• No results found

4.   Planförslag - förutsättningar och förändringar

4.3.   Natur

Mark och vegetation

Förutsättningar

Planområdet omfattas inte av strandskydd och saknar särskilda naturvärden som är av intresse för naturvården.

Förändringar Befintliga träd

Befintliga träd i parken kommer till stor del att bevaras. Träd behöver fällas i ytan där dammen anläggs och kan även behöva fällas på grund av de nya ledningarna.

NORRKÖPINGS KOMMUN

21(43)

  Vårt diarienummer 

SPN 2019/0119 214

SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

De nya ledningarna genom Oscarsparken förläggs i huvudssak i gång- och cykelvägen. De nya ledningarna genom Osarsparken förläggs i huvudsak i gång- och cykelvägen. Ledningspaketet ligger runt fyra meter djupt och har en

schaktbotten på 2,5 meter. Det innebär ett 10,5 meter brett schakt uppe vid markytan enligt standardutförande och detta kommer att påverka de befintliga trädens rotsystem i hög grad. Vissa träd kommer behöva fällas. I

genomförandeskedet kommer schakt och förläggningsmetoden anpassas för att skydda träden där möjlighet finns.

Ledningarna har anpassats för att lönnarna längs parkens västra sida ska kunna stå kvar genom att lägga ledningen i dammens slänt. Ledningsdragningen kan kräva justering av markhöjden i slänten för att ledningen ska få tillräckligt med

täckning. Slänten är flack här och det går att justera höjden, vilket anpassas i nästa projekteringsskede.

En stor lind och ett äppleträd står idag nära dammen och kan bevaras om slänterna vid den här sträckan blir något brantare. Här anordnas platsbildningen intill.

Ledningsschaktet påverkar äppleträdet men skyddsåtgärder bör kunna utföras så att det kan stå kvar.

I norra delen av parken står flera lönnar av varierande storlek samt en stor alm som har dött. Norr om träden ansluter ledningarna till en befintlig brunn och därmed behöver ledningsdragningen ligga i gång- och cykelvägen. Däremot kan en annan schaktmetod väljas och träden skyddas för att kunna bevara flera av dem i genomförandeskedet.

Biologisk mångfald

Med en variation av nya växtmaterial i kombination med befintliga träd och vegetation skapas en större biologisk mångfald i parken. Buskar i slänter ska vara lättskötta och inte skymma för mycket sikt, som exempelvis blåbärstry, tuvkornell eller krypvide. Nya träd i parken ska ge en variation under alla årstider och tillföra rumslighet samt skugga. Träd som föreslås är bland annat snabbväxande pil för skugga och blommande äppelträd eller körsbärsträd.

Vegetationen vid dammen blir viktig både för att skapa en rening och för gestaltningen. Pluggplantor planteras på utvalda ställen och i övrigt får en spontanetablering av växter ske. En blandning av blommande örter och gräs planteras invid dammen i den fuktzon de trivs bäst i. Exempel på arter är iris, kabbleka, hampflockel, humleblomster, gökblomster, smörblomma, rödblära, läkevänderot, smörboll, ängskavle, darrgräs, kamäxing, tvåtåtel, ängssvingel, rödsvingel, blåtåtel och iris. En stor variation bidrar även till en ökad biologisk mångfald. Växtvalet kan även göras utifrån aspekten att arten har en renande funktion och bidrar på så sätt med en ekosystemtjänst. Artvalen ska anpassas så att de inte kan bli invasiva nedströms i vattensystemet.

I övrigt föreslås lökplantering intill gång- och cykelstråket och eventuellt en mindre perennplantering vid platsbildningen.

NORRKÖPINGS KOMMUN

22(43)

  Vårt diarienummer 

SPN 2019/0119 214

SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

Delar av de stora gräsytorna kan skötas som äng för att ytterligare skapa biologisk mångfald.

Figur 14 Exempel på möjliga växter inom planområdet. Bild: Sweco, 2020.

Fornlämningar

Fornlämningar skyddas enligt lagen om kulturminnen (1988:950). Hittas något som kan vara en fornlämning ska kontakt tas med länsstyrelsen.

Markens beskaffenhet

Förutsättningar

En geoteknisk undersökning och utredning genomfördes inom planområdet av ÅF Infrastructure (nuvarande AFRY) under 2019. Resultatet finns presenterat i en mejlkonversation mellan Norrköpings kommun och ÅF (2019). Till granskning kommer ett sammanfattande PM ha författats av konsult.

Ytlig jord består generellt av sandiga-siltiga fyllnadsmassor. Djupare jord består av torrskorelera med silt. Tegelrester har påträffats i enstaka prover. Mätning av grundvattennivåer har skett mellan 2019-05-17 och 2019-05-22 vilket visar en grundvattennivå på mellan +27,5 meter över havet och +27,8 meter över havet.

Inför prövning av bygg- och marklov samt beslut om startbesked ska detaljerad geoteknisk undersökning göras som redovisar förutsättningar för schaktning, grundläggning med mera.

Förändringar

Dagvattendammen föreslås att ha en permanent vattenyta på mellan 26,44 meter över havet och 27,44 meter över havet. Det innebär att dagvattendammen kommer

NORRKÖPINGS KOMMUN

23(43)

  Vårt diarienummer 

SPN 2019/0119 214

SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

att ligga lägre än uppmätta grundvattennivåer (27,5 – 27,8 meter över havet) vilket innebär vissa försvårande omständigheter vid anläggning och bedöms kunna få följande konsekvenser:

1. Inströmning av grundvatten i dammen. Jorden under dammbotten kommer troligen bestå av silt, lerig silt eller siltig lera. Silt är genomsläppligt. Även om lera i normalfallet inte är genomsläppligt så kan en siltig lera vara det.

För att motverka eventuell inströmning av grundvatten, och därmed en eventuell permanent sänkning av grundvattennivån i området, så bör dammen anläggas med tätduk.

2. Sättningar i omgivande mark. Om grundvattennivån i området sänks permanent så kan detta leda till uppkomst av konsolideringssättningar inom omgivande mark. Dessa sättningar kan i sin tur leda till sättningar och skador på byggnader i närheten av dammen om dessa är grundlagda med platta. Även om byggnader är grundlagda med spetsburna pålar så kan sättningar innebära konsekvenser för byggnaderna såsom

nivåskillnader vid entréer samt skador på VA-ledningar i anslutning till byggnaderna. Leran i området är troligen överkonsoliderad så de

sättningar som eventuellt skulle kunna uppstå vid en permanent sänkning av grundvattennivån kommer att vara små eller till och med försumbara.

Men för att säkerställa detta krävs kolprovtagning med efterföljande analys av lerprover på labb.

3. Risk för bottenupptryckning och/eller bottenuppluckring i dammen. Då grundvattentrycknivån kommer ligga högre än dammbotten, och jorden vid dammbotten troligen kommer att bestå av silt, lerig silt och siltig lera, så är risken för bottenuppluckring stor vid anläggningsarbetena. Om jorden vid dammbotten övervägande består av lera eller siltig lera så kan det även finnas risk för bottenupptryckning vid anläggningsarbetena.

Bottenuppluckring kan i normalfallet motverkas genom utläggning av krossmaterial på botten direkt efter slutförd schaktning.

Bottenupptryckning och bottenuppluckring kan motverkas genom tillfällig och lokal sänkning av grundvattentrycknivån i området under utförandet av schakt- och anläggningsarbetena. En sänkning kan dock utföras under så kort tid som möjligt så att man inte riskerar uppkomst av

konsolideringssättningar i omgivande mark. Det är även fördelaktigt om schaktarbetena utförs i kortare etapper.

För att motverka eventuell bottenupptryckning och bottenuppluckring när dammen är i drift och grundvattentrycknivån inte är sänkts, så behöver man se till att det läggs tillräckligt med krossmaterial (eller annat lämpligt material) ovan tätduken så att det sammanvägda nedåtriktade trycket på dammbottennivån (inklusive belastning från den permanenta

vattenvolymen i dammen) överstiger med viss marginal det uppåtriktade grundvattentrycket på samma nivå.

NORRKÖPINGS KOMMUN

24(43)

  Vårt diarienummer 

SPN 2019/0119 214

SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

Rekommendationen från ÅF Infrastructure är att försöka få dammbotten att hamna så högt upp som möjligt. Ju högre upp den hamnar, desto mindre kommer risken för uppkomst av ovanstående problem att bli. Vidare rekommendation är att utföra kompletterande undersökningar när nivån på dammbotten bestämts. De kompletterande undersökningarna som kan komma att bli aktuella är:

- Djupare skruvprovtagningar för bedömning av jordarter ända ner till dammbotten och helst en meter under dammbotten

- Några nya undersökningspunkter närmare befintlig bebyggelse i närheten av dammen

- Kolprovtagning på lera i minst en punkt i området

- Eventuell installation av ytterligare 1 – 2 st grundvattenrör i närheten av dammen och/eller i närheten av befintlig bebyggelse invid dammen.

Vidare bör även grundvattennivån i det redan installerade röret i området läsas av minst en gång i månaden under projekteringstiden. Idealt vore avläsningar under ett helt år så att man får med hela säsongsvariationen med både lägsta och högsta årsnivåer.

Inför granskning kommer kompletterande undersökningar att genomföras.

Sweco färdigställde en förprojektering av VA under 2020 och där föreslås att en tät textilduk läggs i botten av dammen. Duken kan behöva tyngas ned med fyllmaterial, till exempel kross. Lagret kross behöver troligen inte vara nämnvärt tjockt för att tynga ner duken. Det är vanligt att lägga två lager kross på duken, ett undre lager med lägre fraktionsstorlek för att inte skada duken och ett övre för att ge erosionsmotstånd. Detaljer kring anläggandet bör stämmas av med

duktillverkaren.

Related documents