• No results found

Nämndens styrmedel

2. Iakttagelser och bedömningar

2.2. Nämndens styrmedel

2.2.1. Styrande dokument och dess tillämpning

Kommunfullmäktige fattade i samband med budget 2014 beslut om att gymnasieförvalt-ningen och skol- och barnomsorgsförvaltgymnasieförvalt-ningen skulle slås samman till en utbildningsför-valtning. Sammanslagningen träde ikraft den 1 januari 2015. Syftet med omorganisation-en var att nuvarande förvaltning ska leda till omorganisation-en helhetssyn på elevomorganisation-ens skolgång i ett 1-20 års perspektiv. Detta ska skapa förutsättningar för en ökad måluppfyllelse för Växjös barn och ungdomar. En sammanslagen utbildningsförvaltning förväntades även medföra effek-tiviseringar avseende bl.a. bättre skolresultat, bättre resursutnyttjande av personal i ett 1-20 års perspektiv och minskade ”kompensatoriska insatser” tack vare ett systematiskt arbete med tidiga insatser. Sammanslagningen har inneburit att utbildningsnämnden fattat formella beslut, exempelvis:

 Utbildningsnämnden har beslutat om att överta ansvaret för de avtal och överens-kommelser som tecknats av gymnasienämnden respektive skol- och barnomsorgs-nämnden. Detsamma gäller förlängning av riktlinjer och anvisningar 1

 Utbildningsnämnden har beslutat om plan för hantering av kriser och extraordi-nära händelser.2 Krav från fullmäktige på förvaltningsanpassade planer.

Utbildningsnämndens ansvarsområde utgår från nämndens reglemente som senast revi-derats av Kommunfullmäktige, 2015-11-17.

Enligt kommunens styrande dokument Styrsystem för Växjö kommun fastställd i kom-munfullmäktige 2011-04-19 beskrivs att kommunens styrsystem utgår ifrån målstyrning.

Förutsättningar för att åstadkomma detta är att:

 Det finns en röd tråd från kommunens ledstjärna, övergripande mål och strategier till nämnds/bolagsmål och aktiviteter på verksamhetsnivå och om möjligt på ar-betsplatsnivå.

 Att målen är levande och rimliga i antal.

 Det ska finnas ett samband mellan tillgängliga resurser och verksamhetsmål.

 Det finns väl fungerande rapporterings- och uppföljningsstruktur.

1 Utbildningsnämnden 2015-01-07 § 15-16

2 Utbildningsnämnden 2015-02-18 § 36

Utbildningsnämnden styrning sker dels utifrån det statliga uppdraget och dels utifrån kommunfullmäktiges budget. Dessa båda uppdrag har konkretiserat i nämndens intern-budget gällande mål och aktiviteter. Utifrån det statliga uppdraget och utifrån kommun-fullmäktiges budget har utbildningsnämnden formulerat följande vision: ”Vår vision är en hållbar utbildning för barn och elever från 1 år till 20 år.” I nämndens internbudget 2015 redovisas att Växjö ska vara en framstående skolkommun i Sverige med mycket goda resultat på hållbart lärande för kommunens alla barn och elever.

Nämnden verksamhetsmål berör flertal av fullmäktiges målområden. Nämnden har totalt fastställt fjorton verksamhetsmål samt två mål med koppling på målområdet Ekonomi och effektivitet. För flera verksamhetsmål/nyckeltal saknas målvärde. En förändring inför 2016 års internbudget har skett genom tydligare målvärden. Förvaltningsledningen be-skriver att man i möjligaste mån följer planer och program som beslutats av fullmäktige och att ett antal mål har kopplats till nämndens målområde ”miljö, energi och trafik”.

Förvaltningen beskriver att planerna är finansierade i verksamhetens budget. Inför 2016 har budgeten utökats avseende demografisk utveckling samt lokalhyror motsvarande 80,5 mnkr. Därutöver finns ett krav på effektivisera verksamheten med 15,8 mnkr.

Utbildningsnämnden har formulerat en styrkedja (se nedan bild) som innebär att respek-tive arbetslag, skolledare formulerat aktiviteter kopplade till det statliga uppdraget och fullmäktiges budget. Utifrån intervjuerna beskrivs att avståndet mellan

nämnd/förvaltningsledning och verksamheten i den nya organisationen ökat.

Förvaltningsledningen har beslutat att inför år 2016 förändra sin ledningsgrupp så att även områdescheferna deltar i ledningsgruppen. I samband med den nya organisationen har en beskrivning utifrån roller och ansvar för alla chefer samt stödfunktionerna ned-tecknats.

Nedan listas väsentliga lagar, förordningar och styrmedel som styr nämndens verksam-heter:

 Skollag

 Diskrimineringslag

 Arbetsmiljölag

Styrning/

uppföljning

Pedagog Arbetslag Skolledare Områdeschef Verksmahetschef

Förvaltningschef Nämnden

 Kommunallag

 Skolförordning

 Läroplaner

 Skolverkets allmänna råd

 Policys och planer (Miljöprogram för Växjö kommun)

Under 2015 har nämnden beslutat om nya principer för resursfördelning som ska börja gälla år 2016, ”Principer för resursfördelning inom en sammanhållen utbildningsför-valtning 1-20”. Principerna ska ge möjlighet till en likvärdig utbildning samt ta hänsyn till det kompensatoriska uppdraget inom såväl utbildningsnämndens verksamheter som för alla barn och elever folkbokförda i Växjö kommun. Utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig inom varje skolform och inom fritidshemmet. 3

Lokalfrågor är en väsentlig fråga för utbildningsnämnden. Vid lokalförändringar avseende nybyggnation eller ombyggnation sker samarbete mellan förvaltningen och VÖFAB avse-ende projektering och anbudsförfrågan. Utbildningsnämnden beslutar därefter om att genomföra nybyggnationer och ombyggnationer av förskolor och skolor när bl.a. investe-ringsutgift och preliminär årlig hyreskostnad är känd. Under året har nämnden enligt protokoll beslutat om nybyggnation och ombyggnation av Bergunda, Torpaskolan, Sands-bro skola, Tävelsås och Östra lugnet.

Delegationsordning och attestordning har upprättats och fastställts av nämnden 2015-05-13 respektive 2015-02-18.

Förvaltningen har under året genomfört olika utbildningsinslag för nämnden avseende nämndens verksamhetsområden och aktuell lagstiftning.

2.2.2. Bedömning

Vi bedömer att nämndens styrning är tillräcklig och att nämnden i huvudsak tillämpar kommunens styrdokument Styrsystem för Växjö kommun. Styrningen sker utifrån det statliga uppdraget och dels utifrån kommunfullmäktiges budget.

Nämnden har i internbudget 2016 tydliggjort sin målstyrning genom tydligare systema-tiska nyckeltal. Det är positivt att nämnden aktivt arbetar med översyner av resursfördel-ningssystem, lokaler m.m.

Den nya organisationen har endast verkat i ca ett år. Vi rekommenderar att en utredning så småningom genomförs för att säkerställa att omorganisationens syfte när det gäller bättre skolresultat, bättre resursutnyttjande av personal och minskade ”kompensatoriska insatser” realiseras.

Vi ser positivt på att rollbeskrivning har upprättats för chefer i organisationen samt stöd-funktioner. Styrkedjan från nämnd och förvaltningsledning till det pedagogiska arbetet omfattar dock flera chefsled, vilket kan innebära en ökad risk avseende styrning och kon-troll.

3 Utbildningsnämnden 2015-10-07 § 165, 2015-12-16 § 201

Related documents