• No results found

Hälsa

Bland de som kommenterat hälsa och boendemiljö i yttranden finns ett antal som uttrycker sin oro för konsekvenser för boende. Några gör yttranden om försämrad boendemiljö under byggtiden och ett antal är missnöjda med ökat buller.

2

Miljö

Ett stort antal har som åsikt att Förbifart Stockholm påverkar miljön på ett negativt sätt. Några konstaterar att föroreningar kommer att öka och ett antal menar att miljömålen inte kan uppfyllas om projektet genomförs.

Flertalet anser att landskapets värdefulla kulturmiljöer hotas i samband med Förbifart Stockholm. Några yttranden handlar om oro för kommersiell exploatering utmed vägsträckan. Andra motsätter sig alternativet med kommentaren att omgivningar förstörs.

Naturen har engagerat många och i ett stort antal yttranden konstateras att alternativet förstör naturen på Lovö. Många anser att naturens värde förstörs med Förbifart Stockholm och att alternativet gör ingrepp i naturen.

Vägverkets kommentar

Vägverket konstaterar att utvecklingen enligt regionplanen och uppfyllelsen av projektmålen i de båda vägutbyggnadsalternativen med ökad tillgänglighet leder till ökat transportarbete som står i ett motsatsförhållande till klimatmålet.

Utsläppen av koldioxid ökar i samma omfattning för Förbifart Stockholm som för Diagonal Ulvsunda nämligen cirka 140 000 ton mer per år jämfört med

Nollalternativet. Frågan är komplicerad och satsningar på fordonsteknik, fossilfria bränslen, ökade kollektivtrafiksatsningar och ekonomiska styrmedel är några av de metoder som på sikt bör kunna bidra till att miljömålen nås samtidigt som utvecklingen i regionen kan fortgå.

Vägverkets bedömning av projektets tillåtlighet vad gäller ingrepp i riksintressen, redovisas i utlåtandet.

Vägutredningen pekar på att Förbifart Stockholm innebär att fler av de rekreativa kvaliteterna bli försämrande inom Grimsta natur och friluftsområde särskilt i strandzonen. Samtidigt skapas möjligheter att nå nya områden på Lovön genom den föreslagna gång- och cykelförbindelsen. De relativt små ingrepp som görs i naturmiljön på Lovön bedöms innebära måttlig negativ påverkan på

naturvärdena.

Kommersiell exploatering efter vägsträckan kan förväntas i Barkabyområdet där det befintliga handelsområdet expanderar även utan beslut om nord-sydlig förbindelse. Lovön har så starkt skydd att risken för exploatering där är mycket liten och markanvändningen kan styras av Ekerö kommun.

2

Trafik

Bland yttranden om planering av trafik finns det ett flertal som förordar alternativ till biltrafik. Allmänheten menar även att Förbifart Stockholm är felplacerad och några påpekar att alternativet inte löser problemen i nuvarande trafiksituation. Ett antal har som åsikt att alternativet till och med förvärrar trafiksituationen. Bland övriga

kommentarer till Förbifart Stockholm finns det exempelvis en person som menar att förbipasserande trafik i nord-sydlig riktning borde köra över Strängnäs istället. Några kommenterar Brommaplan där önskemål finns att rondellen ska byggas om, andra önskar sig ett trafiksäkrare vägnät.

Vägverkets kommentar

Vägutredningen pekar på att Förbifart Stockholm leder till en ca 30 % ig minskning av trafiken på väg 261 förbi Drottningholm jämfört med

nollalternativet. Alternativ till biltrafik liksom alternativa vägkorridorer redovisas i vägutredningen och har även diskuterats på samrådsmöten.

Ekonomi

Bland dem som kommenterat ekonomin för projektet finns de som anser att det är bättre att använda pengarna till något bättre alternativ. Ett antal är osäkra på ekonomin för projektet och tror att det kommer att medföra orimligt höga kostnader.

Uttalanden görs också om oron för värdesänkning på fastigheter.

Vägverkets kommentar

Vägutbyggnaderna uppvisar samhällsekonomisk lönsamhet. Prioritering av olika objekt görs i den strategiska planeringen och i samband med budgetberedning.

Långsiktigt innebär väginvesteringarna att fastighetspriserna stiger eftersom tillgängligheten ökar.

Förutsättningar

Några anser att målen för trafiken med Förbifart Stockholm inte är rimliga. Ett antal menar att försöket med trängselskatter ska inväntas innan beslut tas. I övrigt finns olika kommentarer till förutsättningarna för projektet, exempelvis anser någon att man bör vänta med beslut eftersom Stockholmsregionen kommer att växa inom de närmaste åren, vilket gör att förutsättningar ändras. I ett yttrande påpekas att idén om att sammanlänka de södra förorterna med de norra kommer från tiden vid IT-bubblan och förutsättningarna är inte desamma idag.

2 Vägverkets kommentar

Vägutredningen visar att enbart trängselavgifter inte löser problemen.

Projektmålen för en nordsydlig förbindelse är baserad på RUFS 2001. Denna framhåller betydelsen av att skapa en gemensam och utjämnad arbets- och bostadsmarknad mellan regionhalvorna med förbättrad framkomlighet och tillgänglighet i Saltsjö - Mälarsnittet med en förbifart för långdistans trafik.

Projektmålen är utformade för en framtida bebyggelsestruktur baserad på s.k.

kärnområden enligt RUFS 2001. Oaktat en nordsydlig förbindelse behövs därutöver även förstärkning och förbättring av viktiga befintliga väganläggningar vilket även ingår i vägutredningens förutsättningar för scenariot 2015.

Processen

När processen kring projektet kommenteras av allmänheten anser ett flertal att de fått ofullständig information och att hela processen är bristfälligt utförd. Några menar att det är omotiverat att genomföra Förbifart Stockholm på olika grunder.

Vägverkets kommentar

Vägverket har genomfört informationsinsatser inom ramen för vägutredningen långt utöver vad som fordras enligt lagstiftningen. Det har gett många värdefulla synpunkter och har också påverkat vägutredningens inriktning. Det mest påfallande exemplet är att ett helt nytt alternativ vuxit fram som en följd av den massiva kritiken mot förslaget Ålstensleden. Förbifart Stockholm är också ett helt annat alternativ än det tidigare Västerleden.

Utformning

De som kommenterat utformningen är negativa till broar och någon anser att en bro över Lambarfjärden bör glasas in för att minska buller. Några ger kommentarer till utformningen av tunnlar, exempelvis vill en person att en tunnel ska grävas under Lambarfjärden för att minska bullret.

Vägverkets kommentar

Inglasning ger helt andra kostnader enligt studier som gjordes för Västerleden.

Andra åtgärder, t ex tyst beläggning har större relevans.

En tunnel under Lambarfjärden har avförts genom att tunnellängden blir för stor vilket redovisas i vägutredningen.

2

Nej, övrigt

I övriga yttranden är det flertalet som säger nej utan kommentar. Ett antal säger nej med hänsyn till Lovö och miljön. Sedan finns det de som säger nej till Förbifart Stockholm men ja till de andra alternativen. Ett antal som säger ja till Diagonal Ulvsunda gör det för att Lovön ska bevaras. De som säger ja till

Kombinationsalternativet istället gör det bland annat för att det är miljövänligare och mer långsiktigt.

2

Related documents