• No results found

Nationella, regionala och lokala miljömål

3.11.1 Nationella och regionala miljömål

Sverige har tagit fram 16 stycken nationella miljökvalitetsmål. Miljökvalitetsmålen anger vilken kvalitet miljön ska ha vid ett angivet målår, vilket för de flesta av målen är år 202027. Syftet med målen är att på lång sikt nå en miljömässigt hållbar utveckling. De nationella miljökvalitetsmålen med preciseringar och etappmål gäller fullt ut i Västra Götaland. Dessa har sedan september 2015 kompletterats med regionala tilläggsmål28. Av de 16 miljömålen bedöms fyra vara relevanta att stämma av mot det här projektet:

 Levande sjöar och vattendrag

 Ett rikt växt- och djurliv

 Levande skogar

 God bebyggd miljö

27 www.miljomal.se

28 http://www.miljomal.se/Miljomalen/Regionala/Regionalt/?eqo=10&l=14&t=Lan

48

Nedan redovisas riksdagens definition av miljömålen samt en beskrivning av relevansen för det aktuella projektet. Vid avstämningen har även de regionala tilläggsmålen tagits i beaktande.

Levande sjöar och vattendrag

"Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras, samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas."

Västra Götalands län har tre tilläggsmål för levande sjöar och vattendrag:

 Bevarande av värdefulla vatten

 Skyddade vattentäkter

 Säkrade dricksvattenresurser

Bevarande av värdefulla vatten bedöms aktuellt för projektet då Säveån är ett av de utpekade vattnen. Målet är att år 2020 ska minst 50 procent av nationellt särskilt värdefulla vattnen (fastställda av Naturvårdsverket) med natur- och kulturmiljövärden som har skyddsbehov ha ett långsiktigt skydd. Målet kopplar delvis till art- och habitat-direktivets krav. Ett stort antal verktyg kan användas för skydd av vattenmiljöer, men inte minst i rinnande vatten kommer naturreservat, biotopskydd, naturvårdsavtal och strandskydd att behöva nyttjas i stor utsträckning.

Ett rikt växt- och djurliv

"Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd."

Västra Götalands län har fyra tilläggsmål för ett rikt växt- och djurliv:

 Ökat antal arter i vardagslandskapet.

 Ökad kunskap om skyddsvärda träd.

 Ökad kunskap om främmande arter.

 God miljö för pollinerare.

Det regionala tilläggsmålet om ökat antal arter i vardagslandskapet avser all natur utanför skyddade områden och inkluderar därmed inte direkt Säveån som är ett Natura 2000 område, däremot inkluderas ån i det nationella miljömålet om ett rikt växt- och djurliv. Inget av de andra tre tilläggen bedöms aktuella för projektet.

God bebyggd miljö

"Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas."

Västra Götalands län har nio tilläggsmål för god bebyggd miljö:

 Lätt att gå, cykla och åka kollektivt.

 Många åker kollektivt.

 Nära till naturen.

 Synliggjorda ekosystemtjänster i den fysiska planeringen.

 Bevarad tätortsnära skog och brukningsvärd jordbruksmark.

49

 Värnade kulturhistoriska och arkitektoniska värden.

 God ljudmiljö.

 Minskad energianvändning i bostäder och lokaler.

 Samhället anpassas till klimatförändringarna.

Att samhället ska anpassas till klimatförändringarna innebär att bebyggelse och infra-struktur ska lokaliseras och utformas med hänsyn till extrema väderhändelser och den pågående klimatförändringen, vilket är relevant för det här projektet. Bevarad

tätortsnära skog (för rekreation) är också relevant för projektet. Dock bör värdet av aktuellt område för rekreation vara försämrat p.g.a. högt buller från trafiken. Projektet har ingen inverkan på övriga tilläggsmål för god bebyggd miljö.

3.11.2 Lokala miljömål

År 2011 togs sex lokala mål29 fram som anses vara de för Partille i dagsläget mest relevanta miljökvalitetsmålen:

 Begränsad klimatpåverkan.

 Giftfri miljö.

 Levande sjöar och vattendrag.

 Myllrande våtmarker.

 Ett rikt odlingslandskap.

 God bebyggd miljö.

Två av de lokala miljömålen bedöms beröras av planerade åtgärder, dessa är: God bebyggd miljö och Levande sjöar och vattendrag.

För God bebyggd miljö bedöms följande har kommunen 12 lokala mål, men endast ett bedöms vara relevant för det planerade projektet:

 Kommuninvånarna ska ha tillgång till natur med höga frilufts- kulturmiljö- och naturvärden i och nära tätorter.

För Levande sjöar och vattendrag har Partille kommun formulerat fem lokala mål enligt nedan:

1. I den fysiska planeringen ska påverkan på strandnära miljöer för frilufts-, djur- och växtliv minimeras och hänsyn ska tas till beslutade miljökvalitetsnormer för vatten.

2. Till år 2020 ska bevarandestatusen för vattenanknutna arter och miljöer som pekats ut enligt art -och habitat- eller fågeldirektivet och som finns i Partille kommun ha förbättrats jämfört med år 2011.

3. Sjöar och vattendrag som ingår i den regionala kalkningsplanen ska som årsmedelvärde lägst ha ett pH-värde på 6,0.

4. Den kemiska statusen på vattenförekomster får inte försämras. För vatten-förekomster som inte uppnår gällande miljökvalitetsnorm ska åtgärder vidtas så att normen uppfylls till år 2015.

5. Till år 2015 ska åtgärder ha påbörjats i vattenförekomster som inte uppnår god ekologiskt status enligt ramdirektivet för vatten till följd av reglering, vandrings-hinder eller fysisk påverkan.

Av ovanstående mål bedöms alla utom mål 3 vara relevant för det planerade projektet.

29 Partille kommun, Lokala miljömål, antagen av kommunfullmäktige 2011-12-13

50

4 Lokalisering

För att enbart säkra väg E20 skulle vägen i teorin kunna omlokaliseras. Detta alternativ innebär att stabilitetsförhållandena för vägen säkerställs, men slänten och de kvar-varande anläggningarna (Göteborgsvägen, gång-och cykelbanan och tryckavlopps-ledningen) har fortsatt otillfredsställande stabilitet.

För att flytta E20 krävs en stor process med åtgärdsvalsstudie, planläggning och bygg-handling. En omdragning av väg E20 är också mycket svår att genomföra med hänsyn till motorvägens läge och status. En förskjutning av motorvägen söderut är inte möjlig p.g.a.

närheten till Göteborgsvägen, bostadsområden och ett bergsparti.

Mot bakgrund av ovan nämnda faktorer är bedömningen att en stabilitetsförbättrande åtgärd måste utföras inom det planerade åtgärdsområdet, dvs. omlokalisering bedöms inte vara ett rimligt alternativ.

51

5 Beskrivning av föreslagna åtgärder (sökt