• No results found

Nätverk

In document Komma igång. Notebook från HP (Page 23-27)

OBS! Internetfunktionen hos datorns maskin- och programvara varierar beroende på datormodellen och var du befinner dig.

Datorn har stöd för en eller två typer av Internetåtkomst:

● Trådlöst — För mobil anslutning till Internet kan du använda en trådlös anslutning. Se Ansluta till ett befintligt WLAN på sidan 16 eller Installera ett nytt trådlöst nätverk på sidan 16 om du vill ha mer information.

Trådbundet — Du kan nå Internet via en trådbunden nätverksanslutning. Se Referenshandbok för HP Notebook om du vill veta hur du ansluter datorn till ett trådbundet nätverk.

Använda en Internetleverantör

Innan du kan ansluta datorn till Internet måste du ha ett konto hos en Internetleverantör. Kontakta en lokal Internetleverantör för att köpa en Internetuppkoppling och ett modem. Internetleverantören hjälper dig att installera modemet och nätverkskabeln för att ansluta din trådlösa dator till modemet, och testar att Internettjänsten fungerar.

OBS! Internetleverantören ger dig ett användarnamn och ett lösenord för Internetanslutningen.

Anteckna dessa och förvara dem på en säker plats.

Följande funktioner hjälper dig att skapa ett nytt Internetkonto eller konfigurera datorn för att använda ett befintligt:

Internet Services & Offers (finns på vissa platser) — Det här verktyget hjälper dig att teckna dig för ett nytt Internetkonto och ställa in datorn för att använda ett befintligt konto. Du kommer åt detta verktyg genom att välja Start > Alla program > Kommunikation och chatt.

Ikoner från Internetleverantören (tillgängligt på vissa platser) — De här ikonerna kan antingen visas var och en för sig på Windows skrivbord eller grupperade i en skrivbordsmapp med namnet Onlinetjänster. Du skapar ett nytt Internetkonto eller ställer in datorn för att använda ett befintligt konto genom att dubbelklicka på en ikon och sedan följa instruktionerna på

skärmen.

Windows-guiden Anslut till Internet — Du kan använda Windows-guiden Anslut till Internet för att ansluta datorn till Internet i följande fall:

◦ Om du redan har ett konto hos en Internetleverantör.

◦ Om du inte har något Internetkonto och vill välja en leverantör ur listan i guiden. (Listan med Internetleverantörer finns inte i alla regioner.)

◦ Om du har valt en Internetleverantör som inte finns med i listan och leverantören har gett dig uppgifter om en specifik IP-adress samt inställningar för POP3 och SMTP.

Du når Windows-guiden Anslut till Internet och får instruktioner om hur du använder guiden genom att välja Start > Kontrollpanelen > Nätverk och Internet > Nätverks- och

delningscenter.

OBS! Om du blir ombedd att välja mellan att aktivera eller inaktivera Windows-brandväggen i guiden ska du välja att aktivera den.

Använda en Internetleverantör 15

Ansluta datorn till ett trådlöst nätverk

Med trådlös teknik överförs data med radiovågor i stället för via kablar. Datorn kan vara utrustad med en eller flera av de följande trådlösa enheterna:

● Enhet för trådlöst lokalt nätverk (WLAN)

● HP:s mobila bredbandsmodul, en enhet för trådlöst WAN (WWAN)

● Bluetooth-enhet

Om du vill veta mer om trådlös teknik och anslutningar till ett trådlöst nätverk läser du

Referenshandbok för HP Notebook och den information och de länkar till olika webbplatser som finns i Hjälp och support.

Ansluta till ett befintligt WLAN

1. Slå på datorn.

2. Kontrollera att den trådlösa enheten är på.

3. Klicka på nätverksikonen i meddelandefältet längst till höger i Aktivitetsfältet.

4. Välj ett nätverk du vill ansluta till.

OBS! Flytta datorn närmare den trådlösa routern eller åtkomstpunkten om du inte ser några WLAN.

OBS! Om du inte ser det nätverk du vill ansluta datorn till ska du klicka på Öppna Nätverks-och delningscenter Nätverks-och sedan klicka på Skapa en anslutning eller ett nätverk. En lista med alternativ visas. Du kan välja att leta efter och ansluta datorn till ett nätverk manuellt, eller skapa en ny nätverksanslutning.

5. Klicka på Anslut.

6. Om nätverket är skyddat uppmanas du att ange en nätverkssäkerhetsnyckel. Skriv koden och klicka sedan på OK så att anslutningen upprättas.

Installera ett nytt trådlöst nätverk

Utrustning som krävs:

Ett bredbandsmodem (antingen DSL eller kabel; tillval) (1) och en snabb Internettjänst som du köper av en Internetleverantör

En trådlös router (tillval) (2)

Din nya trådlösa dator (3)

OBS! Vissa modem har en inbyggd trådlös router. Fråga din Internetleverantör om vilken typ av modem du har.

I illustrationen nedan ser du ett exempel på en färdig WLAN-nätverksinstallation som är ansluten till Internet. Allt eftersom ditt nätverk växer kan ytterligare trådlösa och kabelanslutna datorer anslutas till nätverket för att få åtkomst till Internet.

Ansluta datorn till ett trådlöst nätverk 17

Konfigurera en trådlös router

Om du behöver hjälp med att installera ett WLAN läser du informationen från routertillverkaren eller Internetleverantören.

I Windows finns det också verktyg som hjälper dig installera ett nytt trådlöst nätverk. Så här ställer du in nätverket med verktygen i Windows:

Välj Start > Kontrollpanelen > Nätverk och Internet > Nätverks- och delningscenter >

Skapa en ny anslutning eller ett nytt nätverk > Ställ in ett nätverk. Följ därefter instruktionerna på skärmen.

OBS! Du bör till en början ansluta den nya trådlösa datorn till routern med den nätverkskabel som medföljer routern. När datorn väl är ansluten till Internet kan du koppla ur kabeln och därefter nå Internet via det trådlösa nätverket.

Skydda det trådlösa nätverket

När du konfigurerar ett WLAN eller använder ett befintligt WLAN måste du alltid se till att säkerhetsfunktionerna är aktiverade så att nätverket är skyddat mot obehörig åtkomst.

Mer information om hur du skyddar ditt WLAN finns i Referenshandbok för HP Notebook.

In document Komma igång. Notebook från HP (Page 23-27)

Related documents