• No results found

Motivering av villkor

In document DOM meddelad i Nacka (Page 63-68)

Vid tillståndsprövning ska de förpliktelser som följer av miljöbalkens allmänna

hänsynsregler i 2 kap. följas och utifrån dessa regler kan tillståndsmyndigheten fastställa villkor för verksamheten vid prövning.

Villkor 1 (allmänt villkor)

Det allmänna villkoret innebär att sökanden är skyldig att följa vad som uppgetts i ansökan och vad man i övrigt åtagit sig i ärendet om inget annat sägs i detta beslut.

Formuleringen är i enlighet med nuvarande praxis och innebär att ansökans innehåll och övriga åtaganden från sökandens sida får samma juridiska status som övriga villkor i detta beslut.

Villkor 2 (brytningsdjup)

Sökanden har ansökt om ett maximalt brytningsdjup på +147 meter över havet.

Miljöbedömningen utgår från dessa förutsättningar. Utökat brytningsdjup kräver ny prövning. Minst tre mätpunkter för kontroll av grundvattennivån bedöms behövas i detta fall. Mätpunkterna bör spridas ut runt brytningsområdet för att möjliggöra en utifrån hydrogeologiska förutsättningar ändamålsenlig kontroll av grundvattennivåerna i täktområdet.

Villkor 3 (gränsmarkering)

För att möjliggöra tillsyn för såväl exploatörer som tillsynsmyndighet krävs det att området för verksamheten är tydligt markerat.

Villkor 4-5 (arbetstider)

Borrning, sprängning, skutknackning och förkrossning är de arbetsmoment i en täktverksamhet som bidrar till högst bullernivåer i omgivningen. Nämnden för

myndighetsutövning i Alvesta kommun och Växjö kommun anser att det ska finnas ett sommaruppehåll med tanke på närboende. Sökanden motsätter sig att verksamheten begränsas under sommaren då produktionen av exempelvis material till asfalt behöver ske även sommartid. Av hänsyn till närboende anser miljöprövningsdelegationen att det är en rimlig åtgärd att de särskilt bullrande arbetsmomenten inte får förekomma under juli månad, en månad då många har semester. Sökanden bör kunna styra verksamheten så att det finns tillräckligt med material i upplag för att tillgodose behovet under juli månad.

Borrning är det enskilda arbetsmoment som normalt ger upphov till de högsta

bullernivåerna. Sprängning ger upphov till ett kraftfullt kortvarigt buller, och påverkar omgivningen främst genom vibrationer och luftstötvåg. Sprängning kan också upplevas störande på grund av överraskningsmomentet. Av dessa skäl begränsas borrning och

BESLUT 45 (53) 2019-08-26 551-9381-2017

sprängning till att ske helgfri måndag till fredag kl. 08.00-18.00, vilket är en inskränkning med en timme på morgonen jämfört med vad sökanden har åtagit sig.

Sökanden har åtagit sig att inte skutknacka före kl. 07.00. Miljöprövningsdelegationen anser att inte heller förkrossning ska få ske före kl. 07.00.

Övriga moment, såsom finkrossning, sortering, lastning, lossning och transporter, bedöms kunna ske de tider som sökanden föreslagit (kl. 06.00-18.00) utan att oacceptabla

störningar för närboende uppkommer.

Det bör vara möjligt att genomföra mindre bullrande reparations- och underhållsarbeten även andra tider än dagtid på vardagar. Dessa moment regleras därför inte särskilt i villkoret. I enlighet med sökandens förslag ges möjlighet till frånsteg från de föreskrivna tiderna om det uppstår ett akut behov av material, exempelvis vid halkbekämpning och lagning av väg. Till skillnad från sökandens förslag begränsas dock undantaget till att enbart gälla lastning och uttransport av täktmaterial. Det åligger verksamhetsutövaren att planera verksamheten så att den ordinarie verksamheten kan ske inom de föreskrivna arbetstiderna. Möjligheten till undantag bör tillämpas restriktivt.

Villkor 6 (damning)

Spridning av damm ska begränsas så långt som möjligt. Om olägenheter av damning uppkommer i omgivningen är det verksamhetsutövarens ansvar att vidta åtgärder så att olägenheterna upphör. Upplag, körplaner, transportvägar och laster kan vid behov bevattnas eller övertäckas. Stoftspridning från krossverk och andra processer kan förhindras genom inkapsling, bevattning eller att verksamheten temporärt avbryts vid ofördelaktiga vindförhållanden. Utöver vad som anges i sökandens förslag föreskrivs att salt inte ska användas som medel för att binda damm, eftersom klorider kan förorena grundvattnet.

Villkor 7 (skyddsåtgärder mot fallrisk)

Huvudsyftet med villkoret är att påkalla uppmärksamhet och minska risken att människor faller ner från bergskanten. Villkoret är i huvudsak utformat i enlighet med sökandens förslag.

Villkor 8 (skyddsåtgärder vid sprängning)

Sprängningar kan upplevas som obehagliga på grund av överraskningsmomentet. Därför bör de föregås av en varningssignal. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om sprängarbete (AFS 2007:1) finns bl.a. regler om att varning om förestående sprängning ska ges till alla som kan komma att beröras av sprängningen. Det är lämpligt att använda sig av samma formulering och inte ange att det enbart ska gälla närboende inom en kilometer från

BESLUT 46 (53) 2019-08-26 551-9381-2017

täkten, som sökanden föreslagit. Som utgångspunkt kan en kilometer vara ett lämpligt avstånd, men det beror på förutsättningarna i det enskilda fallet. Det är rimligt att informationen ges minst två dygn i förväg. Hur information ska ges anges lämpligast i kontrollprogrammet. Till skillnad från sökandens förslag anges inte i villkoret att området ska spärras av för allmänheten då detta finns reglerat i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Villkor 9 (buller)

Villkoret föreskrivs i enlighet med Naturvårdsverkets vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller, rapport 6538, vilket är praxis och är i enlighet med vad sökanden har yrkat. Eftersom det är en nyetablering av en bergtäkt är det motiverat att kontrollera ljudnivåerna under de första tre åren. Därefter är det lämpligt att kontroll sker så snart det görs förändringar i täktverksamheten som kan medföra ökade bullernivåer i omgivningen eller om tillsynsmyndigheten begär en sådan kontroll.

Villkor 10-11 (bullerdämpande åtgärder)

Bullerutredningen visar att det är en förutsättning att en bullerdämpad borrigg används för att bullervärdena ska kunna innehållas i alla situationer.

Kraven gällande bullervallen ställs i enlighet med rekommendationen i ansökans bullerutredning.

Villkor 12-13 (vibrationer och luftstötvågor)

De villkor som föreskrivs för vibrationer och luftstötvågor är satta utifrån mänskliga komfortnivåer och inte utifrån risk för skada på byggnader. Nivåerna 4 mm/s respektive 120 Pa har blivit praxis. Sökanden har förslagit villkor för luftstötvågor och

markvibrationer som medger mildare krav vid upp till var fjärde sprängning. I mål nr M 9233-13 av den 28 augusti 2014 fastställde Mark- och miljööverdomstolen att

markvibrationer och luftstötvågor från en bergtäkt fick uppgå till den högre nivå som sökanden föreslår (6 mm/s respektive 150 Pa) vid högst 10 % av mättillfällena per år.

Miljöprövningsdelegationen anser att det i detta fall, med ca 10-15 sprängningstillfällen per år, är lämpligt att uttrycka det som att den högre nivån endast kan tillåtas vid ett av de senaste tio sprängningstillfällena.

Villkor 14-16 (kemiska produkter och avfall)

Krav på invallning ställs normalt på miljöfarliga verksamheter som förvarar kemiska produkter och/eller farligt avfall. Invallningen bör utformas så att den rymmer den största behållarens volym plus 10 procent av övriga behållares volym. Detta är ett vanligt krav och bedöms tillräckligt i detta fall. Fordonsbränsle ska dock kunna förvaras utanför invallning om de förvaras i dubbelmantlade cisterner. För att minska risken för spill och

BESLUT 47 (53) 2019-08-26 551-9381-2017

läckage ska samtliga tankar och cisterner vara försedda med överfyllnads- och

påkörningsskydd. Notera att diesel klassas som en kemisk produkt. Kemiska produkter som förekommer i fordon och maskiner för den normala driften av dessa omfattas inte av ovanstående krav.

Uppställning av maskiner på andra tider än arbetstid bör ske på ytor som förhindrar att diesel och andra fordonskemikalier riskerar att nå mark och grundvatten. Denna försiktighetsåtgärd bör även ske vid tankning och service. Den skyddsutrustning och de anordningar som används för att uppfylla villkoret bör vara av kemikalieresistent material och konstruerade helt utan otätheter.

Uppkomsten av avfall ska minimeras. Avfall som ändå uppstår ska i första hand återanvändas, i andra hand återvinnas eller energiutvinnas och i sista hand deponeras.

Kretslopp ska alltid eftersträvas. Förslitet material och skrot bör omgående omhändertas i syfte att det inte ska kunna förorena mark eller vatten.

Villkor 17-18 (utsläpp till vatten)

Det vatten som avleds från täktområdet ska passera en sedimentationsanläggning.

Anläggningen bör vara ändamålsenligt utförd och dimensionerad för de mängder vatten som maximalt kan behöva tas omhand samtidigt. Det är viktigt att kontroll sker av utgående vatten från sedimentationsanläggningen för att få kunskap om dess funktion.

Provtagningen bör ske så jämnt fördelat över året som möjligt.

Villkor 19 (efterbehandling)

För villkor om efterbehandling av täktområden bör en av utgångspunkterna vara att gynna den biologiska mångfalden i området (Prop. 2008/09:144 s. 14). Sökanden har angett att det finns goda förutsättningar att genomföra en efterbehandling som gynnar den

biologiska mångfalden, bl.a. har sökanden åtagit sig att anlägga hyllor för berguv och minst en svagt sluttande strand. Det är rimligt att fastställa att efterbehandlingens huvudsakliga mål ska vara att gynna den biologiska mångfalden. Ytterligare åtgärder än de som sökanden har åtagit sig bör genomföras. Exempelvis bör möjligheten att anlägga ytterligare svagt sluttande stränder undersökas. En annan viktig aspekt är säkerheten.

Täktområdet ska utformas så att risken för fallolyckor minimeras. Genom att fastställa att samråd med tillsynsmyndigheten om slutlig efterbehandling ska inledas senast tre år innan tillståndstidens utgång skapas förutsättningar för att genomföra en lämplig efterbehandling inom tillståndstiden.

BESLUT 48 (53) 2019-08-26 551-9381-2017

Villkor 20 (biologisk mångfald)

Villkoret föreskrivs i enlighet med sökandens åtagande. Miljöprövningsdelegationen anser att det är viktigt att dessa intressen beaktas under brytningstiden.

Villkor 21 (kontrollprogram)

Kontrollprogrammet ska syfta till att möjliggöra en bedömning av om villkoren i

tillståndet följs. En del villkor innehåller en hänvisning till kontrollprogrammet avseende hur och hur ofta värdena ska kontrolleras. I kontrollprogrammet ska mätmetoder,

mätfrekvens och utvärderingsmetoder anges för dessa villkor. Kontrollprogrammet är ett levande dokument och det kan uppstå omständigheter som gör det nödvändigt att revidera det.

Delegering till tillsynsmyndighet att fastställa villkor

Enligt 19 kap. 5 § och 22 kap. 25 § tredje stycket MB får miljöprövningsdelegationen överlåta åt tillsynsmyndigheten att fastställa villkor av mindre betydelse.

Sökanden har åtagit sig vissa åtgärder som sparande av skog och uppförande av vallar (söder, väster och öster om brytningsområdet) som inte specifikt regleras i tillståndet.

Tillsynsmyndigheten bör ges möjlighet att när frågorna blir aktuella närmare kunna ställa krav på utförande eller utformning av dessa skyddsåtgärder.

Miljöprövningsdelegationen bemyndigar dessutom tillsynsmyndigheten att, om så behövs, besluta om ytterligare villkor om åtgärder mot damning, närmare utformning av yta för tankning och parkering av fordon och maskiner, utformning och dimensionering av reningsanläggning för det vatten som släpps ut, utformning av efterbehandlingen samt kontroll. Samtliga av dessa frågor berör villkor som har meddelats.

Sökanden har angett att eldrift blir aktuellt på sikt, och då till efterkrossdelen.

Tillsynsmyndigheten bemyndigas därför att föreskriva om villkor beträffande anslutning av stationära anläggningar, såsom efterkross och sorteringsverk, till det fasta elnätet.

Ekonomisk säkerhet

Enligt 16 kap. 3 § miljöbalken kan ett tillstånd för sin giltighet göras beroende av att den som avser att bedriva verksamheten ställer säkerhet för kostnaderna för avhjälpande av en miljöskada och andra återställningsåtgärder som verksamheten kan föranleda. Tillstånd till täkt får ges endast om det för uppfyllandet av de villkor som ska gälla för tillståndet ställs säkerhet enligt 16 kap. 3 § MB. Det är sökanden som måste visa att den erbjudna säkerheten är betryggande. Säkerheten bör bedömas med utgångspunkt i kostnaderna för avhjälpande eller återställande. Eftersom huvudsyftet med kraven på att ställa säkerheter är att skydda samhället från risken att behöva svara för kostnader för efterbehandling bör

BESLUT 49 (53) 2019-08-26 551-9381-2017

säkerheten uppnå detta syfte. En säkerhet bör därutöver inte vara större än vad som behövs och inte heller administrativt kostsam. Det är visserligen svårt att finna säkerheter som inte är kostsamma för verksamhetsutövaren och samtidigt erbjuder full säkerhet för samhället. Ambitionen bör därför vara att till en rimlig kostnad för verksamhetsutövaren minimera risken för att samhället får bära avhjälpandekostnaden (se prop. 2006/07:95 s.

135).

I Miljösamverkan Sveriges rapport ”Efterbehandling av täkter – En förtäkt vägledning”

från år 2006 finns en modell för att beräkna den ekonomiska säkerheten för en

täktverksamhet. Sökanden har utgått ifrån Miljösamverkan Sveriges modell och beräknat på följande sätt:

- Beräkningen görs för tillståndstiden +2 år.

- Beräkning med 4 kr/m2 för verksamhetsytan (enligt Mark- och miljööverdomstolens dom den 3 april 2012, mål nr M 6204-11).

- 2 % uppräkning enligt riksbankens prognos.

- 14 kr/m2 för brytningsområdet (uppräknat med KPI från 2006 då beloppet uppskattades vara 12 kr för berg).

Sökanden har dock gjort ett avsteg. Beräkningen har baserats på att endast 50 % av brytningsområdet behöver efterbehandlas, eftersom en täktsjö planeras och bergskanter lämnas kvar i stora delar av täkten.

Sökanden föreslår en säkerhet på 2 400 000 kr.

Om hela brytningsområdet inkluderas i beräkningen blir säkerheten 3 810 000 kr.

Även i en bergtäkt som inte bildar en täktsjö kan bergskanter lämnas kvar i stora delar av täkten. Miljöprövningsdelegationen anser att ovanstående modell är tillämplig, men bedömer att det inte finns skäl att endast basera beräkningen på en del av

brytningsområdet. Tillstånd medges inte för den del av verksamhetsområdet som omfattas av strandskydd. Säkerheten bör anpassas efter detta. Miljöprövningsdelegationen

fastställer att säkerheten ska uppgå till 3 080 000 kr.

In document DOM meddelad i Nacka (Page 63-68)

Related documents