• No results found

intäkter redovisas med positivt tecken och kostnader med negativt tecken.

Både tillgångar och skulder redovisas med positivt tecken. räntebärande netto-fordran/skuld redovisas med positivt tecken om det är en fordran och negativt tecken om det är en skuld.

Ackumulerade avskrivningar och ackumulerade nedskrivningar redovisas med negativt tecken. generellt gäller i årsredovisningen att 2004/2005–

2009/2010 har upprättats enligt international Financial reporting Standards (iFrS) och 2001/2002–2003/2004 enligt tidigare svensk redovisningspraxis (Swedish gAAP).

not 1

REDOVISNINGSPRINCIPER

ÖVERENSSTÄMMELSE MED NORMGIVNING OCH LAG

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med international Financial reporting Standards (iFrS) utgivna av international Accounting Standards Board (iASB) samt tolkningsuttalanden från international Financial reporting interpretations Committee (iFriC) såsom de har godkänts av eU. vidare har rådet för finansiell rapporterings rekommendation rFr 1.2 Kompletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats.

Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som koncernen utom i de fall som anges nedan under avsnittet Moderbolagets redovisnings-principer.

de finansiella rapporterna omfattar sid. 34–86. Årsredovisningen och kon-cernredovisningen har godkänts för utfärdande av styrelsen den 17 juni 2010.

Koncernens resultat- och balansräkning och moderbolagets resultat- och balansräkning blir föremål för beslut om fastställelse på årsstämman den 25 augusti 2010.

GRUNDER TILLÄMPADE VID UPPRÄTTANDE AV DE FINANSIELLA RAPPORTERNA

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporte-ringsvalutan för moderbolaget och för koncernen. det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor. Samtliga belopp, om inte annat anges, är avrundade till närmaste miljontal.

Tillgångar och skulder är redovisade till historiska anskaffningsvärden, för-utom vissa finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde.

Finansiella tillgångar och skulder som värderas till verkligt värde består av deri-vatinstrument, finansiella tillgångar klassificerade som finansiella tillgångar vär-derade till verkligt värde via resultatet eller finansiella tillgångar som kan säljas.

Att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med iFrS kräver att före-tagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovisningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader. verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar.

Uppskattningarna och antagandena ses över regelbundet. Ändringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och framtida perioder om ändringen påverkar både aktuell period och framtida perioder.

Bedömningar gjorda av företagsledningen vid tillämpningen av iFrS som har en betydande inverkan på de finansiella rapporterna och gjorda uppskattningar som kan medföra väsentliga justeringar i det påföljande årets finansiella rap-porter beskrivs närmare i not 40.

Med händelser efter balansdagen avses både gynnsamma och ogynnsamma händelser som inträffar mellan balansdagen och den dag i början på nästkom-mande räkenskapsår då de finansiella rapporterna undertecknas av styrelsens ledamöter och verkställande direktören. Upplysningar lämnas i årsredovis-ningen om eventuella väsentliga händelser efter balansdagen som ej beaktats när resultaträkningen och balansräkningen för koncernen och resultaträk-ningen och balansräkresultaträk-ningen för moderbolaget fastställts. endast sådana hän-delser som bekräftar förhållandena som förelåg på balansdagen beaktas vid räkningarnas och rapportens fastställande.

Anläggningstillgångar och avyttringsgrupper som innehas för försäljning redovisas till det lägsta av det tidigare redovisade värdet och det verkliga värdet efter avdrag för försäljningskostnader.

Kvittning av fordringar och skulder och av intäkter och kostnader görs endast om detta krävs eller uttryckligen tillåts i en redovisningsrekommendation.

de angivna redovisningsprinciperna för koncernen har tillämpats konsekvent på samtliga perioder som presenteras i koncernens finansiella rapporter, om inte annat framgår. Koncernens redovisningsprinciper har tillämpats konse-kvent vid rapportering och konsolidering av moderbolag och dotterföretag.

Innehållsförteckning noter Sid.

NOT 1 redovisningsprinciper 51–57 NOT 2 nettoomsättningens fördelning 58

NOT 3 Övriga rörelseintäkter 58

NOT 4 Segmentsrapportering 58–59

NOT 5 Anställda och personalkostnader 60–63 NOT 6 Arvode och kostnadsersättningar till revisorer 64

NOT 7 Förvärv av rörelser 64

NOT 8 Övriga rörelsekostnader 64

NOT 9 Finansnetto 64–65

NOT 10 Bokslutsdispositioner 65

NOT 11 Skatter 65–66

NOT 12 immateriella anläggningstillgångar 67 NOT 13 Materiella anläggningstillgångar 68 NOT 14 Andelar i intresseföretag 69 NOT 15 Fordringar på koncernföretag 69 NOT 16 Finansiella placeringar 69 NOT 17 Långfristiga fordringar och övriga fordringar 69

NOT 18 varulager 70

NOT 19 Kundfordringar 70

NOT 20 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 70 NOT 21 reserver och eget kapital 70–71

NOT 22 resultat per aktie 72

NOT 23 räntebärande skulder 72–73 NOT 24 Skulder till kreditinstitut 73 NOT 25 Avsättningar till pensioner 74–75

NOT 26 Övriga avsättningar 76

NOT 27 Övriga skulder 76

NOT 28 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 76 NOT 29 Specifikation av räntebärande nettolåneskuld

per tillgång och skuld 77

NOT 30 Förväntade återvinningstider på tillgångar,

avsättningar och skulder 78–79

NOT 31 Finansiell riskhantering 80–82

NOT 32 Operationell leasing 82

NOT 33 investeringsåtaganden 82

NOT 34 Ställda säkerheter och eventualförpliktelser 82

NOT 35 närstående 82

NOT 36 Koncernföretag 83

NOT 37 Obeskattade reserver 83

NOT 38 Kassaflödesanalys 83–84

NOT 39 Händelser efter balansdagen 85 NOT 40 viktiga uppskattningar och bedömningar 85 NOT 41 Uppgifter om moderbolaget 85

B&B TOOLS ÅrSredOviSning 2009/2010

52

noter

ÄNDRADE REDOVISNINGSPRINCIPER

nedan beskrivs vilka ändrade redovisningsprinciper som koncernen tillämpar från och med 1 april 2009. Övriga ändringar av iFrS med tillämpning från och med 2009 har inte haft någon väsentlig effekt på koncernens redovisning.

Utformning av de finansiella rapporterna

Sedan 1 april 2009 tillämpar koncernen ändrade iAS 1 Utformning av finan-siella rapporter. Ändringen har medfört att intäkter och kostnader som tidigare redovisats direkt i eget kapital nu istället redovisas i övrigt totalresultat, vilket presenteras i en separat resultatrapport benämnd rapport över totalresultat och som presenteras direkt efter resultaträkningen. Koncernen har valt att använda vissa nya titlar på de rapporter som införts i iAS 1 – rapport över total-resultat samt rapport över förändring av eget kapital.

Jämförelseperioder har genomgående ändrats i årsredovisningen så att de följer den nya utformningen. då ändringarna endast påverkar utformningen har inga belopp ändrats, varken avseende resultat per aktie eller andra poster i de finansiella rapporterna.

Upplysningar om rörelsesegment

Sedan 1 april 2009 tillämpar koncernen nya iFrS 8 Rörelsesegment, som ersät-ter iAS 14 Segmentrapporersät-tering. iFrS 8 inför ett ledningsperspektiv på hur rörelsesegment ska delas in och presenteras. de nya principerna beskrivs längre ner bland redovisningsprinciperna i denna not. Standarden har tillämpats i enlighet med dess övergångsbestämmelser, genom att jämförelseårets uppgif-ter anpassats till kraven i iFrS 8. Tillämpningen av iFrS 8 har för koncernen inte inneburit någon ändring av segmentindelningen, eftersom de segment som identifierades i enlighet med iAS 14 sammanföll med de som koncernledningen och styrelsen följer upp. Koncernen tillämpar samma redovisningsprinciper i rörelsesegmenten som i koncernredovisningen, d.v.s. iFrS. Följaktligen har inga av de belopp som redovisas förändrats jämfört med tidigare redovisade belopp.

Upplysningar om finansiella instrument

Ändringar i iFrS 7 Finansiella instrument: Upplysningar, med tillämpning från 1 januari 2009, påverkar koncernens finansiella rapportering från och med års-redovisningen för 2009/2010. Ändringarna medför huvudsakligen nya upplys-ningskrav om finansiella instrument värderade till verkligt värde i rapporten över finansiell ställning. därutöver medför ändringen av iFrS 7 förändringar avseende upplysningar om likviditetsrisk.

Låneutgifter

Sedan 1 april 2009 tillämpar koncernen ändrade iAS 23 Låneutgifter. Änd-ringen medför att i anskaffningsvärdet för kvalificerade tillgångar som har ett påbörjandedatum 1 april 2009 eller senare aktiverar koncernen låneutgifter.

Tidigare har låneutgifter belastat resultatet i den period till vilken de är hänför-liga istället för att aktiveras. Ändringen tillämpas, i enlighet med övergångs-bestämmelserna i iAS 23, framåtriktat, men har inte haft någon väsentlig effekt på koncernens resultat och ställning under året.

Kundlojalitetsprogram

iFriC 13 Kundlojalitetsprogram behandlar redovisning och värdering av ett företags förpliktelse att leverera kostnadsfria eller rabatterade varor eller tjäns-ter till kunder som kvalificerat sig till detta genom tidigare köp. Tolknings-uttalandet tillämpas sedan den 1 april 2009 och innebär att kundlojalitetspro-gram redovisas som en reduktion av intäkter. Uttalandet har inte haft någon väsentlig effekt på koncernens resultat och ställning under året.

Övriga uttalanden från iFriC som trätt ikraft 2009/2010 har iakttagits vid upp-rättandet av koncernens finansiella rapporter för år 2009/2010. inget uttalande har dock haft någon väsentlig inverkan på koncernens resultat och ställning.

inga nyutkomna iFrS eller tolkningar har tillämpats i förtid.

NYA ELLER REVIDERADE IFRS SOM KOMMER ATT TILLÄMPAS UNDER KOMMANDE PERIODER

ett antal nya standarder, ändringar i standarder samt tolkningsuttalanden trä-der ikraft först från och med räkenskapsåret 2010/2011 eller senare och har inte tillämpats vid upprättandet av dessa finansiella rapporter.

Omarbetad iFrS 3 Rörelseförvärv och ändrad iAS 27 Koncernredovisning och separata finansiella rapporter medför bland annat följande ändringar:

definitionen av rörelse ändras, transaktionsutgifter vid rörelseförvärv ska kostnads föras, villkorade köpeskillingar ska fastställas till verkligt värde vid för-värvstidpunkten och effekter av omvärdering av skulder relaterade till villkorade köpeskillingar redovisas som en intäkt eller kostnad i årets resultat. Andra nyhe-ter är att det kommer att finnas två alnyhe-ternativa sätt att redovisa minoritet och goodwill, antingen till verkligt värde, det vill säga goodwill inkluderas i minorite-ten eller alternativt att minoriteminorite-ten utgörs av andel av nettotillgångarna. val mellan dessa två metoder kommer att göras individuellt för varje förvärv. vidare betraktas ytterligare förvärv som sker efter att det bestämmande inflytandet erhållits som ägartransaktioner och redovisas direkt i eget kapital, vilket utgör en ändring av koncernens nuvarande princip som är att redovisa överskjutande belopp som goodwill. de omarbetade och ändrade standarderna kommer att tillämpas från och med nästa räkenskapsår, d.v.s. från och med 1 april 2010.

Ändringarna kommer endast att ha framåtriktade effekter för koncernen.

SEGMENTSRAPPORTERING

ett rörelsesegment är en del av koncernen som bedriver verksamhet från vilken den kan generera intäkter och ådra sig kostnader och för vilka det finns fristå-ende finansiell information tillgänglig. ett rörelsesegments resultat följs vidare upp av företagets högste verkställande beslutsfattare för att utvärdera resulta-tet samt för att kunna allokera resurser till rörelsesegmenresulta-tet. Se not 4 för ytter-ligare beskrivning av indelningen och presentationen av rörelsesegment.

KLASSIFICERING M.M.

Anläggningstillgångar och långfristiga skulder i moderbolaget och koncernen består i allt väsentligt av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och kort fristiga skulder i moderbolaget och koncernen består i allt väsentligt av belopp som för-väntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balans dagen.

KONSOLIDERINGSPRINCIPER Dotterföretag

dotterföretag är företag som står under ett bestämmande inflytande från moderbolaget. Bestämmande inflytande innebär direkt eller indirekt en rätt att utforma ett företags finansiella och operativa strategier i syfte att erhålla eko-nomiska fördelar. dotterföretag redovisas enligt förvärvsmetoden. Metoden innebär att förvärv av ett dotterföretag betraktas som en transaktion varige-nom koncernen indirekt förvärvar dotterföretagets tillgångar och övertar dess skulder och eventualförpliktelser. det koncernmässiga anskaffningsvärdet ställs genom en förvärvsanalys i anslutning till rörelseförvärvet. i analysen fast-ställs dels anskaffningsvärdet för andelarna eller rörelsen, dels det verkliga vär-det av förvärvade identifierbara tillgångar samt övertagna skulder och eventu-alförpliktelser. vid rörelseförvärv där anskaffningskostnaden överstiger det verkliga värdet av förvärvade tillgångar och övertagna skulder samt eventual-förpliktelser som redovisas separat, redovisas skillnaden som goodwill. när skillnaden är negativ redovisas denna direkt i årets resultat. Förvärv från minori-tet av utestående aktier redovisas enligt förvärvsmetoden. där anskaffnings-kostnaden överstiger nettovärdet av förvärvat minoritetsintresse, redovisas skillnaden efter en utförd förvärvsanalys som tillkommande tillgångar, över-skjutande belopp redovisas som goodwill.

dotterföretags finansiella rapporter inkluderas i koncernredovisningen från och med förvärvstidpunkten till och med det datum då det bestämmande infly-tandet upphör.

Intresseföretag

intresseföretag är företag över vilka koncernen har ett betydande men inte bestämmande inflytande över den driftsmässiga och finansiella styrningen, vanligen genom andelsinnehav mellan 20–50 procent av röstetalet. Från och med den tidpunkt som det betydande inflytandet erhålls redovisas andelar i intresseföretag enligt kapitalandelsmetoden i koncernredovisningen. Kapital-andelsmetoden innebär att det i koncernen redovisade värdet för aktierna i intresseföretagen motsvaras av koncernens andel i intresseföretagens eget kapital samt koncernmässig goodwill och andra eventuella kvarvarande värden på koncernmässiga över- eller undervärden. i koncernens resultaträkning redo-visas som ”Andel i intresseföretags resultat” koncernens andel i intresseföreta-gets nettoresultat efter skatt och minoritet justerat för eventuella av- och ned-skrivningar eller upplösningar av förvärvade över- eller undervärden. erhållna utdelningar från intresseföretaget minskar investeringens redovisade värde.

B&B TOOLS ÅrSredOviSning 2009/2010

53

noter

eventuell skillnad mellan anskaffningsvärdet för innehavet och ägarföre tagets andel av det verkliga värdet netto av identifierbara tillgångar, skulder och even-tualförbindelser redovisas i enlighet med iFrS 3, Rörelseförvärv.

när koncernens andel av redovisade förluster i intresseföretaget överstiger det redovisade värdet på andelarna i koncernen reduceras andelarnas värde till noll. Avräkning för förluster sker även mot långfristiga finansiella mellanhavan-den utan säkerhet, vilka till sin ekonomiska innebörd utgör del av ägarföreta-gets nettoinvestering i intresseföretaget. Fortsatta förluster redovisas inte såvida inte koncernen lämnat garantier för att täcka förluster uppkomna i intresseföretaget. Kapitalandelsmetoden tillämpas till den tidpunkt när det betydande inflytandet upphör.

Transaktioner som elimineras vid konsolidering

Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter eller kostnader och orealiserade vinster eller förluster som uppkommer från koncerninterna transaktioner mellan koncernföretag, elimineras i sin helhet vid upprättandet av koncernredovis-ningen. Orealiserade vinster som uppkommer från transaktioner med intresse-företag elimineras i den utsträckning som motsvarar koncernens ägar andel i företaget. Orealiserade förluster elimineras på samma sätt som orealiserade vin-ster, men endast i den utsträckning det inte finns något nedskrivningsbehov.

UTLÄNDSK VALUTA

Transaktioner i utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på transaktionsdagen. Monetära tillgångar och skul-der i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på balansdagen. valutakursdifferenser som uppstår vid omräk-ningarna redovisas i årets resultat. icke-monetära tillgångar och skulder som redovisas till historiska anskaffningsvärden omräknas till valutakurs vid trans-aktionstillfället.

Utländska verksamheters finansiella rapporter

Tillgångar och skulder i utlandsverksamheter, inklusive goodwill och andra kon-cernmässiga över- och undervärden, omräknas till svenska kronor till den valuta-kurs som råder på balansdagen. intäkter och kostnader i en utlandsverksamhet omräknas till svenska kronor till en genomsnittskurs. Omräkningsdifferenser som uppstår i samband med omräkning av en utländsk nettoinvestering redovi-sas via övrigt totalresultat och ackumuleras i en separat komponent i eget kapi-tal, benämnd omräkningsreserv. vid avyttring av en utlandsverksamhet realise-ras de till verksamheten hänförliga ackumulerade omräkningsdifferenserna, var-vid de omklassificeras från omräkningsreserven i eget kapital till årets resultat.

vad avser utlandsverksamheter så har de ackumulerade omräkningsdiffe-renserna hänförliga till tidpunkten före den 1 april 2004 valts att nollställas vid tidpunkten för övergång till iFrS.

INTÄKTER

Koncernens huvudsakliga intäkter består av försäljning av varor och tjänster.

Försäljning av varor

intäkter för försäljning av varor redovisas i årets resultat när väsentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande har överförts till köpa-ren, d.v.s. normalt i samband med leverans. intäkter redovisas om det är sanno-likt att de ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla koncernen.

Tjänsteuppdrag

intäkter från tjänsteuppdrag redovisas normalt i samband med att tjänsten utförs. intäkter från tjänsteuppdrag redovisas enligt principerna för så kallad successiv vinstavräkning. Färdigställandegraden fastställs normalt utifrån för-hållandet mellan nedlagda utgifter på balansdagen i relation till beräknade totala utgifter. en befarad förlust redovisas omedelbart i koncernens resultat.

Hyresintäkter

Hyresintäkter från fastigheter redovisas linjärt i årets resultat baserat på villko-ren i hyresavtalet. den sammanlagda kostnaden för lämnade förmåner redo-visas som en minskning av hyresintäkterna linjärt över hyresperioden.

Intäkter från fastighetsförsäljning

intäkter från fastighetsförsäljningar redovisas på tillträdesdagen.

RÖRELSEKOSTNADER OCH FINANSIELLA INTÄKTER OCH KOSTNADER Operationella leasingavtal

Kostnader avseende operationella leasingavtal redovisas i årets resultat linjärt över leasingperioden. Förmåner erhållna i samband med tecknandet av ett avtal redovisas som en del av den totala leasingkostnaden i årets resultat.

variabla avgifter kostnadsförs i de perioder de uppkommer.

Finansiella leasingavtal

Minimileaseavgifterna fördelas mellan räntekostnad och amortering på den utestående skulden. räntekostnaden fördelas över leasingperioden så att varje redovisningsperiod belastas med ett belopp som motsvarar en fast räntesats för den under respektive period redovisade skulden. variabla avgifter kostnads-förs i de perioder de uppkommer.

Finansiella intäkter och kostnader

Finansiella intäkter och kostnader består av ränteintäkter på bankmedel och fordringar samt räntebärande värdepapper, räntekostnader på lån, utdelnings-intäkter, valutakursdifferenser samt orealiserade och realiserade vinster på finansiella placeringar. Se även nedan under Finansiella tillgångar som kan säljas.

ränteintäkter på fordringar och räntekostnader på skulder beräknas med tillämp ning av effektivräntemetoden. effektivräntan är den ränta som diskonte-rar de uppskattade framtida in- och utbetalningarna under ett finansiellt instru-ments förväntade löptid till den finansiella tillgångens eller skuldens redovisade nettovärde.

räntekostnader inkluderar periodiserade belopp av emissionskostnader och liknande direkta transaktionskostnader för att uppta lån.

Utdelningsintäkt redovisas när rätten att erhålla betalning fastställts.

Låneutgifter redovisas i resultatet med tillämpning av effektivräntemetoden utom till den del de är direkt hänförliga till inköp, konstruktion eller produktion av tillgångar som tar en betydande tid i anspråk att färdigställa för avsedd användning eller försäljning. Låneutgifter som är hänförbara till uppförandet av så kallade kvalificerade tillgångar aktiveras som en del av den kvalificerade till-gångens anskaffningsvärde. en kvalificerad tillgång är en tillgång som med nödvändighet tar en betydande tid i anspråk att färdigställa.

FINANSIELLA INSTRUMENT

Finansiella instrument värderas och redovisas i koncernen i enlighet med reg-lerna i iAS 39. Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inklude-rar på tillgångssidan likvida medel, kundfordringar, finansiella placeringar, samt derivat. Bland skulder återfinns leverantörsskulder, låneskulder samt derivat.

Redovisning i och borttagande från rapporten över finansiell ställning en finansiell tillgång eller finansiell skuld tas upp i balansräkningen när koncer-nen blir part till instrumentets avtalsmässiga villkor. en finansiell tillgång eller del av finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättigheterna i avtalet realiseras, förfaller eller koncernen förlorar kontrollen över dem. en finansiell skuld eller del av finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks.

en finansiell tillgång och en finansiell skuld kvittas och redovisas med ett netto belopp i balansräkningen endast när det föreligger en legal rätt att kvitta beloppen samt när det föreligger avsikt att reglera posterna med ett netto-belopp eller att samtidigt realisera tillgången och reglera skulden.

Förvärv och avyttring av finansiella tillgångar redovisas på affärsdagen som utgör den dag då koncernen förbinder sig att förvärva eller avyttra tillgångar.

Klassificering och värdering

Finansiella instrument som inte är derivat redovisas initialt till anskaffningsvärde motsvarande instrumentets verkliga värde med tillägg för transaktionskostna-der för alla finansiella instrument förutom avseende de som tillhör kategorin finansiell tillgång som redovisas till verkligt värde via resultatet, vilka redovisas till verkligt värde exklusive transaktionskostnader. en finansiell tillgångs klassifi-cering avgör hur den värderas efter första redovisningstillfället. Koncernen klas-sificerar sina finansiella instrument utifrån i vilket syfte instrumenten förvärva-des. Företagsledningen bestämmer klassificering vid den första redovisningen.

Finansiella instrument som inte är derivat redovisas initialt till anskaffningsvärde motsvarande instrumentets verkliga värde med tillägg för transaktionskostna-der för alla finansiella instrument förutom avseende de som tillhör kategorin finansiell tillgång som redovisas till verkligt värde via resultatet, vilka redovisas till verkligt värde exklusive transaktionskostnader. en finansiell tillgångs klassifi-cering avgör hur den värderas efter första redovisningstillfället. Koncernen klas-sificerar sina finansiella instrument utifrån i vilket syfte instrumenten förvärva-des. Företagsledningen bestämmer klassificering vid den första redovisningen.

Related documents