• No results found

Negativ återkoppling och förstärkareförstärkare

elektronrörsformler

2.10 Operationsförstärkare

2.10.2 Negativ återkoppling och förstärkareförstärkare

En operationsförstärkare som har en negativ åter-koppling, det vill säga där signal från utgången matas tillbaka till den negativa ingången, kommer att försö-ka driva utgången så att spänningsskillnaden mellan den positiva och negativa ingången jämnas ut. Det finns en rik uppsättning kopplingar som bygger på denna jämvikt, där operationsförstärkaren arbetar i ett linjärt driftsområde.

Denna jämvikt gör också att en snabb diagnosti-cering kan göras genom att mäta spänningen mellan ingångarna. Om spänningen ligger nära noll fungerar

Bild 2.41: INTE ELLER-grind (NOR-gate)

Bild 2.42: Inverterad ingång

kopplingen förmodligen. Men om kopplingen är felak-tig på något sätt, exempelvis om själva operationsför-stäkaren eller någon komponent i återkopplingen är trasig, kommer spänningen vara synbart annorlunda och jämvikten finns inte.

2.10.2.1 Buffertförstärkare

Den enklaste linjära kopplingen med en operations-förstärkare är en buffertoperations-förstärkare. I denna koppling är den negativa ingången direkt kopplad till utgången och insignalen är kopplad till den positiva ingången. Med denna koppling kommer operationsförstärkaren försöka få den negativa ingången, och därmed även utgången, att följa insignalen. En sådan koppling, där vi får samma spänning på utgången som vi har på ingången, kallas för en spänningsföljare. Fördelen med en spänningsföljare är att lasten på utgången kan vara oerhört mycket högre än vad insignalen skulle kunna driva. Om utgångsnivån skulle sjunka beroende på lasten, försöker återkopplingen driva den tillbaka till rätt spänning.

Bild 2.43: Exklusiv ELLER-grind (EXOR-gate)

Buffertförstärkaren gör att operationsförstärkaren kan leverera samma spänning ut, men mot en last på bara något fåtal ohm, det vill säga med mycket större strömstyrka. Den relativt höga ingångsimpedansen hos operationsförstärkaren, uppemot en teraohm, gör att drivsignalen inte påverkas av en lågohmig last.

2.10.2.2 Positiv (icke-inverterande) förstärkning med op-amp

En enkel variant av buffertförstärkaren fås när man kopplar in en spänningsdelare mellan utgången och den negativa ingången, så som illustreras i bild 2.47.

Bild 2.44: Exklusiv INTE ELLER-grind (EXNOR-gate) A B C Bild 2.45: DTL-logik

Om förhållandet i spänningsdelaren är 1:10 kom-mer spänningen på den negativa ingången att vara en tiondel av spänningen på utgången. För att behål-la jämvikten melbehål-lan den positiva och den negativa ingången, kommer operationsförstärkaren att driva utgången till tio gånger nivån på den positiva ingång-en. Genom att variera förhållandet i spänningsdelaren kan man kontrollera förstärkningen hos kretsen. För-stärkningen blir:

G= 1 +R2

R1

Genom att koppla en kondensator parallellt över återkopplingsmotståndet (R2 i bild 2.47) kan man skapa en bandbreddsbegränsning för förstärkaren. För de högre frekvenserna kommer merparten av strömmen att gå genom kondensatorn och återkopp-lingen blir därför frekvensberoende. Förstärkningen för höga frekvenser sänks mot samma nivå som för en bufferförstärkare.

Detta är också ett sätt att undvika att kretsen självsvänger vid höga frekvenser.

Bild 2.46: TTL-logik

+

R2

R1

Bild 2.47: Icke inverterande förstärkare 2.10.2.3 Negativ (inverterande)

förstärkning med op-amp

Kopplingen i bild 2.48 ger en negativ förstärkning.

+

R1

R2

Bild 2.48: Inverterande förstärkare

Operationsförstärkaren kommer att balansera den negativa ingången så att den är på samma potential som jord. Detta kallas för virtuell jord. Strömmen kommer att gå från ingången till utgången, men in-gången kommer se lasten från ingångsmotståndet R1 och utgången kommer att mata R2mot jord. Förstärk-ningen kommer att vara negativ och proportionell mot kvoten mellan motståndsvärdena:

G= −R2

2.11 Värmeutveckling

HAREC a.2.7

2.11.1 Värmeledning

HAREC a.2.7.1

Vi har tidigare betraktat Joules lag för effektut-veckling i motstånd. Det är dags att börja utveckla en lite mer komplett syn på värmeutveckling. Ett motstånd som utvecklar 1 watt kommer stiga i tempe-ratur till dess att jämvikt uppstår mellan motståndets förmåga att avleda värme och omgivningstemperatu-ren.

Termisk resistans (eng. thermal resistance) är ett mått på hur bra ett material är på att leda värme. Den betecknas med symbolen RΘ, och anges i enheten kelvin per watt. Temperaturen Tk för en komponent beror på medeleffekten P som den producerar i vär-me, den termiska resistansen samt den omgivande

temperaturen(eng. ambient temperature) TA enligt:

Tk = TA+ RΘ· P

De termiska resistanserna för komponent, kylpasta, isolerskiva och kylfläns kan summeras precis som resistanser för vanliga motstånd och det sammanlagda värdet används sedan för att beräkna temperaturen på en komponent eller för att dimensionera en kylfläns.

2.11.2 Konvektion

HAREC a.2.7.2

Konvektion(eng. convection) är när värme skapar ett naturligt flöde i vätska eller gas, oftast luft. När luft värms upp vill den expandera, varvid densite-ten sjunker och lufdensite-ten vill stiga uppåt. Kallare luft strömmar då till och kan därmed kyla värmekällan. En stor temperaturskillnad medför att konvektionen ökar och innebär därmed en bättre kylning.

För exempelvis transistorer kan värmealstringen ske på en sådan liten yta att konvektion från kompo-nenten inte räcker för att kyla bort den producerade värmen. Därför monterar man dem på en kylfläns (eng. heat sink) som fördelar värmen över en större yta så att verkan av konvektion ökar.

En effektiv metod för att transportera värme är via en så kallad heat pipe. Det är ett rör innehållande en vätska som förångas vid en temperatur strax över rumstemperatur och som då effektivt leder överskotts-värme till ett plats där den kan kylas bort. Heat pipe används numera ofta i datorer och solfångare.

Om värme produceras på en liten yta kan man behöva hjälpa konvektionen, vilket ibland kallas för

forcerad konvektion (eng. forced convection). Med hjälp av en fläkt blåses luft mot eller sugs förbi kyl-flänsen vilket ökar värmeutbytet. Eftersom fläktar skapar oljud brukar man försöka anpassa fläktens varvtal i förhållande till temperaturen, men även en variation av varvtal kan uppfattas som störande. Andra åtgärder för att minska ljudnivån är att skapa

släta ytor för luften så det inte bildas luftvirvlar eller att styra in- och utgående luftflöde med bafflar.

Ett problem som kan uppstå är att utrustning som är gjord för självkonvektion blir placerad eller monte-rad så att luft inte kan flöda fritt runt utrustningen. Detta kan leda till överhettning på motsvarande sätt som när en fläkt för forcerad kylning går sönder. Då-lig termisk kontakt mellan transistor och kylfläns är ett annat exempel på hur dålig värmeledning skapar problem med överhettning.

2.11.3 Värmealstring

HAREC a.2.7.4

Värmealstring kan ske på fler ställen än i mot-stånd. Lite förenklat kan man säga att alla komponen-ter har förluskomponen-ter som producerar värme. Genom lämp-ligt val av komponenter och korrekt dimensionering kan vi undvika att producera onödiga värmeförluster. Kraftaggregat och effektsteg är exempel på apparater där det går större strömmar vilka ofrånkomligen ock-så alstrar mera värme. Lägre förluster skapar man genom att helt enkelt ha bättre ledningsförmåga, lägre resistans.

Även halvledare skapar värme, och även här gäller Joules lag med spänning gånger ström. I exempel-vis ett effektsteg kommer transistorn utveckla en effekt motsvarande spänningen över transistorn gång-er strömmen genom den. Onödigt hög spänning och ström skapar högre värmeutveckling, vilket är en anledning till att man gärna undviker slutsteg som arbetar i klass A till fördel för slutsteg som arbetar i klass AB, B eller C.

Bristande värmeavledning leder ofta till katastro-fala fel, som till exempel sönderbrända motstånd och transistorer. Även ledare kan brinna av när man har för liten ledararea, och därmed för hög resistans för den ström som ska gå genom den. Av det skälet finns dimensioneringsregler, till exempel krav på minsta arean av koppar i ledare, helt enkelt för att det inte ska uppstå brand.

En annan effekt av värmeledning är att det kan ibland vara svårt att löda på kretskort, framför allt vid ledare som går mot stora kopparytor som har en relativt god värmeledningsförmåga. Ibland kon-struerar man små mönster ”thermals” runt sådana lödpunkter för att minska värmeavledningen. Ett effektivt sätt att kunna löda och framförallt löda av från sådana kort är att man förvärmer hela kretskor-tet eller området runt om lödpunkten. Då kommer temperaturskillnaden mellan lödpennans spets och omgivningen att minska och det krävs inte lika stor effekt för att få upp lödpunkten i rätt temperatur för att kunna genomföra lödningen med god vätning och därmed undvika att det bildas en kallödning.