyrke och tänkte stanna så länge kroppen är frisk från skador, det var min grundtanke. Sen har jag inte fått tillräcklig stimulans inom yrket och det är därför jag har sökt mig till annat yrke (Rörlig arbetskraft).

En respondent uttrycker att det är viktigt för respondenten att ha en fast anställning:

Det är väl tryggheten!(fast arbetskraft).

Respondenten menar att respondenten känner trygghet i sin anställning och ser fördelarna med att veta hur tjänstgöringen ser ut, och genom detta kan

respondenten planera sitt privatliv. Respondenten uttrycker:

Man kan planera livet mycket bättre när jag har ett schema. Som jag vet att jag kan titta redan nu vad jag gör. På julen till exempelvis (fast arbetskraft).