• No results found

Använda trådlösa enheter

Trådlös teknologi överför data via radiovågor istället för ledningar. Datorn kan vara utrustad med en eller flera av följande trådlösa enheter:

● Enhet för trådlöst lokalt nätverk (WLAN) – Ansluter datorn till trådlösa lokala nätverk (kallas ofta Wi-Fi-nätverk, trådlösa LAN eller WLAN) på företag, i ditt hem och på allmänna platser såsom flygplatser, restauranger, kaféer, hotell och universitet. Inom ett WLAN kommunicerar varje bärbar trådlös enhet med en trådlös router eller åtkomstpunkt.

● HP Mobile Broadband Module – En enhet för trådlöst utbrett nätverk (WWAN) som ger åtkomst till information där tjänster från mobila nätverksoperatörer finns tillgängliga. I ett WWAN

kommunicerar varje bärbar enhet med en mobil nätverksoperatörs basstation. Mobila nätverksoperatörer installerar nätverk av basstationer (liknande mobiltelefonmaster) på stora geografiska områden, vilket effektivt ger en täckning över hela delstater, regioner eller länder.

● Bluetooth-enhet – Skapar ett personligt nätverk (PAN) för att ansluta till andra Bluetooth-enheter som datorer, telefoner, skrivare, headset, högtalare och kameror. I ett PAN kommunicerar varje enhet direkt med andra enheter. Enheterna måste vara relativt nära varandra – i normalfallet inom tio meter.

Datorer med WLAN-enheter kan stödja en eller flera av följande IEEE-industristandarder:

● 802.11b, den första allmänna standarden, stödjer datahastigheter upp till 11 Mbit/s och fungerar på frekvensen 2,4 GHz.

● 802.11g stödjer datahastigheter upp till 54 Mbit/s och fungerar på frekvensen 2,4 GHz. En 802.11g WLAN-enhet är bakåtkompatibel med 802.11b-enheter, så de kan fungera på samma nätverk.

● 802.11a stödjer datahastigheter upp till 54 Mbit/s och fungerar på frekvensen 5 GHz.

OBS! 802.11a är inte kompatibel med 802.11b och 802.11g.

● 802.11n stödjer datahastigheter upp till 450 Mbit/s, fungerar på frekvensen 2,4 eller 5 GHz och är bakåtkompatibel med 802.11a, b, och g.

Mer information om trådlös teknik finns i tillhörande informationsmaterial och webbplatslänkarna i Hjälp och support.

Identifiera statusikonerna för trådlöst och nätverk

Ikon Namn Beskrivning

Trådlös (ansluten) Visar var lampan och åtgärdstangenten för trådlöst finns på datorn. Identifierar även programmet Wireless Assistant på datorn och huruvida en eller flera trådlösa enheter är påslagna.

Trådlös (inte ansluten) Identifierar programvaran Wireless Assistant på datorn och anger att alla trådlösa enheter är avstängda.

12 Kapitel 2 Nätverk

Ikon Namn Beskrivning

Trådbundet nätverk (anslutet) Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade och att en eller flera nätverksenheter är anslutna till nätverket.

Trådbundet nätverk (inaktiverat/frånkopplat) Visar att en eller flera av dina nätverksdrivrutiner har installerats, att alla nätverksenheter eller alla trådlösa enheter har inaktiverats på Kontrollpanelen och inga nätverksenheter är anslutna till det trådlösa nätverket.

Nätverk (inaktiverat/frånkopplat) Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade, att inga trådlösa anslutningar är tillgängliga eller att alla trådlösa nätverksenheter är inaktiverade via

åtgärdstangenten för trådlöst eller Wireless Assistant och att inga nätverksenheter är anslutna till ett kabelanslutet nätverk.

Nätverk (anslutet) Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade, att en eller flera nätverksenheter är anslutna till ett trådlöst nätverk och att en eller flera nätverksenheter är anslutna till ett trådbundet nätverk.

Nätverk (frånkopplat) Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade och att trådlösa anslutningar finns tillgängliga, men att inga nätverksenheter är anslutna till ett trådbundet eller trådlöst nätverk.

Använda kontrollerna för trådlöst

Du kan kontrollera de trådlösa enheterna i din dator med hjälp av en av dessa metoder:

● Åtgärdstangent för trådlöst

● HP Wireless Assistant

● Operativsystemkontroller

Använda åtgärdstangenten för trådlöst

Datorn har en åtgärdstangent för trådlöst, en eller flera trådlösa enheter och en lampa för trådlöst.

Alla trådlösa enheter på datorn är föraktiverade, vilket medför att lampan för trådlöst tänds (vit) när du startar datorn.

Den trådlösa lampan visar den övergripande driftstatusen för dina trådlösa enheter, inte statusen för enskilda enheter. Om lampan för trådlöst lyser vit är minst en av de trådlösa enheterna påslagen. Om lampan för trådlöst är gul, är alla trådlösa enheter avstängda.

Eftersom de trådlösa enheterna aktiveras på fabriken, kan du använda åtgärdstangenten för trådlöst för att starta eller stänga av dem samtidigt. Du kan styra de trådlösa enheterna separat via

programmet HP Wireless Assistant.

Använda programmet HP Wireless Assistant

En trådlös enhet kan slås på och stängas av med programmet HP Wireless Assistant. Om du inaktiverar en trådlös enhet i Setup Utility måste du först återaktivera den i Setup Utility innan du kan sätta på eller stänga av den med hjälp av Wireless Assistant.

OBS! Datorn ansluts inte automatiskt till ett nätverk eller en Bluetooth-enhet när du aktiverar eller sätter på en trådlös enhet.

Använda trådlösa enheter 13

Du kan visa status för trådlösa enheter genom att klicka på ikonen Visa dolda ikoner, pilen längst till vänster i meddelandefältet, och sedan låta muspekaren vila över ikonen för trådlöst.

Om ikonen för trådlöst inte visas i meddelandefältet går du igenom följande steg för att ändra egenskaper för Wireless Assistant:

1. Välj Start > Kontrollpanelen > Maskinvara och ljud > Windows Mobilitetscenter.

2. Klicka på ikonen för trådlöst i rutan för Wireless Assistant längst ned i Windows Mobilitetscenter.

3. Klicka på Egenskaper.

4. Markera kryssrutan intill ikonen HP Wireless Assistant i meddelandefältet.

5. Klicka på Verkställ.

6. Klicka på Stäng.

Mer information finns i hjälpen för programvaran Wireless Assistant.

1. Öppna Wireless Assistant genom att klicka på ikonen för trådlöst i Windows mobilitetscenter.

2. Klicka på knappen Hjälp.

Använda operativsystemkontroller

Vissa operativsystem erbjuder också metoder för att hantera inbyggda trådlösa enheter och trådlösa anslutningar. I Windows finns till exempel Nätverks- och delningscenter där du kan skapa en

anslutning eller ett nätverk, ansluta till ett nätverk, hantera trådlösa nätverk och diagnostisera och reparera nätverksproblem.

Du når Nätverks- och delningscenter genom att välja Start > Kontrollpanelen > Nätverk och Internet > Nätverks- och delningscenter.

Mer information får du om du väljer Start > Hjälp och support.

Använda WLAN

Med en WLAN-enhet kan du få åtkomst till ett trådlöst lokalt nätverk (WLAN) som består av andra datorer och tillbehör länkade via en trådlös router eller en trådlös åtkomstpunkt.

OBS! Termerna trådlös åtkomstpunkt och trådlös router används ofta omväxlande.

● Ett större WLAN såsom ett WLAN i ett företag eller publik WLAN-hotspot använder vanligtvis trådlösa åtkomstpunkter som kan hysa ett stort antal datorer och tillbehör och kan separera kritiska nätverksfunktioner.

● Ett WLAN i hemmet eller på ett mindre kontor använder vanligtvis en trådlös router som tillåter flera trådlösa och trådanslutna datorer att dela en Internet-anslutning, en skrivare och filer utan att kräva ytterligare maskin- eller programvara.

Du måste ansluta till en WLAN-infrastruktur (via en tjänsteleverantör eller ett publikt nätverk eller företagsnätverk) för att kunna använda WLAN-enheten i din dator.

14 Kapitel 2 Nätverk

Installera ett WLAN

Om du vill installera ett WLAN och ansluta till Internet behöver du följande utrustning:

Ett bredbandsmodem (antingen DSL eller kabel) (1) och en Internet-tjänst med hög hastighet köpt från en Internet-leverantör (ISP)

En trådlös router (köpt separat) (2)

Den trådlösa datorn (3)

Nedanstående bild visar ett exempel på en installation av ett trådlöst nätverk anslutet till Internet.

Allteftersom ditt nätverk växer, kan ytterligare trådlösa och fasta datorer anslutas till nätverket för att få åtkomst till Internet.

Mer hjälp om hur du installerar ditt WLAN finns i informationen från routertillverkaren eller Internet-leverantören (ISP).

Skydda ditt WLAN

Eftersom WLAN-standarden utformades med begränsade säkerhetsfunktioner (i stort sett endast för att förhindra tillfällig tjuvlyssning och inte mer kraftfulla attacker än så) är det viktigt att förstå att WLAN-nätverk är sårbara för välkända och väldokumenterade säkerhetsrisker.

För WLAN på offentliga platser eller ”hotspots”, som kaféer och flygplatser, kanske det inte finns någon säkerhet alls. Nya tekniker som gör offentliga miljöer säkrare och mer anonyma utvecklas av tillverkare av trådlösa produkter och Internetleverantörer. Om du oroar dig för din dators säkerhet på en ”hotspot” bör du begränsa dina nätverksaktiviteter till icke-kritisk e-post och grundläggande Internetanvändning.

När du installerar ett WLAN eller använder ett befintligt WLAN måste du alltid se till att

säkerhetsfunktionerna är aktiverade, så att ditt nätverk skyddas mot obehörig åtkomst. De vanliga säkerhetsnivåerna är Wi-Fi Protected Access (WPA)-Personal and Wired Equivalent Privacy (WEP).

Eftersom trådlösa radiosignaler skickas utanför nätverket, kan andra WLAN-enheter ta upp

oskyddade signaler och antingen ansluta till ditt nätverk (oinbjudna) eller fånga upp information som sänds inom nätverket. Du kan emellertid vidta åtgärder för att skydda ditt WLAN:

Använd en trådlös sändare med inbyggd säkerhet

Många trådlösa basstationer, gatewayar eller routrar har inbyggda säkerhetsfunktioner, till exempel trådlösa säkerhetsprotokoll och brandväggar. Med rätt trådlös sändare kan du skydda nätverket från de vanligaste hoten vid trådlös kommunikation.

Arbeta bakom en brandvägg

En brandvägg är en barriär som kontrollerar både data och förfrågningar om data som skickas till ditt nätverk och stoppar eventuella misstänkta objekt. Det finns olika sorters brandväggar, både som programvara och maskinvara. För vissa nätverk används en kombination av de båda typerna.

Använd trådlös kryptering

Använda WLAN 15

Det finns olika typer av sofistikerade krypteringsprotokoll för WLAN. Hitta den lösning som fungerar bäst för säkerheten på ditt nätverk:

Wired Equivalent Privacy (WEP) är ett trådlöst säkerhetsprotokoll som kodar eller krypterar alla nätverksdata innan de sänds med en WEP-nyckel. Vanligtvis kan du låta nätverket ange WEP-nyckeln. Alternativt kan du ange din egen nyckel, skapa en annan nyckel eller välja andra avancerade alternativ. Andra kommer inte att kunna använda ditt WLAN utan rätt nyckel.

WPA (Wi-Fi Protected Access) använder, liksom WEP, säkerhetsinställningar för att kryptera och dekryptera data som sänds över nätverket. Men istället för att använda en statisk säkerhetsnyckel för kryptering som WEP, använder WPA krypteringsprotokollet TKIP (temporal key integrity protocol) för att dynamiskt skapa en ny nyckel för varje paket.

Det skapar också olika uppsättningar av nycklar för varje dator på nätverket.

Ansluta till ett trådlöst nätverk

Gör på följande sätt för att ansluta till WLAN:

1. Kontrollera att den trådlösa enheten är påslagen. Om den är påslagen lyser lampan för trådlöst vitt. Tryck på åtgärdstangenten för trådlöst om lampan för trådlöst är gulbrun.

2. Klicka på nätverksikonen i meddelandefältet, längst till höger i Aktivitetsfältet.

3. Välj önskat WLAN från listan.

4. Klicka på Anslut.

Om nätverket är ett skyddat WLAN blir du ombedd att ange en säkerhetsnyckel för nätverket, vilket innebär en säkerhetskod. Ange koden och klicka sedan på OK för att etablera

anslutningen.

OBS! Om det inte finns några WLAN på listan befinner du dig för långt ifrån en trådlös router eller åtkomstpunkt.

OBS! Om du inte kan se det nätverk du vill ansluta till klickar du på Öppna Nätverks- och delningscenter och klicka sedan på Skapa en ny anslutning eller ett nytt nätverk. En lista med alternativ visas. Du kan välja att manuellt söka efter och ansluta till ett nätverk, eller skapa en ny nätverksanslutning.

När anslutningen har upprättats låter du muspekaren vila över nätverksikonen i meddelandefältet, längst till höger om Aktivitetsfältet, för att kontrollera anslutningens namn och status.

OBS! Räckvidden (d.v.s. hur långt dina trådlösa signaler når) beror på WLAN-implementeringen för datorn, routertillverkaren och störningar från andra elektroniska enheter eller strukturella hinder som väggar och golv.

Mer information om hur du använder WLAN finns tillgänglig via följande resurser:

● Information från Internet-leverantören och tillverkarens instruktioner som medföljer den trådlösa routern och övrig WLAN-utrustning

● Information och webbplatslänkar som finns i Hjälp- och supportcenter.

Kontakta Internet-leverantören eller sök på webben efter en lista över publika WLAN i din närhet.

Bland webbplatser som listar publika WLAN finns Cisco Internet Mobile Office Wireless Locations, Hotspotlist och Geektools. Hör med varje trådlöst WLAN-område vilka priser och anslutningskrav som gäller.

Kontakta nätverksadministratören eller IT-avdelningen för att få ytterligare information om hur du ansluter din dator till ett företags-WLAN.

16 Kapitel 2 Nätverk

Roaming till ett annat nätverk

När du flyttar datorn så att den hamnar inom ett annat WLAN-område, försöker Windows att ansluta till det nätverket. Om försöket lyckas ansluts din dator automatiskt till det nya nätverket. Om Windows inte känner igen det nya nätverket ska du följa samma anvisningar som när du först anslöt till ditt WLAN.

Använda HP Mobilt bredband (endast vissa modeller)

HP:s mobila bredband gör att du kan använda WWAN för att ansluta till Internet från flera platser och inom större områden än vad som är möjligt med trådlösa lokala nätverk. För att du ska kunna

använda HP:s mobila bredband måste du ha tecknat ett avtal hos en tjänsteleverantör

(mobiloperatör) som i de flesta fall är en mobiltelefonioperatör. Täckningen för HP:s mobila bredband är i stort sett densamma som för mobiltelefonin.

När HP Mobilt bredband används med en tjänst från en mobil nätverksoperatör har du möjlighet att förbli uppkopplad mot Internet, skicka e-post eller ansluta till ditt företagsnät även om du befinner dig på resande fot eller utanför täckningsområdet för Wi-Fi-nätverk.

HP Mobilt bredband stöder UNDP (Universal Notebook Data Platform), vilket möjliggör dataförbindelser för notebook-datorer.

Du kan behöva serienumret till HP:s mobila bredbandsmodul för att kunna aktivera den mobila bredbandstjänsten. Serienumret finns tryckt på en etikett inne i datorns batterifack.

Vissa mobiloperatörer kräver att du har ett SIM-kort. Ett SIM-kort innehåller grundläggande information om dig, t.ex. en PIN-kod, samt nätverksinformation. Vissa datorer har ett SIM-kort förinstallerat i batterifacket. Om SIM-kortet inte är förinstallerat kan det finnas tillsammans med den information om HP:s mobila bredband som medföljde datorn, eller också kan mobiloperatören ha valt att leverera kortet separat från datorn.

Information om hur du sätter i och tar bort SIM-kortet finns i avsnitten ”Sätta i ett SIM-kort” och ”Ta ut ett SIM-kort” i detta kapitel.

Information om HP:s mobila bredband och om hur du aktiverar tjänsten hos den operatör du har valt hittar du i den information om HP:s mobila bredband som medföljde datorn. Ytterligare information kan du hitta på HP:s webbplats http://www.hp.com/go/mobilebroadband (endast USA).

Sätta i ett SIM-kort

VIKTIGT: Placera SIM-kortet med det sneda hörnet vänt som på bilden. Om SIM-kortet sätts i bakvänt eller upp och ned kanske batteriet inte kan sättas på plats, vilket kan skada SIM-kortet och SIM-kontakten.

Förhindra skador på kontakterna genom att vara så försiktig som möjligt när du sätter i SIM-kortet.

Så här sätter du i ett SIM-kort:

1. Stäng av datorn. Om du är osäker på om datorn är avstängd eller i viloläge sätter du på den genom att trycka på strömknappen. Stäng sedan av datorn via operativsystemet.

2. Stäng skärmen.

3. Koppla från alla externa enheter som är anslutna till datorn.

4. Dra ut nätsladden från eluttaget.

5. Vänd datorn upp och ner på en plan yta med batteriplatsen mot dig.

6. Ta ut batteriet.

Använda HP Mobilt bredband (endast vissa modeller) 17

7. Sätt in SIM-kortet i facket.

8. Sätt tillbaka batteriet.

OBS! HP Mobilt bredband kommer att inaktiveras om batteriet inte sätts tillbaka.

9. Vänd datorn åt rätt håll igen och återanslut sedan den externa strömmen och de externa enheterna.

10. Starta datorn.

Ta ut ett SIM-kort

Så här tar du ut ett SIM-kort:

1. Stäng av datorn. Om du är osäker på om datorn är avstängd eller i viloläge sätter du på den genom att trycka på strömknappen. Stäng sedan av datorn via operativsystemet.

2. Stäng skärmen.

3. Koppla från alla externa enheter som är anslutna till datorn.

4. Dra ut nätsladden från eluttaget.

5. Vänd datorn upp och ner på en plan yta med batteriplatsen mot dig.

6. Ta ut batteriet.

18 Kapitel 2 Nätverk

7. Tryck SIM-kortet (1) inåt så att det lossnar och ta sedan ur det (2).

8. Sätt tillbaka batteriet.

9. Vänd datorn åt rätt håll igen och återanslut sedan den externa strömmen och de externa enheterna.

10. Starta datorn.

Använda trådlösa Bluetooth-enheter

En Bluetooth-enhet möjliggör trådlös kommunikation på korta avstånd och ersätter de fysiska kabelanslutningar som vanligtvis länkar samman elektroniska enheter, till exempel dessa:

● datorer (stationära, bärbara, handhållna)

● telefoner (mobila, trådlösa, smarta telefoner)

● bildhanteringsenheter (skrivare, kamera)

● ljudenheter (headset, högtalare)

Bluetooth-enheter tillhandahåller direktkommunikation med andra enheter vilket gör att du kan installera ett PAN (personal area network) av Bluetooth-enheter. Information om hur du konfigurerar och använder Bluetooth-enheter finns i hjälpen för Bluetooth-programvara.

Bluetooth och Internet-anslutningsdelning

HP rekommenderar inte att du installerar en dator med Bluetooth som värd och använder den som gateway för att ansluta andra datorer till Internet. När två eller fler datorer är anslutna med Bluetooth, och Internet-anslutningsdelning (ICS) är aktiverad på en av datorerna, kanske inte de andra

datorerna kan ansluta till Internet med Bluetooth-nätverket.

Bluetooths styrka ligger i att synkronisera informationsöverföringar mellan din dator och trådlösa enheter som mobiltelefoner, skrivare, kameror och handhållna enheter. Det faktum att det inte är möjligt att hålla två eller flera datorer anslutna för att dela Internetuppkopplingen via Bluetooth, är en begränsning som beror på Bluetooth och operativsystemet Windows.

Använda trådlösa Bluetooth-enheter 19

Felsöka problem med trådlösa anslutningar

Möjliga orsaker som kan ligga bakom problem med trådlös anslutning är bland annat följande:

● Nätverkskonfigurationen (SSID eller säkerhet) har ändrats.

● Den trådlösa enheten är inte korrekt installerad eller har inaktiverats.

● Den trådlösa enhetens eller routerns maskinvara fungerar inte.

● Den trådlösa enheten störs av andra enheter.

OBS! Trådlösa nätverksenheter medföljer endast vissa datormodeller. Om trådlöst nätverk inte finns med i listan över datorns funktioner på sidan av originalförpackningen, kan du lägga till trådlös nätverksfunktion genom att köpa en trådlös nätverksenhet.

Innan du går igenom möjliga lösningar på ditt problem med nätverksanslutningen ska du kontrollera att alla trådlösa enheters drivrutiner är installerade.

Med hjälp av metoderna i det här kapitlet kan du diagnostisera och reparera en dator som inte ansluter till det nätverk som du vill använda.

Det går inte att ansluta till ett WLAN

Om du har problem med att ansluta till ett WLAN ska du kontrollera att den integrerade WLAN-enheten är korrekt installerad på din dator.

OBS! Funktionen Kontroll av användarkonto finns i Windows för att förbättra datorns säkerhet. Du kan bli ombedd att ange behörighet eller lösenord för uppgifter som att installera programvara, köra verktyg eller ändra Windows-inställningar. Mer information finns i Hjälp och support.

1. Välj Start > Kontrollpanelen > System och säkerhet.

2. Klicka på Enhetshanteraren i området System.

3. Klicka på pilen invid Nätverkskort för att utöka listan och visa alla kort.

4. Identifiera WLAN-enheten i listan med nätverkskort. Posten för en WLAN-enhet kan innehålla något av orden wireless, wireless LAN, WLAN, Wi-Fi eller 802.11.

Om du inte kan se någon trådlös enhet saknar antingen datorn en inbyggd WLAN-enhet, eller också har drivrutinen för den trådlösa enheten inte installerats korrekt.

Mer information om felsökning av WLAN får du med hjälp av webbplatslänkarna i Hjälp och support.

Det går inte att ansluta till önskat trådlöst nätverk

Windows kan reparera en korrupt WLAN-anslutning automatiskt:

Windows kan reparera en korrupt WLAN-anslutning automatiskt: