• No results found

Nämnden för kultur, idrott och fritid

Målredovisning

Ängelholm har god service och tillhandahåller fler efterfrågade digitala tjänster.

Årets restriktioner har gjort att vi erbjuder fler digitala tjänster såsom digital undervisning på Kulturskolan, digital infodisk på biblioteken samt olika former av digital dialog inom Järnvägens museum och

fritidsgårdsverksamheten.

Det är tryggt att bo i Ängelholm.

Biblioteken erbjuder hemkörning av böcker för att öka tryggheten för de som inte vill röra sig ute i samhället.

Ängelholms kommun har också certifierats som Vattensäker Kommun vilket innebär ett tätare samarbete mellan kommunen och Svenska Livräddningsförbundet.

Stärk dialogen med medborgaren och öka samarbetet med det civila samhället.

Under delar av året har en bibliotekarie arbetat på fritidsgård och genomfört aktiviteter med ungdomar, exempelvis skapat podcasts, och samtidigt hämtat information till grund för en ny ungdomsplats på stadsbiblioteket. Ett lyckat exempel på samarbete med det civila samhället är att biblioteket kunnat erbjuda Meröppet Light i Tåstarp genom ett samarbete med gymnastikföreningen. Aktiviteten har kunnat genomföras utan att behöva sätta in kostsam teknik.

Skapa digitala lösningar som bidrar till snabba processer och minskad onödig byråkrati.

Året har inneburit många anpassningar till digitala lösningar för att fortsatt kunna tillhandahålla god service. I samband med nya riktlinjer för föreningsstöd gjordes all hantering digital och föreningar sökte för första gången om bidrag via e-tjänster.

Öka livskvaliteten i kommunen genom att utveckla mångfacetterade mötesplatser På våra olika fritidsgårdar pågår ett ständigt förändringsarbete för att hitta nya sätta att möta och nå ut till kommunens ungdomar. Årets ljusinstallation PIXELATE var flitigt använd och ett mycket uppskattat inslag i stadsmiljön. I olika sociala medier visas en uppsjö av budskap och bilder som invånarna har skapat på denna.

Säkerställa kommunens framtida kompetensförsörjning.

Efter tillskott i budget inför 2021 för en tjänst kombinerad med evenemang/samverkan med civila samhället har vi haft möjlighet att erbjuda befintliga medarbetare nya uppgifter för att ta tillvara på kompetens och erbjuda medarbetarna nya utvecklingsmöjligheter.

Kommunen ska erbjuda heltidsanställning vid nyrekrytering

På biblioteket har ny tillsvidareanställd blivit erbjuden 100 % och tackat ja till detta.

Årets verksamhet

invånarnas behov på ett säkert och samtidigt attraktivt sätt. Detta har resulterat i en hel del nya digitala tjänster för att kunna fortsätta att möta medborgarnas behov.

Några nya tjänster som utvecklats under året är take away och hemkörning av böcker samt en digital infodisk och ett digitalt program inom biblioteksverksamheten. Att försöka behålla så mycket som möjligt av

ungdomarnas fritidsaktiviteter har varit prioriterat. På Kulturskolan ställdes den mesta gruppundervisningen in men enskild undervisning har genomförts digitalt. Kulturgarantin har utförts i den mån det varit möjligt men en del aktiviteter är framflyttade.

Det traditionsenliga nationaldagsfirandet i Hembygdsparken ställdes in men ersattes av en direktsänd webbhälsning från ordförandena i kommunstyrelsen och nämnden för kultur, idrott och fritid. Delar av de planerade aktiviteterna kommer istället att genomföras under Ljusfesten 2021.

Projekt som pågått under året är bland annat den stora ombyggnaden av stadsbiblioteket samt ombyggnaden av entré och café på Järnvägens museum. Ett uppskattat och anpassat sommarlovsprogram genomfördes genom agil samverkan mellan de olika verksamheterna inom Kultur och stad samt tillsammans med Fältgruppen och Alla kan från huvuduppdrag Lärande och Familj.

I början av året sjösattes de nya föreningsbidragen och nu sker alla ansökningar digitalt. Uppdraget kring samverkan med det civila samhället har tagit fart och digitala möten har hållits med representanter från olika föreningar och överenskommelser har tecknats med dessa.

Ekonomisk analys

Nämndens ekonomiska utfall för 2020 visar på 2,2 mnkr lägre nettokostnader än budgeterat. Avvikelsen beror bland annat på lägre kapitalkostnader, +0,8 mnkr. Då vissa investeringsprojekt förskjutits i tid genereras inte avskrivningar och räntekostnader som planerat. Detta överskott uppkom i huvudsak på

idrottsanläggningarna.

Pandemin har under året medfört både negativa och positiva ekonomiska effekter. Järnvägens museum åsamkades ett större intäktsbortfall, vilket förklarar merparten av underskottet för museet (-0,8 mnkr). Inom kulturverksamheten ställdes flera evenemang och aktiviteter in, bland annat Ljusfesten, vilket resulterade i ett överskott (+0,8 mnkr). För övrigt betydde personalvakanser att överskott uppkom i både fritidsverksamheten och Kulturskolan.

Verksamhetens intäkter består till stor del av försäljning och inträdesavgifter på Järnvägens museum, terminsavgifter och projektbidrag till Kulturskolan, samt uthyrning av idrottslokaler. På kostnadssidan står personal för en stor del, 39,4 mnkr. Lokalkostnaderna, i huvudsak olika idrottsanläggningar, uppgår till 39,9 mnkr och kostnaden för Vattnets hus är 20,0 mnkr. Olika bidrag till exempel lokalt aktivitetsstöd, lokalbidrag och andra föreningsbidrag, kostar 23,6 mnkr. Här har politiska beslut fattats med anledning av pandemin om 1,5 mnkr i extra utbetalningar.

Investeringsredovisning

Investeringsbudgeten uppgår för 2020 till 11,8 mnkr och utfallet stannade vid 3,8 mnkr. Flera

anläggningsprojekt, Omklädningsrum Hjärnarps IP, BMX-banan och Friidrottsanläggning, kom inte igång

som planerat och kommer i stället genomföras 2021. Årets investeringsutgifter bestod därför till största delen av inventarieinköp.

Nämnden för kultur, idrott och fritid

mnkr 2019 2020

Verksamhetens intäkter 11,9 16,2

Verksamhetens kostnader -144,6 -150,1

Verksamhetens nettokostnader -132,7 -133,9

Budgetavvikelse 0,9 2,2

Nettoinvesteringar 4,5 3,8

Antal årsarbetare 73 69

Framtid

Kultur och stad kommer att arbeta med brukardialog med medborgarna för att fortsätta undersöka behov, önskemål och förväntningar kring utbud inom samtliga verksamheter, vilket innebär att det digitala utbudet kommer att fortsätta utvecklas och den digitala kompetensen bland medarbetarna kommer att stärkas.

Ombyggnaden av stadsbiblioteket för att skapa moderna och innovativa rum fortsätter. Det planeras att öppna i början av 2022. Närbiblioteken kommer att omgestaltas för att skapa en modern och innovativ biblioteksverksamhet. Inköp av ny biblioteksbuss samt meröppet på ytterligare två bibliotek är också planerat.

Inom kulturskolan anställs en ny pedagog för undervisning i StreetArt samt musik- och mediaproduktion, vilket stärker utbudet för kommunens ungdomar. En ny tjänst som evenemangsutvecklare kommer att bidra till fler och större aktiviteter i kommunen. Utveckling av Kullavallen pågår, en servicebyggnad vid BMX-banan är på gång och på Strövelstorps IP kommer nya omklädningsrum färdigställas. Framöver kommer även Munka Ljungby IP, Hjärnarps IP och Vejby IP rustas upp och renoveras.